miercuri, 12 noiembrie 2014

Prevenirea cancerului. Intamplari din Biserica si Spital




Lansare de carte


Pavel Chirila


Biserica Sfintii Chiril si Metodiu, Bucuresti


16 noiembrie 2014





Adresa: Campusul Agronomiei
***Ortodoxia Tinerilor

Re-flex




Expozitie de fotografie


Cornel Lazia


ArtXpert Gallery, Bucuresti


15 noiembrie 2014






Pledoarie pentru palarie




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


11 - 16 noiembrie 2014





    Deschiderea expoziției a fost urmată de lansarea Calendarului-album 2015, cu tema Găteala capului, a cărui ilustrație a fost asigurată de acuarele aparținând lui Carol Popp de Szathmári, aflate în arhiva Muzeului Țăranului și de picturi aparținând Hedwigăi-Maria Formagiu, realizate după patrimoniul aflat în colecția Muzeului.
    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, în perioada 11 – 16 noiembrie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
    O colecție de sute de pălării și costume provenite de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii '60 ai secolului trecut, o paradă care va începe cu costumele cu corset și palaria "tocă” și care va continua cu pălăria "lighean”, a anilor 1910, pălăria "castron” a anilor '20, turbanul anilor '30, epoca New Look, și pălăria "țuguiată” și, în sfârșit, anii '60, când pălăria a fost înlocuită (în plin comunism) de basma și de bască...

Laika




Lansare de carte


Adrian Alui Gheorghe


Gaudeamus 2014, Romexpo, Bucuresti


21 noiembrie 2014





Invitaţi, incepand cu ora 16:00: Radu Aldulescu, Răzvan Voncu
Moderator: Ana-Maria Tăbârcă

Cultura Populară în România. Context istoric şi specific cultural.




Muzeul Olteniei - Sectia de Etnografie 


Casa Baniei, Craiova


13 - 15 noiembrie 2014





     În perioada 13-15 noiembrie 2014, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane C. S. Nicolăescu-Plopşor al Academiei Române, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, organizează Colocviul Naţional Cultura Populară în România. Context istoric şi specific cultural, ce se va desfăşura la Casa Băniei.
    Miza acestui demers ştiinţific este de a readuce în discuţie un subiect care, cel puţin din prisma etnologilor, antropologilor şi sociologilor, mai recent a istoricilor se bucură de un mai mare interes. La lucrările colocviului vor fi prezenţi 25 de specialişti din toată ţara care au inclus acest subiect în aria lor de cercetare timp de mai mulţi ani, au lansat anchete personale sau colective asupra unor subiecte mai mult sau mai puţin cunoscute (teoria istoriei culturale, iconografia populară a morţii, imaginarul corpului uman în lumea rurală, practici populare, cultul popular ale sfinţilor, universul magic, spaţiul domestic tradiţional, reprezentările populare ale meseriilor etc.) fie la nivelul întregii Românii, fie la nivelul unor spaţii geografico-culturale cu o identitate bine definită.
    Invitaţia lansată de Muzeul Olteniei îi provoacă la un dialog care să ajute să înţelegem contextele istorice ale diferitelor manifestări circumscrise culturii populare, (re)definirea abordărilor metodologice în raport cu noi practici de cercetare, identificarea şi discutarea specificului manifestărilor populare care au caracterizat sau caracterizează societatea românească în ultimele trei secole. De ce este cultul morţilor atât de prezent în Oltenia? Cum ne explicăm persistenţa unor fenomene de religiozitate populară până în zilele noastre? Cât de "popular” a devenit muzeul ca spaţiu de redefinire a culturii populare de ieri şi de astăzi? Sunt doar câteva întrebări la care etnologii, antropologii, sociologii şi istoricii invitaţi vor oferi răspunsuri, în încercarea de a găsi noi utilizări acestui concept mobil în înţelegerea dinamicii culturale a societăţii româneşti.
    Deschiderea oficială a colocviului va avea loc joi, 13 noiembrie, ora 9:00, în Sala Nunţii de la Secţia de Etnografie – Casa Băniei a Muzeului Olteniei, str Matei Basarab nr. 16.

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


13 noiembrie 2014





    Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați vă invită joi, 13 noiembrie 2014, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, în Sala de lectură Mihai Eminescu, de la sediul central unde au loc lansările volumelor: Aventura lecturii, autor Mioara Bahna, Tobele mute, autor Emilian Marcu, și Generaţia orfelină, autor Adrian Dinu Rachieru. 
    În deschidere, are loc un recital artistic susținut de Alexandru Rechi, cls. a X-a, teatru, elev la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin. Invitat special actorul Lică Dănilă. 
Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

Suflet romanesc




Centrul Cultural Covasna


Dan Puric


20 noiembrie 2014



Organizator: 

Asociatia Cultural Crestina Justinian Teculescu, 
cu sprijinul Institutiei Prefectului judetului Covasna

   Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu aceeaşi forţă şi aceeaşi subtilitate binecunoscută. O izbucnire de revoltă, umor şi speranţă. O metaforă care ridică omul românesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvălui o perspectivă mistică asupra istoriei, de natură să-l facă să renască. O probă de inegalabil talent şi o excepţională virtuozitate în exprimarea artistică.
   Dan Puric spune, prin pantomimă, povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării lui de adecvare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului.
   "Dedic acest spectacol poporului roman, frumuseţii lui interioare necorupte, care intr-o zi îl va ajuta sa se refacă. Iubind aceasta frumuseţe va avea puterea ca odată plecat in lume sa-i tămăduiască şi pe alţii." (Dan Puric)

Orasele Invizibile




Arta plastica contemporana


Majda Skrinar (Slovenia)


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


12 - 30 noiembrie 2014






    Ambasada Republicii Slovenia în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită miercuri, 12 noiembrie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de pictură Orasele Iinvizibile, în cadrul căreia este prezentată o selecţie a celor mai reprezentative lucrări semnate de reputata artistă plastică slovenă Majda Skrinar.
    Absolventă a Facultăţi de Arhitectură şi a Secţiei de Pictură din cadrul Academiei de Arte Plastice şi Design din Ljubljana, Majda Skrinar s-a făcut cunoscută prin expoziţiile personale şi de grup organizate în galerii de renume din Isola, Piran, Koper, Ljubljana, New York, Pola, Nova Gorica, Veneţia, Ljubljana, Maribor, Koper, Piran, Trieste, Regensburg, Medana, Lendava şi Poreč.
    Apreciatul filosof şi consilier muzeal sloven Andrej Medved, bun cunoscător al operei picturale a artistei slovene, consideră că unicitatea acesteia se datorează, în primul rând, faptului că "în cazul Majdei Skrinar, importantă este contopirea cu planeitatea: netezimea pânzei şi a peisajului inconfundabil, însufleţit de coloritul suav şi expresiv. Pulsaţia trăsăturii de penel şi aplicarea culorilor nu sunt condiţionate de formele pictate. Totul se îmbină, se contopeşte într-o operă distinctă, care este »deschisă« şi »inteligibilă« - fără a-şi pierde, totuşi, misterul”.