joi, 6 noiembrie 2014

Ludovic Stawski un artist in Moldova secolului al XIX-lea




Muzeul Unirii


Iasi


11 noiembrie 2014 - 16 ianuarie 2015





Cartea mărturisitorilor




Lansare de carte


Razvan Codrescu


Libraria Bizantina, Bucuresti


11 noiembrie 2014




    Dragi prieteni, vă invităm la lansarea celei mai recente cărți a lui Răzvan Codrescu, Cartea mărturisitorilor (apărută la Editura Rost și editura Fundației Sfinții Închisorilor), care va avea loc marți, 11 noiembrie a.c., ora 19.00, la Libraria Bizantină. Vă așteptăm cu drag!

Târg de Brumar




Muzeul Național al Țăranului Român


București


14 - 16 noiembrie 2014







La Antipa, în spatele ușilor închise




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


8 noiembrie 2014





    Sâmbăta aceasta la ora 11:00 vă așteptăm La Antipa, în spatele ușilor închise, să aflăm împreună mai multe despre Mustelidele din fauna României. 
    Nu mai avem multe locuri disponibile, așa că dacă vreți să descoperiți cum aceste blănoase simpatice sunt de fapt niște prădători fără milă, dați-ne un semn la 021.305.60.31 sau pe florentinap@antipa.ro.

Ceva nu e




Lansare de carte


Magda Mirea


Libraria Mihail Sadoveanu, Bucuresti


11 noiembrie 2014




Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă




Lansare de carte


Bronislaw Wildstein


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


6 noiembrie 2014






   Vă aşteptăm joi, 6 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Bronisław Wildstein, Horia-Roman Patapievici, Anca-Maria Cernea şi Vlad Russo prilejuită de apariţia volumului de eseuri al scriitorului, publicistului şi jurnalistului polonez Bronisław Wildstein, Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă, un volum gândit anume pentru publicul românesc.
    Trecutul, ca şi prezentul, despre care vorbesc eseurile adunate în această carte nu sunt doar trecutul şi prezentul Poloniei. Iubindu-şi nespus patria, Bronisław Wildstein ştie totodată că ea se vede cel mai bine de la acea altitudine de unde se pot îmbrăţişa perspectivele cele mai vaste. De aceea, intransigenţa cu care judecă faptele trecutului şi distorsiunile prezentului se întemeiază pe opţiuni ferme, capabile să meargă împotriva curentului, fiindcă nu sunt conjuncturale, ci ţin de o atitudine adâncă, de o gândire vie, saturată de concret, obsedată de adevăr şi de moralitate.

Mineral Expo




International Trade Center, Brasov


14 - 16 noiembrie 2014





    La Brasov, in cadrul International Trade Center, in perioada 14-16 noiembrie 2014, Mineral Expo deschide lumea cadourilor! Vor fi prezentate esantioane unice din cel mai puternic amplificator curativ si energetic de pe planeta – Cuartul. Zacamintele din intreaga lume absorb, inmagazineaza, elibereaza si regleaza energia iar despre piesele reprezentative expuse de Mineral Expo la Brasov se spune ca scot in evidenta abilitatile psihice si pun in acord individul cu scopul sau spiritual.
    Expozitia va fi deschisa in intervalul orar 10.00-18.00 iar pe langa esantioanele de cuart, cei care vor trece pragul evenimentului vor descoperii o fascinanta lume a pietrelor semipretioase din care fac parte aventurinul, angelitul, jadul, jaspul sau piatra lunii.
    Totodata vor fi prezentate si spectaculoase bijuterii din pietre pretioase, considerate vedetele iernii . Aceastea, (denumite comercial in singaleză Padparadscha) sunt celebrele varietăți de safir de nuanță roz - portocalie si albastra .
    Sunt invitati sa participe , iubitori de cristale, cristaloterapeutii, bioenergeticieni si mai ales toti cei interesati de propietatile terapeutice ale cristalelor.

Intrare libera!
Interval orar: 10.00- 18.00
mineralexpo@yahoo.com 0728 - 495.346

***Costel Covaci

Armonii de toamna




Arta plastica contemporana romaneasca


World Trade Center, Bucuresti


14 noiembrie 2014





***Picturi Ro

Instanțe auratice în experiența artei contemporane




Prelegere: Madalina Buhos


Pavilion Unicredit, Bucuresti


6 noiembrie 2014





    Ce este aura lui Benjamin și mai ales, se poate vorbi despre acest fenomen în relație cu arta contemporană?
    Prelegerea se concentrează asupra înțelegerii acestui concept, în sensul pe care Walter Benjamin i l-a atribuit, la momentul trecerii spre modernitate dar și asupra posibilității sale de supraviețuire prin experiența generată de arta contemporană. Exemplele prezentate sunt strâns legate de urmările și transformările pe care opera de artă le-a suferit după trecerea în era reproducerii mecanice, până în contemporaneitate, cât și de efectul pe care navigarea șocului l-a avut asupra percepției psihicul uman. Schimbările suferite au venit dintr-o multitudine de direcții, atât sociale, culturale, tehnice, toate presupunând o modificare a felului în care realitatea este percepută ca energie psihică.
    Fredric Jameson spunea în Postmodernism or Cultural Logic of Late Capitalism că producțiile culturale ale postmodernismului distrag într-adevăr spectatorul, folosind acest termen cu referire la Benjamin. Diferența dintre modernism și postmodernism, pe care Jameson o indică este că cea dintâi păstrează încă zone residuale ale naturii originare, ale arhaicului, iar cultura lucrează din perspectiva acestei rezistențe. Postmodernismul și deci și arta contemporană este ceea ce rezultă atunci când procesul de modernizare este complet. Rezultatul este o lume profund a omului în care cultura devine ceea ce el numește o a două natură[2, aceasta fiind ceea ce Benjamin identifică ca fiind o condiție necesară supraviețuirii aurei .
    Arta contemporană propune noi metode de a fi, mai degrabă decât obiecte concrete, producția de gesturi primează asupra producției de lucruri. Artistul cât și publicul devin un fel de teren al experiențelor colective, participatorii și critice ale unui dispozitiv autopoetic.
    Este posibil ca la baza aurei benjaminiene să stea utopia, a cărei formă se modifică și ea în funcție de parcursul social și istoric dar care originează din năzuința că rolul artei este unul salvator, prin integrarea artei în arena socială.
    Mădălina Buhoș, născută 12 noiembrie 1989, și-a luat diploma de licență in Management Cultural la Academia de Studii Economice București și cea de masterat în Istoria Artei la Universitatea Națională de Arte București cu o teză de disertație pe subiectul aurei lui Walter Benjamin în arta contemporană. Locuiește și lucrează în București.

Imagine: Olafur Eliasson, The Weather Project 2003. 
Fotografie de Tate Photography.
***Adresa: C.A. Rosetti, nr. 36.
Incepand cu ora 19:00
via Cristian Marinescu

Povesti din Bucuresti




Bucurestiul Monumental - Descoperiri si infrangeri


Raluca Iosipescu, Sergiu Iosipescu


Caru' cu Bere, Bucuresti


17 noiembrie 2014





     In continuarea conferintelor Povesti din Bucuresti, luni, 17 noiembrie, ora 11:00, Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale si Caru' cu Bere va invita la o conferinta sustinuta de istoricii Iosipescu Sergiu si Raluca Iosipescu despre activitatea, experientele, realizarile si esecurile Comisiei Monumentelor Istorice si despre influenta acestei comisii asupra peisajului monumental bucurestean.
***Alina Pavelescu