miercuri, 5 noiembrie 2014

Cinci Simturi – Un Univers




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


5 noiembrie 2014 - 1 martie 2015






    Din acestă săptămână, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi este deschisă expoziţia itinerantă Cinci Simturi – Un Univers, realizată alături de specialiştii din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău. 
    Manifestarea se înscrie în cadrul unei colaborări ştiinţifice şi expoziţionale dintre cele două muzee, anul acesta publicul din Bacău putând vedea trei expoziţii realizate de specialiştii gălăţeni: El şi ea în lumea vie, Artizanii naturii şi Fasmidele – curiozităţi ale naturii. 
    Expoziţia Cinci Simturi – Un Univers aduce în faţa publicului larg, într-o formă inedită, un univers mai puţin cunoscut şi anume acela al celor cinci simţuri ale organismului uman: văzul, auzul, pipăitul, gustul şi mirosul. 
   "Expoziţia organizată în colaborare cu specialiştii Muzeului de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău este diferită prin faptul că, pe lângă suportul ştiinţific pe care-l aduce în faţa publicului, are un pronunţat caracter interactiv. Astfel, pentru fiecare dintre simţurile prezentate, expoziţia cuprinde şi module interactive, care, prin intermediul experimentelor şi exerciţiilor pe care le cuprind, ajută vizitatorul să descopere importanţa fiecărui simţ în parte: văzul, auzul, pipăitul, gustul şi mirosul”, a declarat Mădălin Şerban, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi. Astfel, vizitatorul va putea afla detalii despre propriile simţuri testându-le în cadrul expoziţiei ! Cunoaşterea celor cinci simţuri şi aducerea acestora în atenţia publicului este o temă adesea solicitată de profesorii de biologie precum şi de învăţătorii şi educatorii care organizează vizite la muzeu. 
   Expoziţia Cinci Simturi – Un Univers va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 1 martie 2015.

Zilele Sadoveanu




Muzeul Mihail Sadoveanu


Iasi


8 - 9 noiembrie 2014




Photo: Zilele Sadoveanu se vor desfăşurara la sfârşitul săptămânii la muzeul scriitorului din Iaşi. 

Sâmbătă, 8 noiembrie, va avea loc decernarea premiilor Concursului Naţional de Proză "Mihail Sadoveanu" şi un recital de muzică folk. 

Duminică, 9 noiembrie, la Muzeul Sadoveanu va avea loc o întâlnire cu arhimandritul Mihail Daniliuc de la Schitul Vovidenia- Târgu Neamţ. Acesta va aduce în discuţie modul în care se regăseşte viaţa sfinţilor în opera lui Sadoveanu, legătura scriitorului cu zona religioasă fiind cunoscută.

   Sâmbătă, 8 noiembrie, va avea loc decernarea premiilor Concursului Naţional de Proză Mihail Sadoveanu şi un recital de muzică folk.
   Duminică, 9 noiembrie, la Muzeul Sadoveanu va avea loc o întâlnire cu arhimandritul Mihail Daniliuc de la Schitul Vovidenia- Târgu Neamţ. Acesta va aduce în discuţie modul în care se regăseşte viaţa sfinţilor în opera lui Sadoveanu, legătura scriitorului cu zona religioasă fiind cunoscută.
***Muzeul Literaturii Romane Iasi

Sesiune anuala de comunicari stiintifice




Complexul Muzeal Bistrita - Nasaud


Bistrita


7 noiembrie 2014



Cenaclul Literar la debut




Lansare de carte


Doina Randunica Anton: Taramuri de neocolit


Centrul Cultural, Sighetu Marmatiei


prima editie, 8 noiembrie 2014






    Ţinând seama de tradiţia activităţii de cenaclu, de organizarea a peste patruzeci de ediţii a Festivalului de poezie, de preocupările sighetenilor de diferite vârste şi profesii pentru literatură, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a iniţiat organizarea, începând cu data de 8 noiembrie 2014, a Cenaclului Literar. 
    Cenaclul îşi propune stimularea activităţii de creaţie literară, promovarea şi valorificarea creaţiei individuale prin publicarea în revistele de specialitate şi în revista Marmaţia literară, recomandarea la editurile din judeţ şi din ţară. Cenaclul îşi va desfăşura activitatea o dată pe lună la sediul Centrului Cultural având de regulă: o prezentare de carte, marcarea evenimentelor culturale, aniversarea unui poet maramureşean, lectura şi analiza critică a creaţiilor prezentate de membri cenaclului. 
    Pe parcursul unui an calendaristic vor fi organizate periodic întîlniri cu publicul, cu invitaţi de la cenaclurile din Baia Mare şi Vişeul de Sus, din judeţele învecinate, cu personalităţi ale literaturii române contemporane. Centrul Cultural Sighet va asigura spaţiul necesar pentru: şedinţele de cenaclu, întâlniri cu publicul pe teme de literatură, afişe şi invitaţii la serile literare, publicitate în presă, televiziune şi radio. Cenaclul va colabora la organizarea Festivalului internaţional de poezie de la Sighetu Marmaţiei şi va organiza anual un concurs de creaţie pentru copii şi tineri (10-18-25 ani), în vederea descoperirii şi afirmării tinerelor talente.
    Cenaclul Literar din Sighetu Marmaţiei nu va avea caracter de asociaţie şi nici personalitate juridică, activând prin liberă consimţiere pe lângă Centrul Cultural Sighet, pe o perioadă nedeterminată. Activitatea cenaclului va fi coordonată de un Comitet director (preşedinte, secretar, membru-responsabil cu activitatea cu elevii din învăţământul liceal, membru-organizator activităţi cu publicul, membru-răspunde de relaţia cu publicaţiile literare, TV şi radio).
     La prima întâlnire a membrilor cenaclului din 8 noiembrie 2014, ora 11,00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural, va fi lansat volumul de poezie Tărâmuri de neocolit, semnat de poeta Doina Rândunica Anton, apărut la editura Singur-2014. Elevii clasei de excelenţă la limba şi literatura română vor susţine, împreună cu cantautorul Gheorghe Şteţca, un recital din poezia Doinei Rândunica Anton.

Arhitecturi vernaculare din Dobrogea




Prezențe românești peste hotare


Bruno Andreșoiu


Institutul Cultural Român, New York, S.U.A.


7 noiembrie 2014




   Institutul Cultural Român din New York (ICR NY) și IGLOOMEDIA au plăcerea de a vă invita la expozița de arhitectură Traditional = Modern. Arhitecturi vernaculare din Dobrogea.
   Vernisajul expoziției va avea loc în data de 7 noiembrie 2014, ora 19.00, în Sala Auditorium a ICR New York. Bruno Andreșoiu, arhitect și director la Igloomedia, va susține o conferință și apoi va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri.
    Expoziția cuprinde peste 30 de postere de mari dimensiuni (100 x 70 cm), de o excepțională calitate grafică, cu zeci de imagini, selectate din trei albume de referință, editate de igloomedia. Primele două au apărut în colecția igloopatrimoniu și au ca scop recuperarea și revalorizarea arhitecturii tradiționale din mediul rural dobrogean - Stuf. Case tradiționale din Delta Dunării (2008) și Olane. Case tradiționale din Dobrogea (2012) -, iar cel de-al treilea Stuf. Tradiţional înseamnă modern (2009) cuprinde 15 proiecte de case şi pensiuni pentru Delta Dunării, inspirate de arhitectura tradiţională a regiunii, cu acoperișul de stuf, dar cu un look extrem de contemporan. În acest sens expoziția este o pledoarie pentru arhitectura ecologică.
    Bruno Andreșoiu a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București, în anul 1996, iar în 1999, a înființat propriul birou de proiectare. Din noiembrie 2001, editează revista lunară igloo habitat & arhitectură, un periodic editat și tipărit în excelente condiții grafice – care se bucură de aprecierea unanimă a specialiștilor în domeniu, din România și de peste hotare.
    Bruno Andreșoiu a fost vicepreședinte, responsabil de imagine și comunicare al Ordinului Arhitecților din Romania (OAR) - filiala București (2006-2010), Comisar al Anualei de Arhitectură București (2007-2010), membru in Consiliul Național al OAR (2006-2013). De asemenea, domnia sa a fost senior editor al revistei de cultură urbană re:PUBLIK (2005-2009) și al revistei D.sign, supliment lunar al Ziarului Financiar (2004-2005). Între 2003 și 2010, a editat albumele Anuala de Arhitectură Bucuresti. Din noiembrie 2005, editează Buletinul informativ al OAR București. Coordonează, prefațează și concepe albumele din colecțiile igloomedia: Igloopatrimoniu, iglooprofil, igloobest, igloopocket, iglooguide, igloobooks, igloo art.

Legătura de carte între meşteşug şi artă



Muzeul National Brukenthal


Sibiu


6 noiembrie - 31 decembrie 2014




    Expoziţia Legătura de carte între meşteşug şi artă doreşte să aducă în faţa publicului unele dintre cele mai frumoase şi interesante legături de carte începând din secolul al XVI-lea şi până la începutul secolului al XX-lea.
   Criteriul de alegere nu a fost nici vechimea lucrării şi nici conţinutul, ci originalitatea, frumuseţea şi ingeniozitatea alcătuirii coperţilor. De la coperţi din pergament având ştanţate figuri ilustre ca Luther sau împăratul Carol al V-lea, la frumoasele legături de piele brună pe carton cu ornamente aurite şi cotoare încasetate de secol XVIII; de la cartea veche românească cu legătură de piele pe lemn şi cheutori, la cartea de rugăciune arabă şi fără a uita lucrările având legătura Brukenthal cu supra ex librisul cu însemnul heraldic al baronului, organizatorii au avut în vedere prezentarea exterioară a lucrărilor. Pentru o expunere mai atractivă s-au folosit de asemenea fotografii după imaginile din unele cărţi.
    În expoziţie se pot găsi şi lucrări inedite cum ar fi Cartea despre poşta mondială sau lucrările lui Emil Sigerus: Prin Transilvania, Sibiu, 1905, Din timpuri trecute, editată tot la Sibiu, şi Oraşe şi biserici fortificate din Transilvania săsească, Sibiu, 1901.
Text oferit de curatorul expoziţiei: Gabriella Zsigmond


Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporană  românească


Anamirela Anghel


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București


23 octombrie 2014





Zilele culturii ruse




Zilele Filmului Rus


Cinema Studio, Bucuresti


24 - 27 noiembrie 2014





***Natalia Muzhennikova

La ceas aniversar




Muzeul de Arta Ion Irimescu


Muzeul Apelor Mihai Bacescu


Falticeni


8 noiembrie 2014




Photo: -Comunicat de presă:
         Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, între orele 12.00 şi 14.00, Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Fundaţia Culturală ”Ion Irimescu”, Muzeul apelor “Mihai Băcescu” Fălticeni şi Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni în parteneriat cu Central Cultural Bucovina, Centrul pentru Promovare si Conservare a Culturii Tradiţionale–Suceava şi Casa Memorială “Mihail Sadoveanu”- Fălticeni, organizează evenimentul: 
“CENTENARUL MUZEULUI FĂLTICENILOR”
(1914-2014)
MUZEUL DE ARTĂ „ION IRIMESCU“
-LA PATRU DECENII-
        Cu ocazia acestui eveniment vor avea loc o suită de manifestări cultural-artistice după cum urmează:
       La orele 12.00 la Sala Pictor “Aurel Băeşu” va avea loc Deschiderea oficială a Sesiunii jubiliare dedicate acestor aniversări, urmată de intervenţii ale invitaţilor-personalităţi ştiinţifice şi culturale.
        La orele 13.00, la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” se va desfăşura Vernisajul expoziţiei de pictură-“Aurel Băeşu”, secondat de Lansarea albumului de artă “Aurel Băeşu“, care va fi prezentat de prof. univ. dr. Gheorghe Macarie. În completarea activităţilor artistice, invitaţii se vor bucura de recitalul pianistului Laur Hreniuc.
       De la orele 14.00, la Muzeul apelor ”Mihai Băcescu”, cei interesaţi pot vizita Expoziţia de carte veche: Tipărituri brâncoveneşti în patrimoniul muzeelor fălticenene, despre care ne vor vorbi doamna prof. dr. Doina Mândru şi preotul dr. Gheorghe Brădăţanu. Manifestările cultural-artistice vor continua cu “Balada lui Brâncoveanu”, recital susţinut de Ion Creţeanu. 
      Tot Muzeul apelor ”Mihai Băcescu” din Fălticeni,  va găzdui Expoziţia documentară ”Vasile Ciurea”, întemeietorul Muzeului Fălticenilor, prezentată de doamna profesor Mioara Gafencu. 

VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!


Comunicat de presă

    Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, între orele 12.00 şi 14.00, Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Fălticeni, Muzeul de Artă Ion Irimescu, Fundaţia Culturală Ion Irimescu, Muzeul apelor Mihai Băcescu Fălticeni şi Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, Centrul pentru Promovare si Conservare a Culturii Tradiţionale–Suceava şi Casa Memorială Mihail Sadoveanu- Fălticeni, organizează evenimentul:

Centenarul Muzeului Falticenilor (1914-2014)
Muzeul de Arta Ion Irimescu la patru decenii


   Cu ocazia acestui eveniment vor avea loc o suită de manifestări cultural-artistice după cum urmează:
   La ora 12.00, la Sala Pictor Aurel Băeşu, va avea loc Deschiderea oficială a Sesiunii jubiliare dedicate acestor aniversări, urmată de intervenţii ale invitaţilor-personalităţi ştiinţifice şi culturale.
   La ora 13.00, la Muzeul de Artă Ion Irimescu, se va desfăşura Vernisajul expoziţiei de pictură Aurel Băeşu, secondat de Lansarea albumului de artă Aurel Băeşu, care va fi prezentat de prof. univ. dr. Gheorghe Macarie. În completarea activităţilor artistice, invitaţii se vor bucura de recitalul pianistului Laur Hreniuc.
   De la ora 14.00, la Muzeul apelor Mihai Băcescu, cei interesaţi pot vizita Expoziţia de carte veche: Tipărituri brâncoveneşti în patrimoniul muzeelor fălticenene, despre care ne vor vorbi doamna prof. dr. Doina Mândru şi preotul dr. Gheorghe Brădăţanu. Manifestările cultural-artistice vor continua cu Balada lui Brâncoveanu, recital susţinut de Ion Creţeanu.
    Tot Muzeul apelor Mihai Băcescu din Fălticeni va găzdui Expoziţia documentară Vasile Ciurea, întemeietorul Muzeului Fălticenilor, prezentată de doamna profesor Mioara Gafencu.
Va asteptam cu drag !

Târgul de Handmade și Vintage




Alba Mall, Alba Iulia


editia a XIV-a, 7 - 9 noiembrie 2014




10314526_590668797704601_4345915059084674143_n

   Alba Mall vă invită în acest weekend la Târgul de Handmade și Vintage să admirați lucrurile frumoase care au făcut istorie. Târgul se află la a XIV-a ediție și este deschis publicului timp de trei zile. Albaiulienii vor putea admira produse unicat confecționate handmade și este un bun prilej de a explora trecutul în formele sale cele mai prezente.
    În acest sfârșit de săptămână, la Alba Iulia sunt așteptați expozanți si producători de articole handmade, colecționari de antichități, dar și vânzători de modă veche din toată țara pentru a-și prezenta obiectele care au făcut istorie.
    Cu prilejul acestei expoziții vizitatorii au ocazia să își îmbogățească colecția sau pot achizițona un cadou original unei persoane dragi, însă cel mai important lucru al acestor produse unicat este că acestea sunt lucrate cu suflet și fiecare poartă o poveste.
    Pentru a reda valoare obiectelor fără etichetă, Alba Mall așteaptă un număr mare de vizitatori.

Programul târgului:

Vineri, 7 noiembrie, între orele 14.00 – 21.00
Sâmbătă, 8 noiembrie, orele 10.00 – 21.00
Duminică, 9 noiembrie, orele 10.00 – 20.00

***alba24.ro via Gligor Adrian Borza

Exponatul lunii




Muzeul de Istorie si Etnografie


Targu Neamt


noiembrie 2014




Simpozionul National de Estetica Apostu 80




Centrul de Cultura George Apostu


Bacau


13 - 14 noiembrie 2014