marți, 4 noiembrie 2014

Scriitori in scoli




Casa de Cultura Mihai Ursachi


Iasi


6 noiembrie 2014




Seducția Orientului




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București


14 noiembrie 2014





    Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, TRUICART Events si Dan Tudor Truica – curator, au placerea sa va invite la vernisajul expozitiei Seductia Orientului vineri, 14 noiembrie 2014, ora 18.30.
    Vor expune 40 de artisti plastici, 65 de lucrari de pictura, scultura, grafica si arta decorativa.
Expozitia Seductia Orientului reprezinta în primul rând un semnal energic si prezent in contextul manifestarilor expozitionale din Romania. Pe simezele Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi se regasesc atat lucrările realizate de artiștii participanți în tabăra de creație și documentare TRUICART – Kusadasi, Turcia 2014, dar și creația altor colegi care au avut bucuria de a cunoaște cultura și civilizația orientală în ansamblul ei.
    In cadrul acestui eveniment sunt prezentate pe simeze lucrările artiștilor plastici care au un parcurs stilistic și emoțional înclinat către fascinanta cultură orientală. Acest demers nu a pornit de la anumite restricții formale, de limbaj sau expresie plastică, nu a ținut cont de tehnică, dimensiuni și modul de abordare al artiștilor participanți.
   Organizatorii doresc să transmită publicului iubitor de artă un mesaj actual și puternic al filiației nedeclarate fățis a artei occidentale cu imagistica orientală.
Expozitia va fi deschisa in perioada 14 – 30 noiembrie 2014.

Serile Facultatii de Litere




Lansare de carte


Ovidiu Moceanu


Libraria Okian, Brasov


5 noiembrie 2014




Expozitie de afise: Tehnica si inventii de-a lungul veacurilor




Arta plastica contemporana romaneasca


Florian Doru Crihana


Facultatea de Inginerie, Galati


7 noiembrie 2014




Cafeneaua critica




Club A, Bucuresti


Festivalul National de Teatru


5 noiembrie 2014




Serile Doxologia




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Murariu: Radacini Brancovenesti


Turnul Manastirii Golia, Iasi


11 - 24 noiembrie 2014





Pictură și grafică: Amintiri




Arta plastică contemporană românească


Panait Vlahos


Casa Avramide, Tulcea


14 noiembrie 2014






Omagiu Vasile Lica




Lansare de carte


Graecia, Roma, Barbaricum.


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


7 noiembrie 2014





    Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită vineri, 7 noiembrie 2014, ora 11.00, să participaţi la evenimentul editorial prilejuit de lansarea volumului omagial Graecia, Roma, Barbaricum. In memoriam Vasile Lica, coordonatori: Vladimir Iliescu, Decebal Nedu, Andreea-Raluca Barboş.
    "Vasile Lica a fost unul dintre puţinii istorici care au marcat viaţa ştiinţifică universitară şi culturală a municipiului Galaţi. A fost fascinat de cercetările Magistrului său, prof. univ. dr. Nicolae Gostar, încă de pe băncile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, urmându-i sfaturile şi cercetând cu acribie istoria veche a geto-dacilor.
    Comunitatea gălăţeană îi datorează începuturile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, fiind unul dintre puţinii chemaţi a pune temelia la această Şcoală Universitară. A fost momentul când pentru OMUL Vasile Lica a început <devenirea întru fiinţă>.



    Acest volum, rod al cercetării ştiinţifice şi academice din domeniul istoriei, este un OMAGIU adus unuia dintre puţinii istorici ai urbei Galaţi, prof. univ. dr. Vasile Lica, şi se înscrie în proiectul editorial dedicat împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie din Galaţi.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80.

Inaugurarea Institutului de Armenologie




Universitatea Babes-Boliay


Cluj - Napoca


7 noiembrie 2014





    Primul  Institut de Armenologie de pe lângă Universitatea Babeş-Bolyai va fi deschis oficial vineri, 7 noiembrie 2014, ora 10:00, in Aula Regele Ferdinand I a UBB, anunţă profesorul Lucian Nastasă Kovacs, membru al Institutului.
    Deschiderea are loc în prezenţa unor membri marcanţi ai vieţii academice româneşti şi din străinătate, a membrilor corpului diplomatic acreditat în România, a conducătorilor spirituali ai comunităţilor armene din România, lideri ai Uniunii Armenilor din Romania etc.
***araratonline.com via Clubul Armenilor din Romania

Clubul Iubitor de Iaşi




Gh. Asachi - portret in epoca


Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, Iasi


8 noiembrie 2014




club iubitor de iasi site

    Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi vă invită sâmbătă, 8 noiembrie 2014, începând cu ora 11.00, la Sala de Lectură, la o nouă întâlnire a pasionaților istoriei trecutului orașului, care se desfăşoară în cadrul Clubului Iubitor de Iaşi. 
   Tema întâlnirii: Gh. Asachi – portret în epocă este dedicată personalității complexe a lui Gheorghe Asachi de la a cărui moarte se împlinesc, în această lună, 145 de ani și va fi prezentată de Corneliu Coman, prieten al istoriei şi al monumentelor ieşene.
    Clubul Iubitor de Iaşi se adresează tuturor celor pasionaţi de istoria locală şi îşi propune, prin întâlniri periodice, să faciliteze creşterea nivelului de informare asupra trecutului oraşului nostru, cunoaşterea şi monitorizarea monumentelor oraşului, conexiunea persoanelor cu interese similare.
    Proiectul Iubitor de Iaşi se desfăşoară în cadrul programului Culorile Cărţii al Bibliotecii Judeţene.
    Vă aşteptăm sâmbătă, 8 noiembrie 2014, de la ora 11:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi Iaşi, Galeriile Comerciale Ştefan cel Mare, Nr. 8-10.
   Participarea este gratuită. Pentru înscriere, vă rugăm sa solicitaţi formularul tipărit, la Centrul de Înscriere şi Referinţe al Bibliotecii (Bd. Ştefan cel Mare, Nr. 8-10).
    Informații suplimentare puteți obține la numărul de telefon 0755213055 (Daniel Șuvăială) sau pe e-mail: memorii.iesene@gmail.com.

Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri




Lansare de carte


Varujan Vosganian


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


7 noiembrie 2014





Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


6 noiembrie 2014





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 6 noiembrie 2014, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, în Sala de lectură Mihai Eminescu, de la sediul central unde au loc lansările volumelor: Memoria hârtiei, autor Viorel Burlacu, Entre les griffes du rire, autor Vasile Ghica, Cronici și eseuri filosofice, autor Ionel Necula, Minunile nu se repetă, autor Nelu Păcuraru și Ștefan Petică. La 110 ani după..., prezintă Directorul Bibliotecii Municipale Ștefan Petică Tecuci - Daniela Grigoraș. 
   În deschidere, are loc un recital artistic susținut de Ana Vasile, cls. a VIII-a, flaut, elevă la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin, prof. Dumitru Grigoraș. 
Moderator: profesorul Theodor Parapiru.

Targ Fayette - Handmade & Homemade




Palas Mall, Iasi


6 - 9 noiembrie 2014



Istoria Colectiilor Muzeului de Arta Tulcea




Lansare de carte


Ibrahima Keita


Casa Avramide, Tulcea


14 noiembrie 2014




Frumusetea de-altadata




Probeaza si Pozeaza


Iulius Mall, Suceava


8 - 9 noiembrie 2014





   Weekend-ul acesta, Iulius Mall Suceava găzduieşte Expoziţia-muzeu de pălării vintage marca Probează şi Pozează.
   Vor fi prezente romanticele pălării cu boruri largi şi pene de ştrut reprezentând La belle Epoque, extravagantele cloşuri ale nebunilor ani interbelici, formele avangardiste ale anilor '40, pălăriile florale ale anilor '50, pălării mari sau mici, de stradă sau de ocazie, cu voalete sau pene, de vară sau de iarnă... you name it!
    O expoziţie specială - un adevărat muzeu al accesoriilor feminine, plin de romantism şi nostalgie, care va încânta vizitatorii - dar mai ales vizitatoarele noastre.

Partea cea mai frumoasă este faptul că majoritatea pălăriilor expuse pot fi probate!

Ceramica romaneasca ieri, azi si maine.




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


6 - 23 noiembrie 2014






    Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită joi, 6 noiembrie 2014, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției Ceramica romaneasca ieri, azi si maine. Donatia Jean-Francois Garmier.
    Expoziția va fi deschisă la sediul central al Muzeului Etnografic, str. Memorandumului nr. 21, în perioada 6 – 23 noiembrie 2014.
    "Constituită cu începere din anul 1999, colecţia prezentată parțial în această expoziţie este alcătuită din obiecte care atestă starea producției de olărie din România în secolul al XX-lea şi la începutul secolului al XXI-lea. Expoziția îşi propune să ilustreze mutaţiile importante pe care acest meşteşug le cunoaşte şi prezintă adaptarea acestuia la o lume nouă, în care funcţia decorativă înlocuieşte, din ce în ce mai mult, funcţia utilitară tradiţională. 
    Multe dintre obiectele care o alcătuiesc nu au o valoare estetică deosebită, dar simplitatea lor reflectă realitatea actuală. Ansamblul format din 500 de piese de olărie fost donat Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru a continua îmbogăţirea importantei sale colecţii cu piese datând din secolul al XVII-lea, şi pentru a permite astfel asigurarea continuităţii reflexiei etnologice asupra uneia din creaţiile emblematice ale artei populare româneşti. 
    În prima sală, pot fi văzute obiecte datând aproximativ din prima jumătate a secolului al XX-lea, perioadă în care olăria, bogat ornamentată, îşi îndeplinea încă străvechea funcţie utilitară, cu toate că își pierduse deja productivitatea. 
   A doua sală prezintă producţia actuală. Toate piesele au fost realizate între anii 1998 şi 2012 şi au fost achiziționate direct de la producători. Prezentarea se termină cu o evocare a viitorului. Alături de o producţie cu caracter popular, semiindustrială, din ce în ce mai stereotipă, se observă apariţia unor obiecte noi, „moderne”, care nu mai respectă tradiţia. Se constată însă, deopotrivă, şi existenţa unor produse de o foarte bună calitate tehnică şi artistică, care reînnoiesc şi îmbogăţesc tradiţia.” (Jean-François Garmier)

Năvala norilor




Lansare de carte


Iulian Moreanu


Biblioteca Municipala Moreni


8 noiembrie 2014





   Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 10:00, 
la Biblioteca Municipală Moreni, 
are loc lansarea romanului 
Năvala norilor de Iulian Moreanu.

Participă scriitorii:

Toma George Veseliu, Emil Stănescu, Constantin Voicu,
Ioan Vișan, George Ioan Canache
Sunt invitați să fie prezenti toți iubitorii de carte și de frumos în general.