luni, 3 noiembrie 2014

Timpul si omul




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


editia a XVI-a, 6 - 7 noiembrie 2014





    Muzeul Ceasului Nicolae Simache Ploiești organizează, în perioada 6-7 noiembrie 2014, a XVI-a ediție a Simpozionului Național TIMPUL ȘI OMUL.
    Perioada în care se desfășoară această manifestare este corelată cu data nașterii profesorului Nicolae Simache, fondatorul Muzeului Ceasului, de la a cărei naștere se vor aniversa anul acesta, în 5 noiembrie, 109 ani.
   La această manifestare anuală, participă 50 de invitați din țară , specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu.

Temele ce vor fi dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, sunt:

• Timpul în concepte filozofice, științifice, artistice, religioase și literare
• Oameni care au marcat timpul-personalități
• Ceasuri care au aparținut unor personalități românești și străine
• Automate muzicale din patrimoniul muzeal național
• Evoluția și istoria orologeriei în plan național și universal
• Restaurarea ceasurilor și automatelor muzicale

   Deschiderea lucrărilor acestei manifestări anuale va avea loc pe 6 noiembrie, ora 11°°, în sala Arheologie prahoveană a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. În același cadru vor fi suținute lucrări în plen, al căror conținut se înscrie în evocarea personalității domnitorului Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc anul acesta 300 ani.    A doua secțiune a simpozionului își va desfășura lucrările în sala Media a M.J.I.A. Prahova.
În data de 7 noiembrie, participanții vor efectua o deplasare documentară la Castelul Zamora Bușteni, ctitorie a prințului Gh. Grigore Cantacuzino, personalitate a vieții politice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.

Colocviile George Cosbuc




Bistrita


editia a XXX-a, 5 - 6 noiembrie 2014




***Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud


Calatoria




Arta plastica contemporana romaneasca


Dragos Patrascu


Galeriile de Arta Cupola, Iasi


3 noiembrie 2014




***Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi

La Hanul Ancutei




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


4 noiembrie 2014




    Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu Botosani, Filiala nr. 1 Primaverii va gazdui marti, 4 noiembrie 2014, ora 11.00, o Sezatoare Literara cu titlul: La Hanul Ancutei, coordonata de prof. Daniela Pricopciuc de la Scoala Gimnaziala nr. 7 Botosani, impreuna cu elevii clasei aVII-a A. 
    Activitatea va fi realizata ca moment aniversar la 134 de ani de la nasterea scriitorului (5 noiembrie1880) Mihail Sadoveanu. In cadrul activitatii, copiii vor afla mai multe date despre acest prozator.
Din program:

-referate si afise din viata si activitatea literara a lui M. Sadoveanu,
-dramatizare Iapa lui Voda (dupa M. Sadoveanu),
-creatii literare inspirate din opera sadoveniana

Exponatul lunii




Muzeul Civilizației Dacice și Romane


Deva


1 noiembrie 2014






COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2014, o altă categorie de piese în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii. Acestea sunt expuse în spaţiul special amenajat de la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Astfel, în luna noiembrie vizitatorii au ocazia să admire două cochilii aparţinând speciei de melci marini din familia Turbinidae care reuneşte câteva sute de specii ce vieţuiesc în special în mările tropicale. Sunt specii nocturne şi se hrănesc cu alge. Turbinidele au un sidef gros, cu frumoase irizaţii pe interior. Prin polizarea şi lustruirea cochiliilor mari de Turbo marmoratus (20-23 cm) şi Turbo sarmaticus (8 cm) strălucirea sidefului este pusă în evidenţă. Din aceste cochilii decorticate şi montate în aur şi argint, au fost realizate, de-a lungul timpului, minunate cupe. Specific acestor melci este operculul masiv, calcaros, neted şi lucios sau „pustulos”, cu care animalul îşi închide „casa” atunci când se retrage în ea. Din operculi se realizează podoabe, cel mai apreciat fiind cel verde-albăstrui de Turbo petholatus, numit de bijutieri "ochi de pisică”. Uriaşul opercul de Turbo marmoratus se foloseşte drept prespapier sau, în unele grădini din Indonezia, la pavarea aleilor. Turbo marmoratus este cunoscut sub numele de turban verde, turbanul marmorat sau marele turban verde.
Biroul de Relaţii cu Publicul


Atelier 35




Arta plastica contemporana romaneasca


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacau


6 noiembrie 2014



Zilele Culturii Sefarde




Institutul Cervantes


Bucuresti


4 - 6 noiembrie 2014




***Ecobescu Sandra

Călăuza - Îndrumar hristologic




Lansare de carte


Sfântul Anastasie Sinaitul


Librăria Sophia, București


5 noiembrie 2015



Inima inimii




Lansare de carte


Antonio Lobo Antunes


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


4 noiembrie 2014





    Vă aşteptam marţi, 4 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea volumului Inima inimii de António Lobo Antunes. 
    La eveniment vor participa criticul literar Tania Radu, Daniel Perdigão, directorul Institutului Camões şi scriitorii Nicolae Prelipceanu şi T.O. Bobe. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Cafeneaua de stiinta




Radio Romania Cultural


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


3 noiembrie 2014






Mozaic din Mesopotamia




Arta plastica contemporana


Ammar Alnahhas


Galeria de Arta Elite Prof Art, Bucuresti


15 noiembrie 2014



Seara duhovniceasca




Stilul de viata sanatos - Modalitate de prevenire a bolilor


Pavel Chirila


Parohia Sfantul Antonie cel Mare, Bucuresti


3 noiembrie 2014






***Ortodoxia Tinerilor