joi, 11 septembrie 2014

Univers Interior




Arta plastica contemporana romaneasca


Iolanda Boban


Galeriile Municipale de Arta, Targu Jiu


11 - 25 septembrie 2014





   Joi, 11 septembrie 2014, de la ora 18.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziției de pictură UNIVERS INTERIOR a absolventei Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Iolanda Boban. Un eveniment organizat sub patronajul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu. Expoziția este deschisă publicului în perioada 11 - 25 septembrie 2014.

Pricesne si cantece patriotice




Cenaclul Lumina Lina


Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cluj-Napoca


13 septembrie 2014




Comunicat de presă

    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, invită toţi clujenii să participe la un concert de pricesne, cântece patriotice și muzică folk, susţinut de Cenaclul Lumină lină din Sibiu, condus de părintele Cătălin Dumitrean.
    Evenimentul va avea loc sâmbăta, 13 septembrie 2014, cu începere de la ora 15.30, la Biserica din deal din Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca, intrarea fiind liberă.
    Cenaclul Lumină lină a fost înfiinţat în anul 2009, la Sibiu, de către părintele Cătălin Dumitrean, cântările acestora dorind să reamintească credinţa neclintită şi demnitatea naţională a românilor.

Biroul de presă
11.09.2014
***Consiliul Judetean Cluj

Icoane de suflet




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


13 - 20 septembrie 2014





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită sâmbătă, 13 septembrie 2014, ora 12.00, la vernisajul expoziţiei Icoane de suflet, expoziţie dedicată sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci.
    Autorii icoanelor, copiii din Parohia Bisericii Doamna Oltea, au fost coordonaţi de prof. Anamirela Anghel, artistă la rândul ei, ce execută diverse lucrări de grafică şi pictură.     
    Curatorul expoziţiei este Cornel Dumitrescu, muzeograf Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 – 20 septembrie 2014, la Casa Glod, intrarea Kiseleff nr. 28, între orele 11.00 – 19.00.

Nirvana II




Arta plastica contemporana romaneasca


Corneliu Vasilescu


Galeria Senso, Bucuresti


22 septembrie - 29 octombrie 2014





    Vă invităm luni, 22 septembrie 2014, ora 18:00, la vernisajul expoziției NIRVANA II care va avea loc la Galeria SENSO (parter şi etaj), Bd. Unirii nr.15, sector 5, București.
    "Disocierea radicală de obiect și reper figurativ l-au împins pe artist la un fel de dicteu foarte energic al expresiei gestuale, bazat exclusiv pe virtuțile limbajului coloristic. Iată cum se provoacă o puternică impresie optică, ce incită pe privitor la un substanțial și remanent spectacol contemplativ și meditativ. Astfel se explică cum <compozițiile> sale au devenit treptat pure construcții de forme și culori. Tocmai de aceea, l-aș defini pe Corneliu Vasilescu, înainte de toate, ”un regizor al culorii și spațiului”. Este mijlocul prin care artistul tinde să pună în operă idealul picturii totale” (Corneliu Antim – critic de artă)
    Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Corneliu Antim.
   Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 septembrie – 29 octombrie 2014, de luni până vineri, între orele 11.00 – 18.00, sâmbătă și duminică între orele 12,00-18,00.
    Ne-am bucura și ne-ar onora deopotrivă să ne fiţi alături la această manifestare care va avea loc luni, 22 septembrie 2014, ora 18:00 la Galeria SENSO.

Teodora Marin
Coordonator Comunicare
Mobil: 0744318725
E-mail: teodora.marin@galeriasenso.ro

Târgul olarilor




Zalău


19- 21 septembrie 2014





    În perioada 19-21 septembrie, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj împreună cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Asociația Culturală Katakomba organizează Târgul Olarilor la Zalău. Inițiativa se alătură unor programe culturale de prestigiu din țară și din străinătate care au scopul promovării tradițiilor locale de olărit și a producției contemporane.

   Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piața de atunci chiar și la mari distanțe de la locul de producție. Ornamentica acesteia, foarte bine identificată și distinsă de tipologia celorlalte centre din țară, a fost ceea ce a creat o marcă inconfundabilă din ceramica de Zalău. Un produs de cea mai înaltă clasă, ceramica de Zalău a fost foarte căutată și de colecționarii pasionați, încât și astăzi o piesă de secol XIX are un preț extrem de mare pe piața de antichități sau la casele de licitații. Muzeele la rândul lor, cele din țară și cele din străinătate clasează ceramica de Zalău ca fiind una dintre cele mai valoroase produse de ceramică tradițională, iar din punct de vedere artistic aceasta este una dintre cele mai spectaculoase exemple de artă decorativă.
    În acest context, noi, sălăjenii, persoanele care dețin piese de ceramică de Zalău, muzeul, colecționarii, putem fi deosebit de mândrii că suntem deținătorii unui astfel de patrimoniu cultural.
   Inițiativa noastră oferă publicului interesat cunoașterea acestei moșteniri culturale locale prin organizarea unei expoziții de piese contemporane în stil tradițional la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, repectiv la Muzeul de Artă Ioan Sima o expoziție din piese de patrimoniu muzeal realizate la Zalău în secolul XIX și început de secol XX. Totodată vor fi susținute prelegeri și proiecții de filme documentare din partea unor etnografi, muzeografi și colecționari despre ceramica de Zalău. Se va lansa și volumul trilingv cu titlul Ceramica de Zalău realizat de cercetători științifici și muzeografi din Zalău și Cluj-Napoca.
   Cum la Zalău târgul se ține de secole de-a rândul în ziua de sâmbătă, astfel și Târgul Olarilor va avea loc sâmbăta pe platoul din fața Consiliului Județean unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de ceramică decorativă sau uzuală în stilul tradițional al meșterilor de la Zalău. În cadrul prorgamului de sâmbătă și copii vor putea modela lutul pe roata olarului.
    La Muzeul de Artă se vor mai întâlni specialiști în organizarea unor festivaluri și târguri de olari din țară și din străinătate în cadrul unui schimb de experiențe. În continuare olarii își vor desface mărfurile și duminica în parcarea din spatele primăriei în cadrul festivităților organizate cu ocazia Zilelor Maghiarilor din Sălaj.

PROGRAMUL

Vineri

18.00 Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj
– expoziție de vase ceramice și concurs cu premii pentru olarii invitați. 
Deschide Pölös Andrea (Casa Tradițiilor, Budapesta)
- lansarea cărții Ceramica de Zalău (Editiura Porolissum, Editura Mega, 2014).
Prezintă dr. Camelia Burghele, muzeograf Mureșan Olimpia
- prelegeri: Ceramica de Zalău. Prezintă: dr. Tötszegi Tekla 
(Muzeul Etnografic al Transilvaniei) și 
Dr. Sipos József, colecționar;

Sâmbătă

09.00 – târgul olarilor pe platoul din fața Consiliului Județean
10.00 - expoziția din obiecte de patrimoniu: Ceramica de Zalău. Muzeul de Artă Ioan Sima
– schimb de experiențe: organizarea festivalurilor/târgurilor de olari
11.00 – program pt. copii pe platoul din fața Consiliului Județean 
(modelare la roata olarului)

Duminică

09.00 – desfacere de mărfuri la târgul olarilor în parcarea din spatele Primăriei
15.00 – atelier de olărit pentru copii
17.00 – înmânarea diplomelor pt. câștigătorii concursului de olărit

Lumea jucăriilor - Arc peste timp




Asociatia Muzeul Jucariilor


Palatul Culturii, Iasi


12 septembrie - 15 octombrie 2014





    Vă aşteptăm mâine, 12 septembrie, ora 12.30, la vernisajul unei noi expoziţii de jucării organizată de Asociaţia Muzeul Jucăriilor: Lumea jucăriilor - Arc peste timp, la Palatul Culturii din Iaşi. 
   Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi şi face parte din a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice.
Mai multe despre acest festival găsiţi aici

Stai calm, gândim noi şi pentru tine




Arta plastica contemporana romaneasca


Raluca Gabriela Hreniuc, Leonard Cumpana


Galeria de Arta Theodor Pallady, Iasi


10 - 20 septembrie 2014





    Sunteţi invitaţi la expoziţia Stai calm, gândim noi şi pentru tine semnată de artiştii plastici Raluca Hreniuc şi Leonard Curpăn. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 20 septembrie 2014 la Galeria de Artă Theodor Pallady, str. Lăpuşneanu, Iaşi. 
    Vernisajul va avea loc vineri, 12 septembrie, ora 18:00. Va prezenta Conferenţiar universitar doctor Emanuela Ilie.
    În expoziţia Stai calm, gândim noi şi pentru tine abordăm un concept, întâlnit la nivelul societăţii moderne şi postmoderne, în care propagatorii unei ideologii totalitare acţionează în dorinţa de a obţine controlul total asupra minţii, a comportamentului şi a sentimentelor unei mase imense de oameni. Mai mult decât atât, propunem o reflectare asupra căilor de modelare a minţii umane cunoscute ca fiind: "controlul comunicaţiilor umane, manipularea <mistică>, cererea de puritate, cultul confesiunii, ştiinţa sacră, remodelarea limbajului, doctrina mai presus de oameni, delimitarea socială” (R.J. Lifton - Reforma gândirii şi psihologia totalitarismului). Toată această nebunie a manipularii are la bază o teorie lansată de Sigmund Freud care descoperise, după cum spunea: "forţe primitive, sexuale şi agresive ascunse adânc în interiorul minţii umane. Forţe care dacă nu sunt controlate, conduc indivizii şi societatea la haos şi distrugere.” (Sigmund Freud – Introducere Generală în Psihanaliză).
    Încercăm totodată să atragem atenţia oamenilor asupra faptului că a crede că deţin controlul absolut asupra deciziilor pe care le iau este o iluzie.

Muzica românească în perioada interbelică. Romanța și tangoul




Diaspora romana


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


13 septembrie 2014





   Vă invităm la un eveniment de excepție găzduit de Biblioteca Lucian Blaga din Madrid sâmbătă, 13 septembrie, ora 18:00.
   Evenimentul Muzica românească în perioada interbelică. Romanța și tangoul face parte din proiectul Biblioteca Lucian Blaga - Alfa și Omega, exponat al culturii românești în decursul timpului cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Acesta este ultimul eveniment din seria celor dedicate muzicii
și se va încheia cu un recital de excepție. Invitații sunt:

Nona Furnica – chitara
Nicolae Petriman – tarogot
Ramona Vergoti – pian
Cristina Maria Vlasin - voce

Din orașul celor șapte coline...




De prin lume adunate...


Italia - Roma


Colecții și Colecționari


Cartofilie





Piața Traian.


Vedere dinspre Academia Franceză.


Forul Roman.


Forul Roman.


Catedrala Sf. Paul.


Campidoglio.


Templul Vestei.


Castelul Sf. Angelo și Trevere.


Catedrala Sf. Petru.


Arcul de Triumf al lui Tito și Colosseum.


Arcul de Triumf al lui Tito. Acuarelă de G. Grossi. 1952.
Casa de Editură Piccoli, Milano.


Apeductul lui Claudio.


Piața Poporului.


Monumentul lui Vittorio Emanuele II.


Piața Esedra.


Piața Palatului Quirinale.


Panteonul lui Agrippa.

***
Editura de Arta Astro. Interbelice. Necirculate.
(cu excepțiile menționate).

Ca și cărțile poștale din Veneția 
(vezi postarea din 3 noiembrie 2013 - Colecții si Colecționari)
și aceste mici petece de carton colorat m-au făcut să le îndrăgesc de cum le-am văzut.
Pentru mine, au un parfum de epocă cu totul special.
Multe mulțumiri Dlui Cornelius Ionescu pentru generozitatea gestului său.

Rural Fest




Targ pentru producatori si artizani


Bucuresti


14 septembrie 2014



Am inteles rostul meu...




Lansare de carte


Parintele Arsenie Papacioc in dosarele Securitatii


Libraria Bizantina, Bucuresti


16 septembrie 2014



Salonul Naţional de Modelism Militar




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


editia a VI-a, 14 septembrie - 25 octombrie 2014






    Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I găzduieşte, în perioada 14 septembrie – 25 octombrie, Salonul Naţional de Modelism Militar – editia a VI-a.
    Salonul Naţional de Modelism Militar şi-a propus să reunească în fiecare an, la începutul toamnei, o parte dintre cei mai împătimiţi machetişti, într-o expoziţie care să pună în valoare atât crâmpee de istorie redusă la diferite scări cât şi pasiunea acestora pentru istorie, artă şi construcţia de machete.
    Şi anul acesta, Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I i s-a alăturat în organizare Liga Aeronautica Romana, reuşind să se adune laolaltă lucrări ai căror autori au între 6 şi peste 60 de ani, autori veniţi din mai multe oraşe ale ţării (Alba Iulia, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Hunedoara, Deva, Bucureşti, Sighisoara, Mangalia, Galati, Tulcea, Constanta) cat și modeliști din Turcia, Ungaria si Italia.
    Nu lipsesc machete de avioane, blindate, vehicule, nave, figurine, machete feroviare, diorame de război sau medievale, machete ale unor nave din filme SF si chiar scene de fantezie.
    Cei 40 de participanți vor expune peste 300 de lucrări din întreaga gamă de teme modelistitice.
    Se remarcă pezența în salon a machetei unui camion la scara 1/6, a machetei feroviare scara 1/87 - "garnitură de protocol, utilizată alternativ de catre Hitler si Goring”, a machetei feroviare "BR 52 cu platforma cu flak vierling 20 mm”, scara 1/35, a machetelor din seria "Star Wars” cât şi prezența cu machete profesionale, pentru prima oară, a unei firme românești.
    În cadrul Atelierului micului machetist, expozanţii din Bucureşti şi-au propus ca în fiecare sâmbată, între orele 11:00-13:00, pe întreaga perioadă de desfăşurare a salonului, să facă diverse demonstraţii de lucru şi de tehnici specifice legate de confecţionarea de machete. Vizitatorii vor putea pune intrebări legate despre construcţia machetelor, dar şi despre ce înseamnă această pasiune pentru fiecare dintre ei.
    Salonul nu se adresează în mod special cunoscătorilor sau istoricilor, ci tuturor celor ce îndragesc modelismul, indiferent de pregătire profesională, studii sau vârstă.

Pe simezele petrosanene




Arta plastica contemporana 


Tabara Internationala a Fundatiei Ianza-Art Inter-Cultural


Petrosani


11 septembrie 2014




Găteala capului




Muzeul Național al Țăranului Român


București


11 septembrie - 16 noiembrie 2014




    Ștergar sau mânăștergură, pomeselnic, chindeu de cap, prăboadă, hobot, păunițe, pânzătură; marame și „vălitori“; conci din bani de argint și năframe industriale; pălării lucrate din postav sau pâslă, dar și din pai, împodobite cu flori, cu panglică sau cu "struțuri“; căciuli bărbătești și cușme "rotilate“...
    Vă așteptăm astăzi, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției Găteala Capului, la Sala Tancred Bănățeanu.