marți, 26 august 2014

Secvente




Festival de fotografie


Ploiesti - Campina


5 - 7 septembrie 2014




Toate amanuntele le aflati de aici:
***Iubesc Ploiestii

Lectura de joi




Biblioteca Metropolitana Bucuresti


Gradina de citit


28 august 2014




***Luminita Corneanu via Revista Accente

The Dude si maestrul Zen




Lansare de carte


Jeff Bridges, Bernie Glassman


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


28 august 2014


   

   Vă aşteptăm joi, 28 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu unde va avea loc lansarea cărţii The Dude şi maestrul Zen de Jeff Bridges şi Bernie Glassman apărută la editura Humanitas. 
   Vorbim despre carte, filosofia zen şi filmele lui Jeff Bridges împreună cu Mihai Radu-Popa, fondatorul centrului spiritual Seeds for Happiness şi al Mindfulness Institute, Ileana Bîrsan, critic de film şi Eugen Istodor, jurnalist.
    Într-o bună zi, stând la taclale ca de obicei, maestrul zen Bernie Glassman îi spune actorului Jeff Bridges că the Dude, personajul acestuia din filmul-cult Marele Lebowski, este considerat de mulţi budişti un maestru zen. Mai întâi, Jeff crede că prietenul său îl ia peste picior. Ce treabă are Dude, hipiotul ratat a cărui viaţă se împarte între vodcă, iarbă şi bowling, cu budismul? De aici începe un dialog degajat, a la Dude, despre câte-n lună şi-n stele – relaţii şi căsătorie, filme şi societate, stres şi umor. Pe neaşteptate însă, şueta se transformă în metafizică. Cum ne înţelegem propria identitate? Cum îi privim pe ceilalţi? Am putea trăi altfel? Din conversaţia celor doi – punctată de anecdote de pe platourile de filmare şi din viaţa personală a lui Bridges, şi potenţată de învăţăturile discrete ale lui Glassman - se degajă o perspectivă proaspătă asupra lumii, cu bunele şi cu relele ei.     
   Amuzant, autoparodic, inteligent, ping-pongul iute al replicilor dintre un mare actor, câştigător al premiului Oscar, şi maestrul său spiritual oferă cea mai la îndemână şi mai lesne de înţeles introducere în filozofia zen.
   Cum s-a infiltrat Dude în prietenia dintre Bridges şi Glassman? Ne-o spune cel din urmă: "L-am întâlnit pe Jeff Bridges în Santa Barbara şi-am început să ne pierdem timpul împreună, cum îi place lui să zică, de cele mai multe ori fumând trabuc. [...] Curând am descoperit că ni se va alătura des un personaj imaginar, cineva numit «the Dude». Amândurora ne-a plăcut modul lui de a vedea lucrurile, şi e distractiv să-nveţi de la cineva pe care nu-l poţi vedea. Cuvintele lui erau atât de pline de miez, încât trebuiau lămurite un pic; şi aşa a apărut cartea.“
    JEFF BRIDGES este actor laureat al premiului Oscar, muzician şi fotograf. Este cofondator al organizaţiei End Hunger Network şi purtător de cuvânt al campaniei No Kid Hungry, desfăşurată de fundaţia Share Our Strength.
    BERNIE GLASSMAN a întemeiat Comunitatea Zen din New York, care a devenit mai târziu Zen Peacemakers, un ordin internaţional al budiştilor implicaţi în comunitate.

Istoria Bucurestilor in 555 de carti postale ilustrate




Colectii si Colectionari: Cartofilie


Cezar Petre Buiumaci


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


1 - 30 septembrie 2014




    La 20 septembrie 2014, aniversăm 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor printr-un hrisov dat de domnitorul Vlad Ţepeş, în 1459, în limba slavă, "în cetatea Bucureşti”, hrisov prin care acesta întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi de "slujbe”.
   Cetatea a fost preferată şi de alţi domnitori munteni, precum Radu cel Frumos, Basarab cel Tânăr, Vlad Călugărul ori Mihnea cel Rău.
   În timpul domniei lui Mircea Ciobanul, Bucureştii au fost "îngrădiţi cu lemne mari [trunchiuri] de stejar”, după cum ne relatează un cronicar sas, lucrare ce a fost executată din porunca domnitorului – "Zidurile acestui oraş sunt trunchiuri groase de copaci, înfipte în pământ unul lângă celălalt şi legate împreună prin grinzi de-a curmezişul, prinse de zisele trunchiuri prin cuie lungi şi groase de lemn”.
    În 1659, odată cu înscăunarea lui Gheorghe Ghica, Bucureştii devin singura capitală a Ţării Româneşti, iar în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza – capitala Principatelor Unite, la 24 ianuarie 1862.
    Oraşul se transformă radical în timpul lui Carol I, perioadă în care Bucureştii capătă o nouă înfăţişare, dar şi numele de "Micul Paris”. Mare parte dintre clădirile importante ale capitalei au fost finalizate astfel în această perioadă.
    Atestarea documentară din 1459 doar confirmă existenţa oraşului, așadar, ea nu este propriu-zis actul de naştere al acestuia, întrucât cercetările arheologice au scos la iveală nenumărate vestigii care indica faptul că, încă din cele mai vechi timpuri, această arie a fost locuită în mod constant, formându-se, în special pe malurile râurilor Colentina şi Dâmboviţa, o mulţime de așezări. Prezenţa omului pe aceste meleaguri este atestată încă din Paleolitic, având continuitate până în perioada migraţiilor barbare, dar şi după.
    Luni, 1 septembrie 2014, la ora 19:00, Biblioteca Naţională a României vă invită la vernisajul expoziţiei Ilustrând oraşul: Istoria Bucureștilor în 555 de cărți poștale ilustrate, expoziţie alcătuită din 555 de cărţi poştale ilustrate din colecţia istoricului Cezar Petre Buiumaci, pasionat de Bucureşti, cartofilie, numismatică şi fotografie, cu peste 30 de articole publicate în reviste precum Colecţionarul român, Istorie şi Civilizaţie, Magazin Istoric, Bucureştii Vechi şi Noi, Bucureştiul Meu Drag, Anuarul Muzeului Municipiului Bucureşti.
    Pasiunea sa pentru cartofilie s-a materializat în publicarea blogului Oraşul lui Bucur, în expoziţia de cărţi poştale A fost odată’n Bucureşti, deschisă în perioada 16 septembrie – 15 octombrie 2013 la Biblioteca Naţională a României, precum şi în cele două expoziţii Trecut’au anii, în colaborare cu Asociaţia Bucureştiul Meu Drag, deschise la Muzeul Municipiului Bucureşti, în 2013 şi 2014.
    Expoziția Ilustrând oraşul: Istoria Bucureștilor în 555 de cărți poștale ilustrate este găzduită de Biblioteca Națională a României, în perioada 1-30 septembrie 2014, în spațiile expoziționale Buzunarul UNU și Buzunarul DOI (aripa B-dul Mircea Vodă).

Intrarea este liberă (Program: L-V, 08.00-18.00).

Suave culori la Palat - Magna Curia




Arta plastica contemporana


He Lihong - China


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


28 august - 1 septembrie 2014





COMUNICAT

    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează joi, 28 august 2014, vernisajul Expoziţiei de artă plastică a artistului He Lihong din China, eveniment derulat în colaborare cu Eurosport-DHS Deva, Fundaţia Inter-Art Aiud şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu din Aiud. 
    Vernisajul va avea loc începând cu ora 12.00 în spaţiile special destinate artelor vizuale de la etajul I al Palatului Magna Curia.
   He Lihong s-a născut în 1955 la Shanghai (China), fiind absolvent al Institutului de Arte din Nanjing şi membru al Asociaţiei Artiştilor din China. Totodată este preşedinte al Yinchuan Artists Association, decan al Yinchuan Calligraphy and Painting Institut şi director al Comitetului de artă a gravurii din cadrul Ningxia Artists Association. A expus, de-a lungul timpului, numeroase opere în cadrul unor expoziţii la Beijing, Shanghai, Nanjing, Shenzhen (China), Daegu (Korea) etc.
    Expoziţia de la MCDR Deva, care va fi prezentată de către Ioan Hădărig, director artistic în cadrul Fundaţiei Inter-Art Aiud, va putea fi vizitată în perioada 
28 august – 1 septembrie 2014.
Vă aşteptăm!

Biroul de Relaţii cu Publicul

De toata lauda




Agentia de Stiri Bune


Pestera Meziad


Initiative de toata lauda



Valoarea totală a proiectului de reabilitare şi amenajare a fost de 22.150 lei.

    O casă din satul bihorean Meziad, veche de peste o sută de ani, a fost salvată de la distrugere şi transformată în centru de informare turistică în apropierea Peşterei Meziad din Bihor, una dintre primele peşteri amenajate din România.
    Casa a fost mutată la intrarea în peşteră şi reabilitată de reprezentanţii organizaţiei Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. Renovată respectând stilul tradiţional, clădirea găzduieşte acum casa de bilete a Peşterei Meziad, un magazin de suveniruri şi un centrul de informare turistică. Aici vizitatorii pot afla mai multe informaţii despre Situl Natura 2000 - Pădurea Craiului, în care se află peştera, despre flora, fauna, relieful carstic al acestuia, dar şi despre tradiţiile şi meşteşugurile specifice locului.
   "Deschiderea acestui centru de informare turistică, aflat chiar lângă Peştera Meziad, vine să ofere turiştilor informaţii importante cu privire la zona în care se găsesc şi obiectivele de interes din apropiere. Casa tradiţională pe care am reuşit să o salvăm pune la dispoziţia vizitatorilor mai multe facilităţi necesare unui turism civilizat”, a declarat preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş citat de ebihoreanul.ro.
    Peştera Meziad se află în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului, la 297 metri altitudine. Are 4.750 metri lungime şi a fost declarată rezervație speologică. 
    Banii necesari recondiţionării şi amenajării casei au fost oferiţi de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin Programul Spaţii verzi – 2014. Valoarea totală a proiectului a fost de 22.150 lei (ro.stiri.yahoo.com).

Iata o initiativa excelenta.
Cate astfel de case vechi de la sate, 
de o valoare arhitecturala practic de necalculat,
pot fi salvate si aduse la o noua viata !
Si cate astfel de obiective turistice pot fi innobilate !

Expozitie de arta vizuala




Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Galeria de Arta, Russe, Bulgaria


26 august 2014




10341987_10202301972018308_509562040166841182_n

Doamne, auzi glasul meu !




Prezente romanesti peste hotare


Maria Catrina-Petcu, Carmen Elena Rotaru


Aalst, Belgia


27 septembrie 2014




***ICR Bruxelles

Ziua Limbii Romane




Parcul Titan - Parcul Artelor, Bucuresti


editia a II-a, 31 august 2014





    Dragi prieteni, vă așteptăm pe 31 august în Parcul Titan - Parcul Artelor la cea de-a doua ediție a evenimentului Ziua Limbii Române, eveniment organizat de Primăria Sectorului 3.
    În cadrul acestui eveniment vă invităm să dăruiți cărți în limba română pentru elevii din Republica Moldova.
    Vă invităm la acest mare spectacol, în aer liber, pentru ca împreună cu istoria, arta și cultura românească să spunem Limbii Române - La mulți ani !

Nocturne baroce




Asociatia Culturala Kitarodia


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


1 - 6 septembrie 2014






6 zile de muzică barocă, cultură şi lectură în aer liber.
Pe esplanada Bibliotecii Naţionale a României (cheiul Dâmboviţei).

Intrarea liberă.

Proiect organizat de 

Asociaţia Culturală Kitarodia 

cu sprijinul 

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Un eveniment marca Kitarodia
 are garantia unor oameni deosebiti si a faptelor lor minunate !

De neratat !

Skirt Bike




Oradea


31 august 2014





   SkirtBike Oradea este un eveniment social ce promovează ciclismul în rândul femeilor, oferind o alternativă colorată acestei activități cu scopul de a stimula creșterea gradului de utilizare a bicicletei ca mijloc de transport. Oradea in imagini se implica in promovarea mersului pe bicicleta.