joi, 21 august 2014

Festivalul National Ecvestru




Zilele Orasului Rasnov


22 - 24 august 2014




***In Memoriam Liviu Vasilica

Pictor alchimist - Spectrul durerii




Arta plastica contemporana romaneasca


Serban Budacean


Uzina de apa, Suceava


23 august - 5 septembrie 2014





    O experienţă nouă şi inedită care ne propune o altă imagine decȃt cea primită prin educaţie. Acolo unde energiile invizibile sunt atȃt de preganante ȋncat prind culoare, emoţiile devin cele care dau sens şi consistenţă. Toată bogăţia şi spontaneitatea vieţii interioare a tȃnărului artist plastic Şerban Budăcean conduc spectatorul spre indiscernabile alunecări ȋntr-o suită de analize introspective. Artistul nu numeşte, ci exprima. Lucrările sale prind viaţă ȋntr-o permanentă metamorfoză a non-vizibilului ȋn culoare. Perspectiva, o regăsim ȋn abisurile analitice ale subiecţilor care ȋi privesc lucrările. Depăşirea limitelor formalului conduce spectatorul spre scopul ultim al artei: descoperirea şi ȋnţelegerea de sine. Lectura a ceea ce face Şerban Budăcean trebuie sa fie una subiectivă; vocabularul formelor cunoscute ne mai fiind valabil, ci doar desluşirea sentimentelor citite din culoare şi ritm va conduce privitorul spre o corectă comprehensiune a mesajului artistului.



Expoziţie- Şerban Budăcean, pictor alchimist
23 august- 5 septembrie 2014
De luni pȃnȃ vineri, 9.00- 20.00
Sȃmbătă, 15.00- 20.00

Vernisaj: sȃmbătă, 23 august 2014, ora 17.00

usine-deau-culturelle

Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj Uzina de apă
str. Apeductului nr. 4, Suceava

Expozitie organizata de:
APAR- Association Parisienne des Artistes Roumains
in colaborare cu
Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj Uzina de apă, Suceava

Association Parisienne des Artistes Roumains, 
9 bis rue Jean de Beauvais, 75005 Paris, +33 640 42 67 08, contact@a-par.fr

Pet Event




Palas Mall, Iasi


23 - 24 august 2014




Daca e marti, scriitorii iti citesc




Libraria Humanitas


Dan C. Mihailescu


Cismigiu, Bucuresti


26 august 2014




***Revista Accente

Arta decorativa contemporana




Muzeul National de Arta al Moldovei


Chisinau, Republica Moldova


21 august 2014



Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
are plăcerea de a vă informa că începând cu
joi, 21 august 2014
în Sala mare a MNAM va fi prezentată expoziţia
Artă decorativă contemporană

    Expoziția prezintă peste 50 lucrări de ceramică și tapiserie din Colecția de Artă Decorativă a Muzeului Național de Artă al Moldovei precum și 41 de lucrări create de studenți și tineri artiști plastici în cadrul proiectului Revenire la tradiții.
Informații suplimentare:

Festivalul de Lauta




Cetatea Neamt


editia a IV-a, 22 - 24 august 2014




foto: ro.wikipedia.org

   În perioada 22 – 24 august se desfășoară cea de a patra ediție a Festivalului de Lăută din Cetatea Neamț.
   Evenimentul își propune promovarea lăutei ca instrument medieval și sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.
    “Continuând proiectul serilor de artă medievală desfășurat în ultimii zece ani în patru sit-uri medievale din Țara de Sus a Moldovei, ne face o deosebită plăcere să vă invităm vineri, 22 august, cu începere de la ora 16.00, la Cuhniile din Cetatea Neamț (situată pe Culmea Pleșului) la conferința de presă dedicată celei de-a patra ediții a Festivalului de Lăută din Cetatea Neamț ce se va desfășura în Sala Sfatului din Cetatea Neamț”, anunță organizatorii.
   După conferință va urma o masa rotundă pe tema studiului lăutei în unitățile de învățământ muzical din România. Dezbaterile vor fi susținute de inspectori școlari la disciplina muzică, directori ai unor instituții de învățământ muzical, profesori de muzică, muzicieni ce stăpânesc tehnica lăutei și constructori de instrumente.
   Tot vineri, 22 august, între orele 19.30 și 20.50, vor susține un concert de deschidere a festivalului Constantin Lazăr, Ordinul Mușatinilor și Ordinul Basarabilor.
   Manifestarea este deschisă atât pleiadei de lautiști din România (menestreli din Iași, Timișoara, Hunedoara), dar și unor instrumentiști ce s-au asociat lăutei (teorbă, vihuela, harpă celtică, virginal).

Weekend cu surprize medievale

    În weekend, Cetatea Neamț va fi deschisă de la ora 11.oo până… la apus de soare. Vor avea loc spectacole de teatru, scenete și animație pentru copii, Commedia dell’ arte, teatru de păpuși, ateliere de confecționare de păpuși tradiționale și panarame, spectacole folclorice, dansuri tradiționale, prezentări de activități lucrative specifice perioadei medievale (meșteșugari, negustori, agricultori), expoziții specifice, conferințe publice pe teme de istorie și literatură veche, ateliere de oralitură.
    Organizatorii pregătesc și multe alte surprize publicului: străjeri la porțile turnului, salvarea domniței din iatac, doftoroaie cu leacuri miraculoase, baba- oarba între coconii domnești și domnițe, ursitoare, sânziene, patrula străjerilor cetăți, munteni cu ciobănești românești, muschetari cu și fără muschete, cavaleri luptându-se cu spadele și ademenind domnițe, boieri, dregători, răzeși, plăieși, trubaduri, căldărari, lingurari, hoți mărunți și tâlhari jefuind personajele medievale.
    Sâmbătă, 23 august, între orele 19.30 și 20.50, vor susține un program artistic Caius Hera și Dumitru Palagniuc, Ordinul Mușatinilor și Ordinul Basarabilor.
    Cei care ajung la Cetatea Neamț abia duminică seara, pot vedea între orele 19.30 și 20.50 concertul susținut de Costin Soare și Claudia Codreanu, Ordinul Mușatinilor și Ordinul Basarabilor.
    Proiectul este conceput spre a iniția organizarea -prin atragerea de fonduri și susținere mediatică – de tabere de igienizare și conservare a unor situri medievale din județul Neamț, prin angrenarea de tineri voluntari.
    Festivalul de Lăută din Cetatea Neamț este organizat de Centrul Cultural Petre Țuțea, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamț.
 ***Andreea Trăsnea (ziartarguneamt.ro)

Zilele Cetatii Fagarasului




Fagaras


21 - 24 august 2014





Programul si mai multe detalii puteti afla accesand site-ul:
sau pagina de FB:

Ziua Portilor Deschise




Castrul si Baile Romane


Malaiesti


30 august 2014


Povestiri din vremea de dupa




Lansare de carte


Adrian Carcu


Teatrul Vechi, Oravita


23 august 2014





***Ionel Bota