vineri, 11 iulie 2014

Festival Medieval International




Cavalerii Templului Sacru


Rucar


12 - 13 iulie 2014




***Marius Nicolae Toader

Puterea viziunii - avanpremieră



Marilena Rotaru


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București


17 iulie 2014






Cei doi domni din Bruxelles




Lansare de carte


Eric-Emmanuel Schmitt


Libraria Humanitas Kretzulescu, Bucuresti


15 iulie 2014




   "Iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbeşte niciodată“ este tema serii de marţi, 15 iulie, de la Libraria Humanitas Kretzulescu. 
  Vă aşteptăm la ora 19.00 împreună cu Mihaela Dedeoglu, Adina Dinitoiu, Daniela Kammrath şi Denisa Comanescu pentru o dezbatere pornind de la volumul de nuvele Cei doi domni din Bruxelles, un nou bestseller de Eric-Emmanuel Schmitt.

Conexiuni si Semne




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Senso, Bucuresti


15 iulie - 10 septembrie 2014





COMUNICAT DE PRESĂ

Vernisajul Expoziţiei Colective CONEXIUNI ȘI SEMNE

   Vă invităm marți, 15 iulie 2014, ora 18:00, la vernisajul Expoziţiei Colective Conexiuni și Semne care va avea loc la Galeria SENSO (parter şi etaj), Bd. Unirii nr.15, sector 5, București.
    Organizată de Catena Grup prin Programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor al evenimentului, Conexiuni şi Semne, noua manifestare de artă deschisă la Galeria SENSO este alcătuită din şase nuclee ale unor expoziţii personale realizate de Anca Boeriu, Marius Burhan, Gelu Costea, Cristian Diţoiu, Eduard Duldner şi Vasile Tolan. Un mecenat care nu ţine seama de generaţie, cunoaştere şi recunoaştere publică, de viziune sau de abordare, ci de valoare, de dorinţa de a conferi prestanţa socială meritată propriilor alegeri.
    Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa.
   Ceea ce îi apropie pe cei şase artişti este seriozitatea demersului pe care îl întreprind, căutarea netrucată a unor forme de exprimare compatibile cu voinţa lor de reprezentare, dar şi cu exigenţele contemporane și autenticitatea. Conexiunile pot fi găsite în numărul mare al manifestărilor expoziţionale înregistrate în ţară şi peste hotare, în comentariile critice laudative pe care opera lor le-a suscitat, în apartenenţa la direcţii personale şi ca atare privilegiate, de investigaţie plastică, în respectul pentru meşteşug, în calitatea şi profunzimea căutărilor conceptuale; în ceea ce priveşte semnele amintite în titlul manifestării, acestea se individualizează şi se disting în viziunea fiecărui participant, oferind privitorului posibilităţi neîngrădite de alegere şi apropiere.
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 15 iulie – 10 septembrie 2014 şi va fi deschisă de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00.

Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă este sponsor al evenimentului.

Vă invităm să vizionaţi imagini din expoziţiile noastre anterioare accesând link-ul:

http://www.sensotv.ro/arte/categorie-arte-vizuale

Ne-am bucura și ne-ar onora deopotrivă să ne fiţi alături la această manifestare 
care va avea loc marți, 15 iulie 2014, ora 18:00 la Galeria SENSO.

Teodora Marin

Coordonator Comunicare

Mobil: 0744318725
E-mail: teodora.marin@galeriasenso.ro
https://www.facebook.com/pages/Galeria-Senso/656699487722691

Historia Viva - Exilul Regelui




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Din arhivele Securitatii: Dosare - Agenti - Coduri


Bucuresti


editia a VII-a, 17 iulie 2014



    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează cea de-a șaptea conferință publică din seria Historia Viva, având ca titlu Exilul Regelui. Din arhivele securității: DOSARE, AGENȚI, CODURI. Evenimentul va avea loc joi, 17 iulie 2014, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul.
    Conferința va fi susținută de doamna dr. Diana Mandache, istoric și cercetător științific în cadrul Secției de Istorie Medievală, Modernă și Contemporană a MNIR.
   Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei. Intrarea la eveniment este gratuită.
   Bazată pe studiul unor documente din arhivele CNSAS, conferința reprezintă un demers educativ, pentru susținerea reprezentării acestei teme în spațiul muzeal și integrarea acestei tematici în studiul academic, astăzi fiind tot mai necesară cunoașterea istoriei recente și prin intermediul acestor surse documentare, care dezvăluie o fațetă mai puțin cunoscută.
   Documentele din arhivele securității se ramifică în dosare multiple și numai prin ansamblare ideatică pot contribui la înțelegerea exilului Regelui, care în conexiune cu elitele românești, dincolo de Cortina de Fier, au activat și au încercat prin diverse mijloace să contribuie la eliberarea României captive de sub dictatura comunistă. Regele, liderii exilului, Comitetul Național Român, alte organizații, au constituit o primejdie constantă pentru regimul comunist, fapt care a determinat organizarea unor ample acțiuni de urmărire și monitorizare a acestora de către securitate. S-au alcătuit dosare, s-au creat rețele informative, s-a încercat compromiterea unor lideri ai exilului folosindu-se șantajul, având ca scop minimalizarea și contracararea activității acestora.
   Dosarul Regelui, alături de alte dosare complementare, individuale sau ale unor organizații/asociații, formează o imagine complexă asupra înțelegerii modului de funcționare a monitorizării de către securitatea comunistă a exilului românesc. Agenților mai vechi li s-au adăugat noi surse informative, agenți dubli sau colaboratori ai mai multor servicii secrete străine, în timp ce alți agenți erau racolați prin intermediul șantajului. Transmiterea informațiilor prin coduri arată evoluția sistemului operativ de informații al securității dintr-un stat totalitar, care treptat trece la organizarea unor acțiuni similare prin înființarea unor asociații care colaborau cu statul comunist, căutând astfel să contracareze acțiunile liderilor vechiului exil grupați în jurul Regelui Mihai.
    Doamna dr. Diana Mandache este cercetător științific în cadrul MNIR, fiind specializată în istorie recentă și istoria regalității. A publicat mai multe cărți, printre care: Patrie și Destin. Principesa Moștenitoare a României, Regele Mihai. Album Istoric, Dearest Missy, Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania, România, Mitteleuropa și Balcanii.

Condițiile de acces pentru participarea la conferința publică Exilul Regelui. Din arhivele securității: DOSARE, AGENȚI, CODURI sunt următoarele:

• accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu;
• accesul reprezentanților mass-media se face exclusiv pe bază de confirmare, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 16 iulie, ora 12.00.
• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

--
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secția de Istorie Medievală, Modernă și Contemporană
Persoană de contact: Diana Mandache
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1103; Fax 021 – 311.33.56
E-mail: info@dianamandache.com
Website-ul conferențiarului: www.dianamandache.com

Sau

Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Fax 021 – 311.33.56; 
E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro/, https://www.facebook.com/MNIRpage,
http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage


Festivalul Traditiilor Pastoresti




Expo Transilvania, Cluj-Napoca


Prima editie


19 - 20 iulie 2014




   Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe toţi clujenii la Festivalul Tradiţiilor Păstoreşti, Ediţia I, ce va avea loc la Expo Transilvania, în zilele de 19 şi 20 iulie 2014. 
   Astfel, programul festivalului din prima zi va cuprinde, începând cu ora 10.00, următoarele momente: prezentarea asociaţiilor crescătorilor de oi din Transilvania, a meşterilor populari şi a obiectelor de artă tradiţională; vernisajul unei expoziţii de fotografie etnografică, Păstoritul în Transilvania- ora 11.00; o expoziţie chinologică de câini ciobăneşti româneşti – ora 12.00; degustare de preparate tradiţionale ciobăneşti la ceaun –  ora 13.00; spectacolul caritabil Din suflet pentru suflet destinat strângerii de fonduri, în ajutorul interpretei de muzică populară Anamaria German Vergu – ora 16.00 şi, de la ora 20.00, cina păcurarilor. 
   Duminică, 20 iulie manifestările vor debuta, la ora 10.00, cu sosirea turmei de oi şi a ciobanilor de la Jucu, pentru ca la ora 11.00  ciobanii vor mulge oile preparând, la faţa locului şi caşul de oaie. În continuare fluieraşul Vasile Cătineanu, horitorii din Câmpia Transilvaniei Traian Balcău, Emil Moldovan şi Grupul folcloric Mărişana, condus de Ioan Mariş le vor prezenta publicului aflat în incinta Expo Transilvania momente muzicale şi câteva obiceiuri tradiţionale. La ora 12.00, va fi deschisă o expoziţie la care vor putea fi admirate cele mai frumoase rase de oi româneşti, iar de la ora 13.00, ca şi în ziua precedentă, va avea loc o degustare de preparate culinare ciobăneşti.  
   La ora 16.00, în cadrul celei de-a doua părţi a spectacolului caritabil Din suflet pentru suflet, dedicat Amamariei German Vergu vor urca din nou pe scenă interpreţii de muzică populară, acompaniaţi de orchestra profesionistă Cununa Transilvană a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
    Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Asociaţiile crescătorilor de oi din Transilvania, coordonatorul proiectului fiind Eugen Ţepeş Stroia.     

***Traditii clujene

Saloanele Moldovei




Arta plastica contemporana romaneasca


Bacau - Chisinau


editia a XXIV-a, 17 iulie 2014