sâmbătă, 21 iunie 2014

Ia romaneasca mereu actuala




Muzeul de Etnografie Brasov


Piata Sfatului, Brasov


24 iunie 2014





   Muzeul de Etnografie Brașov vă invită luni, 23 iunie 2014, ora 11.00, la Muzeul Civilizației Urbane, Piața Sfatului nr. 15, la o conferință de presă cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei.
   În colaborare cu creatoarea de modă Stela Cârțână și având drept partener Primăria Brașov, Muzeul de Etnografie, dorește să sărbătorească în ziua de 24 iunie 2014 printr-o prezentare de modă, ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. 
   Prezentarea de modă pe care o aducem în fața dvs. astăzi este urmarea unei invitatii primite de la comunitatea La Blouse Roumaine, care începând cu anul 2013 a propus ca ia romanească să fie în prim plan într-o anumita zi și anume ziua de de 24 iunie.


    În cadrul prezentării de modă vor fi aduse în fața publicului atât creații tradiționale, ii din tezaurul muzeului cât și colecția citadină, creație a designer-ului Stela Cârțână, inspirate din acest fond tradițional. 
    Evenimentul special va avea loc în Piața Sfatului, în jurul fântânii arteziene, în data de 24 iunie 2014, începând cu ora 18.00. Aici veți putea vedea cum tradiționalul se împletește cu creativitatea contemporană.
   În caz de vreme nefavorabilă, prezentarea de modă va avea loc la sediul Muzeului de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor nr. 21 A, începând cu ora 19:00.

Vă așteptăm!

Eveniment cultural clujean




Arta plastica contemporana


Luc Tuymans


Spatiul Intact, Cluj-Napoca


25 iunie 2014







   Luc Tuymans este considerat unul dintre cei mai importanți artişti contemporani din Europa. Un adevărat model, Tuymans exercită o influență considerabilă asupra multor generații de artişti. Crescut în anii ’50, Tuymans a fost influențat de fotografia, televiziunea şi cinema-ul acelei epoci. Pictura lui pleaca de multe ori de la imagini existente, făcând astfel ca arta lui să fie percepută ca un soi de abstractizare a realității. Însă imaginile lui sunt de multe ori mai sumbre decât ar părea, căci interesul lui Tuymans legat de consecințele colonialismului sau de războaiele actuale fac ca acestea să aibă un impact puternic asupra subiectelor pe care le reprezintă. Alterând anumite imagini prin încadraturi, tăieturi sau prim-planuri care țin mai degrabă de tehnica fotografică, Tuymans problematizează imaginea în contextul culturii vizuale actuale. 

   Luc Tuymans colaborează cu galeria Zeno X din 1990. În 1992 a participat pentru prima dată la Documenta de la Kassel, iar în 2001 a reprezentat Belgia la Bienala de la Veneția. Tuymans a avut numeroase expoziții personale în diverse galerii şi muzee, printre care: The Menil Collection, Houston (US), BOZAR, Brussels (BE), Museum of Contemporary Art, Chicago (US), Dallas Museum of Art, Dallas (US), SFMOMA, San Francisco (US), Wexner Center for the Arts, Columbus (US) and WIELS, Brussels (BE). În 2011, Tuymans a creat mozaicul intitulat Craniul mort în piața din apropierea MAS [Museum on the stream] din Antwerp. În 2015, artistul a fost invitat să realizeze un mozaic asemănător, de dimensiuni mai mari însă, pentru o piață publică în Qatar, odată cu expoziția sa personală organizată în acelaşi loc.

***Fundatia Culturala Intact

Serbarile Bistritei Medievale




Bistrita


27 - 29 iunie 2014






Programul complet al manifestarilor il aflati de pe

www.stiri-evenimente.ro
***BN_News

Dobrogea în arhivele românesti 1597-1989




Lansare de carte


Stoica Lascu


Casa Avramide, Tulcea


25 iunie 2014





   La începutul anului 2011, pentru a marca şase decenii de la înfiinţarea unor structuri judeţene ale Arhivelor Naţionale, inclusiv cea de la Constanţa, dar în mod special pentru a-l omagia pe profesorul Stoica Lascu, la împlinirea a 60 de ani, arhiviştii constănţeni coordonaţi de Virgil Coman au iniţiat un proiect editorial care s-a materializat la finele anului 2013. Este vorba despre un volum ce cuprinde un număr de 413 documente, majoritatea covârşitoare inedite, dar şi 12 imagini (cărţi poştale şi fotografii), din patrimoniul Arhivelor Naţionale ale României şi al structurilor sale judeţene, cel al Diviziei Arhive Diplomatice, Serviciului Istoric al Armatei şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Mai exact, este vorba despre o serie de mărturii arhivistice referitoare la Dobrogea, identificate de unii lucrători ai acestor instituţii în fondurile şi colecţiile arhivistice pe care le gestionează, colaţionate şi transmise spre publicare Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
  Majoritatea documentelor datează din perioada 1878-1989, dar sunt şi alte câteva mai vechi, începând cu anul 1597. Momentele sărbătoreşti din 1878, când Dobrogea a fost reintegrată României, sunt bine surprinse în documente, apoi unele măsuri susţinute de guvernanţi pe linia dezvotării teritoriului cuprins între Dunăre şi Marea Neagră pentru aşezarea şi împroprietărirea unor familii de români, inclusiv din Transilvania, în acest din urmă caz autorităţile austro-ungare dispunând obstrucţionarea unui astfel de proces, după cum reiese din corespondenţa oficială
    Realităţile economice, sociale, culturale şi edilitare din judeţele Constanţa şi Tulcea de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea sunt reflectate în unele rapoarte ale prefecţilor celor două judeţe, acestea constituind o bogată sursă de informaţii pentru cei care doresc să cerceteze mai amănunţit această perioadă.
   Ampla mişcare ţărănească din anul 1907, deşi nu a atins meleagurile Dobrogei, a fost în atenţia reprezentaţilor Bisericii Ortodoxe Române. Mărturiile documentare din cuprinsul acestui volum relevă faptul că însuşi episcopul Dunării de Jos, P.S. Pimen, a atras atenţia preoţilor din cuprinsul acestei eparhii asupra faptului că trebuie să se implice în activitatea de prevenire a izbucnirii unor mişcări sociale şi să-i liniştească pe răsculaţi. 
   Ne reţin atenţia şi câteva documente referitoare la cel de-al Doilea Război Balcanic, iar în strânsă legătură cu modul în care au acţionat forţele navale pe timpul Campaniei militare a României din 1913, regăsim unele informaţii referitoare la activitatea căpităniilor porturilor dunărene de la Călăraşi, Cernavoda şi Ostrov.
   La rândul său, procesul de împroprietărire în Dobrogea, inclusiv în judeţele Caliacra şi Durostor, este bine surprins în documente. Nu lipsesc nici unele informaţii despre festivităţile dedicate aniversării Semicentenarului reintegrării Dobrogei la România organizate în toamna anului 1928, care demonstrează grija autorităţilor pentru marcarea unor momente importante din istoria naţională. 
   Documentele referitoare la situaţia evacuaţilor din Dobrogea de Sud (Cadrilater), ca urmare a aplicării prevederilor Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940, ne oferă posibilitatea de a urmări acest proces la scara întregii ţări.
   Unele mărturii documentare din perioada 1946-1950 reliefează aspecte din activitatea organizaţiilor P.C.R./P.M.R. din judeţele Constanţa şi Tulcea. Pentru deceniile cinci şi şase ale secolului al XX-lea, extrem de interesante sunt unele studii şi rapoarte privind sistematizarea şi dezvoltarea localităţilor din Dobrogea.
   Fără îndoială, ne mai surprind atenţia şi dările de seamă asupra activităţii comitetelor judeţene Constanţa şi Tulcea ale P.C.R. în perioada 1984-1989, cât şi hotărârile conferinţelor celor două organizaţii judeţene ale P.C.R. din 11 noiembrie 1989.
   Firesc, în cuprinsul volumului se regăsesc unele informaţii referitoare la activitatea minorităţilor, respectiv a cultelor din Dobrogea, extrem de interesante, dar şi alte mărturii arhivistice valoroase, care pot fi incluse în categoria varia.

Ne auzim la Majestic




Evocare Irina Petrescu


Clubul Ramada - Majestic, Bucuresti


23 iunie 2014






Muzică și poezie peste Ocean




Prezențe românești peste hotare


Emil Bîzgă, Daniela Tocari


Montreal, Canada


29 iunie 2014





   Daca va place muzica buna, veniti la concertul lui Emil Bizga pe 29 iunie 2014, la ora 17h00, la 405 Fairmount O. 
   Daniela Tocari, originara din Republica Moldova, va prezenta un spectacol poetic. O seara de duminica de vis. Veniti cu copiii. Veti gasi o atmosfera de epoca si o sala cu acustica unica.
Organizatori: ICR NY, CMQ, ACR. Tel. 438 937 3608.
Bun prilej pentru cei care au ratat concertul  de la New York să se revanșeze...

***Comunitatea Moldovenilor Din Quebec

Curiozități numismatice




Muzeul de Istorie și Arheologie


Colecția prof. Dan Pobereznic


Piatra Neamț


iunie - august 2014





   La Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamţ este găzduită expozitia temporară CURIOZITĂŢI NUMISMATICE DIN COLECŢIA PROF. DAN POBEREZNIC.
   In cadrul expozitiei sunt reunite cateva sute de piese numismatice deosebite. Dintre acestea amintim monedele cu o alta forma decat cea obisnuita (circulara), monedele cu putere circulatorie in doua state, monedele-lingou australiene (kookaburra), seturi de piese reprezentative pentru colectionari emise in Marea Britanie si Statele Unite, monede din Uniunea Europeana (inclusiv variante de moneda euro propuse pentru Romania). 
   De asemenea va propunem sa admirati o serie de piese numismatice emise de diverse insule si teritorii cum ar fi: ins. Nightingale, ins. Marshall, ins. Walis si Futuna, Katanga sau ins. Feroe.
   Dintre monedele romanesti vor fi expuse piese rare – 1 leu 1870, 1 şi 2 lei 1952 sau primele monede de aluminiu emise pentru Romania si anume piesele de 25 si 50 bani 1921. Tot din spatiul romanesc veti putea vedea si monede emise cu prilejul unor evenimente sportive – Olimpiada de la Atlanta (1996) si Campionatul mondial de fotbal din Franta (1998).
Expozitia va putea fi vizitata pana la sfarsitul lunii august.
Va asteptam!
***la recomandarea Muzeului de Istorie si Etnografie Targu Neamt

De la porțile Deltei Dunării




România de-altădată


Tulcea


Colecții și Colecționari


Cartofilie





Salutari din Tulcea. Interbelica.
Ilustrata de format mare, dublu cat al unei carti postale, pe carton gros.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 16. 20 iulie 1957.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 12. 22 martie 1958.


Vedere din port. 1961.


Vedere din port. 1964.
Aceeași imagine ca cea precedentă, într-un cadru mai larg.
Ilustrata cu dimensiunile, pe orizontală, mărite.


Tulcea. 1969.
Aceeași imagine ca cele precedente.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă".
Apare și numele fotografului: Al. Mendrea.


Vedere din port. Începutul anilor '60. Necirculată.


Vedere din port. Cod: 352. Prima parte a anilor '60. Necirculată.


Idem, alt tiraj, cu nuanțe și contrast evident diferite.


Vedere din port. 1963.
La un alt exemplar, spatele nu are niciun element grafic al unei cărți poștale, 
fiind complet gol. Doar în partea stângă, sus, apare titulatura în limba rusă. 
Am mai semnalat așa ceva și în cazul altor ilustrate din țară. 
Încă nu am aflat despre ce este vorba.


Vedere din port. Titulatura trecută pe spatele ilustratei.
Apare și autorul fotografiei: N. Săndulescu. 1971.
Imaginea este aproape identică cu cea precedentă. Cadrul este mai larg și, 
în mod bizar, în partea din dreapta apare și un stâlp/catarg. De ce nu apare și
pe cartea poștală anterioară numai editorul poate ști !


Tulcea, întemeiată acum 2600 de ani, este poarta de intrare în Delta Dunării. 
Volum: Delta Dunării. 1963.


Cheiul însorit al portului Tulcea. Volum: Delta Dunării. 1963.
Idem: Portul Tulcea, poartă de intrare în Deltă. Almanah turistic 1964. Decembrie 1963.


Vedere din port. 1965 (încă R.P.R.).


Vedere din port. 1966.


 Vedere din Tulcea. 1967.



Cheiul Dunării. Foto: D. Pretor. Începutul anilor 70.
Clișeu, inițial alb-negru, colorat. De unde și modificarea prețului de vânzare,
indicat prin ștampilare, de la Lei 1,25 în 1,75.
Ilustrată cu dimensiunile, pe orizontală, mărite.


Vedere din port. 1967.


Vedere din port. Cod: 615. 1969.


Vedere din port. Imagine identică cu cea precedentă dar fără de nori.


Cod: 586. 1971.


Portul modernizat în anii construcției socialismului reprezintă o adevarată
invitație cu șalupa pe Dunăre. Volum: Turism cu manualul de istorie. 1973.


Fabrica de conserve de pește. Cod: 3342. Prima parte a anilor '60. Necirculată.


Întreprinderea de industrializare și desfacere a peștelui. 1964.
Imagine identică cu cea precedentă. Titulatura, schimbată, trecută pe spatele ilustratei.


Vedere din portul Întreprinderii piscicole. Volum: Le Delta du Danube. 1972.



Vedere spre Dunare. Foto: G. Gaciu. 1980.



Vedere din port. 
Cod: 2294. Foto: Al. Comănescu. 1976.


Nocturnă. Cod: TL003. Anii '90-2000. Necirculată.
Foto: Sorin Deaconu. S.C.P. Vizual S.R.L., București.


Noul hotel din Tulcea. Revista: Vacances en Roumanie. 1968. 


Hotelul turistic Delta. Cod: 614. 1969.
Alt tiraj, cod: 83. 1970. Necirculată.


Almanah Magazin 1970. Decembrie 1969.


Vedere din port. Foto: Al. Comănescu. 1974.


Hotel Delta. Carnet: Romania. Anii '70.


Hotel Delta. Foto: Dan Bădescu. Anii '70. Necirculată.


Hotel Delta. Volum: Le Delta du Danube. 1972.


Hotel Delta. Cod: 537. O S E D T. 1973. Necirculată.


Hotel Delta. Cod: 1009/1. Ilustrată P. Marzari S.R.L. Schio. Anii '70. Necirculată.


Pentru a feri orașul de eventuala furie a Dunării, tulcenii nu precupețesc
nici un efort, consolidînd diguri în calea apei. Foto: Gheorghe Amuza.
Revista Flacăra, Nr. 28. 19 iulie 1975.


Hotelul Delta. Cod: 2296. 1977.
Alt tiraj: 1990 (!). Necirculată.


Hotel Delta. Foto: Al. Pikalski (C.P.C.S.). 1978.


Portul turistic al orașului.
Cod: 0456. Foto: Ion Miclea. Publiturism. 1979. Necirculată.


Vedere din Tulcea. Catalog: Litoralul românesc al Marii Negre. 1980.


Faleza. Cod: 3289. OSETCM. 1981.


Colaj. Imaginea din dreapta: Hotelul Delta. Cod: 2686. 1982.
Alt tiraj: 1987.


Hotel Delta. Broșură: Delta Dunării. 1982.


Colaj. Cod: 1957. 1985.
Imaginea din stânga, sus: Tulcea: Hotelul Delta.


Hotelul Delta. Cod: 537. Foto: C. Vladu. 1986. 
Alt tiraj, același cod: 1990. Necirculată.


Faleza. Cod: 2357. 1989. Necirculată.
Delta Dunării. Carnet-set, cărți poștale detașabile; imagine rămasă la cotor.
ONT Carpați - Publiturism.


Internat, Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.


Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.


Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.


Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.


Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.


Liceul Nr. 1. Fotografie personală. 8 septembrie 1967.




Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 20. 13 mai 1972.


Magazinul Universal Diana. Cod 690. O S E D T. 1973. 


Piața civică. Cod: 1597. Foto: V. Stamate. 1975.


Magazinul Diana. Cod: 10280. Foto: Al. Comănescu. Necirculată.


Piața civică. Cod: 3679. Foto: V. Stamate. 1989. Necirculată.


Statuia voievodului Mircea cel Batrîn, sculptură de Ion Jalea.
Cod: 3677. Foto: I. Ariton. 1990. Necirculată.


Centrul orașului.
Cod: EST 7478. Foto: Al. Comănescu. Anii '70-'80.


Catedrala Sf. Nicolae. Anii '70. Necirculată.
Editura Episcopiei Dunării de Jos.
"Catedrala în care eu m-am casatorit, iar tu ai fost botezat.
Pentru Bogdan. 21 august 1977".


În locul maghernițelor și al dughenelor mucede, se înalță blocuri luminoase,
ce schimbă cu desăvîrșire fața orașului dunărean.
Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.


Noul cartier din Tulcea. Volum: Delta Dunării. 1963.


Strada Isaccea, situată în centru.
Fotografie de Maxim Gherasim publicată în Revista Flacăra, Nr. 47. 21 noiembrie 1964.


Tulcea. 1967.


Tulcea. Cod: 12331. Foto: Fl. Petheu. Anii '60-'70. Necirculată. 


Centrul orașului. Volumul Le Delta du Danube. 1972.


Tulcea. Cod: 12761. Foto: I. Oprea. Anii '80. Necirculată.


Noul local al Casei de cultură a sindicatelor.
Fotografie de Maxim Gherasim publicată în Revista Flacăra, Nr. 47. 21 noiembrie 1964.


Casa de cultură. Cod: 1692. 1966. Necirculată.


Casa de Cultură. Cod: 310. 1969.


Vedere din Tulcea. Cod: 0486. Foto: Al. Florescu. 1971.
Deoarece expeditorul nu a francat trimiterea, ilustrata are aplicată 
ștampila rotundă cu litera T in mijloc (de taxat la destinație).


Casa Culturii. Volum: Le Delta du Danube. 1972.


Casa de cultură a sindicatelor. Cod: 463. Foto: Oprea I. O S E D T. 1973. Necirculată.


Casa de cultură. Cod: 4370. Foto: Al. Comănescu. Anii '70. Necirculată.


Statuia lui Mircea cel Bătrîn, domn al Țării Românești (1386 - 1418).
Cod: 0466. Foto: Ion Micela. Publiturism. 1979. Necirculată.


Monumentul.


Cod: 364. 1970.


Monumentul Eliberării. Cod: 4365. Foto: D.F. Dumitru. Anii '70. Necirculată.


Monumentul Independenței (1877).
Volum: Turism în toate anotimpurile. Anii '70.


Monumentul Eliberării. Foto: C. Vladu. 1974.


Monumentul Independenței. Cod: 3288. OSETCM. 1981. 
Alte tiraje: 1986 (necirculată), 1989.


Monumentul eroilor. Cod: 15467. Foto: Al. Pikalski. Anii '80. Necirculată.


Ruinele cetății romano-bizantine Dinogeția - Garvăn.
Cod: 0462. Foto: Ion Miclea. Publiturism. 1979. Necirculată.


Sturionii își găsesc sfîrșitul călătoriei, în halele frigorifice. 
Volum: Delta Dunării. 1963.


Fabrica de conserve. De aici, pornesc în lume cutiile cu renumitele icre negre.
Volum: Delta Dunării. 1963.


În această sală, cu utilaj modern, a noii fabrici, una din marile bogății ale Deltei - 
peștele - primește înfățișarea pe care o cunosc consumatorii.
Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.





Articol publicat în Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.


Colaj. Tulcea (mai potrivit ar fi fost Delta Dunarii !). 1971.


Tulcea. Colaj. Cod: 353. O S E D T. 1971. Necirculată.
De fapt, doar imaginile din dreapta și de jos sunt din oraș, restul fiind din deltă.


Colaj. 1972.


Colaj. Cod: 1955. 1975.
Piața civic; Autogara și gara fluvială; Gara C.F.R.; Consiliul popular; Vedere.


Colaj. Cod: 7554. 1975. Necirculată.


Colaj. În dreapta, sus: Casa de Cultură. 
În partea dreapta, jos: Magazinul universal Diana. 1976.


Colaj. În partea dreaptă, sus: Casa de cultură a sindicatelor.
În partea dreapta, jos: Hotelul Delta.
Cod: 619. 1980. Necirculată.


Colaj. Cod: TL002. Anii '90-2000. Necirculată.
Hotel Egreta; Hotel Delta; Piața Civică.
Foto: Sorin Deaconu. S.C.P. Vizual S.R.L., București.


Delta Dunării. Colaj. Cod: 133. Anii 2000. Necirculată.
Imaginea din dreapta, sus. Editura: ASS.COM.IND.




Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.



Volum: Delta Dunării. Colectia: Orașe și priveliști. 
Prefața și legende de Fănuș Neagu. 
Fotografiile au fost executate de: dr. M. Bichiceanu, T. Goldgraber, 
Al. Mendrea (AFIAP), N. Săndulescu și alții. 
Fotografia de pe copertă de Al. Mendrea. Editura Meridiane. 1963.


Revistă: Vacances en Roumanie. Nr. 3. 1968. 


Almanah Magazin 1970. Decembrie 1969.



Anii '60 - '70.
Broșură-pliant de prezentare a programelor ONT Carpați.
În limba germană.


Delta Dunării de Eugen Panighianț. Din seria: Itinerarii turistice. 
În limba franceză. Consilier stiintific: Dr. Doc. L. Rudescu, 
membru corespondent al Academiei Române. Coperta: Ilie Schon. 
Schițe și hărți: Vlad Valerian, Georgescu Grigore. Redactor: Constantin Darie. 
Tipografie: Întreprinderea Poligrafică Informația. 
Editura Turismului, București, 1972.


Volum: Turism cu manualul de istorie. Editura pentru Turism. 1973.


Pliant: Muzee etnografice în aer liber. Anii '70.


Volum: Turism în toate anotimpurile. Anii '70.


Broșură: Delta Dunării. 1982.
Oficiul Național de Turism Litoral. Publiturism. În limba germană.


Delta Dunării. Carnet-set, cărți poștale detașabile; mini-imagine rămasă la cotor.
ONT Carpați - Publiturism. Explicații numai în limba engleză. 1989. 

***Am reprodus întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite.
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (de tastare, da !)
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !