vineri, 13 iunie 2014

Instituție ieșeană de tradiție




Filarmonica de Stat Moldova 


Iași





Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 24. Decembrie 1957.


Consemnare publicată în Ziarul Scînteia, de sîmbătă, 4 august 1962.



Reintoarcerea la vechile obicieiuri




Muzeul de Istorie Turda


Expozitie de caricatura politica


6 - 20 iunie 2014





Comunicat de presa

   Muzeul de Istorie Turda găzduiește în perioada 6 – 20 iunie expoziția temporară de caricatură politică: Marea Provocare 2014. Reîntoarcerea la vechile obiceiuri.
   Expoziția este organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate a Centrului Rațiu pentru Democrație și prezintă publicului 29 de caricaturi politice, semnate de maeștrii acestei arte, adunate de Ion Rațiu și Josef Josten – președintele și secretarul general al Federației Internaționale a Ziariștilor Liberi – la sfârșitul anilor ʼ50.


   Caricaturile, expuse în sala de sticlă și lapidarul roman al muzeului, pot fi văzute pentru prima oară în România.

România 1964




Muzeul Național de Istorie a României


Studenți americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare


București


17 iunie - 20 iulie 2014





   Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) cu sprijinul Dartmouth College (Hanover, New Hampshire, SUA) şi al Domnului Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, deschide expoziţia temporară România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare. 
   Vernisajul va avea loc marţi, 17 iunie, începând cu ora 17.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, în prezenţa Domnului Duane C. Butcher, Însărcinatul cu Afaceri a. i. și Șeful Misiunii Diplomatice a SUA în România, a Doamnei Ambasador Patricia Moller, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a SUA în România, a Domnului Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, a Domnului prof. dr. William W. Fitzhugh, Director al Centrului de Studii Arctice al Institutului Smithsonian şi a Domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
   Expoziţia România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare este una neobişnuită în peisajul muzeografiei româneşti contemporane. Ea propune publicului o vedere în oglinzi paralele a României anului 1964. 
   Pe de o parte, ea prezintă imaginea unei ţări "necunoscute”, situată dincolo de "Cortina de Fier”, aşezată de-a lungul unui mare fluviu european, înainte de vărsarea lui în Marea Neagră, așa cum a fost văzută de un grup de şapte studenţi americani de la Colegiul Dartmouth (Hanover, New Hampshire, SUA), care au călătorit în canoe tradiţionale, de-a lungul Dunării, de la izvoare, până la Sfântu Gheorghe, străbătând Germania, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi România. Expediţia, organizată sub egida revistei National Geographic, era una iniţiatică, de descoperire a celor două Europe, cea Occidentală şi cea Răsăriteană. Pentru unul dintre participanţi – Dan Dimăncescu, călătoria de-a lungul Dunării avea şi rolul de a descoperi ţara strămoşilor săi…
   Cea de a doua viziune asupra României anului 1964 este una "internă”, bazată pe documente păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, în arhive şi biblioteci româneşti. 
  Împreună, cele două viziuni dau imaginea de acum o jumătate de veac a unei ţări “socialiste”, aflată în plin proces de transformare şi redefinire a identităţii sale, pe cale de a se distanța de URSS. Juxtapunerea celor două viziuni recreează o parte a unei țări și a unei lumi care nu mai există azi, fiind mutată definitiv în istorie. Chiar unele detalii din geografia și fauna României de azi nu mai seamănă cu cele văzute de studenții americani în 1964, stânca Babakai și insula Ada-Kaleh au dispărut sub apele Barajului hidrocentralei de la Porțile de Fier, iar sturionii, morunii și nisetri care apar în fotografii, sunt și ei pe cale de dispariție… Nici fostul yacht regal Luceafărul, rebotezat de autoritățile comuniste Libertatea, nu mai plutește pe apele românești, fiind obiectul unei privatizări dubioase după anii 1990. 
  Anul 1964 are o semnificaţie specială în istoria contemporană a României. Deşi liderii comunişti, grupaţi în Partidul Muncitoresc Român, şi-au păstrat necontestată poziţia de forţă politică conducătoare, anul 1964 fost marcat de un început de schimbare a vechiului curs de aliniere necondiţionată la modelul sovietic, stalinist, de dezvoltare. Confruntarea cu tendinţele hegemonice ale URSS, care începuse cu câţiva ani mai devreme, a devenit publică şi făţişă. Fără a renunţa la conceptul de "dictatură a proletariatului”, prin Declaraţia din aprilie 1964, comuniştii români îşi afirmau intenţia de a urma o cale "naţională” de construcţie a socialismului, respingând politica hegemonică a partidului şi statului sovietic asupra mişcării comuniste internaţionale şi a "ţărilor lagărului socialist”. 1964 a coincis cu anul eliberării deţinuţilor politici şi a celor aflaţi în domicilii obligatorii şi a reprezentat începutul unei liberalizări în domeniu economic, cultural şi social, al afirmării unei viziuni independente asupra locului ţării în contextul lumii. 
   În încercarea de a câştiga opinia publică de partea lor, conducătorii comunişti au iniţiat un proces de recuperare a moştenirii istorice şi culturale naţionale, după decenii de negare sau falsificare a acestora. În acelaşi timp, România a încercat să se apropie economic, politic şi diplomatic de Occident, inclusiv față de SUA, după o perioadă de confruntare şi izolare faţă de acestea. Demersul românesc a fost salutat și sprijinit atât de către oficialitățile occidentale, cât și de opinia publică.
    Însăşi călătoria celor şapte studenţi americani de la Dartmouth College în canoe, de-a lungul Dunării româneşti a fost o consecinţă directă a evoluţiilor politice din România anului 1964, având în vedere faptul că malurile fluviului şi Delta constituiau în epocă o "zonă de graniţă” închisă, cu accesul restricţionat, până şi românilor. În aceste condiţii, ar fi fost de neconceput, chiar cu câţiva ani înainte de 1964, în condiţiile fricii paranoice a comuniştilor de spionajul occidental, ca şi a încercării de a interzice contactele directe ale cetăţenilor români cu străinii, ca un grup de străini, cu atât mai mult, cetăţeni americani, să fi circulat liberi de-a lungul Dunării. 
   Călătoria celor șapte studenți americani de-a lungul Dunării a constituit o experiență umană și intelectuală unică, a cărei amintire este evocată atât de imaginile fotografice inedite, realizate de membri expediției, cât și prin obiecte și alte documente originale. Importanța ei a fost reflectată de presa americană și românească a vremii și a constituit subiectul unui articol, apărut în 1965, în National Geographic. Cu acest prilej, prestigioasa publicație americană, a vorbit pentru prima oară despre România, după o tăcere de peste 25 de ani. 
   Sperăm ca expoziţia România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare să permită publicului român şi străin să descopere România de acum o jumătate de veac, văzută prin ochii celor șapte studenți de la Dartmouth College și prin mărturii interne și să înţeleagă mai bine atât complicata istorie recentă a țării noastre, cât și a lumii în care au trăit ei, părinţii și bunicii lor.
   Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 iunie – 20 iulie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Proiecte si lucrari textile




Arta plastica contemporana romaneasca


Timisoara


16 - 27 iunie 2014




***Victor Gingiu

Gala Premiilor Micul Etnograf




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Tulcea


17 - 18 iunie 2014





   Primăria Municipiului Tulcea și Muzeul de Etnografie și Artă Populară (MEAP) din cadrul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale Gavrilă Simion Tulcea vă invită să participați la acțiunea Gala Premiilor Micul Etnograf organizată între 17 - 18 iunie 2014, începând cu ora 9:00, în curtea MEAP (Str. 9 Mai, Nr. 2).

În cadrul galei se vor desfășura subactivitățile:

Vernisarea expoziţiei Artă populară şi meşteşuguri dobrogene;
Acordarea trofeelor şi mapelor cadrelor didactice, colectivelor de copii
 şi reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare;
Spectacol cu obiceiuri şi tradiţii dobrogene 
susţinut de elevi şi invitaţi speciali: Ansamblul Artistic Doruleţul, 
Ansamblul Folcloric Aromân Dor Sarighiol de Deal;
Concurs de ţesut;
Lecţie de dans popular.

Insula Eternei Primăveri




Arta plastică contemporană românească


Biblioteca Națională a României, București


17 iunie - 17 iulie 2014




   Marți, 17 iunie, ora 19:00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură Insula Eternei Primaveri, desfășurat în Bucuresti, spațiul expozițional Symposium, Biblioteca Națională a României, Bdul Unirii nr. 22.
   Expoziţia reuneşte un fond de 70 de lucrări de pictură sub semnătura unui grup de artişti, nume definitorii pentru arta contemporană din România: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu. De asemenea, în cadrul acestei expoziții vor fi prezente și fotografii realizate pe parcursul taberei de Cristian Macovei. 
   Temele operelor expuse: necuprinsul oceanului, amețitorul aliaj de munte-vulcan și mare, mirifice felurimi florale, versanți abrupți împăduriți de vegetație nebună, reprezintă rezultatul contactului pe care l-au avut cei șase artisti în tabăra de pictură Madeira, Insula Eternei Primăveri, eveniment organizat în cadrul proiectului Contemporanii.
   În deschidere vor lua cuvântul Radu Boroianu, Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões și Maria Pașc, curatorul expoziției.
   Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 iunie-17 iulie 2014, de luni până vineri, între orele 9:00-18:00, Biblioteca Națională a României, spațiul expozițional Symposium, Parter, Bd. Unirii nr.22, sect. 3, București.

Bucuria de a fi împreuna




Muzeul Brăilei


Liceul de Arte Haricleea Darclee


Brăila


14 iunie 2014





România în literatură și caricatură




Prezențe românești peste hotare


Ștefan Popa - Ștefan Popa Popa's


Haga, Olanda 


17 iunie 2014




***ICR Bruxelles

Caravana Folclorica I.G.F.




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


editia a II-a, 13 - 14 iunie 2014




   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Centrul Cultural Municipal Bistriţa, Uniunea Internaţională de Folclor I.G.F., împreună cu Liga Culturală Fii Gorjului şi Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti vă invită în perioada 13 – 14 iunie 2014, la Festivalul Internaţional de Muzică Populară Caravana Folclorică I.G.F, ediţia a II-a, la care vor participa solişti de muzică populară din Argentina, Bulgaria, Belarus, Cehia, Franţa, Italia, Israel, Spania, Turcia şi România.
   Deschiderea evenimentului va avea loc la Muzeul Satului, vineri 13 iunie 2014, începând cu ora 13.00. Pe scena Dumitra din incinta muzeului vor evolua solişti de muzică populară din ţările participante precum şi cunoscute şi apreciate ansambluri folclorice din România: Cununa de pe Someş - Bistriţa, Ţara Vrancei - Focşani, Maria Lătăreţu - Tg. Jiu, Mărţişorul - Olt, Flori de Romanaţi – Dobrosloveni - Olt şi Doina - Bucureşti.
   Caravana Folclorică I.G.F va mai susţine un spectacol, sâmbătă 14 iunie 2014, începând cu ora 18.00 la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

Manager Conf. univ. dr. Paula Popoiu

Mai multe detalii: 
021 317 91 03/int 191, 178

Elefantul de cimpie




Lansare de carte


Constantin Iftime


Libraria Avant-Garde, Iasi


16 iunie 2014




Historia Viva




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Conexiunile stepei


Bucuresti


17 iunie 2014





Dragi prieteni,

   MNIR organizează cea de-a cincea conferinţă a seriei Historia Viva, intitulată Conexiunile stepei: Există pietre cu reprezentări de cerbi din epoca bronzului mongol în zona pontică ?, susţinută de domnul prof. dr. William W. Fitzhugh, director al Centrului de Studii Arctice al Institutului Smithsonian (Washington D.C., SUA).
   Evenimentul va avea loc marţi, 17 iunie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul MNIR, et. II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Detalii:

Mantaua Iancului




Lansare de carte


Valentin Hossu-Longin


Galeria Dialog, București


17 iunie 2014






Cant si joc de Sanziene




Targul mestesugarilor, manufacturierilor si 

artizanilor populari


Parcul Teilor, Turda


13 iunie 2014




   Vineri, 13 iunie 2014, începând cu ora 16.00, Primăria Municipiului Turda organizează TÂRGUL MEŞTEŞUGARILOR, MANUFACTURIERILOR ŞI ARTIZANILOR POPULARI in Parcul Teilor (str. Tineretului). 
   La eveniment participă producători locali, meşteşugari, manufacturieri, artizani populari din diverse domenii de activitate, ideea municipalităţii turdene fiind aceea de a crea un cadru favorabil în vederea promovării meşteşugarilor din zonă, precum şi pentru conservarea vechilor tradiţii locale. 
   Primăria Municipiului Turda are plăcerea de a vă invita să participaţi la această manifestare, subliniind faptul că în jurul orei 18.30, formaţiile noastre COMORI ARDELENE şi DATINA TURDEANĂ vă vor oferi spectacolul folcloric Cânt şi joc de Sânziene, aflat la prima ediţie. 
Vă aşteptăm să ne bucurăm de frumuseţea tradiţiilor româneşti!