vineri, 6 iunie 2014

Colocviile romanului romanesc contemporan



Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia


Miza romanului romanesc de azi


7 - 8 iunie 2014




***Silviu Mihaila

Festivalul traditiilor romanesti




Fii mandru de localitatea ta !


Campulung


editia a VI-a, 7 iunie 2014




Ansamblul Oratia incheie Festivalul pe scena din Piata Primariei.
***Clubul Prieteniei

Discutia secreta




Festival de literatura


Arad


5 - 8 iunie 2014





Programul evenimentelor:

Joi 5 iunie, ora 17.00, Librăria Scienta

Lectură publică
Autori: Cosmina Moroşan, Radu Andriescu, Andrei Doboş, 
Stelian Muller, Vlad Moldovan
Prezintă: Anca Giura

Joi 5 iunie, ora 20.30, Cafeneaua literară Joy's

Lectură publică, lansări de carte.
Ionuţ Chiva, Boddah speriat. 
Adrian Schiop, Soldaţii.
Maxim Blum
Rareş Moldovan
V.Leac - Unchiul este încântat

Vineri 6 iunie, ora 12.00, Sala festivă a Liceului Dimitrie Ţichindeal

întâlnire cu Ioana Nicolaie şi Mircea Cărtărescu. Prezintă Lia Faur

Vineri 6 iunie, ora 16.00, Librăria Scienta
Dezbatere publică: Insurgenţă şi canon în literatura română. 
Moderator: Rareş Moldovan

Vineri 6 iunie, ora 18.00, Teatrul Clasic, Sala Studio

Întâlnire cu Gyorgy Dragoman. Lectură publică

Vineri 6 iunie, ora 21.00, Cafeneaua literară Joy's

Lecturi publice: Mircea Cărtărescu, Dan Sociu, Philip O Ceallaigh

Sâmbătă 7 iunie, ora 11.30, Parcul Copiilor

Întâlnire cu Ioana Nicolaie.

Sâmbătă 7 iunie, ora 11.30 Cafeneaua literară Joy's

Lectură publică: M. Duţescu, Andrei Dosa, Dmitri Miticov, Bogdan Coşa

Sâmbătă 7 iunie, ora 17, Librăria Scienta

Lectură publică: Cristina Ispas, Ion Buzu, Dumitru Bădiţa,
 Irina Bruma, Ionelia Cristea

Sâmbătă 7 iunie, ora 20.30, Cafeneaua literară Joy's

Întâlnire cu David Berman

Sâmbătă 7 iunie, ora 22 - KF, terasă

proiecţie live Discuţia secretă

Sâmbătă ora 00 Electronische Bauhaus by dispars (Vlad Moldovan) 

Duminică 8 iunie, ora 11, Garden Party Port Arthur

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

***Editura Polirom

Regal de Teatru si Muzica




Amore e carne


Pippo Delbonno, Alexander Balanescu


Facultatea de Agronomie, Craiova


14 iunie 2014





***Asociatia Craiova Capitala Culturala Europeana 2021

Militantismul pro sau contra patrimoniului





Muzeul Municipiului Bucuresti


Adrian Craciunescu


12 iunie 2014





   Patrimoniul construit al Bucureştilor împarte azi societatea în trei părţi. Grosul societăţii e indiferent la patrimoniu pentru că e preocupat mai curând de saga Biancăi sau, cel mult, de soarta câinilor vagabonzi ce animă mereu campaniile electorale. Partea subţire care rămâne se divide între două părţi care se năpustesc una asupra celeilalte – promotorii "progresului” cu orice chip şi promotorii "neclintirii” cu orice chip. Între aceste două părţi nu există o punte reală de comunicare iar prezentarea informaţiei menite să desluşească sensul valorilor patrimoniului bucureştean (sau de aiurea) pare că nu-şi are rostul pentru că unii vorbesc numai de bani iar ceilalţi numai de sentimente. 
   Mai are cineva timp să şi înţeleagă de ce nu e nevoie să pierzi bani ca să rămâi cu sentimentele care contează şi invers, că nu se întâmplă neapărat să te alegi cu sentimentele zdrobite dacă cineva câştigă nişte bani? Mai are cineva timp să înţeleagă de ce ne nemulţumeşte rezultatul amenajărilor de la Piaţa Universităţii? Mai are cineva timp să înţeleagă faptul că a construi ceva în preajma Atheneului nu e o crimă? Putem oare să aducem acele informaţii care să poată decanta nişte valori care să însemne ceva nu numai pentru indivizi dar care să însemne cu adevărat ceva pentru societate?

Prezintă Lect. dr. arh. Adrian Crăciunescu

  Cadru didactic la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului. Venind dinspre ramura "conservării patrimoniului” am fost condus în timp mai mult spre aspectele administrative ale protecţiei patrimoniului. Asta poate şi ca urmare a câtorva ani importanţi din carieră în care am fost funcţionar public, cu funcţii mai mari sau mai mici în Ministerul Culturii. Aşa se face că sunt membru în Comitetul Internaţional Ştiinţific al ICOMOS pentru probleme legale, administrative şi financiare (ICLAFI), că ţin cursurile de "Evidenţa patrimoniului” şi de "Legislaţia patrimoniului” la filiala noastră de la Sibiu sau că teza mea de doctorat s-a ocupat de istoricul practicilor administrative ale urbanizării capitalei între 1859 şi 1914. Ca specialist atestat de către Ministerul Culturii, cea mai mare parte dintre solicitările pe care le primesc sunt de a întocmi evaluări istorico-arhitecturale ale imobilelor clasate sau aflate în zone protejate.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi:

19.06.2014 Retorica adulterulu cu Sebastian Grama 
26.06.2014 Fotografi bucureşteni I cu Emanuel Bădescu
10.07.2014 România fără anestezie cu Octavian Buda

Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat




Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău


Muzeul de Artă Ioan Sima, Zalău


27 mai 2014





   Pe data de 27 mai 2014, începând cu ora 13,00, la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău a fost vernisată expoziția Canalul Dunăre Marea Neagră. Un cimitir programat, realizată de Fundația Academia Civică, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău și Fundația Corneliu Coposu, filiala Sălaj. 
   Evenimentul s-a înscris în seria celor dedicate împlinirii centenarului nașterii Seniorului Corneliu Coposu, personalitate marcantă a secolului XX, care s-a născut în localitatea Bobota, județul Sălaj.  
   La vernisaj au participat personalități marcante ale culturii românești, printre care amintim prezența distinsei doamne Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică, a domnului Romulus Rusan, directorul științific al fundației, Ioana Boca, director executiv şi Virginia Ion, secretar ştiinţific. De asemenea, a participat un numeros public zălăuan şi elevii şcolii Corneliu Coposu din Zalău, singura școală din țară care îl are ca patron spiritual pe Corneliu Coposu.
   Expoziția itinerată la Zalău prezintă istoria unui genocid: distrugerea elitelor societății românești, cuprinse cu termenul infam de "burghezie”, fie că erau culturale sau politice, fie preoțești, militare, țărănești sau muncitorești.
  La finalul vernisajului elevii școlii Corneliu Coposu au prezentat un scurt recital de muzică și poezie.

Targ de Arta si Antichitati





Colectii si Colectionari


Promenada Mall, Targu Mures


iunie 2014



Seara Mo Yan



Prezentare de carte


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


11 iunie 2014



   Broaste, un nou roman al laureatului premiului Nobel pentru Literatura, scriitorul chinez Mo Yan, recent aparut in colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction, va fi prezentat publicului miercuri, 11 iunie, ora 19.00, in Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

   Participa Florentina Visan, profesor universitar si cea care semneaza traducerea cartii, Luminita Balan, coordonatorul Institutului Confucius din Bucuresti, Elisabeta Lasconi, critic literar si Mugur Zlotea asistent in cadrul catedrei de Limbi si Literaturi Orientale a Universitatii din Bucuresti.

Moderatorul intalnirii este 
Denisa Comanescu, 
director editorial Humanitas Fiction.

Istoria de langa noi




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Situri arheologice si monumente istorice din judetul Galati


Negrilesti


12 iunie 2014




Photo: "ISTORIA DE LÂNGĂ NOI" LA NEGRILEŞTI 

În cadrul programelor educaţionale derulate anul acesta, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”Galaţi va itinera expoziţia „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” din cadrul proiectului „Istoria de lângă noi”, în localitatea Negrileşti. 

Proiectul cultural „Istoria de lângă noi” vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.

Satul Negrileşti este un vechi sat medieval, amintit într-un document de la 13 martie 1528, dar şi o veche vatră de locuire din judeţul Galaţi în care au fost descoperite urme materiale vechi de peste 7000 de ani. Aici se află un sit arheologic cercetat în ultimii ani de specialişti de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”Galaţi şi Muzeul Mixt Tecuci. La campaniile arheologice, sprijinite constant şi de Primăria comunei Negrileşti, au participat anual şi studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Pe întreaga suprafaţă a sitului au fost depistate urme arheologice aparţinând culturilor Starčevo-Criş (neoliticul timpuriu), Noua (epoca bronzului), Sântana de Mureş-Cerneahov (perioada post-romană), perioadei migraţiilor şi din evul mediu. Tot în situl arheologic au fost puse în evidenţă fundaţiile fostului conac boieresc şi elemente din sistemul de aducţiune a apei datate la mijlocul secolului al XIX-lea.

În cadrul expoziţiei „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi”, ce va fi deschisă joi, 12 iunie 2014, ora 12.00, la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Negrileşti, se regăsec şi informaţii referitoare la situl arheologic din localitate. 
Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante vor fi susţinute expuneri privitoare la „Mărturii arheologice din judeţul Galaţi” şi „Monumente istorice din judeţul Galaţi” de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru.

   În cadrul programelor educaţionale derulate anul acesta, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi va itinera expoziţia Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi din cadrul proiectului Istoria de lângă noi, în localitatea Negrileşti. 
   Proiectul cultural Istoria de lângă noi vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.
   Satul Negrileşti este un vechi sat medieval, amintit într-un document de la 13 martie 1528, dar şi o veche vatră de locuire din judeţul Galaţi în care au fost descoperite urme materiale vechi de peste 7000 de ani. Aici se află un sit arheologic cercetat în ultimii ani de specialişti de la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi şi Muzeul Mixt Tecuci. La campaniile arheologice, sprijinite constant şi de Primăria comunei Negrileşti, au participat anual şi studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Pe întreaga suprafaţă a sitului au fost depistate urme arheologice aparţinând culturilor Starčevo-Criş (neoliticul timpuriu), Noua (epoca bronzului), Sântana de Mureş-Cerneahov (perioada post-romană), perioadei migraţiilor şi din evul mediu. Tot în situl arheologic au fost puse în evidenţă fundaţiile fostului conac boieresc şi elemente din sistemul de aducţiune a apei datate la mijlocul secolului al XIX-lea.
  În cadrul expoziţiei Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi, ce va fi deschisă joi, 12 iunie 2014, ora 12.00, la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Negrileşti, se regăsec şi informaţii referitoare la situl arheologic din localitate. 
  Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante vor fi susţinute expuneri privitoare la Mărturii arheologice din judeţul Galaţi şi Monumente istorice din judeţul Galaţi de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru.

Targ Hamdmade




Palas Mall, Iasi


6 - 8 iunie 2014




   De vineri până duminică, în perioada 6 – 8 iunie 2014, amatorii de obiecte unicat sunt invitaţi la Târgul Handmade, desfăşurat în zona Caruselului Veneţian, din parcul Palas. 
   Artizanii cu imaginaţie îşi vor prezenta creaţiile, oferind vizitatorilor cele mai frumoase articole lucrate manual. Bijuterii, piese vestimentare, accesorii, decoraţiuni, poşete, ceasuri, tablouri, lumânări parfumate şi multe alte piese realizate prin tehnici inedite vor putea completa colecţiile iubitorilor de obiecte handmande.

Cand ne pastram traditia




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Instrutatul boului


Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cluj-Napoca


15 iunie 2014




***Eugen Tepes Stroia

Festivalul Medieval Dracula




Parcul Chindia, Curtea Domneasca


Targoviste


prima editie, 13 - 16 iunie 2014




***Primaria Municipiului Targoviste Oficial

Asa a fost sa fie




Lansare de carte


Barbu Ollanescu - Orendi


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


7 iunie 2014



Photo: Sâmbătă, 7 iunie, ora 17.00 vă aşteptăm pentru lansarea volumului „Aşa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni şi răi“ de Barbu Ollănescu-Orendi. Alături de autor, la eveniment vor vorbi: Gabriela Creţia şi Oana Pellea.

„Pe culoar, în cuier, era o haină, - un pardesiu maron primit de mama cadou, la Paris, cam prin anii 1927, de la Asta Nielsen, celebra acriță. Haina asta a fost multă vreme haina celui care ieșea primul din casă. Și tot cu haina asta, în septembrie 1960, a intrat mama la pușcărie, pentru ca, mai tîrziu, în 1978, ajunsă în Germania, să o transforme într-un deux-pieces care a fost îmbrăcat și purtat de ea încă cincisprezece ani, cît a mai trăit. Și acest deux-pieces este acuma, ani buni după dispariția mamei, în dulap, în perfectă stare.”

   "Pe culoar, în cuier, era o haină, - un pardesiu maron primit de mama cadou, la Paris, cam prin anii 1927, de la Asta Nielsen, celebra acriță. Haina asta a fost multă vreme haina celui care ieșea primul din casă. Și tot cu haina asta, în septembrie 1960, a intrat mama la pușcărie, pentru ca, mai tîrziu, în 1978, ajunsă în Germania, să o transforme într-un deux-pieces care a fost îmbrăcat și purtat de ea încă cincisprezece ani, cît a mai trăit. Și acest deux-pieces este acuma, ani buni după dispariția mamei, în dulap, în perfectă stare.”

Femei pe Matasari




Festival Urban


Bucuresti


editia a IV-a, 6 - 8 iunie 2014




   Ajuns la a 4-a ediţie, Festivalul Femei pe Mătăsari stă, de data aceasta, sub semnul SCHIMBĂRII! Femeia supusă schimbării vs. Femeia dedicată schimbării, totul într-un carousel urban de stări de bine și activități frumoase.
   3 zile, o stradă, zeci de proiecte, implicare socială, modă, dans, spectacole de teatru şi o scenă pe care vor urca mulţi artişti îndrăgiţi. 
   Astfel, în primul weekend din iunie sărbătorim schimbarea împlinită de femeile puternice din jurul nostru: prietene, iubite, surori, mame, soţii. Femei, care au depăşit limite, prejudecăţi, graniţe, realităţi. Femei, pentru care s-au inventat verbele "a deveni” şi "a reuşi”. Femei, care au dat speranţă altor femei. 
  Cu această ocazie, îndreptăm gânduri sincere şi plecăciuni către cel mai iubit simbol feminin românesc - Maria Tănase.
  Pentru ele organizăm, cu admiraţie şi recunoştintă, Festivalul Urban Femei pe Mătăsari. Pe ele le aplaudăm timp de trei zile cu invitaţi de seamă. 
  Tematica de anul acesta îmbină atmosfera voioasă a anilor 1900 cu accente de inspiraţie urbană. Ne propunem ca strada Mătăsari să fie timp de 3 zile spaţiul în care se desfăşoară universul feminin cu toate nuanţele sale, tocmai pentru a contura tabloul complet al femeii contemporane. 
  Asociația BENEVA își propune ca prin proiectele culturale, educaționale și sociale să dea un suflu nou societății și să aducă la un loc cât mai mulți oameni deschiși către artă și cultură. Doar împreună putem începe un manifest de schimbare a vieții urbane.


Targul Produs de Cluj




Dej


editia a XX-a, 6 - 8 iunie 2014




  Consiliul Judeţean Cluj şi Asociaţia Produs de Cluj vă invită între 6 şi 8 iunie la cea de-a XXX-a ediţie a târgului dedicat promovării produselor autentice clujene. Evenimentul va avea loc la Dej, în centrul oraşului, unde vor fi prezenţi aproximativ 80 de expozanţi. 
  Dejenii şi cei care vor vizita la acest sfârşit de săptămână centrul municipiului Dej vor avea ocazia să admire şi să cumpere exponatele pe care producătorii şi meşterii populari le vor prezenta în standurile Târgului Produs de Cluj. Astfel, gurmanzii vor avea posibilitatea să deguste şi să achiziţioneze preparate tradiţionale din carne de porc, dar şi brânzeturi ecologice provenite din gospodăriile producătorilor clujeni. Şi amatorii de vin şi ţuică vor avea la dispoziţie o gamă largă din aceste licori iar gospodinele îşi vor putea face provizii de miere de albină şi alte articole apicole originare din stupinele clujene. Nu va lipsi de pe standuri deja celebrul ulei presat la rece, produs la Luna. Pe lângă produsele alimentare, la târg vor fi expuse spre vânzare legume, fructe şi flori, precum şi sucuri naturale.
   Şi la această ediţie a Târgului Produs de Cluj participă un număr mare de meşteri populari clujeni, care vor oferi celor interesaţi costume populare tradiţionale, ii, păpuşi, gablonţuri şi alte tipuri de produse hand made.
  Pentru cei mici, pe lângă dulciurile de casă, turtă dulce, ciocolată şi prăjituri, va fi amenajat un parc de distracţii iar sâmbătă şi duminică vor fi organizate activităţi de sculptură în fructe şi legume şi un spectacol de teatru de păpuși.
  În fiecare zi pe scenă vor fi prezente trupe consacrate, dar şi debutante, precum şi solişti de muzică populară şi uşoară. Ca de obicei, vineri şi duminică scena este rezervată folclorului, iar sâmbătă seară iubitorii de muzică uşoară sunt invitaţi la un concert susţinut de trupe clujene. 

Biroul de presă
Consiliul Judetean Cluj

George Lowendal - Teatrul este artă




Muzeul Național Brukenthal


Sibiu


7 - 29 iunie 2014






   Expoziţia George Löwendal – Teatrul este artă, organizată de Fundaţia Löwendal din Bucureşti la Muzeul Naţional Brukenthal, aduce la Sibiu, din 7 iunie 2014, o parte dintre lucrările operei artistului George Löwendal, portrete "tematice”, crochiuri, caricaturi, caiete de lucru ale artistului și un documentar cu elevii artistului. 
   Fundaţia Löwendal Bucureşti îşi propune valorificarea creaţiei lui George baron Löwendal, pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelică (1897 – 1964).
   "În artă totul e permis, dar numai la gradul superlativ” este de fapt declaraţia completă a pictorului şi scenografului George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice româneşti interbelice şi postbelice. 
   Expoziţia George Löwendal, de la Muzeul Naţional Brukenthal se înscrie în seria de expoziții dedicate lui Löwendal în anul 2014, la 50 ani de la dispariția artistului şi aduce în faţa publicului contemporan 50 de lucrări de desene și schițe de personaje și scenografie, care atestă varietatea inconfundabilă a creaţiei lui George Löwendal, de scenograf al modernității.
Löwendal este receptiv la mutaţiile scenei începutului de secol XX (futurism, constructivism, expresionism) şi susţine prin întreaga sa operă mişcarea de "teatralizare a teatrului”, fiind colaboratorul apropiat al celor mai însemnaţi regizori români şi primind admiraţia profesională a celor mai exigenţi critici ai timpului său. Propune inovaţii tehnice (scena glisantă pe şine, prima scenă turnantă din ţară) şi este iniţiator de proiecte culturale strategice: are un rol decisiv în înfiinţarea primului teatru cult de păpuşi şi marionete din România, inaugurat ca secţie a Teatrului Naţional din Cernăuţi – în ’28, înfiinţează Societatea Artiştilor Plastici din Bucovina în anii 30, este membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Fondului Plastic din România şi contribuie la înfiinţarea Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, primul teatru profesionist de păpuşi şi marionete din România - în anii ’50.
   Fundaţia Löwendal îşi propune valorificarea creaţiei pictorului şi scenografului 
George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice româneşti interbelice şi postbelice, producerea şi susţinerea de proiecte curatoriale, editoriale şi educaţionale în domeniile artelor vizuale şi ale spectacolului. 

Text oferit de curatorul expoziției: George Radu

Fundaţia Löwendal: 
Piaţa Gheorghe Cantacuzino nr. 1, sector 2, Bucureşti,  tel. +4 021 210 33 60