miercuri, 4 iunie 2014

Pe cand Transalpina nu exista
Romania, tara mea frumoasa


Colectii si Colectionari
"Pe Urdele".


"Zanoaga Urda".


"Drumul Regelui. Pasul Urda".


"Drumul Regelui. Coasta Dobri".


"Plavie de busteni".
Conform dictionarului "plavie" inseamna insulita plutitoare 
(sau fixata la malul apei) formata din stuf, ierburi, rizomi, radacini de arbori, etc. 
intrate in putrefactie si amestecate cu namol.


"Stana din Gauri".


"Stana din Gauri".


"Iezerul Calcescu".
Asa se numea pe "hartile vechi". Acum il stim drept Galcescu.


"O turma de oi. Cindrel".


"Casa de adapost. Obarsia Lotrului".


"Isvorul Balului".


"La podul Stefanache (?)".


"Raul Frumoasa".


"Raul Frumoasa".


Aceste superbe imagini, luate in perioada interbelica, mi-au fost daruite de catre 
dl. Tristan Secuianu. 
Fara nobilul sau gest nu ar fi ajuns si la voi, cititorii mei. 
I se cuvine asadar toata pretuirea mea.
De format carte postala, fotografiile poarta (cu exceptia celor doua cadre de la sfarsit) 
o stampila dreptunghiulara cu textul:  
Mircea Juga/Atelier fotografic/Poiana-Sibiu.
Nu stiu daca fotografiile au fost luate pentru placerea personala 
sau pentru a deveni carti postale. Cu siguranta ar fi meritat.
Trupul dezvelit
Arta plastica contemporana


Lovith


Galeria Quadro, Cluj-Napoca


5 iunie - 4 iulie 2014
Expozitie de Arhitectura
Galeriile Municipale de Arta


Targu Jiu


5 - 10 iunie 2014
    Filiala Târgu Jiu a U.A.P. din România, în parteneriat cu O.A.R. și U.A.R. organizează joi, 5 Iunie 2014, ora 18.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, vernisajul Expoziției de Arhitectură a Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Oltenia & Uniunea Arhitecților din România - Filiala Județeană Gorj.

Curator,
Arhitect Doru Pasăre

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 
5 iunie-19 iunie, 
de luni până vineri, în intervalul orar: 10. 00-18. 00

Vă așteptăm !

Muzica romaneasca in perioada interbelica
Diaspora romana


FEDROM


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


8 iunie 2014   Continuăm seria de portrete muzicale din perioada interbelică cu Maria Tănase, Zavaidoc şi Ioana Radu. Vă aşteptăm duminică, 8 iunie, la ora 18:00, la Biblioteca Lucian Blaga - Madrid .       Evenimentul face parte din proiectul Fedrom cofinanţat de DPRRP - Biblioteca Lucian Blaga - Alfa şi Omega, exponat al culturii româneşti în decursul timpului, coordonator Miguel Fonda.
***Federacion De Asociaciones Rumanas

Exponatul lunii iunie
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Palatul Magna Curia, Deva


1 iunie 2014

COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 iunie 2014, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. 


   Exponatul lunii iunie este reprezentat de un iatagan de producţie balcanică, datat la începutul secolului al XIX-lea, mai precis în perioada anilor 1805-1806. Piesa este clasificată, în funcţie de culoarea şi materialul din care sunt realizate plăselele, în categoria iataganului "belosapac", cu plăselele din fildeş sau alte tipuri de os de culoare deschisă, armă destinată de regulă civililor înstăriţi. 


   Iataganul a fost restaurat în cadrul laboratoarelor de restaurare ale MCDR şi face parte din colecţia de arme a instituţiei.

Biroul de Relaţii cu Publicul

89 din ușă - Un proiect de artă și memorie
Arta plastică contemporană românească


Suzana Fântânariu


Galeria 89, Timișoara


6 - 25 iunie 2014
   Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara vă invită la Galeria 89, situată în incinta sediului nostru de pe str. Oituz Nr. 2B, la vernisarea expoziţiei 89 din Uşă/un Proiect de artă şi memorie a Suzanei Fântânariu.
   Vernisajul va avea loc în data de 6 iunie 2014, ora 18.00.
  Titlul acestei expoziţii, încearcă să aducă în atenţia publicului interesat de istorie Revoluţia Română din anul ’89, ce a izbucnit la Timişoara şi s-a extins în întreaga Românie.

Caprita Strengarita
Diaspora romana


Romanian Community of Ireland


Dublin, Irlanda


8 iunie 2014Târgul Meșterilor Populari
Parcul Țiglina, Galați


ediția a XIV-a, 6 - 8 iunie 2014

***Centrul Cultural Dunarea de Jos Galati

Destinații esențiale
Lansare de carte


Nicolae Dumitrescu


Muzeul Memorial Paul Constantinescu, Ploiești


5 iunie 2014
   Joi, 5 iunie 2014, ora 12:00, la Muzeul Memorial Paul Constantinescu din Ploiești, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, va avea loc lansarea cărţii Destinații esențiale. Autorul ei este profesorul și eseistul Nicolae Dumitrescu, critic și istoric literar, cunoscut om de cultură al Prahovei.
   Scris sub forma unui pseudo-jurnal, volumul consemnează impresiile și observațiile sale de atent călător, în țări precum Israel, Bulgaria, Italia, Franța, Spania, lăsând să se desfășoare în pagini inspirate multe din mărturiile de spirit aparținătoare locurilor prin care acesta a trecut.
   O iconografie bogată, alb-negru și color, conferă cărții un plus de interes și emoție. Această nouă apariție editorială se adaugă lucrărilor sale cu caracter eseistic și documentar-monografic, din sfera culturii cu deosebire.

Expozitia ARC
Arta plastica contemporana


Martin Frommelt


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


5 - 29 iunie 2014

   Martin Frommelt s-a născut în Liechtenstein în anul 1933. A urmat o specializare de 3 ani în domeniul picturii. Între anii 1952-1962 s-a dedicat studiului artei la Paris, unde s-a înscris într-o mișcare a artiștilor interesați de integrarea artei în arhitectură și în spațiul public. După revenirea sa în Liechtenstein, Martin Frommelt a participat la diferite concursuri având ca tematică integrarea artei în spațiul public. 
   Primul său mare proiect de grafică a fost Apocalipsa după Ioan (1970), după care a urmat un al doilea mare proiect, Vähtrieb-Viehtrieb (1986). 10 ani mai târziu artistul prezintă proiectul CREATION – 5 constelații ale creației (1989-1999). După acest opus magnum se dedică unui proiect de sculptură din beton cu elemente de email, intitulat SPINIEU. 
   În perioada 2004-2007 a realizat o serie de 60 de sculpturi cu email. De atunci, artistul s-a ocupat e ocupă intensiv cu pictura liberă, impulsul principal constituindu-l o sumedenie de idei din perioada CREATION – 5 constelații ale creației. 
  În perioada 2011-2012 artistul a pictat seria ARC, inspirată de vizita întreprinsă în Statele Unite ale Americii, în parcul național Arches din Utah. Au urmat apoi lucrări cu o tematică variată, pictate în atelierul temporar de vară, în format mare (de peste 10 m2 sau chiar mai mari), concepute fără ramă, iar în 2012 lucrări realizate în atelierul amenajat într-o veche lăcătușerie. La Sibiu artistul a adus o serie de tablouri datând din acești ultimi ani, pe care le expune pentru prima dată.
   Lucrări ale lui Martin Frommelt se găsesc în prestigioase colecții publice și private, precum Kunsthaus Zürich, Grafische Sammlung ETH Zürich, Albertina (Viena), Muzeul Kolumba (Köln), Kunstmuseum Liechtenstein, Hilti Art Fondation Liechtenstein, Mezzanin Stiftung für Kunst Liechtenstein etc.

Parteneri: 
Mezzanin Stiftung für Kunst Liechtenstein, Fundațiile Elijah și Hand in Hand.
Text oferit de curatorul expozitiei: Dr. Alexandru Sonoc

Prin gandurile sufletului meu
Lansare de carte


Bogdan-Elena Simionescu


Centrul Cultural Pitesti


12 iunie 2014
Imagine

***via Cornel Jipa