vineri, 2 mai 2014

Profu




Prezente romanesti peste hotare


Razvan Vasilescu


New York, U.S.A.


3 mai 2014





   La New York, Răzvan Vasilescu va prezenta un spectacol one-man-show intutlat Profu, un monolog scris de Jean Pierre Dopagne, care va dura 1 h 20 min. Spectacolul se va juca pe 3 mai 2014, la 150 Public School, la ora 19.00 (adresa: 40-01 43 Avenue, Sunnyside, NY 11104).

Despre Răzvan Vasilescu:

   Răzvan Vasilescu este unul dintre cei mai importanți actori români. Născut pe 14 august 1954, Vasilescu a apărut în peste 40 de filme de scurt metraj și de televiziune. Celebrul actor s-a impus în anii ‘90 prin interpretarea unor personaje dinamice, cinice, imprevizibile, fermecătoiare devenind astfel protagonistul unor filme ambițioase. Printre peliculele în care Răzvan Vasilescu a jucat amintim: Ana (2014), Balanța (1992), Undeva la Palilula (2012), Trenul vieții (1988), Second Hand (2005), California Dreamin' (nesfârşit) (2007), Carol I (2009), Marfa şi banii (2001), S-a furat mireasa (2012), Luna verde (2010), Fire & Ice / Fire and Ice, Cronica Dragonilor (2008), Weekend cu mama (2009).
***Romanian Cultural Institute New York

Pluralism in culori




Arta plastica contemporana romaneasca


Casa de Cultura, Cavnic


4 mai 2014




Arta noastra




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile Municipale de Arta, Targu Jiu


8 - 21 mai 2014




    Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România și TRUICART Events au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură, grafică și sculptură ARTA NOASTRĂ care va avea loc joi, 8 mai 2014, ora 17.00, în Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Strada Traian Nr. 27, parter.
Expoziţia poate fi vizionată gratuit în perioada 8 - 21 mai 2014.


   Autorii își propun să prezinte publicului iubitor de artă o parte dintre cele mai recente creații grupate pe cicluri tematice.
   László BOTÁR prezintă 15 picturi, Dan Tudor TRUICĂ aduce pe simeze 23 de lucrări de grafică, iar Kovács GÉZA și MACARIE Laurențiu expun fiecare câte 5 sculpturi, metal și repectiv marmură.
   Această uniune emoţional – congluentă are darul de a situa valoric tendinţele cele mai prezente din gândirea şi trăirea participanţilor.


Pe simezele ieșene




Arta plastică contemporană românească


Ion Grigore


DANA Art Gallery, Iași


5 - 31 mai 2014





Emil Galle - Muza Paradisiaca




Muzeul National Peles


Obiectul lunii mai


Sinaia


2014


Vază „MUZA PARADISIACĂ” Emil Gallé 1895 Sticlă colorată, suflată, stratificată, ripsată; intercalări minerale

Vază MUZA PARADISIACĂ
Emil Gallé
1895
Sticlă colorată, suflată, stratificată, ripsată; intercalări minerale

   Personalitatea lui Emile Gallé (1846 – 1904) domină istoria artei sticlăriei, nu numai din 1880 până la moartea creatorului, în 1904, dar şi mult după aceea, până la închiderea atelierelor ce-i purtau numele, în 1936. Dispunând de o formaţie artistică, tehnică şi chiar ştiinţifică, de stagii în diverse sticlării europene, cum este cea de la Meisenthal, Emile Gallé este un artist complet, deplin stăpân pe mijloacele sale. Întemeietor al "Şcolii de la Nancy” şi creator al stilului Art Nouveau, Emile Gallé a lăsat în urmă o operă prodigioasă, cuprinzând vase pictate cu email sau camée, celebrele sale “sticlării vorbitoare”, lămpi, dar şi descrieri amănunţite ale tenicilor complexe pe care le-a aplicat şi perfecţinat. Numeroase distincţii, naţionale sau internaţionale, au recompensat creaţia acestui genial deschizător de drumuri.
    Sursele de inspiraţie sunt florile, insectele şi mineralele. Pe primele, artistul le studia cu atenţie, reproducând cu grijă petalele graţioase, tulpinele şi vrejurile lor şerpuitoare. Insectele – libelule, cărăbuşi, fluturi multicolori – sunt încorporate în masa vitroasă a vaselor. Minerale ca azurit sau malachit sunt adăugate în masa vâscoasă a sticlei topite pentru a da, prin aşezarea lor în straturi diferite şi prin diversitatea coloritului, o bogăţie decorativă de neegalat.
    Producţia industrială începută de Gallé în 1884 are drept scop să facă arta accesibilă persoanelor cu venituri modeste, datorită scăderii preţurilor de execuţie. Gallé concepe modele simplificate, dar foarte frumoase, cu cromatică vie, prin care îşi propune să evite "falsitatea şi bizareria”. Piesele industriale sunt suflate în tipar, în mai multe straturi de culori diferite şi gravate prin atac acid, în etape succesive, ceea ce le dă semirelief şi profunzime a decorului. Prin reluarea gravurii la roată se realizează rafinarea şi precizarea detaliilor.
    Producţia industrială a atelierelor Gallé este realizată sub conducerea artistului până la moartea sa, în 1904, apoi sub cea a soţiei sale, până în 1914. În perioada 1904 – 1914, piesele realizate sunt de bună calitate şi perpetuează un mare număr de modele create de Gallé. Madame Gallé adaugă la semnătura maestrului o steluţă, care permite înlăturarea echivocului şi datarea pieselor. După primul război mondial, ginerele lui Gallé, Perdrizet reia afacerea, care va fi lichidată în 1936, odată cu închiderea atelierelor.
    O piesă Gallé de valoare excepţională deţinută de Muzeul Naţional Peleş este vaza intitulată de autor Muza paradisiacă. Baza este circulară, cu răsfrângere discoidală, iar corpul ovoidal-alungit este tratat plastic, în degradeuri de mov, cu zone ripsate şi pulverizate cu aur. Acrobaţiile tehnice proprii lui Emile Gallé se pot citi cu uşurinţă pe această piesă unicat. Artistul a aplicat mai multe cicluri de decorare, alternate cu reîncălziri, imersii în sticla topită, urmate de suflări şi modelări repetate. Incluziunile minerale intercalate între straturile de sticlă şi coloritul variat, uneori intens, alteori delicat, creează efecte optice interesante. La baza corpului, este gravată menţiunea "Gallé fecit 1895”, iar pe reversul bezei, monograma "EG” cu cruce de Lorena şi titlul piesei: Musa Paradisiaca. 

Inscriptia pe revers.

Inscriptia pe revers.

Pe simezele iesene




Expozitie de icoane si oua incondeiate


Dan Horgan


Cercul Militar, Iasi


5 - 29 mai 2014