joi, 1 mai 2014

Trepte spre cer- Între sacru Și profan




Arta plastică contemporană românească


Mircea Popițiu


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva


8 mai - 8 iunie 2014



Povesti despre Cluj




Asociatia Vechiul Cluj


Clujul memorabil


The Londoner, Cluj-Napoca


6 mai 2014



Ambianța prințesei Nadejda Știrbey




Muzeul Municipiului București


Oana Marinache


8 mai 2014




   Prinţesa Nadeja Bibescu (1876-1955) s-a născut în 1876 la Loschwitz, în Saxa, din căsătoria prințului George G. Bibescu (1834-1902) cu contesa Marie-Henriette-Valentine de Riquet de Caraman-Chimay (1839-1914). Prin tată era nepoata domnitorului Ţării Româneşti, Gheorghe D. Bibescu (1802/1804-1873; ani de domnie 1842-1848). În 1895 s-a căsătorit cu vărul ei de gradul al II-lea, prințul Barbu A. Știrbey (1872-1946), cu care a avut patru fiice: Maria (1896-1990), Nadejda (1897-1994), Eliza (1898-1987) și Ecaterina (1902-1946).
   Apreciată de familie şi prieteni drept o soţie şi mamă devotată creşterii celor patru fiice, Nadeja se dedică total unor activităţi creative în spaţiul căminului său: pictează, brodează, croieşte, ascultă muzică simfonică, cântă la pian şi vioară, scrie poezii, poveşti şi piese de teatru, cultivă diferite plante în grădina sa, călăreşte, se ocupă de întregul complex de la Buftea.
   Asupra amenjărilor interioare şi a decorării spaţiilor din reşedinţele Ştirbey de la Buftea şi din Bucureşti şi-a pus amprenta concepţia decoratorului şi pictorului de origine catalană Mariano Fortuny (1871-1949), trăitor la Veneția. Din analiza fotografiilor păstrate în fondul Barbu Ştirbey se desprinde o viziune a decoraţiei interioare bazată pe dialogul dintre piesele textile orientale, ce acoperă din abundenţă pereţii şi canapelele, uneori şi celelalte piese de mobilier, şi restul elementelor din încăperi: tablouri, vase, plante, etc. Cel puţin sursa de inspiraţie pentru un asemenea dialog va fi fost formula lui Fortuny pe care aristocraţia europeană a vremii a admirat-o, adoptând-o.
   Regina Maria despre Nadeja: "Când te aflai lângă ea, pierea latura mai întunecată a vieţii. Avea într-însa ceva ce amintea o pasăre, sau dintr-un fluture. Veşnic cânta şi era veselă, veşnic era ocupată, fericită, veşnic era în mişcare şi pătrunsă de griji duioase; umbla după treburi ici şi colo, în casă, în grădină, cu copiii, cu slujile, cu ţăranii; mîinile ei aveau întotdeauna ceva de lucru: picta, scria, broda sau grădinărea.”
   Istoricului Nicolae Iorga i se datorează în 1913 apariția primului ei volum de povestioare și poezii, intitulat Raze de soare. Acesta ne povestește următoarele despre ea: "Dna Nadejda Ştirbei, fiica beizadelei Bibescu, fusese crescută, din cauza unor triste împrejurări de familie, în Germania, şi frumoasele sale versuri şi poveşti, dintre care cele dintîi au fost traduse şi de mine în româneşte, fuseseră redactate şi tipărite în limba germană. Dintre fiice, cea mai mare moştenise înaltele însuşiri intelectuale ale străbunului Vodă-Ştirbei, şi a discuta cu dânsa asupra oricărui subiect, era o adevărată plăcere.”
   Oana Mihaela Marinache este istoric de artă, președinta Asociației Istoria Artei și autoarea monografiilor „Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din București” și a Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară.
   În 2012 a coordonat proiectul Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin București, care a avut două componente: tururi ghidate destinate adulților și ateliere interactive pentru clasele I-IV în scolile bucureștene, iar în 2013 proiectul 5 trasee culturale de arhitectură bucureșteană, ambele inițiate de Asociația Istoria Artei și co-finanțate de O.A.R. În 2014 a tradus și editat Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey 1916-1919 și pregătește digitizarea planurilor și documentelor de arhitectură bucureșteană în proiectul Arhiva de arhitectură 1830-1860.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Programul urmatoarelor conferinte:

15.05.2014 – Cristian Radu – Maşina timpului II

22.05.2014 – Sebastian Grama – teatru – Discurs asupra metodei

29.05.2014 – Viorel Mionel – 
Comunitatea armenească din Bucureşti de la segregare la zestrea culturală

Targul Sarbatoreste romaneste




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


2 - 4 mai 2014




     In preajma vacantei de 1 mai va asteptam la Targul Sarbatoreste romaneste organizat de Piața Țaraneasca in curtea interioara a Muzeului National al Țaranului Roman din Sos. Kiseleff nr. 3, de vineri 2 mai pana duminica 4 mai, intre orele 10:00-18:00. Intrarea este libera.
     Puteti degusta si targui: telemea, urda, cas afumat, pastrama, carnați si muschiulet afumat, colaci si tot felul de cofeturi, miere ecologica, dulceturi si zacusti, siropuri, suc de mere si ţuica, Cozonac Bujor si Cozonac Domnesc, paine in trei culori precum si alte delicii din toate zonele tarii.
Gratarele sunt incinse si ceaunele sfaraie cu bunatati pregatite la fata locului, dupa retete taranesti, de pe plaiuri dambovitene.
    Mesteri populari si artizani din toate zonele țarii, mesteresc la fata locului si expun diverse obiecte: ceramica, obiecte din piele, mic mobilier pictat,oale, linguri, cauce si ibrice de alama, ii si marame, scoarţe si cergi, icoane si pristolnice, bijuterii hand made, obiecte realizate din lana si crosetate, casete si cutii, brose si vestimentatie, toate realizate de mana, cu pricepere.
    In curtea interioara veți putea face o intoarcere in timp, printre obiectele de antichitați ( cufere, mobilier, tablouri, bijuteri, carți, carți postale, pristolnice, ceramica, patefoane, etc)
    In perioada 2 – 4 mai, intre orele 10:00 si 18:00, e prilej de tocmit si de stat la povesti cu mesterii, de plimbat, de admirat si de targuit, in curtea interioara a Muzeului Național al Țaranului Roman!
Vizitare: zilnic, intre 10, 00 si 18, 00 Intrarea libera

Organizator: Tactic Events
Detalii: Corina Berariu – Event Manager
Tel: 0735 441 304/3
Fax: 031 424 34 88
Facebook: https://www.facebook.com/ptaraneasca

Micul restaurator




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Activitate educationala


Bacau


5 - 8 mai 2014






Istoria Energeticii Romanesti




Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida


Bucuresti


17 mai 2014




   Pe data de 17 mai 2014, intre orele 18:00-20:00 va avea loc in Sala de conferinte a muzeului conferinta cu tema Istoria Energeticii Romanesti, organizata de Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida si SIER – Societatea Inginerilor Energeticieni din Romania - Filiala Tineret.
   In cadrul conferintei, alaturi de lucrari sustinute de persoane cu experienta recunoscuta in domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate in patrimoniul Muzeului National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida. Aceste obiecte vor putea fi vazute de publicul vizitator in cadrul expozitiei de baza, fiind evidentiate distinct.




Steaguri medievale imaginare




Arta plastica contemporana romaneasca


Biserica evanghelica Herina, Bistrita-Nasaud


10 mai - 10 iulie 2014





***Liviu Nedelcu

Sarbatoarea Liliacului




Muzeul Mihail Sadoveanu


Iasi


editia a XXIII-a, 4 mai 2014




***Liviu Apetroaie

Festivalul International de Foarte Scurt Metraj




Institutul Francez


Bucuresti


editia a XVI-a, 3 - 5 mai 2014





   Dacă ploaia prognozată la mare vă face să rămâneţi în Bucureşti, avem o propunere de neratat: Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj desfăşurat simultan în 100 de oraşe din 27 de ţări, cu peste 60 de filme de maximum 3 minute proiectate în aer liber.
    Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj TRES COURTS va avea loc in Bucureşti, în perioada 3-5 mai 2014 la Cinema Elvire Popesco (Bd Dacia 77) şi la Bistro Chez Elvire (aflat în curtea Institutului Francez)

Intrarea la proiecţiile de pe terasă este liberă.

Calendarul proiecţiilor:

CINEMA ELVIRE POPESCO:

3 mai, ora 11 - Selecţia pentru copii
4 mai, ora 11 - Selecţia pentru copii.

BISTRO CHEZ ELVIRE

3 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea 1
4 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea a 2a
5 mai, ora 20: Selecţia naţională + Selecţia Paroles de Femmes


   Unic în lume, Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj TRES COURTS promovează filmele de maxim 3 minute, realizate atât de către profesionişti experimentați, cât şi de tineri talentați, uneori cu mijloace derizorii.
   Este un eveniment mondial inovator, care identifică tinerele talente şi apară diversitatea culturală de la Paris la New York, trecând prin Bucureşti, Caracas, Barcelona, Chişinău, Budapesta.
   Descoperiţi cele peste 100 de oraşe din 27 de ţări, care găzduiesc festivalul anul acesta pe www.trescourt.com
   Festivalul propune o selecţie internaţională de 44 de filme de genuri diverse (animaţie, ficţiune, microdocumentar), care prezintă universuri eclectice.
   Publicul din intreaga lume işi poate vota filmul preferat pentru decernarea Premiului Publicului fără frontiere.
   Pe lângă această selecţie internaţională, festivalul mai cuprinde o selecţie de filme pentru copii, o selecţie de filme realizate de femei sau pe teme feminine, şi nu în ultimul rând o competiţie de filme foarte scurte româneşti.
   15 filme foarte scurte realizate în România sunt prezentate spectatorilor din 18 oraşe din ţară şi la Chişinău, în Republica Moldova. La fel ca pentru selecţia internaţională, şi aici publicul este invitat să îşi voteze filmele preferate pentru decernarea Premiului Publicului din România.
    Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România cu sprijinul ORANGE, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, RFI şi TV5.