vineri, 25 aprilie 2014

Clubul de lectură Nemira




Stephen King: Misery


Librăria Carturești, București


editia a XIV-a, 28 aprilie 2014





    Titlu cărţii este unul şi acelaşi cu numele mic al eroinei unei serii de romane scrisă de personajul principal, scriitorul Paul Sheldon.
   Această fictivă Misery Chastain, de altfel, este cea care constituie motivul disputei (traumatizante) dintre Sheldon şi Annie Wilkes, întâmplător cel mai înfocat fan al acestui personaj al cărţii prezentate în carte.
   Desigur, având în vedere premisa, nu putem decât să ne întrebăm cum va reacţiona autorul în faţa presiunii lui Wilkes, cea care se presupune că ar trebui să-l îngrijească în urma accidentului grav suferit de acesta.

The Land of Emotions




Arta plastica contemporana romaneasca


Atitudini Contemporane


Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc


29 aprilie - 20 iunie 2014




    Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Teatrul Andrei Mureşanu”Sfântu Gheorghe, TRUICART Events şi Dan Tudor Truică – curator, au plăcerea să vă invite la vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane - THE LAND OF EMOTIONS, ediţia a VII-a, etapa a VI, 2014, care va avea loc marţi, 29 aprilie 2014, ora 17.00, în Foaierul Teatrului Andrei Mureşanu Sfântu Gheorghe, Judeţ Covasna.
Expoziţia poate fi vizionată gratuit în perioada 29 aprilie - 10 mai 2014.
   Manifestarea reuneşte pe simeze 21 de artişti plastici, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, nume importante ale plasticii contemporane româneşti, care s-au afirmat plenar în ultimele decenii, prezentând iubitorilor de artă peste 50 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
   Lucrările selecţionate, în urma unei riguroase jurizări, transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator.
   Tema propusă a determinat şi a conchis apropierea spirituală dar şi relaţională a artiştilor din diferite colţuri ale României.
   Această uniune emoţional – congluentă are darul de a situa valoric tendinţele cele mai prezente din gândirea şi trăirea participanţilor.

   Expoziţia va fi itinerată şi prezentată publicului iubitor de artă şi în Municipiul Miercurea Ciuc, Judeţ Harghita, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, Galeria de pe strada Kossuth, vernisajul având loc în data de 12 mai 2014, ora 17.00. Expoziţia va fi deschisă între 12 mai şi 3 iunie 2014.
   Ultima manifestare din ciclul THE LAND OF EMOTIONS, aflat sub egida Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane, se va desfăşura sub emblema Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc. Vernisajul va avea loc pe 5 iunie 2014, ora 17.00, expoziţia rămânând deschisă până în data de 20 iunie 2014.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator

26 aprilie 2014

Visul de aur al omenirii




Muzeul de Artă


Expoziție de afișe politice


Cluj-Napoca


30 aprilie 2014




Vernisaj: 30 aprilie, ora 13:00.

Noaptea Muzeelor




Complexul National Muzeal ASTRA


Caravana Noaptea Muzeelor


17 mai 2014





Dupa propria "marturisire" a celui care a postat, lipseste mentionarea in itinerar 
a localitatii Gales.
Eu zic sa-l iertam...

***via Lilik Oprescu

Poftiti la targ !




Asociatia Produs de Cluj


Turda


25 - 27 aprilie 2014





   Asociaţia Produs de Cluj, organizaţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, demarează sezonul 2014 al târgurilor dedicate producătorilor şi meşteşugarilor clujeni. Prima manifestare de acest gen se va desfăşura între 25 şi 27 aprilie în municipiul Turda.
   "Am decis ca primul târg din acest an să se desfășoare la Turda având în vedere importanța acestui municipiu și succesul pe care târgurile noastre l-au avut aici în anii trecuți. Vom avea aproximativ 100 de standuri la care producătorii și meșterii populari din județul Cluj își vor prezenta produsele și sperăm că oferta va fi pe placul tuturor. Conform tradiției, participanții la târg, fie ei expozanți sau cumpărători, vor avea parte de spectacole folclorice susținute de artiști și ansambluri folclorice de renume. O noutate și, sperăm noi, o surpriză plăcută pentru toată lumea, o va reprezenta seara de sâmbătă, 26 aprilie, când pe scenă vor urca formații de muzică ușoară clujene, cap de afiș fiind Desperado”, a precizat Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj.
   Vizitatorii târgului vor avea la dispoziție produse tradiționale, de la ulei presat la rece, miere de albine, dulciuri de casă, produse de întreținere corporală naturiste, dar și de artizanat, realizate de meșterii populari clujeni. Pentru amuzamentul celor mici, dar nu numai, este programat un spectacol de magie susținut de artiștii de la prestigiosul Teatru de Păpuși Puck, precum și de activitățile cu caracter educativ de sculptură în legume.

Biroul de presă
24 aprilie 2014

Book Expo America




Diaspora romana


Claudia Serea


Javits Center, New York, S.U.A.


31 mai 2014





   Scriitoarea Claudia Serea, poetă, traducătoare și bună cunoscătoare a creației confraților ei, va fi prezentă la Book Expo America sâmbătă, 31 mai 2014, când va vorbi despre cele trei cărți ale sale cu care participă la târg: Angels & Beasts (Îngeri și Bestii), A Dirt Road Hangs From the Sky (Un drum de țară atârnă din cer), The System (Sistemul) și va acorda autografe colecționarilor de semnături celebre în devenire.
   Târgul de carte va avea loc la Javits Center, în perioada 28-31 mai 2014. B.E.A este cel mai important târg de carte din spaţiul nord-american la care România participă pentru prima dată anul acesta.




Despre Claudia Serea:

   Claudia Serea a emigrat în Statele Unite în 1995. Scrie predominant în limba englezã, iar poeziile și traducerile ei sunt publicate în jurnale literare ca: New Letters, 5 a.m., Meridian, Harpur Palate, Word Riot, Blood Orange Review, Cutthroat, Green Mountains Review, și multe altele.
   Serea a fost nominalizată de patru ori pentru premiile Pushcart și Best of the Net. Este autoarea volumelor To Part Is to Die a Little (Cervená Barva Press), Angels & Beasts (Phoenicia Publishing, Canada, 2012) si A Dirt Road Hangs From the Sky (8th House Publishing, Canada), și a plachetelor The System (Cold Hub Press, Noua Zeelanda, 2012), Eternity’s Orthography (Finishing Line Press, 2007) și With the Strike of a Match (White Knuckles Press, 2011).


    Împreunã cu Paul Doru Mugur și Adam J. Sorkin, Serea a co-editat și co-tradus The Vanishing Point That Whistles, an Anthology of Contemporary Romanian Poetry (Talisman Publishing, 2011). A tradus de asemenea volumul Adinei Dabija, Beautybeast (NorthShore Press, Alaska, 2012). În 2013, Serea a înființat și editează de atunci blogul de traduceri The National Translation Month: http://nationaltranslationmonth.tumblr.com/


    Claudia Serea face parte din grupul de poeți The Red Wheelbarrow și este una dintre curatorii seriei de poezie the Williams Poetry Readings de la Williams Center din Rutherford, New Jersey. 
Serea locuiește în New Jersey și lucrează la New York.


Mai multe detalii pe blogul ei personal:

***Romanian Cultural Institute New York

Pe simezele Timisoarei




Arta plastica contemporana romanesca


Florin Ivanescu


Calpe Gallery, Timisoara


30 aprilie - 15 mai 2014





Prezinta: Robert  Serban

Genocidul armean




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


24 aprilie 2014





Genocidul armean
-expozitie dedicata Zilei comemorarii victimelor genocidului armean-24 Aprilie 1915
 -expozitie de carte si reviste
Exterminarea populatiei turco-armene de pe teritoriul Turciei in 1915-1916.
Istoria unui genocid-Manfred Kiefer
-expozitie de articole
-lucrarea a fost prezentata in cadrul Seminarului de Orientalistica 
al Universitatii din Koln
Organizator:
Bibliotecar Ana Teletin
Colaboratori:
Uniunea Armenilor din Romania-Filiala Botosani
Presedinte:Viorica Popa

It's a Child's Party




Libraria Cartea de Nisip


Scoala, ce ne place si ce am schimba in bine


Timisoara


26 aprilie 2014



Subiect principal: Şcoala, ce ne place şi ce am schimba în bine.
Personalitate: Traian Lalescu
Etimologie cuvânt: facultativ

Vă aşteptăm cu drag!

De vorbă cu Ștefan Câlția




Muzeul de Artă


Cluj-Napoca


26 aprilie 2014




  Sub genericul De vorbă cu Ştefan Câlţia vă invităm sâmbătă, 26 aprilie 2014, ora 17.00, la prezentarea cărţii I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia în ambianţa expunerii lucrării monumentale Lumea ca teatru a artistului. Evenimentul îşi propune să instituie un dialog între public şi Ştefan Câlţia, la care va participa ca invitat Adrian Papahagi, alături de Matei Câlţia, Alexandra Mihali, curatori ai expoziţiei şi Călin Stegerean, director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Clubul Nerantula




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Centrul istoric al Brailei: 

Monumente de mare valoare arhitecturala si spirituala


Braila


editia a IV-a, 26 aprilie 2014





    Sâmbătă, 26 aprilie, ora 11:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii are loc a patra întâlnire a membrilor Clubului Neranţula pe tema Centrul istoric al Brăilei: Monumente de mare valoare arhitecturală şi spirituală. Prezintă prof. Ştefan Aftodor.

Primăvara în Moldova




Arta plastică contemporană românească


Valeria Tofan


Muzeul Mixt, Galeria de Artă Gheorghe Petrașcu, Tecuci


24 aprilie - 10 mai 2014



    Pictoriţa Valeria Tofan s-a născut la Rânzeşti, Vaslui, este licenţiată în Arte Plastice şi este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi doctor pe specialitatea Artă Naivă. 
   Profesional şi artistic, doamna Valeria Tofan este, întâi de toate, un profesor împlinit, dar şi un artist desăvârşit, care structurează în biografia sa o activitate expoziţională inpresionantă.
   Domnia sa începe să expună din anul 1981, iar în acest moment, în activitatea sa pot fi numărate mai mult de patruzeci de expoziţii personale şi peste o sută de expoziţii colective sau de grup, care au fost deschise la Bucureşti, Slătioara, Galaţi, Curtea de Argeş, Piteşti, Goleşti şi Rânzeşti, România; New-York, SUA; Viena, Austria; Seul, Corea; Köln, Germania; Salonic, Grecia; Mantria Veronna şi Roma, Italia; Tel-Aviv, Israel; Paris, Orleans, Ambise, Sf. Loubes şi Verneuil-Sur-Avre, Franţa; Katonice, Polonia; Bruxelles, Belgia; Copenhaga, Danemarca; Magdenberg, Germania, dar şi alte ţări, precum: Liban, Portugalia, Bulgaria sau Elveţia.
Doamna Valeria Tofan participă la numeroase tabere de creaţie dedicate acestei arte şi întreprinde călătorii de studii în Egipt, Bulgaria, Franţa şi Grecia, iar lucrările sale pline de căldură, culoare şi bucurie au fost deseori achiziţionate şi se află în colecţii particulare, muzee şi galerii din ţară şi străinătate.
   În expoziţia PRIMAVARA ÎN MOLDOVA doamna Valeria Tofan scoate din lada de zestre şi lucrări ale copiilor pe care domnia sa îi îndrumă la Cercul Naţional de Artă Naivă şi Cercul de Pictură al Bisericii Iancu Vechi din Mătăsari-Bucureşti.
   Iată ce impresii şi gânduri lasă în albumul realizat de Muzeul din Fălciu şi dedicat doamnei Valeria Tofan în anul 2012, Înalt Preasfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos:
“Doar <Duhul sărbătorii>, adică miezul ei, mesajul ei sufletesc ne conferă adevărată bucurie… Doamna Valeria Tofan ne îndatorează şi prin penel şi reuşeşte să ne convingă cu încă un argument că fără familia aşezată pe temelia tradiţiei şi statorniciei tradiţionale, fără satul purificat de toate adausurile nespecifice, fără acurateţea şi limpezimea datinilor nu mai putem resfira în oraşe, în special Duhul Sărbătorii”
   Invitaţii doamnei Valeria Tofan la deschiderea expoziţiei PRIMĂVARA ÎN MOLDOVA sunt doi importanţi oameni de cultură din Galaţi: jurnalistul Angela Ribinciuc şi muzeograful Eugen Holban. Vom însoţi înflorirea pânzelor doamnei Valeria Tofan cu o caldă sărbătoare a sufletului cu bucurie si muzică.

Serile Totul despre mame




Libraria Humanitas


Monica Reu: 

Empatia si lectiile pe care le invatam de la copiii nostri


Cismigiu, Bucuresti


editia a IV-a, 30 aprilie 2014





   Miercuri, 30 aprilie, la ora 18.30, vă aşteptăm la a patra ediție a Serilor Totul despre mame - despre Empatia și lectiile pe care le învățăm de la copiii noștri cu Monica Reu, președintele Asociației pentru Comunicare Non-Violentă.
   Cât timp părinţii vor participa la workshop, copiii se vor juca la atelierul de dezvoltare personală Mai presus de educație!, susținut de Alice Nedelcu.
Intrarea este gratuită. Înscrieri la contact@totuldespremame.ro.

Senzoriada




Lansare de carte


Cristian Mihail Teodorescu


Centrul Cultural Calderon, Bucuresti


25 aprilie 2014



Nestemate Muresene




Festival folcloric si de obiceiuri populare


Caminul Cultural, Nazna


editia a XII-a, 27 aprilie 2014




Miracolul Adancurilor




Prezente romanesti peste hotare


Muzeul de Mineralogie Baia Mare


Nyirbator, Ungaria


25 aprilie - 30 mai 2014





   Expoziția de minerale Miracolul Adâncurilor va fi prezentată în perioada 25 aprilie – 30 mai 2014 la Centrul Cultural Nyirbator, ca urmare a unei colaborări a Muzeului de Mineralogie Baia Mare cu Primăria localității Nyirbator din Ungaria.   Expoziția, ce va fi deschisă astăzi, 25 aprilie 2014, la ora 15.00 (ora României), în incinta centrului de cultură al Primăriei Nyirbator, cuprinde o selecție de 90 de minerale reprezentative ale colecției, ce vor fi etalate împreună cu o serie de panouri ilustrative și explicative, prezentarea fiind însoțită și de o broșură a expoziției.   Comisarul expoziției Miracolul Adâncurilor este Anca Cociotă – muzeograf. Colaboratori: Delia Dâmb – conservator, Grigore Mariș – șofer. Coordonator: Elisabeta Fodor – director interimar al Muzeului de Mineralogie.   Localitatea Nyirbator, un oraș cu 13.500 locuitori, se află în Ungaria, în inima regiunii Nyírség și este locul în care se pot întâlni monumente istorice și arhitecturale cu o vechime de șapte secole, la punctul de întâlnire al istoriei Ungariei cu cea a Transilvaniei. Prima datare scrisă a localității este din anul 1279, iar numele de ”Nyirbator” provine din cuvântul turc ”batir”, care înseamnă ”erou bun”. Cea mai importantă perioadă din istoria de șapte secole a localității este legată de numele familiei Bathory.   Chiar dacă se află la ceva distanță de tumultul capitalei Ungariei, și la numai 135 km de Baia Mare, Nyirbatory este prin excelență un oraș cultural, cu manifestări anuale consacrate de peste un deceniu, precum ”Zilele muzicale”, ”Săptămâna Zmeului cu aripi”, ”Festivalul Internaţional de Teatru Stradal”, Festivalul ”Rhytm and Blues”, ”Azfeszt”, care au făcut cunoscut oraşul şi peste hotare.
Ciprian Crișan – PR
Muzeul de Mineralogie Baia Mare

+X conotativ denotativ




Arta plastica contemporana romaneasca


Caminul Artei, Bucuresti


29 aprilie - 10 mai 2014





Asociaţia ZervasArt.RO
Afiliată Federaţiei Române a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor UNESCO
în parteneriat cu
Filiala Pictură Bucureşti a UAP din România
au plăcerea de a vă invita să participaţi la
SALONUL MIC BUCUREŞTI (SMB8 mixed media)
+ x conotativ denotativ, ediţia a VIII- a, 29 aprilie – 10 mai 2014
Critic de artă: Luminiţa Batali
Curator: Ionuţ - Theodor Barbu
Vernisaj: marti 29 aprilie, ora 19.00, 
Centrul Artelor Vizuale, Galeria Căminul Artei (parter – etaj), 
Str. Biserica Enei 16, Bucureşti