miercuri, 2 aprilie 2014

Jurnal de moda veche




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Rochia de bal


Cluj-Napoca


4 aprilie - 4 mai 2014




   Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită vineri, 4 aprilie, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei Jurnal de modă veche. ROCHIA DE BAL (str. C-tin Daicoviciu nr.2).
   MNIT prezintă pentru prima dată în cadrul unei expoziţii temporare piese vestimentare de excepţie din secolele XVIII-XIX: fuste şi corsaje, pălării, bonete şi evantaie care au aparținut doamnelor din înalta societate transilvăneană a acelei perioade. Sunt expuse de asemenea unelte de croitorie precum și ilustraţii de epocă, mai ales litografii care înfățișează moda vremii dar şi piese de mobilier, menite să reconstituie ambianţa sălilor de bal.
    Alte exponate prezente în cadrul expoziţiei provin de la Muzeul de Etnografie din Braşov, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, Biblioteca Central Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca şi din colecții particulare. Alături de costume și accesorii de epocă sunt aduse în atenţia publicului şi câteva rochii de bal, creaţii-reconstituiri vestimentare realizate de doamna Elena Pleniceanu, muzeograf al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
   Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 4 mai 2014 şi va putea fi vizitată
în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10.00-16.00, iar miercuri între orele 12.00-18.00. 

Traditii pascale de ieri si de azi




Muzeul National al Carpatilor Rasariteni


Sfantu Gheorghe


editia a IV-a, 15 - 16 aprilie 2014



Exponatul lunii




Muzeul de Istorie Paul Paltanea, Galati


Altar votiv


2 - 30 aprilie 2014





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.
    În luna aprilie, vizitatorii pot admira la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească, nr. 25, exponatul lunii: ALTAR VOTIV.
    Altarul votiv a fost descoperit de Vasile Pârvan în anul 1911, la Şendreni, în partea de nord-est a satului, unde se afla un cimitir de incineraţie cu urne lucrate manual. Datat în timpul domniei lui Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.), altarul votiv atestă existenţa unei intense vieţi romane la gura Siretului la aproximativ 60 de ani de la cucerirea Daciei.
   Profilul superior al altarului este spart antrenând în lacună primul rând al inscripţiei: [Her]CV[li] / VICTORI / L IVL(ius) IVLIA / NUS QVI ET / RVNDACIO / Q(uin)Q(uennalis) / EX VOTO PO / [s]VIT L(ocus) D(atus) EX DE(creto) OR(dinis)
  "Lui Hercules Victor, L. Iulius Iulianus, zis şi Rundacio, a pus acest altar împlinind o făgăduinţă; locul a fost dat prin decretul ordinului".
   "Altarul a fost închinat lui Hercules Victor de către magistratul locului, Lucius Iulius Iulianus, cunoscut ca Rundacio. Conform cercetărilor Emiliei Doruţiu – Boilă, acest signum face parte din categoria numelor geografice, indicând locul de naştere al purtătorului său; Rundacio derivă de la Ryndakos, fluviu din Asia Mică (Bithynia, teritoriul Turciei de astăzi)”.
    După părerea lui Ion T. Dragomir, "Rundacio trebuie să fi fost băştinaş romanizat", porecla fiind de origine geto – tracă. Altarul, după opinia aceluiaşi istoric, "ne documentează procesul de romanizare, a populaţiei autohtone, începând cu vârfurile clasei stăpânitoare".
   Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 2 - 30 aprilie 2014, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Organizator Exponatul lunii: Altar votiv: muzeograf Andreea Barboş.

Across the Boards.



Arta plastica contemporana


Gabriele Lockstaedt (Germania)


Muzeul Municipiului Bucuresti


1 - 18 aprilie 2014





   In perioada 1 – 18 aprilie, Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte expoziţia artistei Gabriele Lockstaedt Across the Boards. 
   Expoziţia este o naraţiune despre propriile trăiri, o mărturie a propriei filozofii a vieţii. Pictura abstractă a artistei din Germania este orientată spre sacralitate, la limita dintre real şi ireal. Din cataloagele prezentate de Gabriele Lockstaedt "se desprind misterele, profunzimile caracteristice picturii abstracte pe care o profesează”. Artista preferă să lucreze pe pânză, de obicei, într-o tehnică mixtă de vopsea de ulei, acrilic şi pasteluri.
   Gabriele Lockstaedt este membră a Asociaţiei Artiştilor Profesionişti de Arte Vizuale (BBK), Bavaria de Sus, membră a Asociaţiei Europene a Uniunilor de Creaţie (GEDOK). A avut expoziţii în Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Rusia. Este laureată a Trofeului ARTMUSEUM pentru opera Artă Zborului în cadrul celei de-a treia ediţie a Bienalei Internaţionale de Pictură, Chişinău 2013.

Targ de antichitati




Colectii si Colectionari


Promenada Mall, Focsani


prima editie, 4 - 6 aprilie 2014




Saptamana Altfel




Muzeul National George Enescu


Bucuresti


7 - 13 aprilie 2014





    In cadrul programului Săptămâna Altfel, luni, 7 aprilie, începând cu ora 10,00, A.C.T.O.R. – Asociația Culturală pentru Teatru și Origami din România propune derularea unor Ateliere origami în Sala Cantacuzină a Muzeului Național George Enescu.

Fiecare sedință va dura 45-50 minute. 
Vor putea lucra 2 grupe în paralel, cu 2 profesori și 2-3 asistenți, 
voluntari internaționali.
Orele de început pentru ateliere: 10,00, 11,00 și 12,00
Grupa va fi formată din 10-15 copii (vârsta minimă 4 ani și jumătate)
Taxă participare: 8 lei/copil
Pentru înscrieri 
office@georgeenescu.ro, 
mariana.petrescu55@gmail.com,
0747 290 104, 021 318 14 50

Se pot programa vizite la Muzeul Național ”George Enescu” în perioada 8-13 aprilie, 
între orele 10,00-17,00 (ultima intrare la 16,30).
Preț bilet 1,50 lei/copil, părinți și cadrele didactice însoțitoare acces gratuit. 
Ghidajul este gratuit și se poate asigura doar pentru grupurile programate.
Pentru programări vizite
office@georgeenescu.ro , mariana.petrescu55@gmail.com,
0747 290 104, 021 318 14 50

Atelier 35




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Theodor Pallady, Galeria de Arta N. Tonitza, Iasi


3 - 20 aprilie 2014




Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi
va invita la vernisajul expozitiei colective
Atelier 35

ce va avea loc luni, 7 aprilie 2014, ora 18:00
la Galeria Theodor Pallady

Prezinta:

 presedintele U.A.P. - Filiala Iasi Felix Aftene
DrD U.A.G.E. Maria Bilasevschi

Expozitia se desfasoara simultan la Galeriile N. Tonitza si Th. Pallady
in perioada 3 - 20 aprilie 2014
str. Lapusneanu, nr. 7 - 9 


A Brief Illustrated History of Romanians




Libraria Humanitas


Neagu Djuvara


Cismigiu, Bucuresti


3 aprilie 2014




Eugen Ionesco. Regele absurdului nu moare niciodată !




Prezențe românești peste hotare


Sorin Radu


Institutul Cultural Român, New York, S.U.A.


3 aprilie 2014




   Institutul Cultural Roman New York prezintă în 3 aprilie, de la ora 19:00, vernisajul expoziției de fotografie Eugene Ionesco. Regele absurdului nu moare niciodată! Scene de teatru şi portrete fotografiate de Sorin Radu. Expoziția este dedicată Zilei Mondiale a Teatrului.
  Fotografiile-portret ale lui Eugen Ionescu, prezentate acum în premieră americană, au fost surprinse de Sorin Radu în 1978 cu prilejul conferinţei susţinute de marele dramaturg la New York University. De asemenea, publicul va putea vedea și imagini din diverse spectacole cu piese ionesciene puse în scenă în Romania. Cele 42 de fotografii din expoziție vor fi însoțite de un slideshow care va prezenta publicului o selecție din vastul portofoliu artistic al lui Sorin Radu. În deschiderea acestei excepționale expoziții de fotografie, ce va fi itinerată în SUA și Canada, va vorbi criticul și istoricul de artă dr. Eduard Andrei, care a completat, de curând, echipa coordonatorilor de programe a ICR New York.


   Sorin Radu este unul dintre cei mai importanți artiști fotografi din România și cel mai bun fotograf de teatru din România. Considerat un maestru al luminii și umbrei, ”portretistul” Sorin Radu a fotografiat politicieni și președinți, de la Ronald Reagan la Împărăteasa Farah Pahlavi a Iranului, fostul Rege al României, Mihai I, oameni de cultură și personalități, de la Eugen Ionescu la Paul Goma, Radu Aldulescu, Vladimir Orloff, Mariana Nicolescu și Noel Bernard.


   Artistul Sorin Radu a fotografiat arhitectură (L’Ambasciata D’Italia) și lucrări de artă pentru nenumărate albume. Fără fotografiile lui Sorin Radu, mulți pictori români de mare valoare, între care Ţuculescu, Ghiaţă, Ciucurencu, nu ar fi avut albumele de artă care le-au pus în valoare lucrările. Cel mai spectaculos volum de artă realizat cu fotografiile lui Sorin Radu este Vlaicu Ionescu - The Artist de Doina Uricariu, apărut la Universalia Publishers.

Expozitia: Poduri Europene




Arta plastica contemporana


Galeria SENSO, Bucuresti


7 - 25 aprilie 2014





   Fundaţia Fildas Art, în calitate de organizator, Farmaciile Catena, prin Programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor al evenimentului şi Asociaţia Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România vă invită luni, 7 aprilie 2014, ora 18:00, la vernisajul Expoziţiei Internaţionale de Artă Plastică Feminină Contemporană Poduri Europene, ediţia a X-a, care va avea loc la Galeria SENSO (parter şi etaj) – Bd. Unirii nr. 15, sector 5.
   Galeria Senso se redeschide după ample lucrări de modernizare şi extindere cu Expoziţia Poduri Europene care reuneşte lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de importante creatoare de artă din ţară şi din străinătate în cadrul ultimelor două ediţii ale Atelierului Internațional de Creație Feminină Contemporană Poduri Europene de la Eforie Sud. Deja inclusă într-un circuit al calităţii, galeria îşi propune să promoveze arta contemporană, printr-o activitate dinamică şi o selecţie riguroasă.
   Ne-am bucura și ne-ar onora deopotrivă să fiţi alături de noi la această manifestare luni, 7 aprilie 2014, orele 18:00.
   Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de doamna Doina Păuleanu, Director al Muzeului de Artă Constanţa.
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 – 25 aprilie 2014 şi va fi deschisă de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00.

Inspirație din lumea paftalelor




Muzeul Național de Artă al României


București


9 aprilie 2014





    Carmen Tănăsoiu, curatorul expoziţiei şi specialist al secţiei de Artă Veche Românească, va descifra simbolurile şi ornamentele paftalelor, precum şi tehnicile în care au fost realizate. Întâlnirea este dedicată tinerilor creatori, studenţilor şi tuturor celor interesaţi să afle mai multe informaţii despre simbolistica paftalelor şi a deosebitelor elementele decorative care le înfrumuseţează.


   Accesul se face, în limita locurilor disponibile, prin intrarea din Str. Ştirbei Vodă nr. 1-3. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj.

Eveniment în colaborare cu La Blouse Roumaine şi Semne Cusute.

Târg de Florii




Institutul Geologic al României


Muzeul Național de Geologie, București


11 - 13 aprilie 2014




   Institutul Geologic al Romaniei deschide incepand cu 11 aprile, ora 10.00, o noua editie a Targului de Florii la Muzeul National de Geologie.
   Cei peste 40 de expozanti prezenti, iubitori de cristale, geologi, atisti hand–made vor aduce in fata publicului vizitator bijuterii spectaculoase din pietre pretioase si semipretioase, formatiuni geologice de o rara frumusete considerate valoroase piese de colectie. Labradoritul, opalul, smaraldul, ametistul sau cuartul pot fi considerate printre cele mai frumoase cristale, iar la Targul de Forii bijuteriile din aceste minerale vor avea preturi promotionale.
   In ultima zi a targului, duminica 13 aprilie 2014, persoanele care poarta nume de floare beneficiaza de intrare gratuita in MNG.

Program de vizitare: 10.00-17.30.
Pretul unui bilet este de 8 lei, 4 lei redus.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 021/212.89.52

Bios Art




Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii


Luna Padurii


Craiova


3 aprilie 2014




   Joi, 3 aprilie, 2014, ora 10.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, str. Popa Şapcă nr. 8, va avea loc un nou modul din cadrul programului interactiv de educaţie plastică animalieră BIOS - ART.
De data aceasta sărbătorim Luna Pădurii.
  În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie se sărbătoreşte Luna Pădurii, manifestare care îşi propune să contribuie constant la cunoaşterea rolului vegetaţiei în viaţa oamenilor şi formarea unei conştiinţe ecologice a acestora.
   Prin acţiunile şi manifestările ce au loc în acest interval temporar se urmăreşte atragerea şi atenţionarea opiniei publice asupra importanţei ",aurului verde”, cum pe bună dreptate a fost denumită pădurea, în ideea de a conştientiza la nivelul întregii omeniri importanţa pădurilor pentru protecţia mediului şi implicit sănătatea omului.
   Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, cînd a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.
   În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, sub denumirea "Sărbătoarea sădirii arborelui”.
    Autentice laboratoare ale naturii, pădurile – împreună cu celelalte spaţii verzi-reprezintă o bogăţie de nepreţuit pentru fiecare aşezare urbană, fiind, datorită acţiunilor antipoluante, veritabile uzine de sănătate şi de echilibru ecologic.

   In cadrul modulului vor fi prezenţi preşcolarii de la Gradiniţa Traian Demetrescu, Structura – Iedera Craiova; îndrumaţi de d-nele profesor în învăţământul preşcolar Alinei Cornelia şi Cojocaru Ileana Adriana.

   Invitaţi speciali vor fi voluntari din cadrul programului de voluntariat I Like the Museum, adolescenţi care pe lângă faptul că iubesc natura, manifestă abilităţi de lucru cu preşcolarii, aceasta fiind prima lor experienţă în cadrul atelierelor de creaţie animalieră plastică.
   Până la sfârşitul lunii pădurii, în cadrul programului Bios Art, voluntarii au iniţiat miniproiectul Clik pe verde! în cadrul căruia specialistul secţiei, drd. Lila Gima, va prezenta un material multimedia – “Să cunoaştem şi să iubim arborii”. La următoarele întâlniri cu cei mici în cadrul acestui miniproiect, voluntarii vor fi cei care vor prezenta materiale cu specific ecologic, sub atenta îndrumare a specialiştilor Secţiei de Ştiinţele Naturii.
Activitatea se bucură de sprijinul financiar oferit de Consiliul Judeţean Dolj.

Expo Flowers & Garden




Expozitie internationala de flori, amenajari peisagistice si gradinarit


ROMEXPO, Bucuresti


10 - 13 aprilie 2014





   In perioada 10 – 13 aprilie 2014, la ROMEXPO are loc o noua editie a EXPO FLOWERS & GARDEN - Expozitia internationala de flori, amenajari peisagistice, horticultura si gradinarit. 
   Fie ca sunteti deja specialisti ai domeniului sau cautati idei pentru amenajarea propriilor gradini, va asteptam timp de patru zile la un eveniment mereu verde.

Program de vizitare:

10-12 aprilie 2014: intre 10.00-18.00
13 aprilie 2014: intre 10.00-16.00

Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesati:

Solfegii cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Letitia Oprisan


Galeria Dialog, Bucuresti


16 aprilie 2014




Valorificarea unui inventar uitat




Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia


Lansare de carte si expozitie


Descoperirile arheologice din Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia (1907-1914) publicate in 1918 de Posta Bela


4 aprilie 2014 





***Medievistica

Momente din istoria chimiei




Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu


Muzeul Poni-Cernatescu, Iasi


4 aprilie - 10 mai 2014




   Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi vă invită vineri, 4 aprilie 2014, ora 12.00, la manifestarea Momente din istoria chimiei prilejuită de comemorarea a 89 de ani de la moartea savantului Petru Poni, care se va desfăşura la Muzeul Poni-Cernătescu din strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B.


   Evenimentul cuprinde vernisajul expoziţiei Carte de ştiinţă şi tehnică din patrimoniul muzeal, curator Teodora - Camelia Cristofor şi un concurs de cunoştinţe teoretice cu tema Petru Poni. Viaţa şi opera, la care vor participa elevi din clasele a IX-a de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii Iaşi. Elevii sunt îndrumaţi de doamna profesoară Doina Iuliana Gavriloaiei.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 4 aprilie – 10 mai 2014.

Trienala Internationala de Arta Textila




Arta plastica contemporana 


TexpoArt


Galeria de Arta a Fundatiei Regale, 

Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Iasi


3 aprilie 2014




Invitaţie

Universitatea de Arte George Enescu Iaşi
Uniunea Artiştilor Plastici din Romania, Filiala Iaşi

   Au onoarea de a vă invita la vernisajul Trienalei Internaţionale de Arta Textila TexpoArt, ediţia a treia, ce va avea loc la Galeriile de Artă ale Fundaţiei Regale de la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu în data de 3 aprilie, ora 18:00.
   Prezintă Profesor Universitar Petru Bejan de la Universitatea Al. I Cuza.
***via Muzeul de Arta Prahova

Congresul Național de Istorie a Presei




Biblioteca Județeană V. A. Urechia


Presa Primului Război Mondial


Galați


editia a VII-a, 4 - 5 aprilie 2014





   Biblioteca V. A. Urechia şi Facultatea de Litere a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, vă invită la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, ce se va desfăşura la Galaţi în perioada 4-5 aprilie 2014. 
   Întrucât se împlinesc o sută de ani de la declanşarea primei conflagraţii mondiale, această ediţie a Congresului are ca temă Presa Primului Război Mondial. 
   Deschiderea lucrărilor va avea loc vineri, 4 aprilie a.c., ora 10:30, în Aula Magna din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos. Sâmbătă, 5 aprilie, participanţii la Congres sunt aşteptaţi în Sala Mihai Eminescu a Bibliotecii V. A. Urechia, începând cu ora 09:00, pentru a asista la prelegerea cu tema De la Televiziunea Liberă la televiziunea normală. 1990-1992, susţinută de acad. Răzvan Theodorescu. Sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi. Intrarea este liberă.

Ziua Păsărilor




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


6 aprilie 2014




   De 20 de ani, la iniţiativa Societăţii Ornitologice Române, la începutul lunii aprilie este sărbătorită Ziua Păsărilor. În 2014, SOR în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va organiza în ziua de duminică, 6 aprilie, la sediul muzeului, evenimentul ZIUA PĂSĂRILOR, dedicat tuturor celor care iubesc natura şi frumuseţile ei.
   Prima parte a acţiunii este dedicată celor mai mici păsărari sau celor care abia acum iau contact cu lumea păsărilor. De la ora 11:00, la scena Dumitra, are loc o piesă de teatru de păpuşi, reprezentaţie a trupei Clopoţel, coordonator Cristina Deneş.
   În timp ce micuţii se vor distra la piesa de teatru, adulţii îi pot înscrie la atelierele speciale pentru copiii cu vârste între 5 şi 14 ani. Cei mici pot orna turtă dulce, pot rezolva puzzle-uri cu păsări, pot colora plante sau se pot aventura în muzeu. Fie aleg să verifice cuiburile artificiale amplasate de SOR în Muzeu, fie vor face un tur ornitologic pentru a vedea păsările cu binoclurile şi cu luneta. Atelierele au loc de la ora 12.00 la ora 14.00.
   Începând cu ora 14.00, la Sala Victor Ion Popa din cadrul Muzeului Satului are loc proiecţia filmului Delta Dunării – paradisul aproape pierdut, film realizat de organizaţia Salvaţi Dunărea şi Delta!
   Nu în ultimul rând, de la ora 16.00, în acelaşi spaţiu, are loc lansarea cărţii Păsările din Lunca şi Delta Dunării, volum semnat de blogger-ul Doru Panaitescu. Cartea este un album foto cu instantanee de excepţie realizate de mai mulţi fotografi de natură din România: Doru Panaitescu, Bogdan Ciungara, Cristian Mihai, Doina Rusu, Eros Nicolau şi Mircea Bezergheanu, iar textul este semnat de Doru Panaitescu şi Vlad Cioflec. Albumul este şi un mic ghid potrivit pentru cei care încep să deprindă birdwatching-ul în România. Volumul va putea fi achiziţionat şi de la standul SOR, deschis pe toată durata evenimentului.
   Ziua Păsărilor va fi sărbătorită şi în toate cele 19 sucursale ale Societăţii Ornitologice Române. La Biroul Teritorial Cluj-Napoca sunt programate două acţiuni. Copiii şi păsărarii începători sunt aşteptaţi de la ora 10.00 în Grădina Facultăţii de Biologie pentru a observa păsări cu binoclul şi luneta. Păsărarii cu mai multă experienţă se reunesc de la ora 10:00 la secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru un tur ornitologic, cu lunete şi binocluri, tur care începe de la muzeu şi se continuă în Pădurea Hoia.
   Vă aşteptăm cu drag, multă curiozitate şi dorinţă de cunoaştere la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr.28-30, sector 1, Bucureşti, duminică 6 aprilie 2014, ora 11.00.

Kitsch-ul - estetica de compromis




Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti


3 aprilie 2014





   Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează joi, 3 aprilie 2014, la ora 11.00, în sala de conferinţe, masa rotundă cu tema: Kitsch-ul – estetica de compromis.
   În multe medii se pune întrebarea: De ce kitsch- ul este atât de atrăgător ?
   Răspunsul este simplu; pentru că este "frumos”, trivial, lacrimogen, linear, sclipitor şi cel mai adesea…ieftin.
   Acest aspect al societăţii moderne devine cu atât mai periculos cu cât este lipsit de simţul măsurii şi are tendinţa de a simplifica arta până acolo încât devine un surogat schematic, de serie.
   Kitsch-ul ne invadează sufletele, devenind tot mai mult un clişeu lipsit de substanţă, cu evidente tendinţe extravagante care denaturează logica proporţiilor. Există pentru că se cere, este înţeles şi imită prosperitatea într-o lume, de multe ori, frustrantă şi gri.
    Obiectivul acestei manifestări îl reprezintă preocuparea instituţiei noastre de a aduce, în actualitate, lumea valorilor estetice autentice, în antiteză cu arta subversivă, de masă, într-o societate românească în care simţul estetic nu este întotdeauna înnăscut, dar, cu siguranţă, poate fi cultivat.
    La eveniment, vor participa specialişti ai Muzeului Goleşti, profesori şi elevi de la Colegiul Liceal Naţional Zinca Golescu– Piteşti, colegiile tehnologice Dimitrie Dima şi Ioan Cantacuzino – Piteşti, precum şi de la liceele tehnologice Nr. 1 – Mărăcineni şi Vedea.

Intalnire cu Dodi si Roni




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Migratia pasarilor


Bucuresti


6 aprilie 2014