marți, 1 aprilie 2014

De trimis celor dragi
Sarbatorile Pascale


Cartofilie


2014   Timpul trece iute, iute si ca maine sarbatorim Invierea Domnului. Stiu, din proprie experienta, cate sunt de indeplinit, "la casa omului", pana atunci. Curatenie, aprovizionare, bucatareala...
   Si ca sa va usurez macar munca cu alesul felicitarilor pe care le veti trimite celor dragi voua v-am reprodus mai sus imaginile cu oferta Terra Design. Modele si marimi diferite, aveti de unde alege ! Oricum, mai multe amanunte (si mult mai multe alte modele) le gasiti pe contul de FB Postcards Terra Design
Mie mi-au placut...

Ca la noi la Covurlui
Centrul Cultural Dunarea de Jos


Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular pentru Copii


Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galati 


editia a II-a, 14 aprilie 2014Oua incondeiate - Expozitie, atelier, vanzare
Complexul Muzeal Moldova - Muzeul Etnografic al Moldovei


Iasi


editia a XIV-a, 4 - 6 aprilie 2014Traditie si continuitate
Ansamblul Folcloric National Transilvania, Baia Mare


Casa de Cultura a Studentilor, Cluj-Napoca


6 aprilie 2014
   Spectacolul aniversar TRADIŢIE şi CONTINUITATE – 55 de ani alături de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, duminica 6 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor, Cluj-Napoca.

  Înfiinţat în anul 1959, Ansamblul Transilvania a fost creat din dorinţa de a păstra vii tradiţiile folclorice româneşti şi de a bucura viitoare generaţii cu străvechile şi apreciatele cântece, dansuri şi tradiţii populare, aşa cum doar transilvănenii ştiu să o facă. Ansamblul băimărean a avut de-a lungul anilor de activitate sute de spectacole cultural-artistice, a fost laureat la festivaluri mondiale şi a lansat artişti de mare valoare ai muzicii folclorice româneşti, printre care: Angela Buciu, Nicolae Sabău, Nicu Moldovan, Fraţii Petreuş, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Ionuţ Fulea, Dumitru Dobrican. În prezent, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania Baia Mare oferă spectacole viu ritmate, de mare veselie, prin solişti vocali recunoscuţi şi orchestra populară formată din renumiţi artişti populari, care farmecă publicul prin cântul la vioară, acordeon, clarinet şi taragot. Alături le stă corpul de balet cu jocul lor autentic din diverse zone etnofolclorice ale ţării.
    Spectacolul din 6 aprilie de la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca va oferi publicului iubitor de muzică populară o seară de sărbătoare de neuitat, demnă pentru cei 55 de ani de activitate ai Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania. Talentaţii solişti vocali ai Ansamblului, acompaniaţi de orchestra populară şi dansatori, vor avea onoarea de a-i avea alături pe scenă pe membru fondator al Ansamblului, invitatul special Maestrul Dumitru Fărcaş, o legendă a folclorului românesc şi artist al faragotului, precum şi pe invitaţii de mare valoare: Angela Buciu, Petr ică Mureșan şi Valeriu Caşcaval. Un mare plus de energie şi strălucire vor aduce scenei şi tinerele voci armonioase ale Ansamblului băimărean: Diana Cârlig, Virginia Irimuş şi Ionuţ Sima.

   Vă aşteptăm la o sărbătoare populară de mare veselie, ritmată de flăcăi şi fete cu drag de cântec şi joc, duminică 6 aprilie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

   Biletele se găsesc la Agenţia Casei de Cultură a Studenţilor şi la Agenţia Teatrală, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, telefon: 0264-592.466, deschisă de luni până vineri între orele 11-17. Preţul biletelor: 25 şi 30 lei.

Seara de carte
Biblioteca Judeteana I. H. Radulescu


Targoviste


3 aprilie 2014
   Joi, 3 aprilie 2014, ora 18:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va avea loc - Seara de carte la Târgovişte.
   Evenimentul este organizat în parteneriat cu Grupul Seară de carte România şi se adresează tuturor iubitorilor cărţilor, interesaţi de discuţii pe baza lecturilor proprii.

Arhitectura sacra
Muzeul Municipiului Bucuresti


1 - 15 aprilie 2014

   Intre 1 şi 14 aprilie se desfăşoară la Muzeul Municipiului Bucureşti expoziţia-eveniment Arhitectura sacră organizată de Asociaţia Culturală Noua Acropolă.
   În cadrul expoziţiei regăsim peste 30 de planşe ce au ca scop iniţierea în arhitectura sacră: de la construcţii megalitice la biserici româneşti sau gotice, marcând totodată piramida, templul grecesc sau budist. Evenimentele propuse odată cu deschiderea expoziţiei sunt conferinţe cu temele: Mandala. Geometria sacră – marţi, 1 aprilie, ora 18:00, Catedralele gotice – vineri, 4 aprilie, ora 18:00, Monumente ale arhitecturii religioase româneşti – vineri, 11 aprilie, ora 18:00 şi Megaliţii – luni, 14 aprilie, ora 18:00. Intrarea este liberă. Vă aşteptăm.

Retrospectiva
Arta plastica contemporana romaneasca


Grigore Patrichi Smulti


Centrul Cultural Barbu Stirbei, Calarasi


11 aprilie 2014
***via Muzeul de Arta Prahova

Exponatul lunii
Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


1 aprilie 2014
   Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a deschis, marți, evenimetul Exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie a fost expusă una dintre capodoperele artei romane de pe teritoriul vechii provincii Dacia, statueta lui Hercule, descoperită în Partoş – Alba Iulia, acum doi ani.
  Statueta care îl reprezintă pe Hercule, cunoscută în literatura de specialitate drept Hercule Farnese, a fost descoperită accidental în vara anului 2012 în cartierul Partoș din Alba Iulia. Ulterior, ea a fost sustrasă din teren şi apoi recuperată de la cel care încerca să o plaseze fraudulos pe piaţa neagră a pieselor de artă.
   Dincolo de povestea recuperării piesei, întrunind exigenţele unui adevărat roman poliţist, statueta este o capodoperă desăvârşită, cum puţine au fost descoperite până în momentul de faţă în Dacia romană, susţin reprezentanţii muzeului. Potrivit acestora, cercetările arheologice preventive efectuate în imediata vecinătate a locului descoperirii au scos în evidenţă contextul arheologic de care se leagă această piesă, anume forul oraşului, cunoscut sub numele de Municipium şi apoi Colonia Aurelia Apulensis.

IMG_9804

   Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au mai precizat că acest tip de statuetă este cel mai căutat în Statele Unite ale Americii și Elveția datorită calitatea materialului din care este făcută a dimensiunii și a execuției acesteia. Suma la care estimată valoarea statuetei Hercule este de peste 1 milion de euro.
   Acesta a fost executată în prima jumătate a secolului al II-lea și exprimă faptul că partea umană se împletește cu sălbaticul prin pielea de leu pe care Hercule o ține în mână.
***alba24.ro

Targ de Prier
Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


4 - 6 aprilie 2014

   Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și Prier. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
   Vă asteptăm la început de aprilie la o nouă ediţie Piaţa Ţărănească şi Meşter(Eşti)! organizată weekendul acesta în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din şos. Kiseleff nr.3. De vineri pană duminică, între orele 10,00-18,00 sunteţi aşteptaţi într-o lume aparte, cu produse tradiţionale, meşteri populari, artizani şi colecţionari.
De-ale gurii puteţi târgui bucate diverse:
  Produse de post: halviță, turtă dulce, halva, prăjituri tradiționale de post din Maramureș, magiun de prune, nuci, miere și produse apicole, dulcețuri, siropuri și zacuști, hribi, ghebe la borcan și alte felurite salate de toamnă din cămări ca altadată, pe vremea bunicilor, fasole sau varză la ceaun cu mămăliguță.
   Produse naturale și produse tradiționale: afumături, brânzeturi de oaie, vacă sau capră, cofeturi și dulciuri: ciocolată de casă, Cozonacul Bujor, prăjituri de casă tradiționale din Maramureș și Buzău, placinta întinsă de Turnu și plăcinte muntenești: cu dovleac, mac, vișine.
Din Munții Apuseni veți găsi ceaiuri, tincturi și siropuri.
   Vor fi prezenți la acest târg, meșteri populari și artiști hand made din toate zonele țării, care vă vor încânta în aceste zile de primăvară cu diverse obiecte: ceramică, ii, icoane, obiecte din piele, mic mobilier pictat,obiecte din lemn, bijuterii hand made, obiecte realizate din lână și croșetate, toate vă invită intr-o lume aparte, a lucrușoarelor făcute cu îndemanare și mai ales mult drag! 
Colecţionarii sunt aşteptaţi în curtea din spate cu antichităţi ţărăneşti şi nu numai.
   Pofticioși sau iubitori de frumos, colecționari și amatori de artă și bună dispoziție, vă așteptăm pe toți, din 4 până în 6 aprilie, de dimineața până seara, la Muzeul Țăranului Român !
Vizitare: zilnic, între 10, 00 si 18, 00. Intrarea liberă!
https://www.facebook.com/ptaraneasca

Corina Berariu: 0744 860 082

Born Poor, Die Rich
Diaspora romana


Lansare de carte


Camelia Luiza Ghizan


Dublin, Irlanda


31 martie 2014


Volumul de poezii motivationale, dincolo de lansarea irlandeza, 
a fost publicata in S.U.A. si Marea Britanie.
Poate fi achizitionata de pe site-uri ca Amazon, Barnes & Noble.