luni, 24 martie 2014

Fii bine cu Tine in cuplu




Librăria Cărturești, București


31 martie - 4 aprilie 2014





  In perioada 31 martie – 4 aprilie, te invităm în Librăria Cărtureşti-Verona din Bucureşti la întâlnirile Fii bine cu Tine în cuplu. Începând de la ora 18.30, de luni până vineri, vei putea afla de la psihoterapeuţii invitaţi cum să te cerţi “ca la carte”, ce să faci când infidelitatea se strecoară în cuplu, cum să cultivi o relaţie durabilă, cum să împaci rolul de părinte cu cel de partener romantic şi în ce fel poţi să vorbeşti cu umor despre capriciile iubirii.

Programul evenimentelor îl puteţi găsi aici:

Prin Bucurestii ce se duc...




Initiative de toata lauda


Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate


Povestea Mahalalei Flamanda


Bucuresti


29 martie - 13 aprilie 2014




Afis Tur Flamanda

   Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN lansează sâmbătă, 29 martie, de la ora 17.00, proiectul Prin Bucureștii ce se duc.., proiect ce constă într-o serie de trasee culturale gratuite prin vechile cartiere și mahalale bucureștene.
   Primul traseu cultural se va desfășura în perioada 29 martie – 13 aprilie, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 17.00 și va avea ca punct de plecare baza Dealului Patriarhiei – Piața Unirii.
  ARCEN îi invită pe bucureșteni să descopere Povestea Mahalalei Flămânda, într-un traseu pietonal de o oră și jumătate, desfășurat în perimetrul străzilor Bibescu Vodă – Piața Unirii – Dealul Patriarhiei – str. Ienăchiță Văcărescu- str. Principatele Unite – str. Olimpului- Piața Concordiei – Calea Șerban Vodă – str. Bibescu Vodă.
   Traseul din Mahalaua Flămânda cuprinde istorii și povești despre primele linii de tramvai din Capitală, despre covrigării, despre râul Dâmbovița, despre grădinile din București, despre drumul pe care au intrat în Capitală zeci de domnitori fanarioți, povești despre personalitățile de temut ale mahalalei, despre viața din timpul nopții prin marginea orașului București, devenită astăzi centrul Capitalei, dar și despre meșteșugarii și comercianții de cartier din timpurile trecute ale orașului.
    ARCEN își propune prin intermediul acestui proiect să atragă atenția asupra memoriei și identității orașului București, vechile cartiere ale Capitalei reprezentând insule de identitate, zone construite care datează din secolul al XIX-lea, și care păstrează memoria vechiului oraș București, cartiere parțial salvate de la distrugerile regimului comunist, dar aflate azi sub presiunea demolărilor iresponsabile ale dezvoltării urbane haotice.
    Proiectul Prin Bucureștii ce se duc este un proiect realizat din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui.

In bataia noptii




Lansare de carte


Mircea Filip, Cezara Mucenic


Casa cu Absida Laurentiu Ulici, Iasi


25 martie 2014






***Gradinariu Mihaela

Magia culorii în arta tradițională românească




Expoziție de costume populare de pe Valea Someșului


Colecția personală Silvia Floarea Toth


ARCUB, București


1 - 16 aprilie 2014







Realizarile Guvernului Ponta in anul 2013




Arta plastica contemporana romaneasca


Lansare de carte


Mihai Stanescu


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


26 martie 2014



   Artistul s-a hotărât să apară în public cu o expoziție după ce o tânără, care intrase în magazinul de căni de la Sala Palatului, l-a întrebat: "Mai trăiește Stănescu ăsta?”
   "Trăiește, acum e plecat în Thailanda, îi țin eu locul”, a răspuns artistul care este încă în viață – motiv pentru care o Casă de Licitație nu i-a primit cele 20 de lucrări care vor fi prezentate miercuri la Sala Acvariu.
  Mihai Stănescu s-a născut la țară, într-o familie de țărani, de aceea a ales Muzeul Țăranului pentru a expune.
  După ’89, în afară de caricaturi a vândut și idei de publicitate, majoritatea publicate în penultimul album Cum îți vin ideile, Mihai Stănescu?. Întrebat cum negociază prețurile, artistul a răspuns : 

"Clienții propun o sumă iar eu scad.”

Miercuri, 26 martie 2014, ora 18:00, 
artistul vă așteaptă cu șampanie, pișcoturi și autografe.

Cele mai frumoase sate din Romania




Prezente romanesti peste hotare


Spania


2 - 5 aprilie 2014





    Intre 2 si 5 aprilie a.c. se va desfasura o vizita organizata de Asociatia Cele mai frumoase sate din Romania, in colaborare cu FEDROM, a trei vicepresedinti de Consilii Judetene din Romania si a 25 de primari din trei judete: Bacau, Arad si Tulcea.
   In cadrul acestei vizite se vor desfasura mai multe activitati prezentate pe invitatie, iar sambata 5 aprilie de la ora 17:00, la hotelul Catalonia Gran Via din Madrid, vor avea loc o serie de evenimente, unde contam cu prezenta dumneavoastra:
Realizarea unei conferințe de promovare a României pe tematica - culturii și turismului
Realizarea unei expoziții fotografice, a unui târg de promovare culturală și turistică, cu amenajarea de standuri mese pentru comunele / județele participante
Ziua prieteniei române – spaniole, degustare de vin, produse tradiționale românești
   Va asteptam cu mare drag la o intalnire in care vor participa in afara de delegatia romaneasca reprezentata la un inalt nivel, oficialitati spaniole, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei pe teritoriul spaniol.
   Va prezentam o activitate care credem ca este inovatoare in ceea ce priveste initiativa unor primari si reprezentanti ale unor judete din tara, care vor sa promoveze imaginea Romaniei si a activitatilor lor cele mai vizibile, in ideea de a intensifica relatiile si bunele practici intre aceste judete si localitatile aferente si primarii si cetateni spanioli.

Hai la targ !




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


28 - 30 martie 2014






   Va asteptam la sfarsit de martie la o noua editie Piata Taraneasca si Mester(Esti)! Organizata weekendul acesta in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff nr.3. De vineri pana duminica, intre orele 10,00-18,00 sunteti invitati intr-o lume aparte, cu produse traditionale, mesteri populari, artizani si colectionari.


    De-ale gurii puteti targui bucate diverse: Cozonac Bujor si Cozonac Domnesc, placinte intinse de Turnu, halvita de la Lipova, prajituri traditionale din Maramures, turta dulce si covrigi din Pitesti, magiun de Topoloveni si dulceturile Topoloveana, Mustar de Tecuci, zacusti, dulceturi si siropuri de la Poiana Fermecata, pastrav afumat de la Doftana, miere si produse apicole, dar si tuica bio de la Nea Florescu, vinuri din Vrancea, kurtos kalacs din secuime, mere, nuci si poame alese din Baia mare, branzeturi de la nea Mihai, afumaturi traditionale din Botosani, icre de peste si preparate pescaresti traditionale de la Deltaica.


    Stau alaturi si ceva delicatete de prin alte parti: baclavale si cafea turceasca, cascavaluri fine olandeze si porchetta.
    La terasa, pe langa gratarele incinse se pregatesc la fata locului: sarmale de post, ghiveci de legume, crap si patrav cu mujdei si mamaliga calda.


    Mesterii populari sunt prezenti cu ceramica de Horezu si de Corund, obiecte din piele, mic mobilier pictat, oua incondeiate din Bucovina, ii din Breaza, tesaturi fine de borangic, oale, linguri, cauce din Babeni, jud Valcea, ibrice de alama de la caldarari romi, marame, scoarte si cergi din Bucovina, Moldova sau Bistrita, icoane pictate cu smerenie pe lemn si pe sticla, pristolnice, zargane si port taranesc din toate zonele etnografice. Din Dambovita gasiti plante de leac si tincturi,iar din Bucuresti si Bucovina sapunuri de casa si cosmetic naturale.


    Mesteresc alaturi de artistii populari si tineri creatori de bijuterie contemporana, sticla pictata, ceramica, obiecte crosetate, brose, haine din lana impaslita, caciulite, casete pictate si decorate prin tehnica servetelului, obiecte decorative pentru casa.


    Colectionarii sunt asteptati in curtea din spate cu antichitati taranesti si nu numai. Fiecare obiect are o poveste, vorbeste pentru o comunitate, pentru o zona geografica si culturala, pentru toti oamenii care l-au mesterit, daruit, cumparat si transmis de-a lungul timpului, pentru fiecare casa pe care a impodobit-o.

Vizitare: zilnic, intre 10, 00 si 18, 00. Intrarea libera!

Organizator: Tactic Events
Corina Berariu – Event Manager
tel: 0744 860 082
E-mail: office@tacticevents.ro
Facebook: https://www.facebook.com/ptaraneasca

Zilele Filmului Polonez




Muzeul de Arta Vizuala, Galati


27 - 30 martie 2014





Muzeul de Artă Vizuală Galați și Institutul Polonez București 
au plăcerea să vă invite la Zilele Filmului Polonez, 
eveniment ce se va desfășura în perioada 27-30 martie.

Subtitrate în limba română, filmele proiectate în fiecare seară, la ora 18.00,
 sunt producții recente, ce au obținut atât nominalizări, cât și premii, 
la festivaluri de film poloneze și internaționale.

Zilele Filmului Polonez debutează joi, 27 martie, 
odată cu difuzarea peliculei ,80 de milioane (2011),
regia Waldemar Krzystek.

În celelalte zile sunt programate: 
Bicicleta mea (2012), regia Piotr Trzaskalski, 
Joia neagră. Janek Wiśniewski a căzut (2011), regia Antoni Krauze, 
evenimentul încheindu-se duminică, cu filmul 
Ziua femeii (2012), regia Maria Sadowska.
  
Intrarea este liberă și se face în limita locurilor disponibile.

Omagiu Nichita Stanescu




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta, Ploiesti


20 martie - 2 aprilie 2014



Cand poetii nu tac




Lansare de carte


Leonard Ancuta, Radu Cirstea Ratzone


Club A, Bucuresti


26 martie 2014



   Club A vă invită miercuri, 26 martie, ora 19.00, la un mega-eveniment literar, o dublă lansare de carte, Mega Sutra, de Leonard Ancuța (ed. Paralela 45) și Sunt un gunoi, sunt un nimic, de Radu Cîrstea Ratzone (ed. Karth).
   Alături de autori vor prezenta cele două apariții Paul Vinicius, Dan Mihuț, Adrian Suciu, Iulia Georgeta Popescu, Lavinia Stoica, Andra Ciubotaru, Claudia Pătrașcu, Daniela Toma și invitați surpriză.
    În megaformă poetică, Leonard Ancuṭa erupe în megapoeme ginsbergiene parcurgînd toate sutrele erotice ṣi poetice până la omega sutra. Citind te năuceṣti, plângi, râzi în hohote ṣi o iei razna. Mega Sutra, apărută la Editura Paralela 45, este o epopee cu suflu de ṣarjă de cavalerie, spune despre acest volum criticul și scriitorul Felix Nicolau.
   Radu Cîrsta Ratzone este un tînăr poet bucureștean care în volumul Sunt un gunoi, sunt un nimic, publicată de Editura Karth, își esențializează trăirile pînă în spiritul lor profund. Autorul preferă distilatele poetice în defavoarea textelor de anvergură, accentuînd un minimalism în care păstrează deopotrivă tărie și luciditate.

Vă așteptăm miercuri, 26 martie, ora 19.00, la Club A, 
la o mega-întîlnire cu mega-poezia!

Calatorie in adancul marilor si oceanelor




Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii


Muzeul Judetean Teleorman, Alexandria


26 martie - 20 septembrie 2014




   În virtutea unei bune colaborări intermuzeale şi având în vedere patrimoniu deosebit de bogat şi valoros de care dispune, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei organizează la sediul Muzeului Judeţean Teleorman din Alexandria o expoziţie tematică intitulată Călătorie în adâncurile mărilor şi oceanelor.
    Cunoaşterea vieţii apelor, a mărilor şi oceanelor, a fost şi rămâne o dorinţă permanentă a omului de a descoperi tainele naturii. Acesta este şi scopul expoziţiei noastre: de a încerca să prezinte unele aspecte vizând structurile şi funcţiile ecosistemului marin.

În organizarea expoziţiei sunt cuprinse trei părţi importante:
• Viaţa mărilor şi oceanelor;
• Marea Neagră – un ecosistem deosebit;
• Impactul antropic asupra ecosistemelor marine.

    Fiecare parte se caracterizează prin particularităţi exprimate prin exponatele prezentate. Astfel, atunci când vom vorbi despre mări şi oceane vor fi evidenţiate:
• Caracteristicile fizico-geografice;
• Structurile şi funcţiile populaţiilor de plante şi animale-resursele vii ale mediului marin;
• Importanţa socio-economică a mărilor şi oceanelor.

   Un compartiment aparte al expoziţiei va fi rezervat Mării Negre. Aceasta reprezintă un unicat special al hidrosferei prin structurile sale geomorfologice, hidrologice şi de viaţă. Este o mare lipsită de viaţă în adâncurile sale, dar este deosebit de spectaculoasă prin organismele planctonice şi bentonice până la adâncimea de 200 m.
   Ideile şi scopul expoziţiei vor fi exemplificate prin specii de nevertebrate (celenterate, moluşte, echinoderme) şi vertebrate (peşti). O parte importantă a expoziţiei se va concretiza prin expunerea grafică a conţinutului ştiinţific referitor la viaţa în mări şi oceane.
   Fără îndoială expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru această parte importantă a Terrei (mările, oceanele).
   Expoziţia, realizată de muzeografii dr. Olivia Cioboiu şi Claudia Goga va fi deschisă miercuri, 26 martie 2014, ora 11,00 la sediul Muzeului Judeţean Teleorman şi va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 20 septembrie a.c.

In numele zborului




O seara in compania lui Nichita Stanescu


Cafeneaua culturala La Papion, Turda


31 martie 2014




***Mihaela Sebeni

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Veronica Iftodii, Gheorghe Lisita


Galeria Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 30 aprilie 2014




   Marți, 1 aprilie 2014, Galeria de Artă Grand Hotel Traian din Iași invită publicul larg la vernisajul expoziției de pictură și desen a artiștilor plastici basarabeni Veronica Iftodii și Gheorghe Lisița.
   Expoziția va adduce în fața publicului tablouri cu tematici diverse: portret, nud, natură statică, peisaje și compoziție figurativă. Lucrările sunt efectuate de artiști în tehnică de ulei pe pânză și acuarelă-pastel pe hârtie.
   Gheorghe Lisița (n. 1982) și Veronica Iftodii (n. 1985) sunt absolvenți aiAcademiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Începând cu anul 2010 Gheorghe Lisița este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, iar Veronica Iftodii este membru stagiar.
    Pe parcursul anilor cei doi artiști plastici au în palmares mai multe expoziții personale și de grup atât în țară cât și peste hotare, în țări cum ar fi: Polonia, Suedia, Turcia, România. Colecții private: R. Moldova, România, FederațiaRusă, Ucraina, Franța, Italia, SUA, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit la MariiBritaniișiIrlandei de Nord, Spania, Suedia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan.
    Cea mai recenta expoziție a artiștilor plastici desfășurată în Româniaa avut loc la Palatul Parlamentului, București, Saloanele ConstantinBrâncuși în noiembrie 2012.

Expoziția de pictură și desen va fi deschisă înperioada 1-30 aprilie 2014.

Basarabia si aliatii incompatibili




Institutul de Sociologie al Academiei Romane


Casa Academiei, Bucuresti


25 martie 2014





  Marți, 25 martie, de la ora 11:00, la Casa Academiei, Institutul de Sociologie al Academiei Române, va avea loc o conferință publică, Basarabia și aliații incompatibili, unde invitat special va fi istoricul Larry L. Watts.
   Amfitrion va fi Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu,acesta facand o expunere privind Românii de Pretutindeni, în Noua Enciclopedie a României.
   Prof. Univ. Dr. Larry L. Watts va prezenta, în premieră, noua sa lucrare, Aliaţi incompatibili. România, Finlanda şi al Treilea Reich. Acesta va fi cel de-al treilea volum al istoricului american, după Ferește-mă, Doamne, de prieteni – Războiul clandestin al blocului sovietic cu România (2011) și Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece (2013).
   Larry Watts a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea în NATO.
   În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic RElation (PER) şi director al Biroului PER din România. Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România.
***activenews.ro via Victor Roncea

Scoala Altfel la muzeu




Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea


Pasi in timp in Situl Natura 2000 Tasad


7 - 11 aprilie 2014





   Pentru activităţile din cadrul săptămânii Şcoala Altfel Muzeul Ţării Crişurilor propune şcolilor şi grădiniţelor orădene expoziţia interactivă Paşi în timp prin Situl NATURA 2000 Tăşad organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii, ce se va deschide pentru public în data de 3 aprilie 2014.
   Expoziţia prezintă medii de viaţă din Miocenul mediu, prin exponate de nevertebrate marine fosile (corali, bivalve, gasteropode, echinide), dar şi vertebrate marine, cum ar fi delfinul şi balena, care au populat marea ce acoperea o parte din judeţul nostru în urmă cu 15-12 milioane de ani. O sală îi este dedicată sitului arheologic Cetăţeaua, unde se prezintă obiecte din preistorie şi epoca dacică, precum şi alimentaţia populaţiei în acele epoci.
   Biodiversitatea din situl Natura 2000 (speciile reprezentative, rare şi ocrotite, printre care şi cele incluse pe lista speciilor de interes comunitar) este prezentată atât prin fotografii realizate în timpul cercetărilor de teren, cât şi prin exemplare din colecţie.
   Printre exponatele cu animale vertebrate se numără: barza neagră, prigoria, ciuful de pădure, diferite specii de ciocănitori; salamandra, ariciul etc., iar printre nevertebrate: racul de râu, melcul banatic, fluturele roşu de mlaştină, fluturele cu coadă de rândunică, rădaşca etc.
   Pentru prima dată s-a amenajat o sală interactivă în cadrul expoziţiei, în care copiii au la dispoziţie jocuri (puzzle, Domino de mari dimensiuni, cuburi puzzle 3D etc.) care conţin imagini şi informaţii despre animalele expuse. Jocurile interactive şi fişele de lucru legate de expoziţie au fost concepute pentru 2 categorii de vârstă: elevi de grădiniţă (4-6 ani) şi cei de şcoală primară (7-10 ani). Jocurile au fost elaborate în aşa fel încât să completeze curricula şcolară (medii de viaţă, lanţul trofic, animale sălbatice, etc.) într-un mod distractiv.
  Preţul unui bilet pentru copii este de 2 lei, pentru adulţi de 4 lei. Un cadru didactic /grup de elevi are intrarea gratuită. Pentru a beneficia de ghidaj, care este gratuit, vă rugăm să vă faceţi programare prealabilă. Programările pentru ghidaj se fac începând cu 24 martie 2014 la telefon 0259-47.99.18.

Targ mestesugaresc




Piata Tricolorului, Targoviste


28 - 30 martie 2014





   Din 28 pana in 30 martie sunteti asteptati sa Mester(Im)! in Piata Tricolorului din Targoviste.
   Sunt invitati mesteri populari si artizani din toate zonele tarii cu ceramic, ii, icoane, bijuterii, lemn, sticla pictata, cadouri, decoratiuni etc

Detalii:
Corina Berariu
0744 860 082

***MesterEsti MesterEsti

Sub aripa lui Nichita




Casa de Cultura I. L. Caragiale, Ploiesti


Concurs judetean de recitare


editia a VII-a, 29 martie 2014



Victima Fericită




Arta plastică contemporană românească


Marian Zidaru


H'art Gallery, București


27 martie 2014





   "Principalul lucru este să nu ieși din atelier și să urmărești cu aceeași fervoare filonul pe care l-ai descoperit. În tinerețe mă interesa forma, acum mă interesează conceptul. Dar tema a rămas aceeași - <puritatea spirituală>. Așa am ajuns la romantismul mistic.” (Marian Zidaru)

   "Să fi fost după amiază tîrziu, nu-mi mai aduc aminte clar momentul zilei. Știu că era soare, însă nu torid. Eram la Șoimărești unde ai mei mă trimiteau la mătușa Lenuța pe timpul vacanței de vară. Totul era în ceață înainte, de parcă memoria și viața mea conștientă a început atunci. Cred că era fîn proaspăt cosit, nu...sigur era, știu asta pentru că de fiecare dată după aceea, cînd miros
fînul, mă apucă o beție calmă a relaxării. De parcă aș reveni la starea dintru-nceput, ca și cum ruptura nu s-ar fi produs. Pot să-mi dau cu părerea despre cum era gradul zero al existenței mele de copil însă sunt doar reconstrucții înșelătoare sau metafore. Știu că nu eram diferit de tot restul.     Știu că nu vorbeam pe mai multe voci. Știu că nu eram spart în atîtea gînduri. Știu că nu ticluiam atîtea fapte și că nu produceam atîta durere. Priveam cu prietenie totul fiind la mine acasă. Cînd mă bucuram, totul jubila, cînd eram trist, făceam și norii să se plumbuiască. Știu că atunci, înainte să mă duc să iau vaca din lunca Moldovei am lenevit în iarbă. Și, printr-o mișcare dramatică a sufletului am ieșit din trup și m-am privit mirat de sus în jos prăbușit extatic pe pajiște. A fost ca și cum cineva își dă ochii peste cap și reușește să privească înăuntrul său. Știu că a fost surpriză în primă instanță. Mai tîrziu am numit-o groază. Am revenit în mine după secunde bune de levitație extracorporală și toată ziua n-am mai putut vorbi. A doua zi însă am început și nu m-am mai oprit pînă acum. Am început să pun în dubiu tot, să-mi aud vocea interioară într-o sporovăială continuă. Asasinam pe oricine întîlneam cu o poftă de a ști aproape impudică. De ce? De unde? Ce știi? Unde-ai auzit? Cum așa? Ești sigur? Odată cu mirările s-a trezit și carnea. Au început încet, încet dorințele. Pubertate, adolescență, maturitate, mariaj, divorț, mariaj. Totul, pînă acum cînd bat slovă pe ecran luminos, a fost o cale în care n-am făcut decît să-mi astîmpăr foamea începută
atunci cînd prăbușit în iarbă am întors lumea cu susul în jos. Și foamea era, de fapt, o dorință recuperatorie a unui loc seren dar pierdut.
   Cum să punem cioburile la loc? Soluția creștină implică iubire și sacrificiu. Arta lui Marian Zidaru e un efort continuu de a suda prin trăire creștinească ruptura omului cu cerul. Arta lui e
înțelegere și rugă în același timp. Un lucru mi-a depășit capacitatea de înțelegere, îmi spunea în legătură cu seria de desene pe care le revedeam împreună. Cum de creștinii erau împăcați cu durerea, cu suferința, cu sacrificiul? Cum o mamă care e pusă în situația de a asista la martirajul fiului ei îl încurajează și nicidecum nu caută scăpări de compromis. 
   Lucrul ăsta m-a șocat la început, mi-a spus Zidaru în fața unui superb iconostas pe care tocmai îl pregătea pentru o biserică de lîngă Timișoara. De ce e nevoie de suferință, de ce e ea sfîntă pentru creștini? Această interogație esențială e cred mobilul pentru care Zidaru face artă. O căutare a purității sufletești.
   Tensiunea stă în faptul că această vînătoare a sacrului nu calcă pe cărări liniștite, bătute. Ea e căutată în sacrificiu. Unii antropologi vorbesc de un trib amazonian care, izolat într-o existență așa-zis primitivă, nu are termeni în a desemna timpul. Nu există „ieri”, „azi” sau „mîine”. Presiunea finitudinii apasă diferit pe unele obiecte și diferă de la un om la altul în funcție de acțiunile fiecăruia. Nu există uniformitate temporală. Astfel și suferința este relativizată, ea face
parte din modul firesc al dinamicii lumii naturale. "Suferința” apare odată cu timpul unic, monovalent, ce acționează egal în legătură cu toți oamenii. Acesta e momentul căderii. În seria de desene mari ale lui Zidaru pe care o înfățișăm aici există o lucrare intitulată „Eli, eli, lama sabachtani”. Ea e în același timp înfățișarea unei deznădejdi, dar și graficul unei situații ontologice. Un copil cu ochii închiși, cu zîmbetul ambivalent în care suferința și acceptarea se îngemănează, își oferă ambele mîini unui șarpe cu două capete care-l încercuiește. Șarpele are un singur trup și guri la fiecare capăt. Mulți vor zîmbi recunoscînd măciulia bastonului patriarhal în șarpele cu două capete. Eu văd aici o diagramă minunată a situației ontologice a omului: prins între două
infinituri transformatoare, conștient de sine și finitudinea lui, pus să întrerupă hiatusul produs de creație în infinit, aruncat și părăsit prin chiar actul creației își recunoaște situația și-și acceptă suferința ca plată pentru viață. 
   Toate desenele lui Marian Zidaru funcțioenază astfel: sunt niște tabele prin care omul se reconciliază din glod cu cerul."
(Dan Popescu - Victima Fericită)

Adresa: str. Rosetti nr. 25
Vernisaj: 27 martie 2014, ora 19:00.

Miros de roscata amara




Lansare de carte


Dan Alexe


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


25 martie 2014