joi, 20 martie 2014

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Gavril Mocenco


Muzeul Municipiului Bucuresti


24 - 31 martie 2014




***Marius Tita

Seara de poezie romaneasca




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica


Ion Muresan


Bistrot de Venise, Venetia, Italia


25 martie 2014




   Marţi, 25 martie a.c., începând cu ora 17:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poetul Ion Mureşan, câştigătorul celei de-a XXIII-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pentru anul 2013.
   Prin elegantul său ambient şi prin temele de actualitate artistică, culturală şi socială abordate în cadrul evenimentelor organizate, Bistrot de Venise s­-a impus ca fiind unul dintre punctele predilecte de întâlnire ale elitei artistice veneţiene.
   Evenimentul, care îl are ca invitat pe poetul Ion Mureşan, reprezintă cea de-a şasea întâlnire de acest fel, după serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010, Ileana Mălăncioiu din 12 martie 2011, Matei Vişniec din 20 martie 2012 şi Marta Petreu din 14 martie 2013.
   Proiectul se înscrie în strategia IRCCU Veneţia privind promovarea constantă a literaturii române şi a traducerii acesteia în limba italiană.
   Ion Mureşan este poet şi publicist, una dintre vocile cele mai importante ale poeziei româneşti actuale, cel care a afirmat şi a subliniat în repetate rânduri rolul benefic al poetului – "acest doctor de spirite, această clinică ambulantă” – şi al poeziei – "suprema terapie” –, şi despre care s-a spus: "Mureşan are un «ce» pe care, chiar când nu-l poţi înşfăca dintr-o dată, la prima lectură, îl simţi acolo, ştii că este, îl adulmeci şi îl cauţi”. (Mihai Şora)
   Cel mai recent volum de poezie al său, cartea Alcool (Charmides, Bistriţa, 2010) a câştigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul revistei Observator cultural şi Premiul Radio România Cultural.
   A fost tradus în diverse antologii de poezie românească apărute în Italia, Franţa, Germania, Ungaria, SUA, Marea Britanie şi în volum în limbile franceză, germană şi engleză: Le mouvement sans coeur de l’image, traducere de Dumitru Ţepeneag, Paris 2000, Acces interzis! Zugang verboten!, Büroarcrasch, Viena 2008 (ediţie bilingvă); The Book of Winter and Other Poems, University of Plymouth Press, Plymouth 2011.
   Danilo De Salazar a absolvit Facultatea de Limbi Străine, specializarea Limbi şi culturi străine moderne, la Universitatea din Calabria, cu o teză de licenţă în literatură comparată intitulată Il Vento nella poesia. Lance Henson e Lucian Blaga. În prezent este colaborator lingvistic la catedra de Limbă şi literatura română a Universităţii din Calabria. Volume traduse din limba română: Radu Ţuculescu, Stalin, con la zappa in spalla, Editura Aracne, 2013; Nichita Danilov, La Finestra del tramonto. Antologie 1980-2011, Editura Aracne, 2012.
   Întâlnirea anuală de la Bistrot de Venise cu un poet român este sprijinită financiar de Institutul Cultural Român.

Omagiu poeziei Ninei Cassian




Prezente romanesti peste hotare


Ziua Internationala a Poeziei,


Palazzo Grimani, Venetia, Italia


21 martie 2014




   In data de 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, Muzeul Palazzo Grimani din Veneţia o omagiaza pe poeta Nina Cassian cu ocazia publicării în limba italiană a primului volum antologic de versuri, unul din cele mai importante titluri de poezie propuse de editurile italiene în ultimii ani (C’è modo e modo di sparire. Poesie 1945-2007, ediţie îngrijită de Ottavio Fatica, traduceri de Anita Natascia Bernacchia şi Ottavio Fatica, Adelphi, Milano 2013).
   In cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a profilului biografic şi literar al Ninei Cassian la care vor participa îngrijitorul volumului Adelphi, Ottavio Fatica, şi traducătoarea Anita Natascia Bernacchia.
    Vor interveni, de asemenea, directoarea Muzeului Palazzo Grimani, Fiorella Spadavecchia, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Rudolf Dinu, şi reprezentantele Asociaţiei Culturale şi ale Şcolii de Poezie La Settima Stanza.
   Vor urma lecturi bilingve susţinute de membrii Asociaţiei Culturale şi ai Şcolii de Poezie La Settima Stanza şi de studenţii de limba română de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia.
  De asemenea, va fi proiectat şi un interviu cu Nina Cassian, extras din filmul documentar Noi, români în lume, realizat în 2010 de Maria Ştefanache.
***Radio Romania Cultural

Pe simezele Capitalei



Arta plastica contemporana romaneasca


Anamirela Anghel


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


10 - 31 martie 2014



Bienala de Arta Vizuala APALAV




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria ARTEX, Ramnicu Valcea


21 martie 2014



Expo foto




Centrul Cultural Dunarea de Jos, Galati


28 martie 2014





***Nicolaie Sburlan via Blocul Tiglina

"Carmina Morte Carent"




Ziua Internațională a Poeziei


Adrian Munteanu


Colegiul Național Unirea, Brașov


21 martie 2014





Romania intre Crimeea si Transnistria...




Fundatia Universitara a Marii Negre


...Republica Moldova, incotro ?


Casa Oamenilor de Stiinta, Bucuresti


27 martie 2014




    Fundaţia Universitară a Mării Negre și ziarul Adevărul vă invită la dezbaterea România între Crimeea şi Transnistria. Republica Moldova, încotro? în data de 27 martie 2014, ora 16.00, la Casa Oamenilor de Ştiinţă (Piaţa Lahovari nr. 9, sector 1, Bucureşti).
   Dezbaterea va avea ca punct de plecare rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Inscop Research la comanda ziarului Adevărul, în cadrul proiectului Adevărul despre România. De asemenea, se vor aborda tematicile viitorului Republicii Moldova, a costurilor din bugetul rus pentru menținerea statutului actual al Transnistriei, precum și cea a efortului bugetar rusesc după încorporarea Crimeei.
   Evenimentul va fi moderat de Dan Dungaciu, Fundația Universitară a Mării Negre, și de Ion M. Ioniţă, Senior editor Adevărul, fiind transmis în direct pe site-ul www.privesc.eu

Vorbitori:

•           Ambasador Sergiu Celac, fost ministru de externe, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN)
•           Ambasador Ioan Donca, membru în Consiliul Director al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN)
•           Iulian Fota, Consilier Prezidențial, șef al Departamentului Securitate Națională
•           Antonia Colibăşanu, Stratfor - Europa
•           Darie Cristea, Universitatea din București
•           Dan Dungaciu, Preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN)
•           Ion M. Ioniţă, senior editor Adevărul şi redactor-şef Foreign Policy România
•           Emil Hurezeanu, analist politic, Digi 24
•           Prof. Univ. Silviu Neguţ, Academia de Studii Economice
•           Petrişor Peiu, fost consilier economic al primului ministru al României, expert economic
•           Remus Ştefureac, director general Inscop Research
•           Reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în România – TBC
•           Reprezentant al Ambasadei Ucrainei în România – TBC
•           Reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova în România - TBC

Persoană de contact: 
Nicolae Țîbrigan 
nicolae.tibrigan@fumn.eu sau tel. 0755 087 185
Evenimentul se va încheia cu un pahar de vin oferit de vinăria Purcari!
Intrarea este liberă în măsura locurilor disponibile

Radacini pentru zbor




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefania Adela Pop


Muzeul de Arta Satu-Mare


28 martie 2014





1966917_752525464765096_2145021286_n

La Antipa, in spatele usilor inchise




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Creaturi invizibile din sol


Bucuresti


22 martie 2014




  Vă așteptăm să patrundeți alături de noi în universul viețuitoarelor din sol și să înțelegeți rolul acestora în angrenajul planetar!

Seara cultural-artistica




Arta plastica contemporana


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


28 martie 2014




  Participa: 

Profesorii si elevii Scolii Elementare de Arta Kállai Ferenc 
si orchestra de tineret Legalizált Lámák din Gyomaendrőd

Colaborator: 

Grupul Collegium Gabrielense al Colegiului Bethlen Gábor din Aiud

Cuvant de salut: 

Ioan Hadarig- manager Centrul Cultural Liviu Rebreanu
 sStefan Balog-presedintele Fundatiei Inter-Art

Prezinta expozitia: 

Hevesi-Nagy Anikó- director Scoala Elementara de Arta Kállai Ferenc
 din Gyomaendrőd

Locul: Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud
Data: Vineri, 28 martie 2014, ora 17:00

Proiect sprijinit de: Fondul National de Cooperare din Ungaria

Organizatori: 

Fundatia Hallható Hang- Gyomaendrőd, 
Centrul Cultural Liviu Rebreanu- Aiud, Fundatia Inter-Art - Aiud

  "Dialogul cultural dintre Aiud si Gyomanedrod dureaza de decenii. Din acest dialog face parte si colaborarea dintre tabara de arta - momentan desfiintata - de la Gyomaendrod si cea existenta la Aiud, respectiv participarea constanta a tinerilor din Gyoma la tabara de creatie pentru tineret organizata la Aiud. Scopul prezentului proiect este compus din mai multe elemente si are o durata de mai multe luni de zile. Pe langa revigorarea colaborarilor mai vechi in domeniul artelor plastice se introduc si alte ramuri artistice pentru a nuanta viata culturala a celor doua localitati.
Pe parcursul acestei colaborari locuitorii din Gyomaendrod au avut ocazia, datorita expozitiilor Inter-Art, sa cunoasca culturi diferite iar locuitorii Aiudului vor avea ocazia sa cunoasca valorile educatiei artistice din Ungaria, prin prestatia Fundatiei Hallhato Hang si a Scolii de Arta Kallai Ferenz .
   Membri ai Fundatiei Hallhato Hang considera ca niciodata nu a fost asa nevoie de arta pentru tineri ca in zilele noastre.Tot mai multi tineri pierd vremea degeaba sau stand acasa in fata calculatorului. In cadrul activitatii artistice desfasurate in societate pe langa creativitate si munca creativa capacitatea de cooperare este esentiala, la fel ca buna comunicare si sentimentul responsabilitatii. Toate aceste abilitati ajuta munca elevilor si contribuie la viata lor viitoare."

Hevesi Nagy Aniko
Director, Scoala de Arta Kallai Ferenz , Gyomaendrod

***Inter-Art Aiud

Seara japoneza




Libraria Humanitas


Katherine Govier: Fiica lui Hokusai


Cismigiu, Bucuresti


26 martie 2014



Sarutul Iudei




Ziua Internationala a Poeziei


Raul Bribete


Biblioteca Judeteana Paul Iorgovici, Resita


21 martie 2014




***Balanescu Dana Antoaneta

Intalnire aniversara




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Botosani


27 martie 2014




Participanti si colaboratori

Scoala Gimnaziala nr. 2 Botosani - clasa a VII-a (prof. Dan Prodan)
Scoala Gimnaziala nr. 10 Botosani - clasa a IV-a A (instit. Marioara Schiopu)
Asociatia Nationala Cultul Eroilor Regina Maria 
- filiala jud. Botosani: 
presedinte col. (r) Gheroghe Timofte, prim-vicepresedinte col. (r) Emil Dîngeanu.

Din program:

Unirea Basarabiei cu România
 - prima etapa spre desavârsirea unitatii national statale a poporului român: 
prezinta prof. dr. Dan Prodan
Limba, traditiile si credinta
 - elemente de baza ale sufletului si unitatii neamului românesc: 
prezinta prof. etnograf Steliana Baltuta
Lacrima Basarabiei
 - montaj literar-artistic. 
Cenaclul Nazuinte" al Grupului Scolar Dimitrie Negreanu Botosani. 
Coord. prof. Mihaela Budeanu-Mihalachi
Mesajul unei medalii: prezinta bibliotecar Mihai Cornaci
Documente referitoare la Unirea din 27 martie 1918, 
aflate la Arhivele Nationale-filiala Botosani: 
prezinta prof. arhivist Stefan Cervatiuc

Ziua Internationala a Poeziei




Muzeul National al Literaturii Romane


Recital cu pereche


Bucuresti


21 martie 2014



Ziua Poliției Române



Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


23 martie 2014




   Biblioteca Judeteana V. A. Urechia şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, vă invită duminică 23 martie, ora 10:00, în sala Mihai Eminescu, sediul central, la sărbătorirea Zilei Poliţiei Române. 
   Data de 25 martie a fost desemnată, incepand cu anul 2002, Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
   Evenimentul va fi marcat prin vernisajul expoziţiei de caricatură Vadul infractorilor, autor comisar Ionescu Cătălin Irinel şi lansarea unei broşuri de prezentare.


Afisul polonez




Muzeul Bucovinei


Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale, Suceava


21 martie 2014


Vernisaj - afis polonez

   Vineri, 21 martie 2014, ora 12.00, la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, strada Universităţii nr. 48, Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez din Bucureşti şi Uniunea Polonezilor din România, Dom Polski Suceava vă invită la vernisajul expoziţiei  Afişul Polonez.
    Institutul Polonez din București a iniţiat o expoziție de afiș polonez care va fi prezentată în mai multe orașe din România.
   Expoziția cuprinde 135 de afișe semnate de trei graficieni de excepție, reprezentanți ai generației tinere și de mijloc ai "școlii afișului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica.
   Expoziția va fi prezentată pe parcursul anului și la Suceava (cu o selecţie de 80 de lucrări), Galați, Sibiu și Oradea.
    Cei trei graficieni sunt considerați unii dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi. Au participat la expoziții individuale și colective în întreaga lume, sunt laureați ai multor premii și distincții la concursuri din Polonia și internaționale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuității nivelului artistic înalt în grafica afișului din Polonia.
   De la sfârșitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională datorită graficienilor extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Mulți ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia s-a ținut Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu și o interpretare artistică a societății.

Primavara poeziei, primavara copilariei




Ziua Internationala a Poeziei


Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, Iasi


21 martie 2014




  În anul 1999, UNESCO a stabilit data de 21 martie ca Ziua Internaţională a Poeziei, pentru a sărbători în întreaga lume contribuţia remarcabilă adusă de talentul unor oameni de litere la îmbogăţirea culturii universale, precum şi la stabilirea unei punţi de legătură între creaţia poetică şi beneficiarii acesteia, promovând poezia ca artă deschisă tuturor categoriilor de vârstă.
   Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi – Biroul Împrumut pentru copii – vă prezintă o expoziţie de carte din colecţiile bibliotecii, încercând să facă mai accesibil acest gen de creaţie literară tuturor utilizatorilor, indiferent de vârsta acestora.

Ziua Culturii Elene




Muzeul Brailei


Centrul Diversitatii Culturale, Braila


25 martie 2014