joi, 13 martie 2014

Inspired Concursul de Idei




De vorba despre Creativitate si Schimbare


Ioana Avram, Dorin Stefan


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


14 martie 2014





  Inspired Concursul de Idei, principala platformă de creativitate pentru tinerii din România, ajuns la cea de-a șaptea ediție, organizează o întâlnire cu arhitectul Dorin Ștefan și designerul Ioana Avram vineri, 14 martie, ora 19:00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.

   Suntem în 1990. România e pe cale să fie repornită - Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești, cunoscut ca fiind câștigătorul "Concursului Internațional de Arhitectură din Taiwan și Ioana Avram, designer, profesor implicat în cercetare și inovație, cu practică în managementul de modă, în prognoză culturală, educație și modă, vor discuta despre Creativitate și Schimbare.

   INSPIRED 7 generează teme integrate pentru fiecare dintre cele 10 categorii de concurs - fotografie, design de produs, design grafic, design vestimentar, design de accesorii vestimentare, design interior, arhitectură, ilustrație, dramaturgie și relații publice – participanții având astfel oportunitatea de a recrea România pornind de la anul 1990, indiferent de domeniul în care activează.

  INSPIRED Concursul de Idei a ajuns anul acesta la a 7-a ediție, fiind cel mai important concurs de creativitate pentru tinerii din România, care s-a bucurat pâna acum de participarea a peste 10.000 de persoane. Cuprinde secțiunile arhitectură, design vestimentar, relații publice, fotografie, design grafic, accesorii, dramaturgie, ilustratie, design de produs, design interior și beneficiază de profesionalismul și know-how-ul unui juriu cu o bogată experiență în domeniu. Concursul de Idei este organizat de Asociația INSPIRED, o organizaţie non-profit, independentă şi neguvernamentală. Mai multe detalii pe

Martisor romanesc




Diaspora romana


Asociatia Bastina


Padova, Italia


9 martie 2014





















Imagini care nu mai au nevoie de niciun comentariu.
Toata lauda celor implicati in aceasta frumoasa manifestare romaneasca !

Ghidul: Cele mai frumoase sate din Romania




Lansare de carte


Buzau


14 martie 2014



Ziua Internationala a Francofoniei




Prezente romanesti peste hotare


Matei Rogoz


Institutul Cultural Roman, New York, S.U.A.


20 martie 2014



Des livres a venir, l'avenir des livres




Prezențe românești peste hotare


Salon du Livre, Paris, Franța




21 - 24 martie 2014




   România va fi prezentă, în perioada 21-24 martie 2014, la cea de a 34-a ediție a Salon du Livre, cel mai important eveniment editorial din Franța, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Des livres à venir, l’avenir des livres.

   Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și, totodată, vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România. Programul românesc va include dezbateri, lansări de carte și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnaliști români și francezi etc., propunând publicului o ofertă culturală diversificată. 
  Criteriile avute în vedere la alcătuirea programului și, implicit, a listei invitaților, au fost următoarele: 1. Cărți (și autorii acestora) apărute în spațiile de limbă franceză în ultimul an; 2. Scriitori tineri (până la vârsta de 35 de ani); 3. Scriitori, editori și analiști din Republica Moldova; 4. Istorici și critici literari, editori, traducători, precum și alți comentatori ai fenomenului literar românesc; 5. Reprezentanți ai altor arte care folosesc și suportul hârtiei tipărite.


  Dintre dezbaterile organizate menționăm: „Avangardă şi modernitate“, „Ezoterism şi sacralitate în lumea de azi“, „Les livres à venir, l’avenir des livres“ (Cărțile viitorului, viitorul cărții), „Livres français, lecteurs roumains / Livres roumains, lecteurs français“ (Cărți franceze, cititori români / Cărți românești, cititori francezi), „Realitate şi ficţiune în sport. O altă scriitură?“, „Présences de la peinture contemporaine roumaine en France“ (Pictori contemporani români în Franța). Locuri importante în program vor avea masa rotundă consacrată literaturii scrise de autorii tineri și dezbaterea despre perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova – la acest din urmă eveniment fiind prezent și E.S. Domnul Oleg Serebrian, scriitor, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Franţa.

  Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale: George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banuş, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Călinescu, Magda Cârneci, Corina Ciocârlie, Cosmin Ciotloș, Florica Courriol, Benoît-Joseph Courvoisier, Augustin Cupșa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flămând, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Răileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Țepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Vişniec ș.a.

   Și anul acesta, la standul României vor fi expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spațiul editorial autohton, multe dintre acestea putând fi achiziționate, grație parteneriatului cu Librăria Libris din Brașov.



   Cel mai rapid caricaturist din lume (conform Cărții Recordurilor), celebrul artist român Ștefan Popa-Popa’s, va fi prezent la standul românesc, unde va realiza portrete „la minut“. De asemenea, Ambasada României din Franța - Palais de Béhague - va găzdui expoziţia „Anthropo-satire | Arts visuels“ aparținând artistului. Tot la standul României, scriitorului Luis Mizon îi va fi acordat Premiul internaţional de literatură francofonă „Benjamin Fondane“.

   Ca în fiecare an, reprezentanți ai Centrului Național al Cărții din cadrul ICR vor avea întâlniri cu editorii, în vederea promovării programelor de traduceri: Translation and Publication Support Programme (TPS) și Publishing Romania.

  Parteneri: Târgul de Carte Salon du Livre, Ambasada României în Franța, Ambasada Republicii Moldova în Franța, Libris Brașov.

  Salonul Internațional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din peste 100 de ţări – cât și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa franceză. Prezența românească din acest an vine după ce, la ediția din anul 2013 a Salon du Livre, România a avut calitatea de invitat de onoare.
***Institutul Cultural Roman

Kilometrul O




Muzeul Național de Artă al Moldovei


Sergiu Plămădeala


Chișinău, Republica Moldova


19 martie - 16 aprilie 2014






Clubul de lectura Institutul Blecher



Tramvaiul 26, Bucuresti


15 martie 2014


   Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, sâmbătă 15 martie 2014, de la ora 19:00, la Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu poeții Tiberiu Neacșu, Mircea Moroianu și Anastasia Gavrilovici.

   Tiberiu Neacșu (n. 1981, Timișoara) a absolvit Facultatea de Litere la Craiova, urmând apoi cursuri de masterat, încheiate cu o lucrare despre poezia lui Ion Barbu. A debutat, ca urmare a câștigării concursului Porni Luceafărul, cu volumul Nebuna (2000). A doua sa carte a apărut, după o lungă pauză, la Editura Tracus Arte: Acrobat în zece pași (2013).

  Mircea Moroianu (n. 1981, București) a absolvit Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Universității Politehnica. În 2013, a participat la cea de-a treia ediție a concursului de debut Max Blecher – Herg Benet, iar manuscrisul său, Frumoasele dezechilibre, a ieșit pe locul doi în urma voturilor celor cinci membri ai juriului.

   Anastasia Gavrilovici (n. 1995, Iași) este elevă în ultimul an la Colegiul Național Petru Rareș din Suceava. Membră a cenaclului Săgetătorul și redactor-șef adjunct al revistei Alecart. A câștigat în ultimii ani numeroase premii la concursurile pentru poeți nedebutați în volum.

Eveniment organizat de Claudiu Komartin.

Fabrica Iepurasului Tup-Tup




Muzeul National de Geologie, Bucuresti


5 aprilie 2014



  In asteptarea iepurasului, copiii sunt invitati la Muzeul National de Geologie in data de 5 aprilie, la o noua portie de creatie si distractie, atelierul Fabrica Iepurasului TUP TUP!
   In cadrul atelierului, copiii vor fi invatati sa confectioneze o diorama-reprezentare spatiala a unei portiuni de peisaj de primavara animat de personaje de basm.

• Atelierul nu are continut stiintific, cuprinde proiectii video ;
• Include aplicatie practica .

Programul activitatilor

Atelierul este deschis in ziua de 5 aprilie 2014 de la orele :
• 11:00 pentru grupa I
• 13:00 pentru grupa II
• Durata unei intalniri este de 1h.

Conditii de participare:

• Pretul biletului 20 lei ;
• Varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani ;
• Accesul la atelier se face pe baza de inscriere telefonica, 
in limita locurilor disponibile ;
• Numarul maxim de participanti este de 20/grupa .
• Parintii nu participa la ateliere.
• Participarea copiilor la program presupune faptul ca fotografiile cu acestia 
precum si cu lucrarile realizate pot fi folosite de catre Muzeul National de Geologie 
pentru promovarea programelor educationale proprii.

Pentru informatii si inscrieri :

Mobil :0720074649
Fix : 021.2128952 interior 123

Coordonatorii programului

Ramona Visalom si Lidia Tanase

Cartea dragostei




Lansare de carte


Bogdan O. Popescu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 martie 2014



   Vă aşteptăm duminică, 16 martie, de la ora 17.00, pentru lansarea volumului Cartea dragostei de Bogdan O. Popescu. 
   Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea vă vor vorbi despre acest "adevărat poem de dragoste, foarte original, incandescent.“

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

La Antipa, in spatele usilor inchise




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Mamifere din fauna Romaniei


Bucuresti


15 martie 2014




  Sâmbătă, 15 martie 2014, începând cu ora 11.00, vă invităm, în Sala Multimedia, să participați la conferința intitulată Mamifere din fauna României, susținută de către dr. Dumitru MURARIU, specialist în studierea mamiferelor și director general al Muzeului Antipa.

Editura Istros




Muzeul Brailei


Dintre cele mai recente aparitii










  Cărțile se vând prin Librăria Istros a Muzeului Brăilei (Piaţa Traian 3, cu intrare prin strada Galaţi) şi prin poştă. Comenzi la e-mail: editura_istros@yahoo.com
  Oferta editurii, coperţile volumelor publicate, preţuri şi alte informaţii despre Editura Istros a Muzeului Brăilei pot fi vizualizate cu click pe link-ul:

Să nu uităm ce ne-a lăsat istoricul Paul Păltănea




Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


14 martie 2014





   Vineri, 14 martie 2014, ora 9:30, vă invităm în Sala Mihai Eminescu, la manifestarea Să nu uităm ce ne-a lăsat Paul Păltănea din cadrul proiectului educațional Galați, orașul de la Dunăre, punte de legătură între istorie și tradiție - coordonat de prof. Valentin Bodea.

Pentru ca e primavara !




Scoala Populara de Arte Tudor Jarda


Cluj - Napoca


editia a VI-a, 13 martie 2014




  Un eveniment de excepţie va avea loc azi, 13 martie 2014, începând cu ora 17.00, la Şcoala de Arte Cluj. 
  Pentru prima dată în istoria lungă a celor două şcoli de arte (60 de ani Şcoala de Arte Cluj şi 70 de ani Şcoala de Arte Oradea) va avea loc un spectacol comun, realizat prin contribuţia cursanţilor şi a profesorilor celor două şcoli de prestigiu ale României. 
  Spectacolul este realizat în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Şcolii de Arte Cluj Pentru că e primăvară!, festival gândit să scoată în evidenţă amploarea activităţilor şi cursurilor muzicale, de artă dramatică şi coregrafie ce se desfăşoară la Şcoala de Arte Cluj, în Cluj-Napoca şi în secţiile care funcţionează în tot judeţul. 
  De asemenea, îşi vor da concursul în acest festival toate formaţiile artistice ale Şcolii de Arte, formaţii care acoperă toate disciplinele artistice care se studiază în şcolile de arte din România.