miercuri, 12 martie 2014

Primaveri...




Arta plastica contemporana romaneasca


Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta, Galati


4 - 23 martie 2014





   Manifestarea este organizată de instituţia gazdă şi Asociaţia MAGISTER XXI a cadrelor didactice pensionare din Galaţi, în colaborare cu Fundaţia ÎMPREUNĂ Galaţi, Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi şi Liceul Tehnologic Simion Mehedinţi Galaţi. 
   În cadrul expoziţiei pot fi văzute 32 de tablouri aparţinând mai multor artişti plastici şi cadre didactice din Galaţi, precum: Jana Andreescu, Gheorghe Andreescu, Ecaterina Balica, Cornelia Burlacu, Nicolae Cărbunaru, Nicolae Einhorn, Mihai Gheorghe-Coron, Aurel Manole, Liliana Jorica- Negoescu, Laura Popov şi Gheorghe Suciu. Fiecare artist vine în faţa publicului cu o abordare proprie a ceea ce înseamnă pentru el aceste "primăveri”.
   Trebuie menţionat faptul că această acţiune face parte dintr-un proiect cultural-artistic de amploare derulat de Asociaţia MAGISTER XXI şi intitulat Culorile sufletului. 
  Expoziţia de pictură PRIMĂVERI... rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 23 martie 2014.

A few grams of red, yellow, blue.




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Centrul pentru Arta Contemporana Zamek Ujazdowski, Varsovia, Polonia


10 martie - 8 iunie 2014




„A FEW GRAMS OF RED, YELLOW, BLUE” - expoziție de artă nouă românească la Varșovia

   În perioada 10 martie – 8 iunie 2014, Centrul pentru Artă Contemporană Zamek Ujazdowski va găzdui cea mai mare expoziție de artă contemporană românească organizată de-a lungul vremii în Polonia, o manifestare de o anvergură și valoare speciale, care face onoare deosebită culturii române și instituției care o reprezintă în capitala poloneză – Institutul Cultural Român de la Varșovia.
   Pentru a lua parte la expoziție au fost invitați artiști ai tinerei generații, care începând din anul 2000 au început să-și manifeste foarte pregnant prezența pe scena artistică, locală și internațională. Generația creatorilor români cu vârste de 30-40 de ani s-a maturizat în perioada comunistă, a fost martoră a descompunerii și căderii sistemului, a resimțit invazia bruscă și efectele culturii de consum în societatea românească; toate acestea le-au furnizat artiștilor o perspectivă specială, din care abordează reflecția artistică și formulează comentarii pe tema schimbărilor observate.
    Creatorii aleși provin în principal din două centre culturale, București și Cluj-Napoca, cu toate că o parte dintre ei locuiesc deja de ceva vreme în afara țării. Tema principală a expoziției este reflecția artistică asupra României contemporane, asupra prezentului ei, strâns legat de istoria recentă, de asemenea construirea identității, atât individuale, cât și colective. Aceste motive sunt vizibile în creația tinerilor artiști români la diferite niveluri ale discursului critic: raportarea la trecut, la tradiția artistică sau abordarea problemelor sociale actuale. Creația acestor artiști este caracterizată de o atitudine conceptuală puternică, în timp ce fiecare dintre ei, în felul său, demonstrează ideile și fenomenele care îl interesează. Lucrările lor îmbină autenticitatea deciziilor artistice cu maturitatea operării cu limbajul mediului ales – pictură, sculptură, instalație, performance, video.
    Lista artiștilor ale căror lucrări vor alcătui ampla expoziție de la Varșovia, curatoriată de Ewa Gorządek, îi cuprinde pe: Anca Benera & Arnold Estefan, Apparatus 22, Mihuț Boșcu Kafchin, Irina Botea, Cătălin Burcea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Radu Comșa, Radu Cioca, Adrian Ghenie, Maxim Liulca, Ioana Nemeș, Alex Mirutziu, Anca Munteanu Rîmnic, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Cristian Rusu, Șerban Savu, Răzvan Sădean, Mona Vătămanu & Florin Tudor.
    Spațiul Castelului Ujazdowski va găzdui, de asemenea, o expoziție conexă, concepută de Victor Man, purtând titlul Álmoskönyv/Cartea visului, cuprinzând lucrări ale artiștilor Ștefan Bertalan, Nagy Albert, Incze Ferenz, Miklóssy Gábor, Kancsura István, Fülöp Antal Andor, Anna-Bella Papp, Zoltán Huszárik.
    Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 8 iunie a.c. și va reprezenta un element central al programului varșovian din Noaptea Galeriilor 2014 (17-18 mai). 
   Amplul eveniment este unul dintre proiectele majore pregătite de Institutul Cultural Român de la Varșovia în 2014.

Tudor Gheorghe




Prezențe românești peste hotare


Republica Moldova


10 - 17 martie 2014





   Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chişinău în colaborare cu Societatea Culturală Muzicounivers organizează o serie de concerte susținute de îndrăgitul interpret Tudor Gheorghe.

Concertele vor avea loc în mai multe localităţi din Republica Moldova:

10 martie - Călăraşi, Casa de Cultură
11 martie - Orhei, Casa de Cultură
13 martie - Bălți, Teatrul Național Vasile Alecsandri
14 martie - Soroca, Casa de Cultură
16 martie - Chișinău, Filarmonica Națională Serghei Lunchevici
17 martie - Strășeni, Casa de Cultură

Reminescente




Arta plastica contemporana romaneasca


Otilia Alexandra Iutis


Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Iasi


14 - 28 martie 2014



Searching 3




Arta plastica contemporana romaneasca


Facultatea de Istorie, Bucuresti


14 martie - 20 mai 2014




   Facultatea de Istorie vă invită vineri, 14 martie 2014, în Holul de Marmură, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției Searching 3.
  A treia ediție a expozițiilor Searching propune publicului o nota cu totul diferită. Omul este prins într-un itinerariu de forme și sensuri aparent instabile, deoarece spațiul are un limbaj universal. Ordinea pare construită din contururi sau din fragmentele de simțuri, care o dată transpuse pe pânză sau în materie definitivează perspectiva duală a gândirii, mereu cuprinsă între tridimensional și bidimensional.
   Inițiatorii acestei ediții își propun să lanseze o nouă provocare, unde alăturările operelor de artă transmit ideea unei poteci și inundă mintea privitorului cu referințe dinamice, determinând orice vizitator să-și caute un sens printre atâtea lumi cunoscute doar prin intuiție.
  Searching își deschide porțile către vizitatorii săi în perioada 14 martie - 20 mai 2014, în intervalul orar 9:00-20:00, de luni până vineri.

Vă așteptăm cu drag,

Luiza Fetița
Teofana Filip
Cătălin Burtea
Răzvan Petrișor Iacob
Valentin Soare
Cătălin Oancea

De ziua ta la Muzeu




Muzeul National de Arta al Moldovei


Chisinau, Republica Moldova




   Doreşti o zi de naştere de neuitat pentru copilul tău? Muzeul Naţional de Artă al Moldovei lansează un nou proiect: La muzeu de ziua ta. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani sunt invitaţi să-şi sărbătorească ziua de naştere la muzeu. Programul va include:

1. Excursie prin sălile muzeului
2. Joc interactiv Vânătoarea de comori
3. Activitate gen atelier

Evenimentul va dura maxim 1 oră 30 min. 
Grupul va fi format din maxim 15 persoane (+2 însoţitori adulţi). 
Toate activităţile se desfăşoară în sălile expoziţionale şi atelierul de creaţie, 
copiii fiind însoţiţi de coordonatorul de proiect. 
Muzeul va pune la dispoziţia invitaţilor toate materialele necesare.
Programarea se va face cu cel puţin 2 săptămâni în prealabil. 
Detalii la nr. de tel 022 242090 (dna Veronica Galcenco, coordonator) 
sau e-mail: artmuseum_md@yahoo.com.

SALVATI MUZEUL TARII CRISURILOR din ORADEA




Petitie





   Cu stupefacție am constatat din presa locală oradeană că ideea năstrușnică a primarului a prins și la președintele Consiliului Județean Bihor (ordonatorul de credite pentru Muzeul Tarii Crisurilor, muzeu de rang regional!!!) care, recent, și-a dat acordul de principiu ca patrimoniul deținut de Muzeul Țării Crișurilor (MTC) să fie găzduit de Cetatea Oradiei sau să fie împrăștiat în câteva spații muzeabile din Oradea și județ.
   Am vrut să facem această petiție pentru ca prin ea să putem avea infinit mai ușor acces la orădenii și implicit bihorenii, iar de aici oricine din toată țara prin rețelele de socializare. Această petiție are ca scop informarea con/locuitorilor noștri și sensibilizarea pârghiilor elective. Ideea e că proiectul mutării MTC în Cetate sau în varii locuri din oraș și județ este o greșeală nocivă din partea autorităților locale din, cel puțin, trei puncte de vedere.
   În primul rând  Statul, prin Ministerul Culturii, a încredințat clădirea fostei garnizoane Consiliului Județean Bihor cu condiția de a finanța lucrările pentru amenajarea unui complex muzeal.
  În al doile rând Cetatea Oradiei NU este un spațiu capabil să găzduiască o instituție muzeală de rang regional pentru simplul fapt că în pereții groși ai Cetății va rămâne tot timpul – chiar și după finalizarea renovării în curs -  o umezeală constantă pe care nici o metodă nu o poate elimina cu desăvârișire, ori Legea Muzeelor și colecțiilor la art. 35 spune: Constituie contraventii urmatoarele fapte: a) încălcarea normelor de conservare a patrimoniului muzeal. Specialiștii în muzeologie spun că, oricum, majoritatea încăperilor din Cetate fiind boltite nu pot găzdui  " cele 4-5 tablouri” după cum afirma recent, la bășcălia joasă, de autobază un parlamentar bihorean.
   În al treilea rând și poate cel mai important argument este faptul că administrația locală a lansat o falsă problemă  invocând  economisirea banilor de la bugetele locale (județean și municipal) prin  relocarea muzeului în spațiile nepotrivite ale Cetății și mutarea unor instituții administrative în clădirea inițial destinată  MȚC. Astfel CJ Bihor a investit începând cu  proiectul de  restaurare și amenajare după toate cerințele muzeologiei și până la amenajările realizate în proporție de 85% peste 18 milioane de euro. Toți acești bani vor fi aruncați pe fereastră, pentru că, presupunând prin absurd, că instituțiile administrative ar intra în clădirea Diviziei reamenajarea ar mai costa cel puțin pe atât. Iar modificarea Proiectului Operațional Regional (POR) prin care se revitalizează Cetatea Oradiei ar costa Consiliul Local, adică pe noi contribuabilii!!!, returnarea celor aproximativ 20 milioane de euro bani primiți din fonduri UE. Pregătirea Cetății pentru a primi patrimoniul MȚC, pe lângă faptul că e de neimaginat și total ilegal, ar costa bugetul local (tot pe noi cetățenii Oradiei și ai județului!!!) pe puțin de 4-5 ori mai mult de cât s-a investit din bani europeni. Deci, făcând un calcul sumar, bihorenii ar plăti în jur de 100/120 milioane de euro în loc de cei 18 milioane de până acum și poate încă 10/20 plus chiria de 15.000 de euro  pe care CJ Bihor o achită lunar pentru menținerea MȚC în clădirea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea până la reamenajarea Cetății.

www.petitieonline.com

Mai multe informații vă poate furniza vizitarea acestui site:

***Stef Simina - Relatii publice Muzeul Tarii Crisurilor
(Simina Stef, Relatii publice - Muzeul Tarii Crisurilor)

Expozitii, expozitii...




Complexul Muzeul Tarii Crisurilor


Oradea


13 - 23 martie 2014





   Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează două expoziţii, Expoziţia de pictură şi icoane pe sticlă şi Măşti veneţiene, al căror vernisaj va avea loc joi, 13 martie 2014, ora 17.00, la Palatul baroc (B-dul Dacia nr. 1-3) şi la care vă invităm să ne onoraţi cu prezenţa. 
   Prima expoziţie prezintă creaţii realizate de elevi talentaţi ai claselor I-X de la Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti, coordonaţi de profesoarele Ioana Ştefan şi Leontina Adelina Ţurcaş. 
  A doua expoziţie reuneşte măşti şi picturi realizate de elevi de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea şi de membri ai Atelierului de pictură Tinerele Speranţe Consistoria din cadrul Fundaţiei Consistoria Efrem Beniamin Oradea, avînd ca şi coordonator pe prof. Florina Silvia Iepure.

Vara, vara, primavara




Festival-Concurs National 

al Tinerilor Interpreti de Muzica Populara


Casa de Cultura a Sindicatelor, Sibiu


editia a XVIII-a, 14 - 16 martie 2014




  În fiecare an, la început de primăvară, Sibiul dă startul competiţiei muzicale pentru tinerii interpreţi de muzică populară, în cadrul Festivalului – Concurs Vară, Vară Primăvară. 
  Ediţia a XVIII-a a festivalului se va desfăşura în perioada 14-16 martie, la Sibiu şi este primul eveniment de anvergură organizat în anul aniversar Junii Sibiului - 70 de ani. 
   În 2014, Junii Sibiului sărbătoresc şapte decenii de existenţă, iar evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul-Junii Sibiu vor marca aniversarea. În acest context, cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Vară, Vară, Primăvară este dedicată memoriei lui Dumitru Giurcă, solist şi director al ansamblului între anii 1991-1999.
   Spectatorii îşi pot procura biletele pentru cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Vară, Vară Primăvară, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, între orele 10:00-16:00. 
  Preţul unui bilet este de 15 lei.
***via Grupul Vocal Traistuta Dublin

"...un anotimp, un an, un timp"




Arta plastica contemporana romaneasca


Petru Diaconu


Complexul Muzeal Judetean Neamt, Galeria Lascar Vorel


Piatra Neamt


15 - 31 martie 2014





Vernisaj: 17 martie, ora 17:00.
Prezinta: poetul si criticul Emil Nicolae
***via Marius Tita

1949 - debutul sovietizarii agriculturii in Romania




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


14 martie 2014




   Muzeul Judeţean Teleorman, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria, organizează vineri, 14 martie a.c., ora 10.00, simpozionul : 1949 – debutul sovietizării agriculturii în România. 75 de ani de la începutul colectivizării.
În cadrul manifestării vor fi susţinute următoarele comunicări :

- Colectivzarea in U.R.S.S. vs. Colectivizarea în România – 
prof. Ion Tăujan, Colegiul Naţional A. D. Ghica Alexandria;
- 1949 – 1959. Înfăptuirea noii revoluţii agrare – 
Cătălin Zarzără, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale;
- Colectivizarea în comuna Izvoarele. Studiu de caz 
– Cătălin Borţun, muzeograf.

Nadejda Știrbey - Jurnal de prințesă




Lansare de carte


Casa Mincu, București


26 martie 2014





   Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey a fost scris în perioada 1916-1919, evocând evenimente din Buftea, București, dar mai ales din perioada exilului la Iași. Caietul cu însemnări în limba franceză a fost găsit în fondul familiei Știrbey de la Arhivele Naționale ale României și vede pentru prima dată lumina tiparului, într-o ediție îngrijită de drd. Oana Marinache și corectată de dr. Elena Ciocoiu. Concept grafic: Cristian Gache. 
   Cu această apariție, deschidem și subcolecția Cartea de nu mă uitaEditura Istoria Artei.

Adresa: str. Arthur Verona nr. 19.
Program lansare: 18:00-21:00

***Oana Marinache

Palatele Brancoveanu-Bibescu din Bucuresti





Palatul Mogosoaia


22 martie 2014



  Recepție din Palatul Brâncoveanu-Bibescu de la Poalele Mitropoliei, reședința domnească a domnitorului Gheorghe Bibescu în perioada 1843-1848. În prim-plan Barbu Știrbey (stânga) și domnitorul Gheorghe Bibescu. Fragment dintr-un desen de Carol Popp de Szathmari.

   Prima conferință dedicată familiei și reședințelor Brâncoveanu-Bibescu dintr-un ciclu ce va fi organizat lunar de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Primăria Municipiului București.

Program: 17:00- 18:00.

***Oana Marinache

90 de ani de viață, 70 de ani de pictură




Arta plastică contemporană românească


Alma Redlinger


Centrul Artelor Vizuale, Galeria Căminul Artei, București


12 - 25 martie 2014






***Oana Marinache

Arhitectii romani si detentia politica




Lansare de carte


Vlad Mitric


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


12 martie 2014





***Oana Marinache

Atingerea Muzelor




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Stela Vesa


O.N.U., Geneva, Elvetia


10 - 28 martie 2014








Stela Vesa (prima din stanga) si Petre Dumitriu, ambasador, 
Observator Permanent la Consiliul Europei (primul din dreapta)



Multumiri Carmen Rodicai Dudas care mi-a semnalat acest eveniment deosebit.