joi, 6 martie 2014

Masti artizanale venetiene




Institutul Italian de Cultura


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


7 - 8 martie 2014





    Institutul Italian de Cultură din București are plăcerea de a vă invita în zilele de 7 și 8 martie 2014, la Muzeul Național al Țăranului Român, la expoziția MĂȘTI ARTIZANALE VENEȚIENE.
    Expoziția, cu o durată restrânsă de expunere, dar cu un conținut intens și interesant, oferă publicului bucureștean o selecție de măști minunate, atractive ca design, elegante, spirituale și în același timp intrigante, sub semnul Carnavalului de la Veneția.
   Kartaruga realizează toate măștile pe care le produce după tehnici tradiționale ale artizanilor venețieni, îmbogățindu-le totodată prin experimentarea de noi procedee și tehnici de decorare.    Lumea Kartaruga este exprimată în creativitatea laboratorului său, numit și La Botega, situat în inima Veneției, de unde absoarbe atmosfera magică și suprarealistă. Măștile Kartaruga, utilizate și în spectacole de teatru și producții cinematografice la nivel internațional (precum cele purtate în Eyes Wide Shut, sau în disneyanul Casanova), ascund și un strop de măiestrie românească, dat fiind că o parte a producției se realizează chiar în România, la Buzau.
    Vernisajul acestei spectaculoase expoziții, vineri, 7 martie 2014, la ora 19.00, va fi o adevărată PETRECERE DE CARNAVAL, care își propune să readucă atmosfera de veselie trăită în aceste zile în atâtea piețe din Italia. Publicul va putea să admire extraordinarele măști artizanale Kartaruga, să asiste la numerele de jonglerie ale acrobaților promovați de Fundația Parada România și să deguste dulciurile tipice de carnaval din diferitele regiuni ale Italiei, majoritatea pregătite în casă cu această ocazie.
     Toată lumea, cu mari și mici, este invitată să vină la petrecere costumată sau cu mască, aducându-și propria contribuție de bunădispoziție, veselie și fantezie. A sărbători Carnavalul înseamnă a sărbători viața însăși. Acesta este de fapt principalul aspect cultural și antropologic al Carnavalului.

Intrarea este liberă pentru toți cei care au chef de distracție.

Femei de altadata, femei pictate, femei fotografiate




Muzeul Municipal Campulung


10 martie 2014



   Luni, 10 mattie 2014, ora 16.30, la Muzeul Municipal Câmpulung –Secția de Istorie, vor avea loc două manifestări culturale dedicate Zilei Internaționale a Femeii.
   Primul îl constituie vernisajul expoziției temporare Femei de altădată, femei pictate, femei fotografiate. Cuvântul de deschidere va susținut de Alexandru Oprea, director, iar muzeograful Cătălin Stănescu va face prezentarea expoziției. 
   Expoziția transpune, simbolic, atât contrastul cât și congruența dintre femeia urbană – emancipată, rafinată și conștientă de rolul ei în societate – și femeia rurală, percepută tradiționalist și conservator în preocupările și îndatoririle sale. Vizitatorul va aprecia cu siguranță piesa centrală a expoziției, autoportretul pictoriței Elena Petraglu Deșliu, etalon al artistei cultivate, mândre și apreciate, alături de alte tablouri în diferite ipostaze ale vieții feminine.    Obiectele care fac inerent parte din viața femeii muscelene de altădată vin de asemenea să întregească tema expozițională propusă.
   Vernisajul va fi completat, cum altfel, de un concert susținut de elevii Școlii de Muzică din Câmpulung, cu un repertoriu din care nu lipsesc muzica clasică, dar și cea folclorică.

Mesajul eshatologic al spatiului liturgic crestin




Lansare de carte


Parintele Gabriel Herea


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


11 martie 2014




   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 11 martie 2014, ora 17.00, la Librăria Cărturești MNȚR, la lansarea cărții părintelui Gabriel HEREA, Mesajul eshatologic al spațiului liturgic creștin, publicată la Editura Karl A. Romstorfer – Muzeul Bucovinei, Suceava.

Invitați: 
acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.

Bancuta din fata portii




Arta plastică contemporană românească


Ana Asavei Pietraru


Muzeul Național al Țăranului Român, București


6 - 16 martie 2014



   Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 6 martie 2014, ora 17.30, la Sala Acvariu la vernisajul expoziției Băncuța din fața porții a artistei Ana Asavei Pietraru.
   Băncuța din fața porții este locul cotidian, momentul zilei, prietenia și bârfa, știrile (noutățile) consătenilor sau locul de joacă preferat al copiilor.
   În alte timpuri era merindarul trecătorului, astăzi contrastul nației. Bunul simț sau mărinimia sunt în spațiul ce ne înconjoară într-o continuă provocare, până la dispariție, pentru a ne respecta obisnuința și traiul formal.
   Mi-a fost dăruită libertatea de a veni cu ordinea mea, de a mă juca serios. Surprind discutiile de zi cu zi, obiectele orânduite și aduse în prim plan pentru folosință. Acestea au prins viață, s-au transformat și m-au transformat, în funcție de lumină, culoare și miros.
   Adunăm tradiția fără să o conștientizăm și adesea ne amestecăm cu tot cu ea în obișnuințe cotidiene foarte moderne!
    Lucrurile casnice, gospodărești sau nu, uneori obiecte adunate din diferite locuri, întunecate, dar în plină zi, sunt azi o instalație pe care timpul a ordonat-o viu, aparent nearanjată, și pe care eu încerc să o recompun aici.
   Îmi propun ca echivalarea plastică să fie apropiată materialității ce o sugerează aceste fragmente de obiecte, așa încât vreau ca suportul pentru pictura ce o realizez să fie el însuși un obiect din resursele casnice.
   Am ales în primul rând PREȘUL pe care am călcat, șezut, trasat cu degetul diferite povești imaginative pe traseul lui lung de ață și cârpa refolosită la rândul ei.
   În acest stadiu configurez imaginea realizând o instalație-obiect și cu ajutorul facturii picturale urmăresc cum se transformă o realitate din natura în realitatea autonomă a artei, a picturii. Vreau să accentuez schimbarea sau dezvoltarea materialității acestui univers pictural.
   Deci dimensiunea conceptuală a proiectului este susținută de instalația-obiect.
   Pentru a reîntregi natura cu ceea ce suntem dincolo de ea, prin elemente însuflețite, am compus un colaj de culoare, de contrast al luminii, al materiei obținute din chiar plasticitatea preșului ce mi-a folosit pe alocuri suport pictural.

   Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, 
până pe 16 martie 2014. 
Intrarea este liberă.

***Apare o nesincronizare intre titulatura expozitiei din text si afisul realizat. 
Inclin sa cred ca textul este cel corect...

Mucenicii sau Macinicii




Muzeul Judetean Teleorman


De la o sarbatoare crestina la o traditie populara


Scoala Gimnaziala Orbeasca de Sus


7 martie 2014





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează vineri, 7 martie 2014, ora 10.00, la Şcoala Gimnazială Orbeasca de Sus, manifestarea : Mucenicii sau Măcinicii - de la o sărbătoare creştină la o tradiţie populară.
   În cadrul manifestării, muzeograful Claudiu Olaru va vorbi elevilor despre semnificaţia religioasă şi populară a zilei de 9 martie - data echinocţiului în calendarul iulian ce marchează una dintre cele mai iubite sărbători închinate moşilor noştri.
   Întrucât manifestarea se înscrie în cadrul programului educaţional Muzeul te vizitează, elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială Orbeasca de Sus le va fi prezentat şi Muzeul Judeţean Teleorman (expoziţiile sale şi activităţile specifice) prin intermediul unor proiecţii PowerPoint.

Hawaii




De prin lume adunate...


America, America: Waikiki


Colectii si Colectionari


Cartofilie





Plaja Waikiki si Diamond Head (Capul de Diamant).


Diamond Head.


Rasarit de soare peste Diamond Head. Foto: John Jones.


Vedere aeriana asupra faimoaselor hoteluri de pe plaja Waikiki.
Foto: Colorscans.


Imagine cu hotelurile aliniate pe Kalakaua Avenue.
Foto: Mark Fay.


Turnul Curcubeului (parte a Hilton Hawaiian Village). Foto: Colorscans.


O atractie pentru vizitatori: Kodak Hula Show. Foto: Mark Fay.


Printre hoteluri: Royal Hawaiian. Foto: Mark Fay.


Vedere aeriana asupra portului penru yahturi Ali Wai.  
In departare: Manoa Valley. Foto: Colorscans.


Fort DeRussy. Foto: Colorscans.


Plaja Waikiki. Foto: Mark Fay.


Rasarit de Luna la Waikiki. Foto:Colorscans.

Carnet, ilustrate detasabile, 1998. Necirculate.
La cotorul carnetului ramane, spre amintire, 
o mini-imagine a ilustratei folosita pentru corespondenta. 
Cu exceptia primei carti postale la care imaginile difera.
Acelasi gen de ilustrata a fost editata si in tara noastra, in anii '80. 
Vezi albumele cu Ramnicu Valcea sau Litoral postate anterior.


Primăvara Culturală




Arta plastică contemporană românească


Marieta Besu, Tudor Titoiu


Lansare de carte


Sorin Ovidiu Cupșa: Flamingo


Galeria de Artă CERONAV, Constanța


7 martie 2014




  Avem deosebita placere sa va invitam la lansarea oficiala a Galeriei de Arta din incinta Bazei Nautice Ceronav. Acest eveniment este oficiat printr-o expozitie de Gravura si Pictura a artistilor Marieta Besu si Tudor Titoiu si prin lansarea volumului de poezii Flamingo al Dr. Ing. Sorin Ovidiu Cupsa. 
   La eveniment vor participa cvartetul Concertino - Prof. Livia Tita Bibu, Trupa Poze cu suflet si Wild Art.
  Vernisaj: Vineri, 7 martie 2014, la ora 12.30 la Baza Nautica a Ceronav
Va asteptam cu drag.

Parteneri:
Ceronav, Fundatia Arta, Universitatea Ovidius - Facultatea de Arte
Asociatia Wild Art, Colegiul National Regina Maria, LSUMC

Scolile Blajului in documente si fotografii




Protopopiatul Greco-Catolic, Blaj


9 - 21 martie 2014



   Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Consiliul Judeţean Alba vă invită la expoziţia Şcolile Blajului în documente şi fotografii. 
   Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la trecerea în veşnicie a Episcopului Petru Pavel Aron, fondatorul şcolilor Blajului, vor fi prezentate documente şi fotografii din perioada secolelor XIX-XX referitoare la Academia Teologică Blaj, Liceul de Băieţi Sfântul Vasile cel Mare, Liceul Pedagogic de Băieţi, Liceul de Fete Sfânta Ecaterina şi Şcoala Pedagogică de Fete.
  Vernisajul va avea loc duminică, 9 martie 2014, ora 15.30, la sediul Protopopiatului Greco-Catolic din Blaj.
Expoziţia este deschisă publicului în perioada 9-21 martie 2014.
***Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale

Expozitie eveniment




Invazia de la Praga


Josef Koudelka


Halele Timco, Timisoara


6 martie - 6 aprilie 2014




  În această primăvară Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka vor fi prezentate într-o expoziţie organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti. 

Expoziţia se desfăşoară la Halele Timco (str.Circumvalaţiunii nr.12) în perioada 6 martie - 6 aprilie. Expoziţia foto a sosit în România în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei de către forţele militare din Uniunea Sovietică şi aliaţilor ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României.



În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos din Paris, în 1969, în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului.



   În acelaşi an a primit medalia de aur Robert Capa, conferit "fotografului ceh anonim". De abia în 1984, după moartea tatălui său, când ameninţarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public că el este autorul fotografiilor. Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice şapte zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului. Josef Koudela este considerat unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume.
Program de vizitare: de marti pana duminica, intre orele 11:00-19:00.

***adevarul.ro

Femeia la carte




Mihaela Bilic: Sanatatea are gust


Libraria Carturesti, Bucuresti


7 martie 2014





   Vineri seară stăm la masă în Café Verona cu medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Vă poftim la autografe şi poveşti oneste despre obiceiurile din faţa farfuriei.

Despre M.I.N.E.




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Augustin Pop


Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea


7 martie 2014





   Muzeul Ţării Crişurilor organizează expoziţia de pictură a artistului vizual Ioan Augustin Pop, cu titlul Despre M.I.N.E. (Ministerul Industriei, Naturii şi Experimentului)/On M.I.N.E. (Ministery of Industry, Nature and Entertainement), vernisajul avand loc vineri, 7 martie 2014, ora 18.00, la Palatul Baroc (B-dul Dacia nr. 1-3).
  Proiectul expoziţional este continuarea celor precedente: S.T.A.I. să vezi (2007), What’s What? (2008) – pictură environment –, Arheologii Industriale (2008- 2011), Epoca Oţelului (2009-2011) – pictură –, Autoportret Paraguayan (2012) – fotografie de situaţie şi pictură, Orient Express(2012), Bauchaus n-a existat (2013), Cîinele Păpădie (2013) – pictură. 
   Vor fi expuse lucrări din primele serii împreună cu cîteva mai recente, realizate în ultimul an. Iată ce spune autorul despre lucrările sale: "Ideatic, chestionez condiţia umană, oscilantă, între idealurile şi utopiile construite de om, iar în program estetic lucrez asupra formulelor plastice consumate istoric, precum constructivismul est-european şi mixajul expresionist/suprarealist. Strategic, M.I.N.E. – construct cu referinţe la ideea de autoritate globală de expresie S.F. – propune iubitorului de artă să reflecteze asupra realităţii, ficţiunii, aspiraţiei spre opţiune individuală şi colectivă. În proiectul expoziţional (...), departe de manifest şi de avangardă, lucrez elemente care, potrivit gustului comun, pot fi urîte sau frumoase, ambele în acelaşi timp, în unele lucrări”.
  La vernisaj vor lua cuvîntul Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, Ioan Augustin Pop;  moderator va fi dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.