vineri, 21 februarie 2014

Ion Irimescu omagiat pe taram francez




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Rennes, Franta


28 februarie 2014





Pe simezele constantene




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta, Constanta


21 februarie - martie 2014






Filiala Constanţa a UAP este reprezentată la Salon de: 
Alexandru Baciu, stabilit la Timişoara, Iulia Balica, Loretta Băluţă, Ion Bălănoiu, 
Cătălin Botezatu, Eugenia Leca Botezatu, Aurelian Broască, Adrian Chilipirea, 
Constanţa Petrescu Dănilă, Florin Ferendino, Constantin Grigoruţă, 
Iolanda Manolescu, Niţă Manolescu, Nicolae Morărescu, Tudor Mirescu, 
Lelia Rus Pîrvan, Laura Nistorescu Seniuc, Ignat Ştefanov şi Filiz Velula. 
Colegii din Bucureşti sunt reprezentaţi de Marius Barb, Eugen Ilina şi 
Laurenţiu Midvichi, tulcean la origine, cărora li s-a alăturat şi 
Mugur Coman din Călăraşi.

***Catalin C. Botezatu

Pe simezele pariziene




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Topescu


Paris, Franta


5 - 21 martie 2014






***Art Infonews

300 de ani de la martiriul Brancovenilor




Muzeul de Arheologie Callatis


Mangalia


21 februarie 2014





   Vineri, 21 februarie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural Callatis, s-a desfășurat, în parteneriat cu Primăria Mangalia și Consiliul Local, simpozionul intitulat: 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor. Cu susținerea prof. Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic Ion Bănescu Mangalia, și a prof. Simona Ciobănel, directorul Colegiului Economic Mangalia, au fost prezenți la simpozion elevi ai celor două instituții de învățământ din localitate, însoțiți de prof. Marina Ștefan și prof. Mihai Sandu.
   În deschidere, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre viața și personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ajuns domn al Țării Românești la vârsta de 34 de ani, o personalitate contradictorie care a condus țara timp de 26 de ani. 
  Dr. Sorin Marcel Colesniuc l-a descris ca fiind un bun om politic și iscusit diplomat, care s-a remarcat prin susținerea artei, culturii și credinței ortodoxe, astfel că domnia sa a însemnat o perioadă de progres cultural și artistic în istoria medievală a românilor.
   În continuare, a prezentat ascensiunea sa pe tronul Țării Românești, realizările din politica internă, abilitățile manifestate în relațiile externe și sfârșitul tragic al domnitorului. Constantin Brâncoveanu a fost decapitat în ziua de 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, pentru că a refuzat convertirea la islamism.
   Următoarea comunicare a fost susținută de muzeograf Liliana Bădin, care a prezentat cele mai importante realizări culturale din epoca lui Constantin Brâncoveanu, printre acestea fiind: construcțiile religioase și laice, dar și operele de artă realizate în stilul brâncovenesc; susținerea tiparului și a școlilor românești; înființarea Academiei domnești din București și ctitorirea mai multor biserici și mănăstiri.
   La finalul simpozionului a fost audiată Balada lui Constantin Brâncoveanu (poezie populară culeasă și publicată de Vasile Alecsandri), în timp ce rulau imagini cu picturi religioase înfățișând-ul pe domnitor și fiii săi, dar și imagini cu cele mai importante construcții laice și religioase și opere de artă brâncovenești.
***ziuaconstanta.ro

Ion Irimescu 111




Muzeul de Arta Ion Irimescu


Falticeni


26 - 27 februarie 2014





Pete de lumina




Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Bruxelles, Belgia


1 martie - 1 aprilie 2014





***Vasile Soponariu via Art Infonews

Expozitia Universul




Arta plastica contemporana romaneasca


Radu Bercea


Casa de Cultura, Gura Humorului


25 februarie 2014





   La Galeria de artă din incinta Casei de Cultură din oraşul Gura Humorului va avea loc marţi, 25 februarie, la ora 16.00, vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul Universul, realizată de artistul plastic Radu Bercea.
  Cele 23 de lucrări în ulei, cu dimensiunile 60 x 60 cm, oferă o viziune cromatică fascinantă asupra Universului, care circumscrie constelaţii şi galaxii, nebuloase şi roiuri de stele, planete şi fenomene astrale.
   Expoziţia va fi vernisată în prezenţa primarului Marius Ursaciuc şi a directorului Centrului Cultural Local, Mihai Mardare.
***monitorulsv.ro

Joc de linii si culori




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu Dambovita


Feedback de biblioteca


Targoviste


editia a II-a, 20 februarie 2014





  Joi, 20 februarie 2014, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa, Sala Multimedia, a fost vernisată expoziţia Feedback de bibliotecă - ediţia a II-a, cu tema: Joc de linii şi culori, realizată de elevi ai Liceului de Arte Bălaşa Doamna din Târgovişte, sub coordonarea profesorului Barbara Popa.

Regasire...



Jurnal american (V)


Golden State - Orasul Ingerilor





Spre varf de munte, in Forest Lawn Memorial Park din Glandale, se inalta zvelt, 
o biserica...




Nu este una obisnuita...


La intrare, cele doua intranduri de-a stanga si de-a drepata gazduiesc un mini muzeu...








O zi frumoasa cu cerul complet senin; 
poate un pic prea calda...spre 30 de grade...




Numai buna de plimbare si reculegere...la memorial...









Sau in fata placutelor cu numelor celor "adormiti"...


Crestini din toata lumea...







   Ne-am adus omagiul unui om care a facut mult bine la viata lui. Inclusiv surioarei mele si familiei ei. Agop, armean de origine, s-a nascut la Bucuresti in 1922. S-a casatorit cu Betty, o romanca cu origini maghiare; apoi au emigrat (la inceputul anilor '70), mai intai in Liban si-apoi in State...A plecat dintre noi pe 15 februarie, la o luna dupa ce implinise varsta de 92 de ani.


Nu departe de locul in care ne-am luat ramas bun de la Agop...





...m-am reintalnit cu taicutul meu...


Sunt convins ca ma va ajuta si ocroti in continuare si de-acolo, de Sus, 
de unde se afla acum...
Eu asa CRED ! 

Serile italiene




Librăria Humanitas Kretzulescu


Giovanni Arpino: Parfum de femeie


București


25 februarie 2014





   Va asteptam marti, 25 februarie, ora 18.00 la o seară italiană despre literatură şi film, despre Parfum de femeie de Giovanni Arpino.
   Invitati: Doru Nitescu, Titus Vijeu si Oana Bocsa-Malin.

   În fiecare an, căpitanul Fausto călătoreşte o săptămână prin Italia, dar nu se poate bucura de priveliştea inundată de soarele verii. În timpul unor manevre militare pe timp de pace, explozia unui obuz i-a răpit vederea şi i-a retezat degetele de la o mână. De aceea, are nevoie de un însoţitor, un recrut trimis de la garnizoană. Alături de dezabuzatul Fausto, ale cărui vorbe muşcătoare nu iartă pe nimeni, tânărul începe prin a-şi regreta fapta bună. Călătoria lor pare un pelerinaj fără credinţa, o odisee fără glorie: Fausto, cufundat în lumea întunericului, fuge de sine şi de casa în care îşi trăieşte calvarul nemărturisit. Dar oraşele toropite de caniculă se dovedesc reperele unui paradoxal parcurs iniţiatic: ţinta tânărului este să ajute un nevazător, dar acesta din urmă îi va deschide ochii asupra lumii. Ţinta lui Fausto este autodistrugerea, dar va sfârşi găsind iubirea.
   Cea mai cunoscutã opera a lui Giovanni Arpino, Parfum de femeie, a fost ecranizatã în în 1992, în regia lui Martin Brest, cu Al Pacino si Chris O’Donnell în distributie. Pentru memorabila interpretare a personajului Frank Spade, colonelul infirm, Al Pacino a primit Premiul Oscar.

Omagiere Grigore Vieru




Muzeul Spiritualitatii Romanesti


Sfantu Gheorghe, Judetul Covasna


1 martie 2014





   Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita va invita pe data de 1 martie 2014 la Muzeul Spiritualitatii Romanesti la Adunarea Generală a Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, alaturi de un program artistic ocazionat de omagierea lui Grigore Vieru.


***Despre Despartamintele ASTRA puteti afla mai multe accesand link-ul:

Colours Symphony – Blue




Arta plastica contemporana romaneasca


Hotel Crowne Plaza, Bucuresti


23 februarie - 15 martie 2014





Comunicat de presa

   Albastrul - fie ca este vorba de culoarea marilor sau a cerului, albastrul evoca spatiile deschide, calmul, linistea, simbolizand pacea, libertatea. Una dintre cele mai populare culori, a capatat de-a lungul istoriei o gama larga de semnificatii si conotatii simbolice. In perioada Evului Mediu, spre exemplu, lapis-lazuli, pigment albastru folosit in pictura, era atat de pretuit incat valora la fel de mult ca aurul. In Grecia Antica si in Imperiul Roman albastrul deschis era culoarea lui Zeus si Jupiter.
  Albastrul este culoarea controlului mental, a calmului, disponibilității, încrederii, creativității, cea mai imaterială dintre culori.
   Organizata la Hotel Crowne Plaza expozitia Colours Symphony – Blue este deschisa in perioada 23 februarie – 15 martie 2014. 
   Vernisaj - luni 3 martie 2014 la ora 18.00 – Sala Magnolia
  Facand parte din ciclul de expozitii dedicate spectrului luminii – rogvaiv – expozitia reuneste pe simeze lucrari ale unor artisti vizuali precum: Hortensia Popescu ( 1895 – 1972 ), Gheorghe Ionescu Sin ( 1896 – 1988 ), C. C. Constantinescu ( Ali Baba ) ( 1897 – 1967 ), I. Simionescu, Mina Byck Wepper ( 1900 – 1964 ), Maria Banica Orascu ( 1908 – 1991 ), Serban Arbore ( 1926 – 2004 ), Vasile Grigore ( 1935 – 2012 ), Dragos Vitelaru ( 1951 – 2009 ), Augustin Costinescu, Mihail Gavril, \Teodor Vescu, Iulia Candea Daradici, Radu Daranga, Dan Nistor, Zamfir Dumitrescu, Ion Iancut, Jana Biciusca, Samir Mihail Vancica, Monica Cristea, Miruna Cojanu, Constantin Paunescu, Mihaela Dulea, Romeo Paraschivescu - Brasov, Carmen Florian, Emil Dobriban – Cluj, Eniko Dobriban - Cluj, Mihai Gheorghe, Petre Emanuel Ghergu, Maria Jarda, Adina Moldova Titrea, Anamaria Lupulescu, Victoria Dutu, Gheorghe Iergucz, Dan Dumitrascu Herdan – Bistrita Nasaud, Rodica Strugaru - Timisoara, Elena Borundel, Victoria Soare, Alexandra Grigoroiu, Andreea Dosinescu, Cornelia Caruntu, Daniela Boneanu, Catalin Magdalinis, Daniel Stancu, Elena Florescu, Urkon Elemer - Constanta, Katharina Rosnovsky – Germania.

***Galeria de Arta Elite Prof Art