joi, 13 februarie 2014

Corp si corporalitate




Muzeul de Arta Ioan Sima


Reprezentari plastice de-a lungul timpului


Zalau


14 februarie 2014





  De ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR vă invităm la expoziția CORP ȘI CORPORALITATE - reprezentări plastice de-a lungul timpului. Vernisaj: 14 februarie, ora 12,30 la Muzeul de Artă Ioan Sima.
***Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau

Pe simezele Devei - Sentimentul naturii




Arta plastică contemporană românească


Cănija Popa Adriana


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva


13 februarie 2014



   Adriana Popa Cănija, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, se află la a cincea expoziţie personală pe care pe care o prezintă publicului după anul 2002, la care se adaugă zeci de prezenţe în cadrul unor expoziţii colective organizare atât în ţară (Bucureşti, Bacău, Arad, Piatra Neamţ, Timişoara, Iaşi sau Deva), cât şi în străinătate (Ungaria, Belgia, Franţa, Spania sau Republica Moldova).

Biroul de Relaţii cu Publicul

Cetatea Devei, redata orasului




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


7  februarie 2014






  Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în colaborare cu SC DAMASUS SRL Braşov organizează, incepand cu data de 7 februarie 2014, vernisajul expoziţiei Cetatea Devei, redată oraşului.
   Aceasta va fi găzduită de muzeul devean în spaţiile de la parterul Palatului Magna Curia şi aduce în atenţia publicului o parte din patrimoniul acestui important monument, blazon al oraşului, cu care Deva se identifică şi se mândreşte. 
   Piesele expuse reprezintă o parte a descoperirilor realizate în campaniile de cercetare arheologică din 2008, respectiv 2013, campanii derulate în cadrul proiectului iniţiat de autorităţile locale cu privire la reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii şi integrarea ansamblului într-un circuit turistic mai amplu.
   În plus, vizitatorii vor putea admira o serie de fotografii 3D realizate în perimetrul cetăţii, MCDR punând la dispoziţia celor interesaţi echipamentul necesar pentru vizualizare.
Vă aşteptăm!

Biroul de Relaţii cu Publicul



De Dragobete, Iubeste Romaneste !




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


editia a III-a, 23 februarie 2014





Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

   Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Biroul de presă al Muzeului Satului, printre cele pregatite de catre muzeu se numără deschiderea, la sala Gheorghe Focșa, a expoziției de fotografie Dragobetele sărută fetele, organizată în colaborare cu Asociația Bucureștiul Meu Drag ca și lansarea de către Editura Paideia a volumului Dragostea în bucate.
   De asemenea, actorul Alexandru Nicolae Mihai îi va învăța pe cei prezenți Descântecul de Dragobete, iar Grupul de datini și obiceiuri Cucii, din comună Brănești, județul Ilfov, îi vor "atinge cu toiegele lor aducătoare de noroc", pentru a fi "feriți de ghinion tot anul".
   La Hora cântecului vesel vă îndeamnă Alin Suceveanu, Andreea Chisăliță, Loredana Streche, Narcisa Băleanu, Raluca Constanța Burcea, Iulia Mihai, Alexandru Pătrașcu, Cornelia Tihon și Daniel Bădoi, interpreți de muzică populară ce vor aduce voia bună și dorința de a juca o horă românească.
   Alin Suceveanu îi va învăța pe oaspeți Pași în doi, propunând un concurs de dans popular, în timp ce Silvia Ciubotaru le va arăta, punct cu punct, pas cu pas, cum să realizeze "cele mai frumoase cusături românești".
   Invitații speciali ai evenimentului vor fi membrii trupei HARA, care vor invita la fredonarea "unor melodii de demult, sau de acum, îmbinând genuri muzicale precum folclor românesc, medieval și pop".
    Nu în ultimul rând, oaspeții Muzeului Satului vor putea târgui "cele mai frumoase și originale mărțișoare de dăruit și de păstrat, precum și 'mărțișoare' dulci, din bucătăria tradițională și produse bio", iar vizitatorii care își sărbătoresc onomastica în această zi — Dragă, Drăguța, Dragoș, Drăgan — vor avea acces gratuit în muzeu, pe baza cărții de identitate.
    Românii sărbătoresc pe 24 februarie Dragobetele, care, în tradiția de la noi, marca începutul primăverii.
   Dragobetele se mai numește, în funcție de regiune, 'Cap de primăvară', 'Sântion de primăvară', 'Ioan Dragobete', 'Drăgostițele', 'Năvalnicul', 'Logodna sau însoțitul paserilor'.
   Sărbătoarea este specifică zonei de sud a țării (Oltenia, Muntenia și parțial Dobrogea).
   Obiceiul are o tradiție milenară și marchează începutul primăverii, renașterea naturii, a dragostei, a apropierii.
   Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor românii au transformat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat 'zânul dragostei', zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților.
***agerpres.ro

Dublu eveniment cultural timisorean




Lansare de carte


Gheorghe Sfaiter


Galeria Jecza, Timisoara


14 februarie 2014



   Va invitam la lansarea de carte Becul Peticit explorări teoretice și practice în artele vizual-cinetice și vernisarea expoziției de artă video Interior Fluid de Gheorghe Șfaițer.
Galeria Jecza, Timișoara, 14 februarie 2014, ora 19:00.
Curator: Andrei Jecza
Prezintă: Alexandra Titu, Radu Igazsag, Sorina Jecza

Prezente romanesti peste hotare




Muzeul Brailei


Mica Europa de la Dunare: Braila (Romania) acum 100 de ani. O expozitie fotodocumentara despe portul de la celalalt capat al Europei


Biblioteca Municipala Rotterdam (Regatul Tarilor de Jos)


7 - 28 februarie 2014


   Iniţiatorul proiectului: 
Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos. 

Partener: Muzeul Brăilei.

Realizatori fotoexpoziţie: 

dr. Valeriu Sîrbu - director adjunct, 
prof. univ. dr. Ionel Cândea - manager, 
conf. univ. dr. Zamfir Bălan - director adjunct, 
Ghena Pricop - şef Secţia Arheologie, Istorie şi Memoriale şi 
Camelia Hristian - şef Serviciul Relaţii Publice (Muzeul Brăilei). 
Traducere în limba olandeză: Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos.

  Vernisajul a avut loc la Biblioteca Municipală Rotterdam, vineri, 7 februarie 2014, ora 16.30.
Expoziţia urmăreşte să demonstreze forţa economică şi culturală a oraşului şi portului Brăila, îndeosebi în perioada 1830-1920 şi amprenta pe care activităţile comerciale şi portuare şi-au pus-o asupra vieţii cotidiene a oraşului. Imaginile şi textele au fost orientate atât spre sublinierea multiculturalităţii şi prosperităţii Brăilei din perioada menţionată, cât şi pentru evidenţierea coabitării dintre comunităţile de diferite etnii care au trăit timp de secole în Brăila. 
   Proiectul promovează imaginea Brăilei şi, implicit, a României în Rotterdam (Regatul Ţările de Jos), unul din principalele oraşe şi principalele porturi ale Europei.




Campiile verticale




Muzeul Judetean de Istorie Brasov


Monumente istorice si arheologice ialomitene


Casa Sfatului, Brasov


14 februarie 2014






Pe simezele botosanene




Arta plastica contemporana romaneasca


Suceveanu Stefania Carmen: Calatorul


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


15 - 28 februarie 2014




Festivalul Viei si Vinului




Complexul Muzeal National Moldova Iasi


Muzeul Viei si Vinului, Harlau


editia a III-a, 14 februarie 2014




   Complexul Muzeal Național Moldova Iași vă invită la cea de-a treia ediție a evenimentului Festivalul Viei și Vinului din Hârlău, ce va avea loc vineri, 14 februarie 2014, cu începere de la ora 12.00, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, str. Logofăt Tăutu, nr. 7.
   Manifestarea este organizată de Fundația Culturală Artex în cadrul Proiectului Muzeul Viei și Vinului Hârlău – Tradiție și continuitate.
  Printre activitățile care se vor desfășura în cadrul acestei manifestări menționăm: expoziție de recipiente vechi pentru vin, activități pentru copii, concert de chitară, proiecție film documentar.
Accesul la eveniment este liber.
Vă așteptăm!

Veșnicia satului românesc




Colecții și Colecționari


Nicolaie Stan


Galeriile de Artă Gheorghe Petrașcu, Tecuci


12 februarie 2014





    Miercuri, 12 februarie 2014, Galeriile de artă Gheorghe Petrașcu, au găzduit vernisajul expoziției filatelice intitulate cât se poate de semnificativ Veșnicia satului românesc. Țăranul, după cum se știe, este un semn al permanenței noastre pe acest pământ iar satul românesc, reprezintă, asa cum spune foarte plastic poetul, Veșnicia.
   Acest lucru, a ținut să-l demonstreze prin expoziția lui  colecționarul Nicolaie Stan din Liești. Este născut la 17 martie 1947 la Liești,  absolvent al promoției 1965 a Liceului nr. 1 Tecuci, azi CN Spiru Haret, unde a avut-o dirigintă pe profesoara Teodora Bostan. A absolvit  Facultatea mecanică a Institutului politehnic Gh. Asachi din Iași dar încă din anul 1958 s-a îndreptat spre filatelie pentru ca din anul 1990 să se aplece și asupra cartofiliei, colaborând și cu profesorul Ștefan Andronache.
   Acum, ne-au fost prezentate numai 190 din cele peste 5.000 de exponate, piese pentru care, de-a lungul timpului, a primit numeroase premii și diplome printre care Diploma de merit pentru întreaga activitate oferită de Asociația filatelică din Timișoara alături de cele de la Bistrița-Năsaud, Reșita, Constanța sau Expoziția Filatelică Națională despre Istoria Poștei Române din 2002 sau Diploma de onoare a orașului Sibiu.
  Manifestarea de față a fost deschisă de muzeograf Lucia Gologan care printre altele a spus: "Ne-am propus ca prin această expoziție să reușim, împreună cu autorul Nicolaie Stan, să sărbătorim țăranul român în general, fie ca el este agricultor, horticultor sau orice ar fi numai să aducem în prim plan figura acestuia. Domnul Stan, este prezent la noi, pentru a doua oară, prima reușind să ne surprindă total, aceasta venind și cu alte noutăți. Să nu uităm faptul că este și inginer, reușind să se afirme pe ambele domenii. Căutătorul de timbre și ilustrate depune o muncă destul de grea, istovitoare și mai ales, costisitoare. El face acest lucru în primul rând pentru a ne demonstra iubirea de sat, el fiind o fire blandă, reușind să-și păstreze <obiectele> cu mare sfințenie. Este un om cu principii clare asupra vieții, știe să ne spună și vorbe frumoase, din suflet, fiind cu adevărat un îndrăgostit de artă”.


   Filatelistul Nicolaie Stan ne mărturisește că aceasta este "O pasiune mistuitoare dar pe care o îndragesc enorm. De ce? Pentru că sunt un adevărat fiu al satului, pentru că sunt fiu de țăran român, cunosc satul în toate anotimpurile lui și peste tot  omul e în prim plan. Nu am surprins numai țărani români, ci și din alte locuri. Am ales, ca fiecare ilustrată să aibă alături, pe planșe, și câte o cugetare sau o vorbă înțeleaptă. Nu vreau să spun că pentru aceasta am muncit mult, pentru că am facut-o cu cea mai mare plăcere, vreau să menționez faptul că timbrele expuse sunt cele din perioada 1894-1940 , subliniind și faptul că multe din ele s-au mai și pierdut prin incendii și inundații. Doresc ca exponatele să fie vazute de cât mai mulți din tinerii de azi care vor să se documenteze în acest sens. Si nu uitați, țăranul va dăinui și va dispare doar atunci când nici omul nu va mai fi”.

   Moderatorul acțiunii, muzeograful Lucia Gologan, a invitat-o pe diriginta acestuia, profesoara Teodora Bostan, să spună câteva cuvinte, aceasta apreciindu-l pe autor din toate punctele de vedere, încheind:  "Îl felicit și pentru faptul că a reușit să îmbine cu succes atât ingineria cât și filatelia”, moment în care "actorul principal” i-a sărutat mâna și obrajii fostei profesoare.
   A urmat poetul Adrian Răcaru care a început prin a spune că "în exponatele de față  văd scrisul părinților și bunicilor mei”,  după care a citit o poezie proprie despre tărani. Poetul Dionisie Duma a  adresat felicitări pentru realizatorii acestei minunate expoziții, după care a citit poezia proprie Țăranii,  realizată în anul 1982.
   Profesorul Vasile Ghica a spus printre altele : "expoziția de față este un act de identitate al țăranului român, iar noi, avem nevoie de cât mai multe  acte de identitate”. Apoi,  profesorul ne-a citit câteva aforisme proprii remarcând "Exilul îndestulează stomacul, nu și spiritul”,  după care ne-a citit sensibila poezie Copiii de țărani scrisă de Adrian Păunescu în anul 1970, încheind cu aforismele  Țăranul se culcă flămând și se scoală dator și Țăranii acum mor de sete pentru că nu mai au după ce bea apă.
   Eleva Ioana Munteanu a interpretat în final o frumoasă Doină populară,  după care gazda și-a invitat oaspeții la o felie de cozonac, un suc, un ceai sau un vin fiert.
***tecuceanul.ro