luni, 10 februarie 2014

I Like the Museum




Muzeul Olteniei


Program de voluntariat


Craiova


martie - iulie 2014





Sezatoarea




Muzeul Etnografic Reghin


Scoala de altadata din lumea satului


Caminul Cultural Dedrad


13 februarie 2014





Grafica romaneasca 2013




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National de Arta al Moldovei


Chisinau, Republica Moldova


13 februarie - 2 martie 2014





Argument
De la creionul cu grafit la creionul digital

   Am definit, în primele ediţii ale Salonului de Grafică Românească, scopul acestei manifestări anuale. El a rămas neschimbat: şi ediţia din anul acesta îşi propune deci să fie o platformă deschisă manifestărilor de gen. Redefinind însă, condiţiile de participare – respectiv înscriind doar lucrări produse în ultimii doi ani – am obţinut o ediţie mai condensată, cu lucrări mai recente.
    Actuala ediţie este dominată de tehnici mixte, tehnici ce reclamă o oarecare independenţă tehnologică, având în vedere caracterul de unicat al produsului.
Informații suplimentare: tinyurl.com/GraficaRomaneasca

Himalaya




Expozitie de fotografie: Ionel Onofras


Galeriile Cupola, Iasi


11 februarie 2014





    Uniunea Artiştilor Plastici din Romania - Filiala Iaşi vă invita la vernisajul expoziţiei Himalaya a artistului fotograf Ionel Onofraş. Acesta va avea loc marţi, 11 februarie 2014, de la ora 17.00, la Galeriile Cupola de pe strada Cuza Vodă, nr. 2.
   Fotograful Ionel Onofraş este un temerar, primul artist din zona Moldovei care a surprins frumuseţile Himalayei prin lentila unui profesionist, putându-i număra pe degetele unei mâini pe ceilalţi fotografi români care s-au avântat spre "acoperişul lumii”.
   Fotografiile, 50 la număr, transmit plăcerea călătoriei, entuziasmul aventurii, purtându-l pe privitor dintr-un loc în altul, simţind imaginile prin ochii artistului călător.
   Artistul ne invită să îi urmărim traseul intim, să pătrundem în ritmul diferit al vieţii umane din aceşti munţi, viaţă care de mult nu mai este izolată, fiind expusă diferitelor forţe de schimbare caracteristice lumii contemporane. Ionel Onofraş descoperă însă umanitatea în spaţii şi chipuri neaşteptate; frumuseţea oamenilor emană din bucuria cu care îşi trăiesc existenţa, o frumuseţe nealterată de prezenţa călătorului. De o compoziţie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare şi răbdare, de la aşteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului şi al oamenilor lui, explicând relaţia dintre om şi natură, aşternând fragmente de poveste.

Exploratorul umanităţii

   Pentru majoritatea dintre noi, fotografia de călătorie surprinde previzibila frumuseţe a unui răsărit, a solitudinii unui munte, însă Ionel Onofraş descoperă frumuseţea în cele mai neaşteptate locuri. La o primă impresie, fotograful se lansează cu această expoziţie pe calea adesori explorată, cea a fotografiei de călătorie. Spunând aceasta ne putem întreba care poate fi în acest moment condiţia fotografului care vrea să surprindă imagini într-o călătorie pe care el (dar şi privitorii) ar putea-o considera ca fiind "iniţiatică”. În această expoziţie descoperim cu surprindere că fotograful Ionel Onofraş imortalizează peisajele montane de o incontestabilă splendoare, dar care, în mod paradoxal sunt dublate de un alt fel de "măreţie”. Doar aparent aceste fotografii ar dori să surprindă vastele întinderi ale munţilor, soarele şi norii care la mângâie culmile, pentru că, într-un fel, aceste mari întinderi rămân pe fundal iar în prim plan ajunge o realitate imediată, o nouă descoperire. Ne dăm seama că în prezent călătorul este lipsit de posibilitatea de a descoperi noi teritorii, aşa cum au avut privilegiu călătorii descrişi în epopeile Greciei antice, până la jurnalele de călătorie ale secolului al-XVIII-lea. Lipsit de această posibilitate, dar ca un adevărat explorator (înzestrat şi cu calităţi de poet), Ionel Onofraş se apleacă spre un alt fel de descoperire: descoperirea umanităţii, deseori în spaţii şi chipuri neaşteptate. Frumuseţea oamenilor emană din bucuria cu care îşi trăiesc existenţa, o frumuseţe nealterată de prezenţa călătorului, atemporală.
    De o compoziţie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare şi răbdare, de la aşteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului şi al oamenilor lui, explicând relaţia dintre om şi natură, aşternând fragmente de poveste. Lumina ce cade pe piscurile înzăpezite, surprinse atât la răsărit cât şi la apus, nu crează doar un contrast între umbră şi lumină, ci o senzaţie de linişte, de absolut. Ionel Onofraş ştie să aprecieze frumuseţea naturală a razelor soarelui asupra unui pământ neatins de "civilizaţie”.
   Trecând prin şi surprinzând aşezări mici şi concentrate, din ce în ce mai risipite odată cu ascensiunea sa pe munte, la figuri umane care trădează doar în aparenţă greutăţile vieţii într-un climat aspru, la peisaje de-a dreptul maiestuoase, fotograful extrage şi amplifică culorile aşa cum le-a găsit în acest colţ de univers atins doar din mers de fiecare călător, Himalaya.
***via Muzeul de Arta Prahova

Mondoradio




Asociatia Radioclubul Romaniei


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


13 - 27 februarie 2014






    În cadrul expoziţiei, deschisă între 13 - 27 februarie 2014, în spaţiile Artotecii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (Șos. Mihai Bravu, 4; staţia Obor), vizitatorii vor avea prilejul să admire vechi aparate de radio realizate de firme de top mondial: Philps, Siemens, Blaupunkt, Tesla, precum şi cunoscuta firmă românească Radio Popular, ulterior Electronica.
   Exponatele acoperă perioada 1925 - 1972, cel mai vechi fiind un radio cu reacţie produs în România. O adevărată bijuterie tehnică este şi aparatul LUMOPHON GLORIA produs în Germania în 1929. Aparatul de radio cu galena, produs, în 1954, în România constituie o altă realizare de excepţie.


   Pe parcursul expoziţiei va fi aniversată ZIUA MONDIALĂ A RADIOULUI.
   Ziua Radioului (13 februarie) este o sărbătoare instituită de UNESCO, în semn de preţuire pentru acest important vector de informaţie şi diseminare a culturii.
   Pe 18 februarie se va desfăşura simpozionul dedicat împlinirii a 54 de ani de la înfiinţarea Uzinelor Electronica (Bucureşti), precum şi aniversării înfiinţării Asociaţiei Radioclubul României, organizatoarea evenimentului, în parteneriat cu Mediateca GEORGE ENESCU a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.
  Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, City TV Bucureşti.

Vernisaj: joi, 13 februarie 2014, de la ora 12:00.

***http://blogulluigabu.blogspot.ro/(Sergiu-Mrian D. Gabureac)

Sapaturile arheologice din Timisoara




Sara Banatana


Bierhaus, Timisoara


12 februarie 2014




Dar din dar...




Initiative de toata lauda


Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


15 februarie - 5 martie 2014






Un om are nevoie de ajutorul nostru. Este un artist.

   Ca profesor la Universitatea Națională de Artă, Ionel Cojocariu a format mulți dintre artiștii României de azi. Acum, într-un moment greu pentru el, în care se luptă pentru viața sa, foștii lui studenți și colegii lui, de toate vârstele, încearcă să găsească mijloace pentru a-l ajuta.
    Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește, din 15 februarie, expoziția Dar din dar…, cu opere donate de artiști din toată țara, pentru licitația care va avea loc, la același muzeu, în 5 martie 2014.
    O simplă vizită în expoziție poate aduce câțiva lei în contul artistului. Cine nu va putea participa la licitație, va putea, totuși, dona o modestă sumă de bani în același cont:

RO08BPOS74507056413RON01 – Sucursala BANC POST Băneasa

   Achiziționarea, la licitație, a uneia dintre frumoasele lucrări de artă expuse, la un preț preferențial, va aduce, sperăm, mijloacele necesare pentru ca Ionel Cojocariu să poată lupta pentru viața sa și să se poată întoarce la catedră.

Cine salvează un artist, salvează o lume.

Veniți alături de noi, pentru Ionel Cojocariu!

***Iuliana Balan

Chic. Doamne de altadata




Muzeul Vasile Pogor, Iasi


10 februarie - 10 mai 2014




inchide

   În perioada 10 februarie – 10 mai 2014, la parterul Muzeului Vasile Pogor este organizată expoziția Chic. Doamne de altădată. Cei ce doresc să descopere secretele doamnelor din secolul al XIX-lea sunt invitați la Muzeul Literaturii Române Iași.
   Cadrul expozițional recreează spațiul de relaxare și conversație, în jurul ceaiului sau al cafelei, iar atmosfera de epocă este completată de muzică specifică la patefon. Bijuterii, articole de îmbrăcăminte și accesorii din perioada secolului al XIX-lea se regăsesc, de asemenea, printre obiectele expuse. Vizual, expoziția este completată de fotografii care surprind doamne celebre ale epocii și stilurile personale ale acestora.
   Obiectele expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iași, iar unele dintre ele completează colecția Istoria teatrului românesc, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.
   Expoziția Chic. Doamne de altădată poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00, iar prețul de intrare este de 3 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.
***hotnews.ro

Lansarea Cooperativei de Arta




Arta plastica contemporana romaneasca


Imbold, Galeria, Bucuresti


13 februarie - 5 martie 2014






    Joi, 13 februarie, ora 20:00, Imbold, Galeria prezintă Lansarea Cooperativei de Artă cu 13 artiști urbani: Andrei Argaetic, Alina Anca, Alina Vasile, Alina Marinescu, Alexandra Terzi, Adi Bulboacă, Angie Arndt, Cristian Preda, Daniel Nicolaș, Oana Stanciu, Ilinca Šeda, Ioana Nicoară și Victor Fota.
   Vernisajul lansează oficial Cooperativa de Arta, proiect care antrenează comunitățile în dezvoltarea artei contemporane.
   Lansarea va fi sărbătorită de that couch funk collective via nicecream.fm. La Imbold, Galeria se va instala și un Pop-Up Shop Cooperativa de Artă.
   Intrarea este liberă. Expoziția va fi deschisă între 13 februarie și 5 martie la Imbold, Galeria între orele 15:00 - 23:00.



    Pentru fiecare produs pe care îl cumperi, Cooperativa de Artă oferă mai departe 75% din preț. 50% către cauza socială care te inspiră și 25% artistului care a creat vizualul. Restul de 25% din preț acoperă toate costurile operaționale și de producție.
Cauzele Cooperativei de Artă din prezent sunt:

Ideo Ideis --> http://ideoideis.ro/
- Adopta o Casa in Rosia M -> http://www.adoptaocasa.ro/en
- Casa Jurnalistului --> http://casajurnalistului.ro/
- Cooperativa de Educatie --> http://cooperativadeeducatie.ro/
http://www.cooperativadearta.ro/ 

Spectacolul cartii




Centrul de Cultura George Apostu


Liviu Chiscop


Bacau


14 februarie 2014





Targul de Sf. Valentin




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


14 - 16 februarie 2014





    Cu ocazia sarbatorii de Sf. Valentin, Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul National de Geologie o noua editie editie a expozitiilor cu vanzare de bijuterii, cristale, pietre pretioase si semipretioase.
   Organizata si dedicata celor care sarbatoresc Ziua Indragostitilor, expozitia va aduce in prim plan posibilitatea achizitionarii de cadouri originale celor care se iubesc si apreciaza cristalele.
   Vedeta expozitiei, cuartul roz, denumita de specialistii in cristaloterapie « piatra iubirii neconditionate si a pacii infinite » va fi prezentata in forma bruta – esantioane de colectie, dar si montata in interesante bijuterii lucrate manual.
   Vizitatorii care poarta numele Sfantului Valentin si derivatele acestuia 
beneficiaza de intrare gratuita !
Program de vizitare : 10.00-17.30 .
Pretul unui bilet este de 8 lei, 4 lei redus.
Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 021/212.89.52.