sâmbătă, 1 februarie 2014

Exponatul lunii februarie




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 februarie 2014






   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 februarie 2014, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce va putea fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. 
   Este vorba despre un POTIR realizat în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (judeţul Hunedoara), atelier care a funcţionat între anii 1805-1865. Potirul face parte din categoria de obiecte de o deosebită valoare artistică, fiind creat în serie mică în cadrul manufacturii.


   Piesa se încadrează ca perioadă de execuţie între anii 1820-1859, interval în care atelierul practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly, data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, în timp ce extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.


Biroul de Relaţii cu Publicul

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească


Laurențiu Zloteanu: The Spirit of the Body


Tramvaiul 26, București


1 februarie 2014





  Sâmbătă, 1 februarie 2014, începând cu ora 19:00, în Tramvaiul 26 (str. Cercului nr. 6), va avea loc vernisajul expoziției The Spirit of the Body, semnată de Laurențiu Zloteanu. 
  Invitat special al evenimentului va fi artistul plastic Laurențiu Dimișcă, președintele Fundației Outsider Art Ro. În cadrul exopziției, veți putea viziona și două proiecții supriză. De asemenea, în completarea imaginii vizuale, Laurențiu Zloteanu va citit și câteva poeme de-ale sale. 

Vă așteptăm!


  "Am fost pus în faţa încercării de a constrânge funcţia morală a privitorului, tocmai pentru a re-stabili frumuseţea trupului, în special a zonelor erogene, cu scopul clar şi bine definit de a re-produce prin aceste imagini mentale importanţa sexualităţii şi, totodată, integrarea ei ca parte esenţială în existenţa unui individ." (Laurenţiu Z)

  Laurenţiu Zloteanu a început să deseneze de la vârsta de 2-3 ani, fiind absorbit de prezenţa sinelui său profund din timpul travaliului creator. În adolescenţă, a distrus marea parte a lucrărilor. Ulterior, îşi re-descoperă acea Stare a Eului său, Starea de Copil, şi îşi continuă activitatea de înţelegere a inconştientului personal prin intermediul desenului. Este la cea de-a doua expoziţie personală, având lucrări expuse şi la Salonul Internaţional de Artă Singulară din Bucureşti, ediţia a III-a, în cadrul Atelierului de Creaţie Laurenţiu Dimiscă. Nu se consideră un artist, mai degrabă un om din 7 miliarde de oameni. Povestea vieţii lui Jean Michel-Basquiat este, prin identificare, povestea lui. Nu are studii în domeniul artelor şi nici nu caută să fie învăţat să facă orice altceva, decât ceea ce ştie să facă.

   Laurenţiu Dimișcă s-a născut la Piatra Neamţ, pe data de 17 ianuarie 1977. A studiat la liceul de arte plastice Victor Brauner, din Piatra Neamţ, continuându-şi studiile la Cluj-Napoca și absolvind masterul în pictură la Universitatea de Pictură şi Design. Din anul 2001 este membru UAP România. În anul 2011, îşi finalizează Doctoratul în Arte Plastice şi Decorative, lucrarea sa de doctorat numindu-se: Arta Brută. Artă sau Nebunie? Până în prezent, a avut numeroase expoziţii personale şi de grup, atât naţionale cât şi internaţionale, fiind recunoscut ca "tenacele outsider" al României. Este preşedintele Fundaţiei Outsider Ro, deschizând în Bucureşti prima galerie de OUTSIDER ART, specializată în Artă Singulară, Artă Brută, Noua Figuraţie, Artă Naivă, Outsider Art, Artă Populară, Artă Alternativă, Artă Vizionară, Artă Schizofrenică, Raw Vision şi Artă Contemporană.

www.outsideart.org
www.dimiscartgallery.com


  Dorina Cioplea s-a născut la 29 ianuarie 1987, la Târgu-Jiu. Absolventă şi licenţiată a Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, secţia Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative. Prezentă cu lucrări de pictură şi grafică în mai multe expoziţii de grup încă din timpul liceului. Activează în presa scrisă şi audio-vizuală din 2007, lucrând ca redactor, redactor cultural, secretar şi coordonator de redacţie. Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012, a fost managerul Galeriei Galateea, prima galerie de ceramică din țară, iar timp de o jumătate de an, a reprezentat imaginea editurii Tracus Arte.

www.agentiadecarte.ro

Afisul si materialele promo au fost realizate de Monica Magureanu 

www.neipandorra.ro

Cenaclul literar Mihail Sadoveanu



Lansare de carte


Ana Ruse, Ina-Simona Cirlan, Dan Norea


Cercul Militar, Constanta


6 februarie 2014