vineri, 31 ianuarie 2014

La ceas aniversar




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


5 februarie 2014



Miercuri, 5 februarie 2014, Muzeul Țăranului împlinește 24 de ani de la (re)înființare. 

Cu această ocazie, intrarea în expoziția permanentă și în expozițiile temporare va fi liberă.

În această zi aniversară, Muzeul Național al Țăranului Român își invită publicul 
la vernisajele a două expoziții și la un concert de muzică de cameră.

Program:

ora 14.00, la vernisajul expoziției Rușii lipoveni din România, la Sala Laolaltă și Școala Satului
ora 17.00, vernisajul expoziției În urma acului. Românii de peste Bug, la Sala Irina Nicolau
ora 19.00, Concertul orchestrei de cameră PHILARMONIA a
 Centrului Național de Artă Tinerimea Română, la Studioul Horia Bernea


  Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 5 februarie 2014, ora 14.00, la Sala Laolaltă, la vernisajul expoziției Rușii lipoveni din România.
  "Lipovean” a fost un termen atribuit, în România, ruşilor ortodocşi de rit vechi. Aceştia se numesc între ei "staroveri” (în traducere: de credinţă veche) sau "staroobreadţî” (în traducere: de rit vechi). După evenimentele din decembrie 1989, s-a impus termenul de "ruşi lipoveni”.
   Lipovenii locuiesc, în special, în județul Tulcea, precum și în zona Bugeacului, în preajma orașului Vâlcov, din regiunea Odessa. Mici grupuri de lipoveni trăiesc și în Moldova, inclusiv în Bucovina, dar și în județele Brăila, Constanța și Ialomița.
   În expoziţie au fost incluse obiecte având caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar și lucruri de uz casnic.
   Expoziția, deschisă cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înființarea Muzeului, va putea fi vizitată până în ziua de 27 aprilie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
   Parteneri: Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, TVR



   Pentru noi, a fost emoționant să aflăm că în Ucraina, dincolo de Bug, trăiau în anii ‘40 - și încă mai viețuiesc - comunități rurale românești. Informația a căpătat materialitate odată cu descoperirea colecției de cusături alcătuită în 1943 de către Anton Golopenția și dăruită, începând din anul 2006, Muzeului nostru, de către Sanda Golopenția. Expoziția ÎN URMA ACULUI propune un discurs vizual, audio și audiovizual despre povestea cusăturilor românești din Donbas. 
   Războaie, închisori, emigrări, amuțiri, multă răbdare: cusăturile au drumețit, au emigrat, au fost închise. Ștergare, cămăși și păretare au călătorit pe rute lungi, din Donbas, la București, din București, la Ithaca, N.Y., și de acolo la Providence, R.I. în Statele Unite, apoi, din Providence, înapoi, la București. Drumurile s-au înscris în intervalul 1943–2005. Unele dintre cusături au stat în lăzi, cutii sau dulapuri, nebucurând ochii nimănui, timp de mai bine de 50 de ani. 
   Poate că e timpul să încercăm să scoatem de sub sfielile tăcerii de cultură mereu altfel dominată și mereu îndoindu-se de sine momente, cum a fost cel al cercetării I.R.E.B., în care s-a îndrăznit tinerește întâlnirea cu semeni înstrăinați de multă vreme, dar păstrând încă nume, vorbe și podoabe ale vieții prin care puteau fi contactați și înțeleși. Momente de acest fel luminează nu numai un aspect al trecutului românesc, ci și modul în care se poate vorbi astăzi despre o diversitate românească. (Sanda Golopenția).

  ÎN URMA ACULUI. ROMÂNII DE PESTE BUG – expoziție deschisă în sala IRINA NICOLAU, în perioada 5 februarie – 2 martie 2014. Vernisajul va avea loc în ziua de 5 februarie, ora 17.00, cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înființarea Muzeului.

  Vineri 7 februarie, la ora 14.00, în expoziție se vor lansa volumele:
Școala sociologică de la București. Publicații, expoziții și proiecte internaționale (număr special, Transilvania 1/2014)
și
Școala sociologică de la București. Contexte, tendințe, crize (număr special Sfera Politicii, mai-iunie 2013)

Vor vorbi: 
Sanda Golopenția, Vintilă Mihăilescu, Zoltán Rostás, 
Dumitru Sandu, Radu Vancu și colaboratorii celor două reviste.

Fotografie versus pictură




Expoziția: Abstract


Carol 53, București


1 - 15 februarie 2014




    Va invitam in perioada 1 -15 februarie la expozitia de grup fotografie versus pictura Abstract
     Vernisajul are loc pe 1 februarie, ora 18:00, in cladirea de pe bulevardul Carol nr 53.

Expun fotografii: 

Florin Cristache (cel care a avut ideea acestei expozitii), Florentina Margelatu, 
Daria Virbanescu, Romeo Zaharia, Teodor Octavian Nicolescu, Viorel Pirjan, 
Adi Tache, Flori Jianu, Ciprian Dumitrescu, Traian Baderca, Mihaela Floriana Soare, 
Iulia Antocica, Alina Corcoz, Isabelle Nicoleta Baciu si Diana Cretu.

Expun pictorii: 

Alina Cristache, Alexandra Visan, Claudia Dragan, Andreea Juverdeanu, 
Constantin Turcanu, Cornelia Maria Tuglui, Florin Cristache, Ildiko Juverdeanu, 
Madalina Dima, Maria Schmidt, Coralia Draia, Mihaela Cuturela, Ciurea Ioana, 
Luiza Cala, Roxana Para si Mitu Adrian Valentin.

Gazda: 

   CAROL 53 monument de arhitectura revitalizat, mediu deschis ce stimuleaza, incurajeaza si promoveaza initiativele persoanelor sau grupurilor de personae. Oferind un spatiu neutru, partile divergente sau convergente ale societatii pot confrunta si dezbate idei, redefinind comunicarea si conturand noi raporturi intre generatii, ocupatii si interese in scopul dezvoltarii orasului si culturii acestuia.
   Carol 53 este un program pilot, care prin documentare poate servi drept model de abordare pragmatic pentru grupuri de initiative si pentru spatii abandonate sau degradate ale caror potential este ignorant sau se pierde in procese birocratice, astfel rezultand distrugerea sau pierderea irecuperabila a acestora. Metoda este asumarea totala atat a spatiului cat si a situatiilor ce-l definesc.

Pe simezele Capitalei - Șelari 13




Arta plastică contemporană românească


Galeria Simeza, București


31 ianuarie - 9 februarie 2014




Romania...(mereu) olimpica




Radio Romania Cultural


Cafeneaua de stiinta


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


3 februarie 2014




Photo: Laureaţi ai Olimpiadelor Internaţionale vin la Cafeneaua de ştiinţă

Invitaţii Cafenelei de ştiinţă (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din data de 3 februarie a.c., transmisă în direct la Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, între orele 19.00 - 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vor fi: Anamaria Leonescu, olimpic national, Vlad Mihai Mandric,  medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională Mendeleev (2013, Uzbekistan) şi aur la Olimpiada Internationala din Tuymaada, Rusia, iulie  2013 şi Mihnea Daniel Zoican , bronz la Olimpiada de Ştiinte pentru Juniori din India, decembrie 2013, toţi trei elevi ai Colegiului National Sf. Sava din Bucureşti;  Simina Diaconu, clasa a XI-a, Liceul International de Informatică, medaliată cu aur (a doua clasată) la prima Olimpiada Europeana a fetelor în 2012, cu argint la aceeaşi olimpiadă în 2013 si medaliată la Olimpiada Balcanica de matematica din 2013; Tudor Ciobanu, medalie de Aur la Romanian Masters of Physic 2013, medalie de Argint la Olimpiadele Internaţionale de Fizică din Estonia, 2012 şi Danemarca, 2013, premiul I la  Concursul Pre-Olimpic Romano-Ungar 2013 şi premiul al II-lea la Concursul Pre-Olimpic Romano-Ungar, 2012, Denis Turcu,  Medalie de Aur Absolut la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013, medalie de Argint la Olimpiada Internationala de Fizica 2013, medalie de Argint la Romanian Master of Physics 2013 şi medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Astronomie 2013, ambii elevi în clasa a XII-a la Liceul International de Informatică, Bucureşti.
Detalii pe: http://www.radioromaniacultural.ro/laureati_ai_olimpiadelor_internationale_vin_la_cafeneaua_de_stiinta-11410

  Invitaţii Cafenelei de ştiinţă (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din data de 3 februarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, între orele 19.00 - 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vor fi: Anamaria Leonescu, olimpic national, Vlad Mihai Mandric, medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională Mendeleev (2013, Uzbekistan) şi aur la Olimpiada Internationala din Tuymaada, Rusia, iulie 2013 şi Mihnea Daniel Zoican, bronz la Olimpiada de Ştiinte pentru Juniori din India, decembrie 2013, toţi trei elevi ai Colegiului National Sf. Sava din Bucureşti; Simina Diaconu, clasa a XI-a, Liceul International de Informatică, medaliată cu aur (a doua clasată) la prima Olimpiada Europeana a fetelor în 2012, cu argint la aceeaşi olimpiadă în 2013 si medaliată la Olimpiada Balcanica de matematica din 2013; Tudor Ciobanu, medalie de Aur la Romanian Masters of Physic 2013, medalie de Argint la Olimpiadele Internaţionale de Fizică din Estonia, 2012 şi Danemarca, 2013, premiul I la Concursul Pre-Olimpic Romano-Ungar 2013 şi premiul al II-lea la Concursul Pre-Olimpic Romano-Ungar, 2012, Denis Turcu, Medalie de Aur Absolut la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013, medalie de Argint la Olimpiada Internationala de Fizica 2013, medalie de Argint la Romanian Master of Physics 2013 şi medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Astronomie 2013, ambii elevi în clasa a XII-a la Liceul International de Informatică, Bucureşti.

Exponatul lunii februarie




Muzeul Judetean Teleorman


Chimir


Alexandria


1 - 28 februarie 2014





   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 3 februarie 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII FEBRUARIE.
   Pentru perioada 1- 28 februarie 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un Chimir.
Acest obiect provine din comuna Siliştea (cunoscută în trecut sub denumirea de Grosul) a judeţului nostru, fiind achiziţionat în anul 1982. 
  Chimirul este un brâu lat de piele specific costumului popular bărbătesc din zona Teleorman şi din alte părţi ale ţării şi se mai numeşte şerpar. Chimirul expus datează din perioada 1875 – 1900. Este confecţionat de către meşteşugari curelari care foloseau pielea zisă "blanc” sau "toval”, obţinută prin argăsirea vegetală a pieilor crude. Pielea pentru chimire se pregătea cu grijă, ca să se obţină fâşii late cu suprafaţa netedă, pe care se aplică broderie sau suprafeţe subţiri de piele de ovină brodate sau decorate, numite "ihră”. 
   Chimirul expus prezintă decoraţiuni obţinute prin broderie pe piele policromă (realizată cu ajutorul acelor fâşii înguste de piele numite irhă şi cu ajutorul firelor metalice), cu motive geometrice şi florale. Prezintă un buzunar a cărui clapetă este decorată cu capse şi rozete, iar întreaga suprafaţă este decorată prin repusare, ştanţare şi capse.





    Vă semnalăm apariţia numărului 1/ 2014 al buletinului electronic al Muzeului Judeţean Teleorman, e-buletin semestrial de informare.
    e-buletinul Muzeului Judeţean Teleorman cuprinde, în cele 36 de pagini, informații referitoare atât la manifestările pe care instituția noastră le-a organizat şi găzduit în ultimele 6 luni ale anului 2013, cât şi la cele care se vor derula în perioada ianuarie-iulie 2014 - proiecte, expozitii, colocvii, simpozioane, manifestari, o rubrică destinată comentariilor vizitatorilor dar si articole de popularizare din domeniile arheologie, istorie, etnografie, patrimoniu etc.
Buletinul apare de două ori pe an, la 31 ianuarie şi 31 iulie. 

Poate fi vizualizat accesând pagina de web a instituţiei :

Intimitate




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile Fundatiei Regale, Biblioteca Centrala Universitara, Iasi


3 - 28 februarie 2014






***via Muzeul de Arta Prahova