vineri, 17 ianuarie 2014

Ziua Municipiului Braila




Muzeul Brailei


Lansare de carte


Braila


20 ianuarie 2014






   Cu ocazia împlinirii a 646 de ani de atestare documentară a municipiului Brăila (20 ianuarie 1368 - 20 ianuarie 2014), Muzeul Brăilei vă invită luni, 20 ianuarie 2014, ora 13.00, la sediul din Piaţa Traian nr. 3, să participaţi la manifestările organizate cu acest prilej:
1. Lansarea lucrării Atlas istoric al oraşelor din România, seria B, Ţara Românească, Fascicula 3, Brăila, apărută la Editura Istros a Muzeului Brăilei, în colaborare cu Academia Română / Comisia de Istorie a Oraşelor din România;
2. Lansarea publicaţiei anuale a Muzeului Brăilei Brăila 646.
Prezintă: prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei.

Expozitie de fotografie artistica




Vali Toma: Trup si suflet


Hotel IBIS, Constanta


1 - 25 februarie 2014




Ziua Culturii Nationale




Prezente romanesti peste hotare


Maia Morgenstern: O femeie singura


Bruxelles, Belgia


18 ianuarie 2014






   Institutul Cultural Român Bruxelles vă recomandă, cu prilejul Zilei Culturii Nationale, spectacolul O femeie singură de Franca Rame şi Dario Fo, în interpretarea  actriţei Maia Morgenstern. Evenimentul organizat de EAM va avea loc Bozar sâmbătă, 18 ianuarie 2014, orA 20:00. 

  Spectacolul poartă semnătura regizorului Marcel Stănciucu și este o producţie a companiei Un teatru ca toate celelalte. 

  Povestea Mariei, o femeie din clasa de mijloc, preocupată de gospodărie şi creşterea copiilor, ia o turnură neaşteptată în momentul în care întâlneşte un tânăr cu care are o idilă. Drama unei femei devastate, agresată de soţul gelos, este însă înseninată de sclipirile de umor ale personajului interpretat de Maia Morgenstern, care reuşeşte, de fiecare dată pe scenă, să creeze un recital actoricesc plin de nuanţe, subtilitate şi pasiune.

Bilete: Bozar, 02 507 82 00
Spectacolul este prezentat în limba română.
***Icr Bruxelles

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Adrian Fratila: Biblioteca de la figurativ la abstract


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


22 ianuarie - 22 februarie 2014






   Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi are placerea sa va invite miercuri, 
22 ianuarie 2014, ora 17.00, la vernisajul expozitiei de pictura BIBLIOTECA DE LA FIGURATIV LA ABSTRACT a artistului plastic ADRIANA FRĂŢILĂ, ce se va desfasura la Galeria de Arta Octavian Ioan Penda a muzeului (str. Londra nr. 39, sect. 1, Bucuresti).
  Expozitia cuprinde 40 de lucrari, realizate in ulei pe panza, si va fi deschisa in perioada 22 ianuarie – 22 februarie 2014.
  Evenimentul va fi prezentat de scriitorul Florin Toma.

  "BIBLIOTECA – subiectul si titlul alese sunt o consecinta a pasiunii mele pentru carte si <lucrul> cu cartea sub toate formele.
   Acesta a fost si proiectul meu de master in pictura pe care l-am incheiat in vara anului trecut.
   Expozitia se doreste un omagiu adus cartilor, respectiv bibliotecilor, si celor iubitori de carte – incepand cu cei care le creeaza, cei care le tiparesc si terminand cu cei care le parcurg filele cu bucurie.
  Privind retrospectiv, alegerea temei imi era probabil predestinata - <Daca nu m-ai fi gasit, nu ma cautai>, spunea la un moment dat C. Noica in Jurnal filozofic.
   Am simtit dintotdeauna ca lumea cartilor este o lume care iti permite sa fii liber, o lume care te ajuta sa scapi de realitatea pe alocuri deprimanta inauntrul careia de multe ori ma simt straina, chiar neajutorata.
  Lucrarile mele reprezinta o calatorie spirituala in universul cartilor, un univers imaginar, fantastic si miraculos, o lume alternativa, o forma sublimata de intoarcere in Paradis.
Nu degeaba deasupra rafturilor Bibliotecii din Alexandria se afla inscriptia <Locul unde sufletul isi va gasi leacul>, iar peste veacuri Jorge Luis Borges se exprima intr-un fel asemanator, in Cartile si noaptea: <Eu mi-am imaginat intotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci>.
  Parcursul acesta de la FIGURATIV la ABSTRACT a fost o mare provocare pentru mine; am incercat sa abordez riguros, constructivist, geometric, redand cat mai realist obiectul carte, reducand apoi pana la absurd, pentru a obtine abstractul, vizand esenta, esentialul, o abordare nu tocmai usoara, care se reflecta in compozitii obtinute din paralelismul unor fascicole luminoase, delimitate de ample linii grafice sau…introducand semne/insemne, redand cumva labirintul in care ne ratacim fiecare in dorinta de a gasi calea catre noi insine.
  Fiecare carte e o lume, fiecare biblioteca este un intreg univers! Un adevarat labirint, in care intri inca de la primele carti citite si din care nu-ti vei mai dori sa iesi, mai mult ca sigur, niciodata…
  Marturisesc ca iubesc cartile, iubesc nebuneste cartile; pentru mine sunt vii, le aud muzica, linistea, spaima, strigatul, le simt magia.
Sper ca acest periplu prin labirintul BIBLIOTECII sa fie privit ca un jurnal intim in care sa-mi fie citite starile sufletesti, tristetea anilor cand nu am putut picta si intreaga fascinatie pe care cartile o exercita dintotdeauna asupra mea." 
(ADRIANA FRĂŢILĂ

Calatorie vizuala si sonora




Henri Codenie: India - tara de rishis


Galeria de Arta Gheorghe Petrascu, Tecuci


22 ianuarie - 8 februarie 2014






  India, ţară cu 1,2 miliarde de chipuri, rămâne departe de orice imaginaţie tipic europeană, ea nu încape în nici o cuprindere, grăbită de secolul în care trăim, scapă cel mai ades terminilor, aprecierilor, încadrărilor şi surprinde mai mult decât orice alt loc de pe pământ.
  Nimic nu demonstrează mai exact şi poate mai desfăşurat în aspecte, acest lucru, decât fotografia document. Vorbele, poveştile, textele sunt uneori de prisos. O imagine însă ne plasează în imediată apropiere şi dă înţeles şi veridicitate unor “iluzii” de lumina, culoare şi exotism.
  Henri Codenie, un adevărat stăpân al aparatului foto, un observator subtil şi cu simţul umorului şi un cunoscător al vieţii şi societăţii indiene, un belgian ajuns la Tecuci, ne pune în faţă acestei Indii incredibile începând de miercuri, 22 ianuarie, până pe 8 februarie 2014.
  Alături de Henri Codenie, la deschiderea expoziţiei INDIA - TARA DE RISHIS, miercuri, 22 ianuarie 2014, ora 14:00, la Galeria de Artă Gheorghe Petraşcu vor fi doi invitaţi de onoare: Domnul senator Ionel Daniel Butunoi şi puclicistul galaten Victor Cilincă.
  Teodora Chilian, o voce menită să trezească calde sentimente va încerca un sangit, muzică plină de magie a Indiei.
  Incredibila INDIE - TARA A INTELEPTILOR RISHIS este o călătorie vizuală şi sonoră la care va invităm cu pasul, cu privirea, dar mai ales cu sufletul.
***Gologan Lucia

Salonul premiantilor UAPT 2013




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Helios, Timisoara


editia a II-a, 17 ianuarie - 4 februarie 2014






   Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Timişoara, vă invită vineri, 17 ianuarie 2014, ora 18.00, la Galeria Helios, la vernisajul SALONULUI PREMIAŢILOR UAPT, 2013, ediţia a 2-a.   Evenimentul celebrează performanţele artiştilor vizuali profesionişti timişoreni (membri sau ne-membri ai filialei) pe anul 2013, onoraţi cu premii (speciale, onorifice sau I-III) în urma deciziilor comisiilor de jurizare la diferite concursuri anuale, bienale etc, indiferent de specificul lor – local, naţional şi/sau internaţional. 
  Un eveniment de bilanţ în rândul breslei, cu dorinţa reflectării evoluţiei şi imaginii generale a artei vizuale din Timişoara în rândul publicului larg.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 ianuarie – 4 februarie 2014.
Vă aşteptăm cu drag!


Ioan Szekernyes Ciprian Chirileanu
preşedinte UAPT vice-preşedinte UAPT
curator Salonul Premiaţilor UAPT, 2013

Pe urmele lui Homo sapiens




Muzeul Brăilei - Secția Științele Naturii


Brăila


ianuarie - februarie 2014





  În perioada ianuarie-februarie 2014, la Muzeul Brăilei – Științelele Naturii (Parcul Monument) va fi deschisă publicului foto-expoziția: Pe urmele lui Homo sapiens.
  Deși expoziția are un caracter preponderent științific, prezentând publicului o serie de informații succinte cu privire la specia de hominide prezentată și regiunea geografică în care s-a efectuat descoperirea, imaginile cu reconstituiri reprezentând scene din viața acestor ființe demult dispărute oferă privitorului o imagine idilică asupra acelei lumi.
  Apariția omului pe pământ, locul pe care acesta îl ocupă în lumea vie, originea și evoluția genului uman sunt probleme care au frământat dintotdeauna mintea omenească. Pentru aceste întrebări s-au găsit, însă, răspunsuri variate, în funcție de diferitele trepte ale dezvoltării societății umane. Acestea se grupează astăzi în două concepții diametral opuse: concepția creaționistă, idealistă prin excelență, dar recunoscută de mulți oameni de știință și care constituie încă subiectul unor interminabile dezbateri, și concepția evoluționistă, cu caracter adânc materialist.
   În expoziția de față, vom face referire la cea de a doua ipoteză, respectiv, teoria evoluționistă, care susține faptul că omul provine din niște strămoși comuni foarte îndepărtați ai săi și ai antropoidelor. 
  Cercetările paleo-antropologice efectuate de-a lungul timpului, în special cele din ultimul secol, au scos la iveală resturi fosile și documente numeroase care sprijină această concepție.
S-au descoperit astfel strămoși îndepărtați care au dat naștere mai multor ramuri evolutive și care au tins să evolueze independent pe linia umanizării: hominizii.
  Această linie evolutivă mai bine studiată cuprinde două etape importante ale procesului umanizării: Homo erectus și Homo sapiens. 
  Fiecare element al familiei ”homo” a dominat planeta pentru o perioadă de timp după care a dispărut. ”Homo sapiens sapiens” a existat de peste 35.000 de ani, resturile fosile descoperite dovedind posibilitatea sa de a se adapta la toate situațiile ostile. Putem spune că de aici înainte, evoluția omenirii începe a fi determinată de factorii sociali, cei biologici trecând pe planul al doilea.
   Evoluția omului a avut loc foarte lent, desfășurându-se pe o perioadă de peste 4 milioane de ani. Omul a progresat din etapă în etapă, în funcție de dezvoltarea sa cerebrală, mărimea creierului fiind avantajul care a dus la evoluția sa. Au apărut întâi uneltele, iar acestea au dat posibilitatea supraviețuirii.
   Înţelegerea evoluţiei umane se bazează pe interpretarea fosilelor cunoscute, iar imaginea este departe de a fi completă. Apariția noilor metode de investigare, datare și reconstituire, vor permite completarea multor lacune în înţelegerea evoluţiei omului, iarîn anii ce vor urma vom observa o creştere enormă în informaţii despre istoria biologică a omului.
  Sperăm că prin această modestă foto-expoziție vom reuși să răspundem unor întrebări legate de originea și evoluția speciei umane și să punem la dispoziția celor interesați o prezentare cât mai ”actuală” a datelor care privesc una din cele mai importante probleme ale omenirii din toate timpurile, deoarece se referă la origine, evoluția și poziția în natura vie a propriei noastre specii.
Vă așteptăm, cu drag! 
(text: dr. Nicolae Onea, cercetător - Secţia Artă, Etnografie şi Ştiinţele Naturii)

Așa cum a fost




România de-altădată


Călătorind prin țara mea (G, H, I)


Colecții și Colecționari


Cartofilie



Colaj. Cod: 2808. Foto: V. Stamate. 1979. Necirculată.
Imaginea din centru Tabăra de pionieri și școlari Gălăciuc.


Gălăciuc (Jud. Vrancea). Tabăra de pionieri. Foto: Al. Florescu. 1980.


Gălăuțașul, unul dintre importantele centre de producție a lemnului
din județ. Volum: Județele patriei - Harghita. 1979.


Galeș, muzeu etnografic. Pliant: Județul Sibiu. 1977.
Idem, 1979.


Vedere din Gătaia. Cod: 9987. A doua parte a anilor '60. Necirculată.


Geamăna, iazul de decantare Valea Șesii, județul Alba.
Foto și editare: Dan Tăuțan. Anii 2000. Necirculată. 


Biserica fostei Episcopii a Geoagiului, sec. XVI, din apropierea
mănăstirii Rîmeț. Pliant: Mînăstirea Rîmeț. 1981.


Casa memorială George Enescu din satul cu același nume.
Volum: Suceava - Îndreptar turistic. 1964.


Satul George Enescu. Casa memorială George Enescu. 
Cod: 1868. Anii '70. Necirculată.


Bustul lui George Enescu din fața casei memoriale.
Volum: Suceava - Îndreptar turistic. 1964.


Troiță de piatră în satul Geogel, Munții Apuseni.
Foto și editare: Dan Tăuțan. Anii 2000. Necirculată. 


Biserica din lemn la Gheorghițeni.
Volum: Vatra Dornei - Mic ghid turistic. 1977.


Călător prin Bihor. Biserici de lemn. Colaj. Foto: Ovi D. Pop. 2017. Necirculată.
Colaj. Editor: Consiliul Județean Bihor.
Grafică de pe spatele ilustratei imprimată răsturnat.
Imaginea din dreapta, sus: Gheghie (XVIII).


Colaj. Munții Apuseni. Cod: 1164. 1976. 
Imaginea din mijloc: Satul Ghelar. 
Alt tiraj, același cod: 1990.


Ghelar - club muncitoresc. Volum: Hunedoara - Ghid al județului. 1969.


Biserica nouă cu troița veche - comuna Ghelari (jud. Hunedoara).
Format foarte mare. Editor neprecizat. Anii 60 - 70. Necirculată.


Ghergani-Dîmbovița. Capela Ion Ghica.
Editor: Muzeul Județean Dîmbovița. Necirculată.


Vedere din Gherla. 1965.
Idem, album: Regiunea Cluj. 1965.


Gherla. Piata Libertății. Cod: 242. Foto: Petcu Ion. 1972. Necirculată.


Gherla. Piata Libertății. Cod: 115. 1975. Necirculată.
Imagine identică cu cea precedentă. Contrast mai bun, carton mai lucios.
Nu mai este trecut autorul fotografiei. În schimb, cerul este "populat"
cu norii scoși, prin retușare, din imaginea de mai sus.


Gherla. Cod: 14498. Foto: Mariana și Al. Mendrea. Anii '80. Necirculată.


Gherla. Liceul Petru Maior. Cod: 2212. Foto: V. Stamate. OSETCM. 1976. Necirculată.


Vedere din Gherla. Album: Regiunea Cluj. 1965.


Combinatul pentru industrializarea lemnului din Gherla.
Album: Regiunea Cluj. 1965.


Gherla. Aspecte din secțiile combinatului.
Album: Regiunea Cluj. 1965.


Idem.


Noua fabrică de hîrtie cretată de la Ghimbav. Volum: Țara Bîrsei. 1962.


Colaj. Cod: 2007. 1980. Necirculată.
Gherla. Imaginile din stânga, jos: Vedere și centru, jos: Biserica armeano catolică.


Colaj. Cod: 3666. OSETCM. 1981.
Motelul Băița; Ștrandul; Restaurantul - Terasa; Restaurantul - Terasa.


Gherla. Colaj. Cod: 14905. Anii '80. Necirculată.


Vedere din Ghimbav. Cod: 10390. Foto: Hedy Loffler. Anii '70. Necirculata.


Ghioroc. Colaj. Imaginea din stânga, jos: Cabana din Vii. 
Cod: 539. 1976. Necirculată. 
Alt tiraj, titulatura: Cabana din vii. 1979.


Colaj. Județul Arad. Foto: D. F. Dumitru și Aurelia Cristescu. 1980.
Imaginea din dreapta, sus: Ghioroc. Cabana.


Castelul din Gilău. Volum: De-alungul șoselei Oradea - Mangalia. 1962.
 Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)



Broșură: Sfaturile Populare gospodăresc orașele și satele patriei nostre. Februarie 1958.


Județul Cluj. Colaj. Cod: 2447. Editor: OSETCM. 1976.
Imaginile din dreapta, jos: Lacul de acumulare Gilău și stânga, jos: Motel Gilău.


Județul Cluj. Colaj. Cod: 2453. Editor: OSETCM. 1976.
Imaginea a doua de sus: Motel Gilău.


Noul cămin cultural din comuna Gliganu, regiunea Pitești.
Broșură: Sfaturile Populare gospodăresc orașele și satele patriei nostre. Februarie 1958.


Satul Glogova. Cula Glogovenilor. Volum: Gorj - Ghid turistic. 1973.


Cula Glogova.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Colaj. 1973. Imaginea din dreapta, sus: Gornești.


 Castelul de la Gornești. Pliant: Județul Mureș. 1979.


Gornești. Supermagazin Gornești. Jud. Mureș.
Carnet-calendar (1981), ilustrate detașabile, Centrocoop. 1980.
Necirculată.


Biserică Sf. Gheorghe din Grădinarii. Foto: Gh. Comănescu.
Pliant: Monumente de arhitectură și artă religioasă din arhiepiscopia
Timișoarei și Caransebeșului. A doua parte a anilor '60. 


Idem. Pantocrator.


Calendarul dacic de la Grădiștea Muncelului. 
Volum: Valea Grădiștei. 1988.


Grădiștea de Munte. Vedere asupra sanctuarului dacic.
Volum: Valea Grădiștei. 1988.


Gurabarza - club muncitoresc. Volum: Hunedoara - Ghid al județului. 1969.


Oltul la Gura Lotrului. Cod: 7541. Foto: C. Savulescu. Anii '70. Necirculata.


Gura Motrului (sec. XVII). Anii '60 - '70.
Pliant: Monumente de arhitectură și artă bisericească din arhiepiscopia Craiovei.


Județul Sălaj. Monumentul lui Mihai Viteazul de la Gurăslău.
Cod: 3807. Foto: V. Stamate. 1982. Necirculată.


Guruslău - Monument închinat lui Mihai Viteazul.
Pliant: Județul Sălaj - Itinerare turistice. Anii '80.
Aceleași personaje ca în imaginea precedentă. Cadre succesive.


Gurghiu. Colaj. Imaginea din stânga, jos.
Cod: 10205. Foto: Z. Haragos și Al. Comănescu. Necirculată.


Gurghiu. Colaj. Imaginea din mijloc, jos (identică cu cea precedentă).
Cod: 10205. Anii '70. Ilustrată de format mare (15 x 20 cm.) Necirculată.


Gurghiu (jud. Mureș). Foto: C. Vladu. Anii '80. Necirculată.


Biserica din Halmagiu.
Pliant: Episcopia Aradului. 1971. 


Motelul Hanu Conachi (localitatea cu același nume).
Pliant: Județul Galați - Ghid turistic comercial. Anii '60 - '70.


Vilă la Harghita. 1966.


Vilă la Harghita. 1966.


Miercurea Ciuc. Vedere de la Băile Harghita.
Cod: 5308. Foto: A. Iancu. Anii '70. Necirculată.


Cabana Harghita. Pliant: Județul Harghita. 1978.
Idem. Pliant: Județul Harghita. Anii '70-'80.


Harghita. Biserica Sf. Ștefan. Cod: 8539. 1966. Necirculată.


Colaj. 1969.
"Multe salutări din Bălan unde m-am stabilit pe o perioadă care sper să nu fie 
prea mare. Pe aici deocamdata e frumos însă se vorbește aproape numai ungurește. 
De cîteva zile am început serviciul care nu e prea grozav din cauză că trebuie 
să intru in mină."


Hîrlău. Biserica Sf. Gheorghe. (sec. XV). Foto: M. Volbură. 1969.


Hîrlău. Biserica Sf. Gheorghe. (sec. XV). Foto: Gh. Comănescu. 1969.


Hîrlău. Biserica Sfîntul Gheorghe. Cod 3001. 1969. Necirculată.


Colaj. Cod: 607. 1973. Necirculată.
Imaginea (identică cu cea precedentă) din dreapta, sus: Hîrlău - Biserica Sf. Gheorghe.
Alt tiraj, 1975.


Hîrlău - Biserica lui Ștefan cel Mare. Pliant: Iași și împrejurimi. Anii '70.


Biserica Sf. Gheorghe Hîrlău. Vedere dinspre sud. Zidită în anul 1492 de 
domnitorul Ștefan cel Mare. La finele secolului al XIX-lea această biserică a fost 
restaurată. Broșură: Monumente istorice bisericești din județul Iași. Anii '70.


Complexul turistic Răreșoaia din Hîrlău.
Broșură: Iași - Ghid comercial turistic. Anii '70-'80.


Jud. Iași. Colaj. Cod: 3391. Editor: OSETCM. 1979. Necirculată.
Imaginea din stânga, sus: Hîrlău - Hanul Răreșoaia.
Alt tiraj: 1982. Necirculată.


Hotelul Răreșoaia - Hîrlău - județul Iași. Publiturism. Necirculată.


Cetatea de la Hărman. Volum: Țara Bîrsei. 1962.


Comuna Hărman. Biserica fortificată din sec. al XIII-lea. 
Album: Regiunea Brașov. Foto: Aurel Mihailopol. 1965/1966.


Hărman. Vedere parțială a zidului vechii cetăți din secolul al XV-lea.
Album: Brașov. 1968.


La Hărman. Album: Brașov. 1968.


Detalii din cetatea Hărman. Album: Brașov. 1968.


Detalii din cetatea Hărman. Album: Brașov. 1968.


Biserica din incinta cetății de la Hărman. Album: Brașov. 1968.


Pliant: Județul Brașov. 1980.


Turiști în vizită la G.A.C. din Hărman. 
Volum: Țara Bîrsei. 1962.


Prin Hîrșova, cu bacul pe Dunăre, intram în împărăția Dobrogei.
Volum: De-a lungul șoselei Oradea-Mangalia. 1962.
Seria: Orașe și priveliști. Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)


Podul de peste Dunăre, în construcție (Giurgeni - Vadu Oii <Hârșova>; n.a.)
Almanah Flacăra '71. Decembrie 1970.


Bacău - Parcul dendrologic de la Hemeiuși.
Cod: EST 2331. Foto: Al. Florescu. Anii '70. Necirculată.


Parcul dendrologic de la Hemeiuș. Pliant: Județul Bacau. 1978.


Hemeius. Parcul dendrologic.
 Pliant: Județul Bacău. Publiturism. 1982.
Imagine identică cu cea precedentă; 
îmbrăcămintea personajelor are culoarea schimbată!


Biserica din Herina - detaliu turn și fașadă - important monument de arhitectură
în stil romanic, din prima jumatate a sec. al XIII-lea. 
Volum: Mic îndreptar istoric - Bistrița. 1967.


Scoala primara din Herta, zidita in anul 1911 si care a purtat numele
marelui carturar Gh. Asachi (Al. Stefanescu).
Volum: Tinutul Herta - Istoria tragica a unui pamant romanesc. 1991.


Biserica din Herta in prezent in reparatie zidita in 1908, 
cind Gh. Asachi avea 20 de ani.
Volum: Tinutul Herta - Istoria tragica a unui pamant romanesc. 1991.


Biserica Hida - Sălaj (1940). Pliant: Monumente de arhitectură și artă bisericească
 din episcopia ortodoxă română Oradea. Anii '60-'70.


Hobița - Casa - muzeu C. Brâncuși. Volum: Gorj - Ghid turistic. 1973.


Județul Gorj. Colaj. Cod: 499. Editor: OSETCM. 1979. Necirculată.
Imaginea din dreapta, sus: Hobița - Casa memorială Constantin Brâncuși.


Hobița. Casa Memorială Constantin Brâncuși.
Ultima copertă. Mapă-set: Brăncuși. 1987.


Casa memorială Constantin Brâncuși. Hobița - Gorj.
Foto: Teodor Dădălău. Editor nespecificat. Anii 2000. Necirculată.


Hobița. Casa Memorială Constantin Brâncuși.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Hobița. Prispă, Casa Memorială Constantin Brâncuși.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Hobița. Casa Memorială Constantin Brâncuși.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.



Hobița. Casa memoriala C.Brâncuși. Colaj.
(explicația de pe spatele ilustratei este scrisă corect, cu spațiu între inițiale).
Cod: 17820. Foto: Coralia Chioseaua și I. Oprea. 1986.
Tot pe spate cineva, probabil pionier, a scris:
"Vrem și dorim pace la toate popoarele lumii".



Hobița. Biserica de lemn Intrarea în Biserică.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Hotelul turistic. Volum Vîlcea - ghid turistic al județului. 1976.


Horezu - centrul istoric. Cod: HO 223. Editura Foton. Anii 2000. Necirculată.


Horezu. Colecția muzeală de ceramică. Cod: HO 221. Editura Foton.
Anii 2000. Necirculată.


Colaj. Vederi și artă populară din comuna Horezu. 
Cod: 3567. Foto: V. Stamate. 1980. Necirculată.


Horezu (Jud. Vîlcea). Colaj. Cod: 16946. Foto: D. F. Dumitru. Anii '80. Necirculată.


Detaliu de sculptură de la biserica de lemn din Horodnic.
Volum: Rădăuți - Mic îndreptar turistic. 1978.


Colaj. Județul Maramureș. Cod: 3516. Editor: OSETCM. 1980. Necirculată.
Imaginea din drepta, sus: Hoteni. Comori ale artei populare.


Colaj. Județul Maramureș. Cod: 3517. 1982. Necirculată.
Imaginea din stânga, sus: Hoteni. Comori ale artei populare.
Fotografie succesivă celei precedente.


Basarabia. Cetatea Hotin (sec. XVI). Editor neprecizat. Interbelică. Necirculată.
Explicații în franceză, germană și engleză, nu și în româna. 


Cetatea Hotinului. Calendarul (almanah - n.a.) Universul 1939. Decembrie 1938.
Pare a fi o imagine similară cu cea precedentă.


Huedin (Jud. Cluj). Foto: Mariana și Al. Mendrea. 1980.



Huedin. Biserica reformată - sec. XVII - XVIII. Pliant: Cluj și împrejurimile. 1969.



Huedin. Un monument ce încîntă ochii prin eleganță și armonie.
Volum: Turism cu manualul de istorie. 1973. 


Huedin. Cetatea (sec. XIII). Foto: M. Volbură. 1967.


Huedin - Monumentul eroilor.


I. B. S. cd. 175 - B. T. III.1962 - 28.000 ex.


Județul Cluj. Colaj. Cod: 2453. Editor: OSETCM. 1976.
Imaginea întâia sus: Huedin - Complex comercial și prima de jos:
Huedin - Statuia lui Avram Iancu.


Colaj. Imagini din județul Caraș-Severin. 
Cod: EST 0563. Foto: Paul Arsenie. Anii '70. Necirculată.
Imaginea din stânga și din dreapta, jos: Comuna Iablanița.


Iacobeni. Vedere. Cod: 46. Librăria Noastră. 1955.


Iacobeni. Pe Bistrița. 
Cod: 414. Librăria Noastră. Anii '50. Necirculată.


Plute pe Bistrița aurie la Iacobeni. 
Cod: 1871. Foto: Ion Petcu. 1967. Necirculată.


Valea Bistriței la Iacobeni. Foto: C. Vladu. 1974.


Valea Bistriței la Iacobeni. Cod: 5790. Foto: Al. Florescu. Anii '70. Necirculată.


Vara la Iacobeni.
Carnet-set, cărți poștale detașabile: Județul Suceava. 1976. Necirculată.
Fără număr de cod. La cotor rămâne o mini-imagine.


Iacobeni. Cabana Mestecăniș. 


Cod: 0180. 1978. Necirculată.


Idem, variantă grafică ușor modifictă. Altă marcă fixă.
Cod: 0200. 1984.


Cabana Mestecăniș (jud. Suceava).
Cod: 9868. Foto: C. Vladu. Anii '70 - '80. Necirculată.


Colaj. Iacobeni (Jud. Suceava). Cod: 17941. Foto: Mariana și Al. Mendrea.
A doua parte a anilor '80. Necirculată.


Interior la fabrica de spirt din satul Iacom, de lînga Ghidigeni.
Volum: Ghid turistic al regiunii Galați. Editura Meridiane. 1967.


Ianca. Restaurantul Ianca. Pliant: Brăila - Ghid comercial turistic. 


Valea Sebeșului. Vilă lîngă satul Iaz. 1962. 


Vedere din Iernut. Anii '60-'70. Necirculată.



Iernut. Colaj. Imaginea din dreapta, mijloc.
Cod: 10205. Foto: Z. Haragos și Al. Comănescu. Necirculată.


Iernut. Colaj. Imaginea din stânga, sus (identică cu cea precedentă).
Cod: 10205. Anii '70. Ilustrată de format mare (15 x 20 cm.). Necirculată.


Biserica de lemn din Ieud. Volum: Biserica Ortodoxă Română. 1967.


Ieud. Biserică din lemn, caracteristică zonei maramureșene.
Volum: Turism cu manualul de istorie. 1973. 


Satul Ieud, Maramureș. Cod: VL 341-22. Foto: Florin Andreescu. Anii 2010. Necirculată.
Colecția Anotimpuri. Editura: Ad Libri.


Biserici de lemn din Maramureș incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Colaj.
Cod: VL 349-22. Foto: Florin Andreescu. Editor: Ad Libri. Anii 2010. Necirculată.
Imaginea din dreapta, sus: Ieud-Deal.


Pliant. Anii 2000.


Idem.


Idem.


Idem.


Ilia - clădirea consiliului popular.
Volum: Hunedoara - Ghid al județului. 1969.


Ilia. Școala medie. 1962.


Biserica din Gura Sada, regiunea Hunedoara (Monument istoric, sec. XIV).
Prima parte a anilor '60. Necirculată.


Biserica din Gura-Sada. Volum: Biserica Ortodoxă Română. 1967.


Biserica din Gurasada (monument istoric, sec. XIV).
Volum: Hunedoara - Ghid al județului. 1969.


Gurasada. Biserica Sf. Dumitru. Pliant: Episcopia Aradului. 1971. 


Biserica din Gurasada. Foto: V. Onoiu. 1971.
Volum: Județul Hunedoara. Ghid compediu.


Județul Hunedoara. Colaj. Cod: 2026. 1975. Necirculată.
Imaginea din stânga, sus: Ilia - Biserica Gurasada.


Ilia. Biserica Gurasada. Cod: 807. 1972. Necirculată. 


Colaj. Monumente istorice. Cod: 778. O S E D T. 1972. Necirculată.
Imaginea (identică cu cea precedentă) din dreapta, sus:
Ilia - Biserica Gurasada.
Alt tiraj, cod: 824. 1974.


Ilia. Colaj: Hunedoara - monumente istorice. Cod: 824. 1974.
Imaginea (identică cu cea precedentă) din dreapta, sus: Biserica Gurasada. 
Cartușul titulaturii cu modificări grafice.


Colaj. Jud. Hunedoara. Cod 1194. 1978. Necirculată.
Imaginea (identică cu cea precedentă) din dreapta, sus: 
Gurasada - Biserica.


Panoramă Horezu.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Casa de Cultură Constantin Brâncoveanu. 
Exponate. Galeria de Artă Populară Contemporană.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Biserica Bolniței (lângă Mânăstirea Hurezi - n.a.)
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Schitul Sf. Apostoli (lângă Mânăstirea Hurezi - n.a.)
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Schitul Sfântul Ștefan (aproape de Mânăstirea Hurezi - n.a.)
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Horezu. Biserica Sfinții Îngeri (lângă Mânăstire Hurezi - n.a.)
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.

  
Horezu. Biserica Sfinții Îngeri (lângă Mânăstire Hurezi - n.a.)
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Hudești - Vedere parțială a comunei. Capul iazului, vechile clădiri ale fabricii de spirt, 
case din satul Bașeu, domeniul satului Alba și pe culme pădurea Săbărău - Comănești.
Catalogul expozițional al artistului plastic Florin Niculiu, 1979.


I. L. Caragiale. Dâmbovița. Expoziția permanentă I.L. Caragiale. 
Editor: Muzeul Județean Dîmbovița, Tîrgoviște. Anii '70-'80. Necirculată. 


Biserica de lemn din Ieud deal, Maramureș - 1364.
Foto: Chindriș Gavrilă, editura: GRINTA. Anii 2000. Necirculată.


Ilia - Valea Mureșului. Cod: 2816/I. 1961.


Ilieni (Illyefalvi). Biserica (sec. XV).
Volum: Covasna -Ghid turistic. 1978.


Hanul Ilișești. Revista Flacăra, Nr. 35. 26 august 1971.


Motelul Ilișești - Jud. Suceava, unitate a cooperației de consum.


Cod: 1075. 1973.


Județul Suceava. Motelul Ilișești - unitate a cooperației de consum.


Cod: 0062. 1975.


Motelul Ilișești.
Carnet-set, cărți poștale detașabile: Județul Suceava. 1976. Necirculată.


Motelul Ilișești (Jud. Suceava). Cod: 9871. Foto: C. Vladu. Anii '70 - '80. Necirculată.


Hanul Ilișești - județul Suceava. Foto C. Dina. Anii '80. Necirculată. 
Editor: Cooperația de Consum.


Ilișești - Suceava. Motelul Ilișești. Editor: Cooperația de Consum. Necirculată.


Hanul Ilișești (jud. Suceava). Cod: EST 1819. Foto: A. Cristescu. Anii '80. Necirculată. 


Hanul Ilișești - Ilișești, județul Suceava. Editor: RECOOP. Anii '80. Necirculată. 



Colaj. Editor: Cooperația de Consum. Anii '80. Necirculată.
Imaginea de jos: Hanul Ilișești - Jud. Suceava.


Motelul Ilișești.
Carnet-set, cărți poștale detașabile: Județul Suceava. 1976. 
Fără număr de cod. La cotor rămâne o mini-imagine. 


Ilișești. Complexul turistic al Cooperației de Consum. Anii '70-'80.
Broșură: Ghid Comercial Turistic Județul Suceava.


Idem.


Idem.


Ilisesti. Hanul Ilisesti - Jud. Suceava.
Carnet-calendar (1981), ilustrate detasabile, Centrocoop. 1980.


Ilișești - Suceava. Motelul Ilișesti.
Editor: Centrocoop. Anii '80. Necirculată.


Ilișești - Suceava. Motelul Ilișesti.
Editor: Centrocoop. Anii '80. Necirculată.


Buștenii din Munții Rodnei sînt prelucrați la Fabrica de cherestea
din Ilva Mică. Album: Regiunea Cluj. 1965.


Idem.


Peisaj dee iarnă din satul Ilovăț.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Ilovăț. Clopotul Bisericii Sf. Nicolae.
Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


Colaj. Cod: 1222. 1974. Necirculată.
Imaginea din stânga, jos: Arad (eronat, de fapt Ineu - n.a.) Cetatea Ineu.


Ineu. Cetatea Ineului. Cod: 1100. Foto: I. Petcu. 1975.
Imagine identică cu cea precedentă.


Ineu. Biserica Sf. Arhangheli. Pliant: Episcopia Aradului. 1971. 


Colaj. Cod: 1981. 1976.
Ineu. Imaginea din dreapta, jos: Consiliul popular.


Vedere din Ineu. Foto: Al. Mendrea. 1977.
Imagine identică cu cea precedentă.


Colaj. Județul Arad. Foto: D. F. Dumitru și Aurelia Cristescu. 1980.
Imaginea din stânga, sus: Ineu. Casa de cultură.


Colaj. Jud. Arad. Cod: 2455. 1978.
Imaginea din dreapta, jos: Ineu - Cartier de locuințe.
Alt tiraj: 1981.


Ineu. Oficiul P.T.T.R. Cod: 1560. Foto: A. Cristescu. 1975. 


Hotelul Moara cu Noroc. Ineu - jud. Arad.
Carnet-calendar (1981), ilustrate detașabile, Centrocoop. 1980.
Necirculată.


Ineu (Jud. Arad). Cod: 20036. Foto: Al. Pikalski și L. Simion.
Sfârșitul anilor '80. Necirculată.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 52. 26 decembrie 1964.


Însurăței. Crama Însurăței. Pliant: Brăila - Ghid comercial turistic. 


Colaj. Județul Covasna. Cod: 2608. 1976.
Imaginea de jos: Întorsura Buzăului - Consiliul popular.


Întorsura Buzăului. Colaj. Imaginea (identică cu cea precedentă)
din dreapta, jos: Consiliul popular. Cod: 2783. 1977.



Întorsura Buzăului - Hanul turistic Pasul Buzăului.
Broșură: Județul Covasna - ghid comercial turistic. 1976.



Întorsura Buzăului - Hanul Pasul Buzăului - hol.
Broșură: Județul Covasna - ghid comercial turistic. 1976.


Colaj: Jud. Covasna. Cod: 2785. Editor: OSETCM. 1977.
Imaginea din dreapta, jos: Întorsura Buzăului - Hanul turistic Popasul Buzăului.


Monumentul de la Islaz. Pliant: Județul Teleorman. 1982.



Monumentul de la Islaz. Pliant: Județul Teleorman. 1986.


Marile sere de la Ișalnița. Album omagial: Craiova 500. 1975.
Idem: Serele Ișalnița. Volum: Craiova - Ghid de oraș. 1982.



Izvin. Pliant: Orașul grădină de pe râul Bega. 1980.



Izvin. Pliant: Timișoara și imprejurimi. Anii '80.



Județul Alba. Colaj. Cod: 20204. Anii '80 - '90. Necirculată.
Imaginea din stânga, sus: Izvorul Ampoiului.



Biserica din Izvorul Muntelui. Volum: Biserica Ortodoxă Română. 1967.



Broșură: Sfaturile Populare gospodăresc orașele și satele patriei nostre. Februarie 1958.


Volum: De-alungul soselei Oradea - Mangalia. Seria: Orase si privelisti.
Editura Meridiane. 1962.
 Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)


Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. Editura Meridiane. 1964.
Fotografiile au fost executate fr H. Lofler (EFIAP), Puiu Al. Florescu,
S. Mendrea (AFIAP), D. Pretor, C. Spitzer (EFIAP), M. Volbură, de la
Studioul de artă fotografică al Combinatului poligrafic Casa Scînteii,
G. Șerban (EFIAP). Prefață de Vladimir Colin. Ediția a II-a.


Volum: Suceava - Îndreptar turistic. 1964.
Editor: Sfatul Popular al Regiunii Suceava.


Volum: România. Comerțul exterior (1944-1964). Editat (în limba engleză)
de câtre Camera de Comerț a Republicii Populare Romîne. 1965.


Album: Regiunea Cluj. Editura Meridiane. 1965.
Fotografiile au fost executate de S. Mendrea (A.F.I.A.P.),
M. Volbura, de la Studioul de arta fotografica al 
Combinatului poligrafic Casa Scinteii, I. Miclea, T. Szabo, s.a.


Album: Regiunea Brașov.   
Foto: Aurel Mihailopol (EFIAP). Text: Sînziana Pop. Editura Meridiane. 
Dat la cules: 04 08 1966. Tiraj: 5160 exemplare. Apărut: 1967.


Pliant: Hartă muzeografică pe fundal turistic. Anii '60-'70.


Pliant: Monumente de arhitectură și artă bisericească din arhiepiscopia Craiovei.
Anii '60 - '70.


Pliant: Monumente de arhitectura si arta bisericeasca
 din episcopia ortodoxa romana Oradea. Anii '60-'70.


Volum: Ghid turistic al regiunii Galați. Editura Meridiane. 1967.
Fotografiile au fost executate de studioul de artă fotografică al
Combinatului poligrafic Casa Scînteii și de secția foto Agerpres.
Bun de tipar: 1966. Tiraj: 6660 exemplare.


Volum: Biserica Ortodoxă Română. 1967.
Editat de Institutul Biblic al Patriarhiei. Ediție in limba germană. 


Volum: Mic îndreptar istoric - Bistrița. 1967.
Editare: Sfatul Popular al Raionului, Comitetul pentru Cultură și Artă,
Muzeul de Istorie, Bistrița.


Album: Brașov. Editura Meridiane. 1968.
Text de Iulian Neacșu. Fotografii de Ion și Florin Petheu.




Pliant: Județul Hunedoara - Ghid comercial-turistic. Anii '60-'70.
Editat de Direcția Com. Jud. Hunedoara. Realizat de I. S. Recom.


Pliant: Județul Galați - Ghid turistic comercial. Anii '60 - '70.



Pliant: Cluj și împrejurimile. Oficiul Național de Turism. 1969.


Volum: Hunedoara - Ghid al județului. 1969.
Editor neprecizat, Deva.


Volum: Județul Hunedoara. Ghid compediu. 1971.


Pliant: Monumente de artă și arhitectură bisericească din 
Episcopia Aradului. 1971. Foto: Gh. Comănescu (C.P.C.S.)


Broșură: Monumente istorice bisericești din județul Iași. Anii '70.
Editor: Mitropolia Moldovei și Sucevei, Iași.


Pliant: Județul Botoșani vă invită! Oficiul Județean de Turism. Anii '70. 



Volum: Gorj - Ghid turistic. Editura pentru Turism. 1973.


Volum: Turism cu manualul de istorie. Editura pentru Turism. 1973. 


Album: Botoșani XXX. Fotografii: Sandu Mendrea, Constantin Gheorghiu. 
Editat de Secția propagandă a Comitetului Județean al P.C.R. și 
Comitetul Județean de Cultură și Educație Socialistă - Botoșani. 1974.
"...un modest omagiu adus celei de a XXX-a aniversări a eliberării patriei 
și celui de-al XI-lea Congres al Partidului..."


Pliant: România. Monumente și muzee. 
Oficiul National de Turism Carpați. Anii '70.


Pliant: Iași și împrejurimi. Oficiul Județean de Turism Iași. Anii '70.


Pliant: Brăila - Ghid comercial turistic. 


Volum: Județele Patriei - Județul Arges. 1974. 
Editura Academiei Republicii Socialiste România. Tiraj: 4050 exemplare.


Album omagial: Craiova 500. 1975.



Broșură: Județul Covasna - ghid comercial turistic. 1976.


Volum Vîlcea - ghid turistic al județului. Editura Sport-Turism. 1976.
Foto: Vasile I. Berbece, C.P.C.S.


Volum: România ieri, azi și mâine. 1976.
Institutul Român de Relații Culturale cu Străinătatea. 


Carnet-set, cărți poștale detașabile: Județul Suceava. 1976. 
La cotor rămâne o mini-imagine. Editura Sport - Turism.


Pliant: Județul Vaslui. Ministerul Turismului - Publiturism. 1976.


Pliant: Județul Hunedoara. Publiturism. 1977.


Pliant: Județul Sibiu. Publiturism. 1977.


Volum: Vatra Dornei - Mic ghid turistic. 1977.
Editura Sport-Turism. În limba franceza. Tiraj: 3500 exemplare.


Pliant. Județul Harghita. Publiturism. 1978.



Volum: Rădăuți - Mic îndreptar turistic. Editura: Sport-Turism. 1978.


Pliant: Litoralul românesc. În limba franceză. Publiturism. 1978.


Pliant: Județul Bacău. Ministerul Turismului. Publiturism. 1978.



Broșură: Iași - Ghid comercial turistic. Anii '70-'80.
Foto: Ion Sandu.
Editat de I. S. Reclama Comercială pentru Direcția comercială Iași.


Pliant: Județul Harghita. Anii '70-'80.
Editor: Oficiul Județean de Turism Harghita.


Broșură: Ghid Comercial Turistic Județul Suceava.
Editat de Direcția Comercială a județului Suceava. Anii '70-'80.


Pliant: Județul Botoșani. Ministerul Turismului, Publiturism. 1979.


 Pliant: Județul Mureș. Publiturism. 1979.


Volum: Județele patriei - Harghita. 1979.
Editura Sport-Turism. Tiraj: 10.000 exemplare.


Pliant. Județul Vaslui. Ministerul Turismului. Publiturism. 1979.



Pliant: Județul Sibiu. Publiturism. 1979.



Volum: Județele patriei - Hunedoara. 1980.
Foto: C.P.C.S., Virgil Onoiu, Nicolae Stoian, Editura Sport-Turism.


Pliant: Orașul grădină de pe râul Bega. 1980.
Oficiul Județean de Turism Timiș - Publiturism.
Ediții în limba engleză și germană.



Carnet-calendar (1981), ilustrate detașabile, Centrocoop. 1980.


Pliant: Județul Brașov. Publiturism. 1980.



Volum: Craiova - Ghid de oraș. Editura Sport-Turism. 1982.



Pliant: Județul Sălaj - Itinerare turistice. Anii '80.
Ministerul Turismului - Publiturism.


 Pliant: Județul Bacău. Ministerul Turismului - Publiturism. 1982.


Pliant: Județul Teleorman. Ministerul Turismului - Publiturism. 1982.


Carnet-set: Județul Harghita. Anii '80.
Editura Sport-Turism. Publiturism.
Cărți poștale detașabile, mini-imagine care rămâne la cotor.


Mapă-set: Brăncuși. Editura Meridiane. 1987.


Pliant: Județul Teleorman. ONT Carpați - Publiturism. 1986.


Pliant: Timișoara și imprejurimi. Anii '80.


Pliant: România - Muzee și monumente. 1988.
ONT Carpați - Publiturism. În limba franceză.


Volum: Valea Grădiștei. Editura: Sport - Turism. 1988.
Fotografii: ing. Mircea Sabău.



Volum. Ion Gherman: Ținutul Herta - Istoria tragică a unui pamânt românesc. 
28 noiembrie 1991.
Supliment al Revistei Întregirea. Universul S.A.



Volum: Trasee etnoculturale și arhitectonice în regiunea istorică Oltenia. 2013.


***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite. 
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (de tastare, da !).
Orice completări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !