miercuri, 10 decembrie 2014

Viaticum




Lansare de carte


Un ghid intelectual al Muzeului Taranului Roman


17 decembrie 2014




Displaying

    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 17 decembrie 2014, de la ora 18:00, la Studioul Horia Bernea, la lansarea volumului Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Țăranului Român.

Invitați: 
Andrei Pleșu, Șerban Sturdza
Moderator: Mihai Gheorghiu, editorul volumului

   Viaticum este încercarea de a oferi un ghid intelectual pentru descifrarea lumii țărănești muzeificate, înscrisă într-o metaforă, în expunerea permanentă a MȚR, un ghid intelectual pentru „lectura” acestei expuneri a unei lumi negate, anihilate, dezrădăcinate, lumea țărănescului și a tradiției.
    Nu este de ajuns să fii sensibil la calitatea estetică a obiectelor sau la cea a expunerii, menită ea însăși de la bun început să apeleze la ochiul lăuntric al fiecăruia pentru a oferi privirii frumusețea internă a obiectelor, precum și frumusețea raporturilor născute din alăturarea acestor obiecte fericit alese. Nu este de ajuns să respiri entuziasmat aerul emoționant al întâlnirii cu obiectele, cu spațiul lor recreat în sălile Muzeului. Nu este de ajuns să fii cuprins de emoție, să fii mereu emoționat sau uimit de expunerea permanentă. Nu este suficient să citești în cabinetele de studiu fragmentele oferite spre repede punere la punct cu nume, numiri și citate. Expunerea permanentă a MȚR este un proiect intelectual în primul rând, este un mod de a arăta, de a face vizibilă o viziune asupra țăranului român și asupra civilizației sale. Această viziune precede gestul expunerii, îl explică și îl face posibil. Gestul însuși are calitatea genuină de a susține viziunea, de a nu o trăda, de a nu o ideologiza, expunerea fiind astfel un pariu intelectual și unul estetic totodată.”
(Mihai Gheorghiu)

Intrarea este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu