vineri, 5 decembrie 2014

Exercitii




Arta plastica contemporana


Miklossy Gabor


Galeria Quadro, Cluj - Napoca


9 decembrie 2014 - 7 februarie 2015





Vernisaj: luni, 8 decembrie, ora 18:00

Program:

Marți - sâmbătă: 10:00-13:00; 14:00-18:00

    Expoziția prezintă o zonă aproape necunoscută a artei lui Gábor Miklóssy, acele mici picturi în ulei, de dimensiunea palmei, pe care artistul le numea exerciții. Cei care l-au cunoscut personal pe pictor (fiul său și discipolii) spun că aceste lucrări, databile în perioada 1960-1970, au fost realizate cu vopseaua rămasă pe paletă după ce termina de pictat.
    Termenul "exercițiu” face trimitere și la formația de muzician a pictorului (în perioada 1935-1936, acesta a frecventat și Academia de Muzică, concomitent cu studiile de la Academia de Artă din Budapesta). Ca pictor și violonist, artistul nu considera că exercițiile sunt repetiții, ci, mai degrabă, le vedea ca pe un proces generativ, inspirator.
    Ideile și accidentele eliberate de subconștient, tușa liberă, cromatica și desenul puteau constitui punctul de plecare pentru compoziții ulterioare.
    Deși considera că „arta face lege și din accident”, nu se raporta la improvizare ca la un scop final, iar exercițiile sale nu trebuie să fie confundate cu scrierea automată a suprarealiștilor. Ele constituie instrumentul descătușării formei și al transformării viziunilor în imagini. Artistul poate ridica la rang de operă terenul fertil și proaspăt al acestora prin intermediul compunerii, pe parcursul procesului ritualic al pictării, care se situează, paradoxal, între conștiință și hipnoză.
Lucrările sunt însoțite de fragmente din textele artistului, precum și de câteva opere „mari”, care pun în lumină diversitatea și amploarea operei și gândirii lui Gábor Miklóssy.

Pentru posibilitatea realizării expoziției, îi mulțumim lui Gyula Miklóssy, fiul artistului.

Curator: Sebestyén György Székely
Asistenții curatorului: Ágota Portik-Blénessy, Vlad Comșa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu