miercuri, 10 decembrie 2014

Culorile rândunicii




Lectură și discuție


Marius Daniel Popescu


Librăria Cartea de Nisip, Timișoara


11 decembrie 2014





Invitați alături de autor: Robert Șerban și Radu Pavel Gheo

   După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului (distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine în Culorile rândunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Litteraire du Web, 2012) la tematica și stilul care l-au consacrat ca prozator. 
   Narațiune contrapunctică și fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rândunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi și povești, în care România și Elveția apar, simultan, ca „țara de aici” și „țara de acolo”. Alternând voci, spații, perspective și epoci, Culorile rândunicii este nu doar o cartografiere a identității pulverizate a scriitorului migrant, ci și o meditație despre natura și rostul literaturii, despre libertate și constrîngere de ambele parți ale Cortinei de Fier.
     "Eu sînt un independent, un fel de sălbatic care nu se supune sistemului, la propriu și la figurat.” (Marius Daniel Popescu)
    "În Culorile rândunicii se dezvaluie două surse de inspirație: anii de formare în România lui Ceaușescu, din care autorul lasă să se intrevadă amestecul de pretenție mesianică și înapoiere, și scrisul care îl preocupă în prezent.” (L’Humanite)
    "Pentru Marius Daniel Popescu, totul este materie literară: căderea unui tiran, dar și cardul de fidelitate de la supermarket, care îl răsplatește pe vajnicul cumparator cu un set de douazeci de cratițe: «Ies mereu în lume, unde subiectele nu lipsesc niciodată. Marea luptă a scriitorului ține de stil.»“ (La Liberte)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu