sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Datoria vieţii noastre




Muzeul de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai


Cluj - Napoca



noiembrie 2014





    La 3 noiembrie 1919, Vasile Pârvan rostea, la Cluj, Datoria vieţii noastre - cursul inaugural al Universităţii Daciei Superioare. Pentru întâia dată, în Transilvania, începea să funcţioneze un învățământ superior cu predare în limba română. Acesta reprezenta un vechi deziderat al românilor ardeleni, împlinit în contextul politic favorabil al actului Marii Uniri.
   Muzeul de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai are plăcerea de a vă invita luni, 3 noiembrie 2014, ora 12:00, la vernisajul expoziţiei foto-documentare Datoria vieţii noastre: Universitatea Babeş-Bolyai la ceas aniversar.
   Aceasta aduce în faţa publicului primii ani de existenţă ai Universităţii româneşti din Cluj: momentul constituirii sale, serbările inaugurale, consolidarea sistemului de învăţământ pe temelii noi şi adoptarea, prin decret regal, în 1927, a numelui de Universitatea Regele Ferdinand I.
    Cu ajutorul materialelor documentare şi fotografice inedite, al unui scurt metraj special realizat, a unor spaţii ce reconstituie atmosfera anilor interbelici, expoziţia urmăreşte perioada de început a Universităţii din Cluj, instituţie academică prestigioasă, reprezentativă pentru România întregită, un simbol al independenţei şi al unităţii.
    "Desfă-ți dară aripile, suflet al națiunii mele, lovește cu ele puternic și larg aerul lumii de jos și ia-ți ca un vultur zborul în țările senine și curate. De acolo, ochii tăi vor vedea, încă mai limpede, întreaga icoană a lumii și vieții. Și solitudinea calmă a cerului te va reînvăța olimpicul ritm constant al eternului, netulburat de moarte, al legilor veșnice după care trăiește Infinitul, din care, ca lumină eternă, răsfrântă în spațiile interastrale, se răsfrâng în sufletul nostru Ideile, spiritul, viața." (Vasile Pârvan- Datoria vieții noastre)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu