miercuri, 12 noiembrie 2014

Cultura Populară în România. Context istoric şi specific cultural.




Muzeul Olteniei - Sectia de Etnografie 


Casa Baniei, Craiova


13 - 15 noiembrie 2014





     În perioada 13-15 noiembrie 2014, Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane C. S. Nicolăescu-Plopşor al Academiei Române, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, organizează Colocviul Naţional Cultura Populară în România. Context istoric şi specific cultural, ce se va desfăşura la Casa Băniei.
    Miza acestui demers ştiinţific este de a readuce în discuţie un subiect care, cel puţin din prisma etnologilor, antropologilor şi sociologilor, mai recent a istoricilor se bucură de un mai mare interes. La lucrările colocviului vor fi prezenţi 25 de specialişti din toată ţara care au inclus acest subiect în aria lor de cercetare timp de mai mulţi ani, au lansat anchete personale sau colective asupra unor subiecte mai mult sau mai puţin cunoscute (teoria istoriei culturale, iconografia populară a morţii, imaginarul corpului uman în lumea rurală, practici populare, cultul popular ale sfinţilor, universul magic, spaţiul domestic tradiţional, reprezentările populare ale meseriilor etc.) fie la nivelul întregii Românii, fie la nivelul unor spaţii geografico-culturale cu o identitate bine definită.
    Invitaţia lansată de Muzeul Olteniei îi provoacă la un dialog care să ajute să înţelegem contextele istorice ale diferitelor manifestări circumscrise culturii populare, (re)definirea abordărilor metodologice în raport cu noi practici de cercetare, identificarea şi discutarea specificului manifestărilor populare care au caracterizat sau caracterizează societatea românească în ultimele trei secole. De ce este cultul morţilor atât de prezent în Oltenia? Cum ne explicăm persistenţa unor fenomene de religiozitate populară până în zilele noastre? Cât de "popular” a devenit muzeul ca spaţiu de redefinire a culturii populare de ieri şi de astăzi? Sunt doar câteva întrebări la care etnologii, antropologii, sociologii şi istoricii invitaţi vor oferi răspunsuri, în încercarea de a găsi noi utilizări acestui concept mobil în înţelegerea dinamicii culturale a societăţii româneşti.
    Deschiderea oficială a colocviului va avea loc joi, 13 noiembrie, ora 9:00, în Sala Nunţii de la Secţia de Etnografie – Casa Băniei a Muzeului Olteniei, str Matei Basarab nr. 16.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu