joi, 30 octombrie 2014

Gradina Zburatorului




Arta plastică contemporană românească


George Ștefănescu - Râmnic





Galeriile Municipiului București. 1983.





Cronică, semnată Magda Cârneci, publicată în Revista Arta, nr. 12.
Decembrie 1983.


    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Ambasada Germaniei în România, cu sprijinul TVR şi Fundaţiei George Ştefănescu, vă invită joi, 6 noiembrie 2014, ora 17.00, sălile H.H.Stahl şi Lena Constante, Şos. Kiseleff nr. 30, la vernisajul expoziţiei Grădina Zburătorului – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007).
     În 2014 se împlinesc 100 de ani de la naşterea pictorului George Ştefănescu-Râmnic, una dintre personalităţile-surpriză în recitirea istoriei recente a artei româneşti. După o carieră de scenograf la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, artistul a evoluat, în discreţia concentrată a atelierului bucureştean, spre libera abstracţie cromatică. În anii ’30–’60, Ştefănescu-Râmnic era afiliabil amprentei lui Dărăscu. Apoi, în Germania, după vârsta de 75 de ani, cu o longevitate spectaculoasă, pictorul a marcat un salt stilistic pe care ne bucurăm să-l semnalăm publicului şi specialiştilor. 
     Grădina Zburătorului, expoziţie cu un caracter retrospectiv, dă o nouă încărcătură de sens colecţiei de familie, remarcabil organizată de Fundaţia întemeiată de fiul artistului. George Ştefănescu-Râmnic devine astfel, în posteritatea recuperată, purtătorul unei formule stenice de colorism pe trame de figurativ, treptat stilizat armonic.
    Iată ce remarca criticul de artă Dan Grigorescu în 1987, în prefaţa albumului pe care Editura Meridiane îl dedica artistului: "Identitatea stilistică a picturii lui George Ştefănescu ar putea fi căutată prin raportare la un neoprimitivism al senzaţiei, al emoţiei şi, deopotrivă, al formulărilor plastice. Este matca în care se întâlnesc, pentru el, lecţia întemeietorilor de modernitate (Gauguin, Van Gogh) şi formulele vizuale de postbizantinism rusticizat, oferite de pictura ţărănească pe sticlă.”
    Marţi, 28 octombrie 2014, în Sala Mitiţă Constantinescu a Palatului Băncii Naţionale, a avut loc prezentarea publică a albumului monografic de pictură, grafică şi scenografie Discreta frumuseţe – George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007). 
     Expoziţia, curatoriată de criticul de artă Aurelia Mocanu şi de arhitectul Radu Ştefănescu, fiul artistului, se va redeschide cu o amploare considerabilă (cca 100 de lucrări cvasi-inedite), la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, în 6 noiembrie 2014, în cadrul Seriei muzeale Restitutio. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 15 decembrie 2014, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
     Expoziţia este însoţită de două evenimente conexe, desfăşurate în Sala Victor Ion Popa, Şos. Kiseleff nr. 30: joi, 13 noiembrie, la ora 16:00, decernarea Premiului Vasile Drăguţ, acordat tinerilor curatori de Secţia de Critică a UAP din România, iar miercuri, 19 noiembrie, ora 16:00, seara muzeală Nostalgia atelierului, oferită de istoricul de artă Ruxandra Dreptu.

Mai multe detalii:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu