luni, 20 octombrie 2014

Arta Cositoritului Transilvanean




Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei


Cluj - Napoca


23 octombrie - 14 decembrie 2014




Vernisaj: 23 octombrie, ora 13:00.
Expozitie vernisata de prof. dr. Viorica Guy Marica.

    Evenimentul îşi propune o primă prezentare a celor mai reprezentative piese ale colecţiei de cositoare a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, a diferitelor tipuri de piese laice şi religioase, obiecte de uz casnic, liturgic şi decorative, confecţionate în secolele XVI-XIX în diferite ateliere din Transilvania, completate şi cu câtva piese provenite din cele mai renumite centre urbane ale Europei Centrale.
    Printre cele mai semnificative piese ale expoziţiei se numără cana cu capac decorată cu motive în formă de solzi de peşte, executată la Cluj în prima jumătate a secolului al XVI-lea, una dintre cele mai timpurii exemple transilvănene ale acestui gen. De asemenea se remară şi platourile reprezentative ale breslelor din Transilvania şi cele decorative, confecţionate cu ocazia unor sărbători, precum începerea Anului Nou, sau cununiile. Acestea sunt decorate cu o serie de motive specifice acestor momente festive, precum perechea căsătorită, îmbrăcată în specificele costume săseşti ale perioadei, încadrată de o serie de motive vegetale şi zoomorfe.
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2014, la sediul muzeului din str. C. Daicoviciu, nr. 2, în zilele de Ma, Jo, Vi, Sâm - 10.00-16.00 şi Mi - 12.00-18.00.

Vă aşteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu