joi, 18 septembrie 2014

Simetrie




Arta fotografica


Alexandru Paraschiv


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


20 septembrie 2014



   Vă invităm sâmbătă, 20 septembrie, ora 18:00, la Galeria Centrului Cultural Nicăpetre, la vernisajul expoziţiei de fotografie şi artă digitală mixtă Simetrie, semnate Alexandru Paraschiv.
    În lucrările reunite în expoziţia Simetrie, Alexandru Paraschiv simulează, cu mijloace digitale, structuri aleamorfe şi efecte de pareidolia. Procedeul, de veche tradiţie în istoria reprezentării şi supus aici numai unui "aggiornamento” tehnologic, scontează, ca de fiecare dată în astfel de cazuri, pe labilitatea percepţiei vizuale şi pe tot acel amalgam de proiecţie şi descoperire care antrenează ceea ce s-a numit "contribuţia privitorului”. Dar fără ca acest aspect ludic, de renghi jucat privirii, să fie în vreun fel diminuat, acelaşi procedeu devine, la Alexandru Paraschiv, pretextul pentru a tatona şi un alt fel de problematică. "Descoperite” sub cele mai anodine aparenţe, chipurile şi siluetele antropomorfe/teratomorfe surprinse în fotografii exprimă intuiţia unei prezenţe numinoase – am zice "totemice” – dincolo de vălul imediat perceptibil al realităţii, precum şi intuiţia, vag neliniştitoare, a unui "joc secund” vegheat sau orchestrat de o intenţionalitate alta decât cea omenească.
    Deşi fotografiază cu consecvenţă de mai bine de un deceniu, Alexandru Paraschiv se află la prima expoziţie personală. Pasiunea sa pentru tehnicile fotografice l-a determinat să se intereseze atât de calităţile "vintage” ale fotografiei clasice, cât şi de posibilităţile de interpretare oferite de instrumentele digitale. Până în prezent, activitatea sa în domeniu cuprinde, pe lângă un portofoliu foarte variat, o participare, în 2009, la Expoziţia Internaţională de Lomografie Lomo Sapiens, organizată la Galeria Municipală din Harkov, Ucraina, şi un dosar publicat în numărul 2 al revistei de artă contemporană Formaje, în 2010. În 2012, a fost inclus în albumul Plastic Cameras: Lo-fi Photography in the Digital Age, alcătuit de Chris Gatcum şi publicat de prestigioasa editură Ammonite Press.
    Evenimentul se bucură de participarea lui DJ Electroclown (Adrian Tudoran Cimpoeşu), care va mixa muzică pentru cei prezenţi la vernisaj. Concepţia grafică a afişului şi a semnalelor publicitare aparţine Cristianei Costin.

Alina-Ruxandra Mircea
muzeograf

***Muzeul Brailei Sectia de Arta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu