marți, 16 septembrie 2014

Pe simezele Chisinaului




Arta plastica contemporana romaneasca


Dumitru Verdianu


Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, 

Republica Moldova


17 septembrie - 12 octombrie 2014





   Miercuri, 17 septembrie 2014, ora 15:00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Galeria Parter, va avea loc vernisajul expoziţiei personale Dumitru Verdianu.
    Expoziţia prezintă 33 de lucrări de sculptură şi grafică ale artistului plastic Dumitru Verdianu.
    Dumitru Verdianu s-a născut în anul 1954 în orasul Ungheni. În perioada 1972-1976 a făcut studiile la Colegiul de Arte Plastice I. Repin (actualul Al. Plămădeală) din Chişinău, iar în 1982 a absolvit Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg. Între anii 1996-1998 studiază la Academia de Arte Frumoase din Viena, clasa profesorului Michelangelo Pistoletto. În 1998 obţine titlul academic Magister Artius. Este membru al UAP din Moldova şi Rusia, membru al Uniunii Artiştilor Profesionişti din Austria. Îşi desfăşoară activitatea de creaţie în Austria, Republica Moldova, Rusia.             
    Artistul este distins cu Premiul Ionel Jianu – 1994 al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. În cadrul Saloanelor Moldovei, ediţia 2000, i se conferă Premiul pentru sculptură al Primăriei municipiului Chişinău. În 2002 devine cetăţean de onoare al municipiului Ungheni.
A participat la simpozioane şi tabere de artă în Lituania, Rusia, Austria, Franţa, Ungaria, Slovacia, Germania, Moldova. Lucrările plasticianului au fost achiziţionate de muzee din Moscova, Sankt Petersburg, Tiumen, Novosibirsk, Chişinău, Lugoj, Ungheni, galerii şi colecţii particulare din Suedia, Canada, SUA, Finlanda, Austria, Ungaria, Rusia, Germania, România, Franţa, Israel, Moldova.
   "L-am cunoscut pe Dumitru Verdianu la începutul anilor ’80 în atelierul de creaţie din suburbia Kolomeaghi din Sankt Petersburg. […]Multe dintre subiectele pieselor şi modalitatea în care erau cioplite te duceau cu gândul la sculptura în piatră a meşterilor anonimi/populari din Moldova, preluând aceeaşi manieră firească în abordarea materialului, aceeaşi stare de bunătate surprinsă pe chipurile sculptate. […]Acum, […] ramân surprins să constat că, de fapt, atelierul lui Dumitru Verdianu era o oază de spiritualitate românească în nordul Europei.”
(Mihai Ţăruş, maestru în artă).
    "Acest melanj propedeutic l-a învăţat pe Verdianu că sculptura înseamnă, în primul rând, simplitate, apoi – forme esenţializate, fluide, clare. Verdianu lucrează cu lejeritate în mai toate materialele consacrate din plastica ultimului veac: lemn, marmură, şamotă, granit, bronz, piatră.”
(Vladimir Bulat, istoric de artă).

Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 12 octombrie 2014.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, 
Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. 
Tel: 022-24-13-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu