miercuri, 24 septembrie 2014

Orhideele




Muzeul Brailei - Sectia de Stiintele Naturii


Parcul Monument, Braila


septembrie - octombrie 2014





    Familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 25-30.000 de specii ”sălbatice”, răspândite mai ales în ținuturile tropicale și aproximativ 200.000 de specii de hibrizi de forme și culori variate. Este cea mai vastă familie din clasa Monocotiledoneae, care, împreună cu mica familie Burmaniaceae(cu specii exclusiv exotice), formează seria Microspermae. 
    Din această mare familie, în Europa cresc doar 27 de genuri cu vreo 250 de specii, iar în flora României aprox. 58 de specii, respectiv 24 de genuri, grupate în 2 subfamilii: Cypripedioideae și Orchidoideae. La noi sunt răspândite aproape în toate regiunile țării: pe păşuni, în păduri şi chiar în zonele mlăștinoase. Este adevărat, comparativ cu speciile exotice sunt mai puțin spectaculoase și, deasemenea, foarte puțin cunoscute.
    Orhidaceele sunt plante erbacee care au, de obicei, o viață lungă și un aspect variabil. Ele pot fi terestre-autotrofe (plante verzi cu clorofilă), fixate în pământ, de unde își extrag apa și substanțele nutritive, și terestre-saprofite (plante fără clorofilă), plante alb-gălbui sau brunii, care își iau nutrimentele din humusul în care trăiesc, rezultat din descompunerea substanțelor organice.
    De asemenea, orhidaceele mai pot fi epifite (plante care își întind rădăcinile aeriene pe scoarța arborilor, unde se fixează și își iau nutrimentul necesar din atmosferă).
    Orhidaceele au în părțile lor subterane, ca și în rădăcinile aeriene ale epifitelor un miceliu al unei ciuperci (cunoscută în general sub denumirea de Mycorrhiza) cu care trăiesc în simbioză. Această simbioză pare indispensabilă pentru dezvoltarea și perpetuarea Orhidaceelor.
    La majoritatea speciilor de orhidee, polenizarea se realizează aproape exclusiv cu ajutorul insectelor, fapt pentru care florile plantelor au o organizare specială, în concordanță cu conformația insectelor. Insectele, atrase de mărimea florilor, de splendoarea culorilor și de mirosul lor particular, dar mai cu seamă de nectarul și celelalte substanțe care le servesc ca nutriente, vizitează des florile Orchidaceelor.
    Multe dintre speciile de Orhidaceae tropicale sunt cultivate astăzi ca plante ornamentale. Prin cultură și hibridare s-au realizat multe și variate forme, însă, nu putem ignora și importanța lor în domeniile farmaceutic, aromatic (Vanilia), culinar sau în industrie.
Orchidaceele sunt răspândite pe aproape toată suprafața globului terestru pe unde pot trăi plantele cu flori, cu deosebire însă în țările cu o climă umedă și caldă unde găsesc condiții propice de dezvoltare.
    Spre poli, speciile de orhidacee sunt tot mai puține, astfel că în regiunile temperate și reci ele sunt din ce în ce mai puțin reprezentate (doar 3 specii), și cresc de preferință pe un sol calcaros.
Prin aspectul florilor lor frumos colorate, bizare uneori, și adesea plăcut mirositoare, orhideele formează splendoarea pădurilor din regiunile tropicale. Ținând cont de faptul că aproape toate speciile care cresc în Europa au populații relativ restrânse și prea puțin reprezentate, preluarea acestora din natură este strict interzisă. Din nefericire, în România numai câteva specii sunt strict protejate prin legislație specifică iar o bună parte a speciilor care cresc și la noi apar și în Listele roșii. Multe specii au dispărut deja, altele sunt pe cale de dispariție și numai o amplă acțiune de conștientizare a publicului asupra frumuseții, importanței dar și a modalităților prin care putem ocroti această mare familie botanică ar mai putea salva ceva din acest prețios genofond.
Vă așteptăm, cu drag, la sediul secției noastre din Parcul Monument!

dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii a Muzeului Brăilei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu