vineri, 15 august 2014

Sarbatoarea Buzduganului




Comuna Dragus


17 august 2014





    Acest obicei se sărbătoreşte neîntrerupt de peste 150 de ani, fără a fi modificat în vreun fel. Costumele populare sunt însă mult mai vechi, motivele florale fiind realizate în războiul de ţesut, motive păstrate de femeile vârstnice, care cunosc meşteşugul şi îl transmit mai departe generaţiilor viitoare. Cu ocazia sărbătorii Buzduganul, începând de la copii şi până la cele mai vârstnice persoane din comună, toţi îmbracă portul popular şi pornesc cu alai prin sat.

Semnificaţia Buzduganului

   Acesta e un obicei popular vechi al locului, unul de mulțumire către Dumnezeu: patru cununi împletite din spice de grâu reprezintă cele patru anotimpuri, iar cele 12 spice îi reprezintă pe cei 12 apostoli.Obicei tradiţional pentru satul Drăguş, BUZDUGANUL reprezintă sfârşitul unui ciclu. Acest obicei se desfăşoară la sfârşitul secerisului când tinerii care au lucrat la câmp organizează o petrecere care să marcheze terminarea muncii. Buzduganul este alcătuit din elemente specifice localităţii, rischitor, 3 rânduri de beţe şi spice de grâu, şi este confecţionat de către un localnic.
La sărbătoare participă atât fete cât şi băieţi, aceştia fiind grupaţi câte 12.
   Interesant este faptul că tinerii se adună la troita de langa fantana, după care pornesc prin sat însoţiţi de muzicanţi. La fiecare poartă, femeile bătrâne ies în costumul popular şi se alătură tinerilor. Până la ieşirea din sat, alaiul devine tot mai numeros. Lor li se alătură turişti, rude şi alte persoane venite special pentru a asista la acest eveniment. Toată zona Făgăraşului va răsuna de muzică și voie bună.
***Asociatia "Cele mai frumoase sate din Romania"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu