vineri, 22 august 2014

Arta valorilor perene




Arta plastica contemporana romaneasca


Familia Perianu


Centrul de Cultura Arcus


august 2014




      Expoziţia cuprinde acuarele ale Corinei Preda Perianu, o serie de sculpturi concepute de Vlad Dan Perianu şi câteva picturi ale lui Mihai Perianu, fiul cel mare al celor doi plasticieni. Lucrările expuse pe simezele Stable Gallery, ale Centrului de Cultură Arcuş, prezintă o familie de artişti formată în importante şcoli româneşti de artă. Primii doi, Corina şi Vlad, absolvenţi al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza şi ai Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi fiul lor, Mihai Perianu, actualmente elev al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, din capitală.
     Acuarelele Corinei Preda Perianu sunt o încercare lirică de regăsire a unui echilibru interior, o căutare a armoniei cromatice dar şi a celei sufleteşti. Peisajele, care predomină în creaţia sa, au întotdeauna prezent şi elemental architectural, în colţurile sale de natură fiind intercalate: case vechi ţărăneşti, conace bătrâneşti, biserici. Adeseori pictează ferestre sau uşi de biserici în culori calde, pline de lumină, încercând să-şi oblige privitorul să perceapă mai intens importanţa pe care o are vechiul patrimoniu architectural rural sau urban. Arta sa devine, subliminal, şi un protest împotriva distrugerii vechilor clădiri, construcţii încărcate de istorie şi de sugestie plastică, iubite din acest motiv de mulţi pictori.
     Pictoriţa nu părăseşte deloc registrul artei figurative, a valorilor consacrate, păstrând mereu entuziasmul dat de plăcerea de a picta, de a călătorii în spaţii cu diversitate culturală, dornică de a surprinde magia clipei unice, pe care o trăieşte descoperind aceste spaţii.
     Corina Preda Perianu, dar mai ales Vlad Dan Perianu, se regăsesc conceptual într-o grupare de plasticieni, care după perioada ateismului promovat de regimul comunist, încearcă să recupereze intens sursa de inspiraţie religioasă şi simbolistica artei creştine.
    Mult mai modern ca formă de exprimare artistică, Vlad Dan Perianu aprofundează, într-o manieră abstractă, teme perene, biblice, cărora le caută o nouă reprezentare, o nouă esenţă. Poarta raiului, seria îngerilor sau a rugătorilor, portretul de martir cioplit în lemn, te transpun într-o lume feerică, a supranaturalului creştin.
    Adeseori aplică straturi de culoare pe lemnul sculptat, dând obiectelor sale o plasticitate intensificată prin valoare cromatică. Obiectele lui Vlad Dan Perianu te duc cu gândul şi la vechi forme de sculptură antică, cunoscut fiind faptul că, de exemplu, statuile greceşti, din perioada arhaică dar şi din perioada clasică, erau pictate.
    Alături de părinţii săi debutează expoziţional, la Stable Gallery, şi Mihai Perianu, tânăr pictor care experimentează puterea de sugestie a culorii, în tonalităţi puternice, stimulat şi de entuziasmul vârstei sale.
  Arta celor trei artişti, indiferent de formele adoptate, clasice sau moderne, rămâne raportată permanent la valorile perene, promovate în şcolile de artă româneşti sau preluate din mitologia creştină. (Elena Olariu, august 2014).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu