miercuri, 6 august 2014

Antologie de poezie populara. Balade.




Lansare de carte


Caminul Cultural, Batos


10 august 2014



    Căminul Cultural din Batoş va fi duminică, 10 august,  gazda unui eveniment de suflet prilejuit de lansarea volumului Antologie de poezie populară. Balade, coordonat de cerectătorul ştiinţific Maria Borzan, directorul Muzeului Etnografic din Reghin.    


Maria Borzan directoarea Muzeului Etnografic din Reghin

    Evenimentul vine să readucă în actualitate valoarea baladei populare, a poeziei inspirate din viaţa satului, readusă în lumină de creaţiile a şase rapsozi populari mureşeni, Maria Bucin Crişan, Mărioara Bârsan, Maria Pop, Mărioara Popoviciu, Emilia Sorlea şi Viorica Şandru, cele 47 de balade culese de aceştia fiind reunite într-un volum sub coordonarea Mariei Borzan. 
   “Balada a fost neglijată, fapt pentru care este absolut necesar să o readucem în atenţie. Ea este o creaţie epică, populară sau cultă  care poate fi în formă liberă dar şi în versuri care conţine în subsrtatul ei o acţiune eroică, o legendă sau un eveniment istoric Am considerat necesar să încerc în prima fază o salvare a ceea ce se mai poate salva. Sunt convinsă că vom continua şi anul viitor şi în anii următori, demers pe care doresc să-l extind la nivel naţional. Chiar dacă nu reuşesc să cuprind toate zonele etnografice ale României  mă gândesc să includ zonele de unde avem participanţi la Festivalul Naţional de Poezie Populară”, a precizat Maria Borzan.
    Lansarea Antologiei de poezie populară va fi completată cu lansarea volumului Gânduri semnat de rapsodul popular Viorica Şandru din Batoş. 

Sandru (3)

    Viorica Şandru pune în versuri evenimentele satului, nu doar a Batoşului dar şi a localităţilor din jur, Dedrad, Uila şi Goreni. Este o persoană iubită, îndrăgită de oameni şi atunci am considerat potrivit ca la lansarea volumului, ea fiind şi o culegătoare în volumul de balade să-i mai facem o bucurie , să lansăm voumul domniei sale la acest eveniment. Poeziile ei sunt frumoase şi de neînlocuit pentru hrana sufletului prin care  şi-a alinat durerea sau tristeţea exprimându-şi  dorul pentru copiii plecaţi departe. Îi mulţumim pentru ceea ce ne-a oferit până acum şi îi dorim putere şi sănătate, pentru a ne bucura pe mai departe”, afirmă Maria Borzan.

    Cei şase rapsozi populari vor fi premiaţi de organizatori pentru aportul adus segmentului literar şi folcloric, premiile fiind completate cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblurile Dedredeţeana, Dăscăliţele, Moşteniri bătăşene şi Floare de cireş din Uila.

***zi-de-zi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu