duminică, 13 iulie 2014

În Alb și Negru



Arta plastică contemporană românească


Hotel Crowne Plaza, București 


14 iulie 2014






COMUNICAT DE PRESĂ



Nonculorile

   Pe scurt, cand vorbim despre nonculori, vorbim despre ALB si NEGRU dar si despre combinatiile dintre ele, care rezulta in nenumarate tonuri de GRI neutru.
  Culorile, asa cum le percepem noi, nu sunt nimic altceva decat proprietatea obiectelor din jurul nostru de a reflecta undele electromagnetice ale luminii intr-o anumita proportie.   
   Albul este rezultatul reflectiei totale in timp ce negrul este rezultatul absorbtiei totale a luminii.
   Albul, negrul si griurile derivate sunt considerate neutre, de aceea ele pot fi combinate cu orice culoare fara a pune in pericol calitatea raportului cromatic. In pictura sunt folosite tocmai pentru a pune in valoare culorile pure si au scop de acompaniament. Un alt rol pe care il pot juca albul, negrul sau griurile neutre este acela de pauza cromatica, ele neavand caracter cromatic propriu zis. Pot fi folosite pentru a tempera o culoare pura, pentru a desparti culori ce nu creaza armonie sau cand se doreste obtinerea contrastului simultan. Atunci cand combinam o singura culoare cu alb, negru sau gri fara a mai adauga nici o alta culoare rezulta monocromia.
    Fotografiile alb-negru sunt apreciate nu doar pentru ca aceasta forma de manifestare a reprezentat inceputul acestei arte, ci si datorita impactului vizual pe care astfel de creatii il au asupra privitorului.
   La fel de spectaculoasa este si pictura in alb si negru, dar am putea spune ca aceasta ramura a picturii este mult mai fascinanta decat fotografia alb-negru.
   Intotdeauna, artistii au aratat un puternic interes catre pictura monocroma deoarece aceasta forma de manifestare artistica ofera o mai mare putere de concentrare a atentiei catre forma si nu catre culoare in sine, asa cum presupune in mod normal pictura. In acest fel, lupta dintre forma si culoare a reprezentat una dintre temele favorite ale pictorilor, fapt pentru care, una dintre cele mai celebre picturi ale lumii, Guernica, capodopera lui Pablo Picasso este o pictura in alb si negru.
   Dedicata acestor doua culori, expozitia de fata reuneste lucrari ale unor artisti trecuti de mult in nefiinta, cum ar fi Cecilia Cutescu Storck (1879 – 1969), Ion Mandru (1897 – 1980), Mina Beck Wepper (1900 – 1964), precum si ale generatiei actuale de artisti vizuali precum: Vergil Cojocaru – Cover, Petre Emanuel Ghergu, Adina Moldova Titrea, Carmen Bazilescu, Romulus Harda, Catalin Magdalinis, Ana Maria Lupulescu, Constantin Paunescu, Adrian Constantin Boureanu, Anca Gheorghiu, Andreea Condeescu, Andreea Dejan, Carmen Dinca, Dana Dragomir, Dorina Novac, Doru Cristian Deliu, Elian Bacila, Emanoil Marinescu, Katharina Rosnovski, Mariana Tiganas, Mircea Codrin, Mircea Rasvan Ceacaru, Petronel Cristian Turbatu, Radu Teodor, Raluca Serban, Nicolae Macovei, Ximena Stefan si Florin Stefan – fotografie.
   Deschisa incepand din 14 iulie 2014, Expozitia cu vanzare In alb si negru va asteapta in foaierul Salii Magnolia a elegantului Hotel Crowne Plaza din Bucuresti, Bd. Poligrafiei Nr. 1, intre orele 10.00 – 20.00.

   Pentru relatii, personalul Galeriei Elite Prof Art 
va sta la dispozitie la tel. 0766304055 - 
Mihaela Pandelescu, 
facebook: galeriaeliteprofart, e-mail: galeriaeliteprofart2011@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu