joi, 19 iunie 2014

Rogojel - Traditie in tranzitie




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Lucian Muntean


Bucuresti


27 iunie - 20 iulie 2014





   Sâmbătă, 28 iunie, ora 15.00, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită la vernisajul expoziție de fotografie documentară Rogojel - tradiții în tranziție autor Lucian Muntean. 

Expoziţia este deschisă între 27 iunie si 20 iulie în şura Bancu.

   "În anul 2000 am început o serie de fotoreportaje într-un sat izolat din Munții Apuseni, cu scopul de a arăta cum evoluează viața localnicilor din Rogojel în pragul aderării României la Uniunea Europeană. Aici s-au păstrat apropape nealterate, atât tradițiile cât și proprietățiile deoarece zona nu a fost afectată de colectivizare în perioada comunistă. Astfel, munca câmpului, păstoritul, cositul fânului sau munca în padure dupa lemne, ori culesul ciupercilor, pălinca și tăiatul porcului sunt ipostaze din viata de zi cu zi a localnicilor din Rogojel.
   Cele 40 de fotografii prezentate sunt făcute pe hârtie manuală, ceea ce le conferă unicitate.
Este expus un documentar fotografic, care încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală în perioada actuală a globalizării. Migrația din ultima perioadă reprezintă o problemă sociologică complexă. În lumea satului au loc schimbări profunde, agricultura nu mai este singura obțiune, iar localnicii se specializează în meserii noi și caută să lucreze în mediul urban. Astfel, odată cu libera circulație în spațiul UE numeroși tineri au plecat în străinătate, în căutarea unui loc de muncă și a unui trai modern. Acasă au rămas în special oamenii în vârstă, care încearcă să păstreze stilul de viață tradițional." (Lucian Muntean)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu