vineri, 20 iunie 2014

Podoabe din metal. Istorie și tradiție în Țara Româneasca




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


22 iunie - 3 august 2014







   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 22 iunie, ora 12.00, Sala H. H. Stahl la vernisajul expoziţiei Podoabe din metal. Istorie şi tradiţie în Ţara Românească, curator dr. Ioana Gabriela Duicu. 
   Expoziţia şi catalogul Podoabe din metal. Istorie şi tradiţie în Ţara Românească constituie un inedit în etnografia românească fiind prima expoziţie în care sunt prezentate doar obiecte de metal, toate de provenienţă sau influenţă balcanică.
   În materialele pe care organizatoarea le-a publicat anterior cu privire la podoabele tradiţionale făcea referire la cele mai uzitate şi mai des întâlnite podoabe de metal din arealul balcanic, paftalele. În expoziţia şi volumul de faţă este prezentată acea parte a colecţiei Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti formată din podoabe de provenienţă sau influenţă balcanică şi achiziţionate de la proprietari sau colecţionari din Ţara Românească. 
  Ele sunt obiecte care au aparţinut atât românilor de la nord de Dunăre cât şi celor balcanici, dar şi etnicilor bulgari, greci, sârbi, albanezi, turci, unii dintre ei declarându-şi etnia, alţii numindu-se români. De asemenea, unele obiecte au menţionată ca zonă de provenienţă Dobrogea, chiar dacă ele au fost achiziţionate din localităţi sau de la persoane din Ţara Românească, dar pentru că proveneau de la etnici majoritari în Dobrogea li s-a atribuit această provenienţă. 
  Astfel, semnalăm prezenţa a 90 de piese, unele dintre ele singulare, dar care în expoziţie au fost grupate astfel încât să formeze un ansamblu, altele provenite ca ansamblu, dar care vor fi prezentate singular.
  Datorită spaţiului atât expoziţional cât şi al catalogului, pentru unele dintre piese, acolo unde a existat o tipologie asemănătoare, s-a ales varianta de a prezenta doar o singură piesă. 
Ideea de a valorifica colecţia ca o expoziţie de obiect şi nu ca un ansamblu de costume care să rememoreze şi modalitatea de ataşare la costum a fost aleasă tocmai din dorinţa de a extrage aceste obiecte atât de spectaculoase, atât de minuţios lucrate şi atât de variate, din locul în care sunt tratate în toată literatura de specialitate, accesorii, şi de a le oferi importanţa pe care o merită, şi anume, podoabă cu rol funcţional şi apotropaic.
   Pentru completarea mesajului care s-a dorit a fi transmis prin această expoziţie şi prin intermediul catalogului s-a apelat la 2 colecţii particulare: cea a doamnei dr. Adina Nanu, căreia îi aducem mulţumirile noastre pentru întreaga colaborare şi cea a curatoarei, dr. Ioana Gabriela Duicu.
  Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 iunie – 3 august 2014, de miercuri până duminică, între orele 11.00 – 19.00, sala H. H. Stahl, Şos. Kiseleff, nr. 30.

Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Manager

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 186

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu