marți, 17 iunie 2014

Masti si fete in gravuri




Muzeul National de Arta al Moldovei


Chisinau, Republica Moldova


17 iunie - 7 august 2014






  Paul Gavarni (1804-1866) a fost un cunoscut desenator, gravor, ilustrator şi caricaturist francez al secolului al XIX-lea. În 1918 Hippolyte Guillaume Sulpice Chevalier (numele adevărat al artistului) a intrat la Conservatorul de Arte şi Meserii din Paris, unde a studiat desenul tehnic. Nu se ştie clar unde şi cum a realizat acesta primele sale litografii - tehnica principală în care a lucrat.

  Expoziţia actuală prezintă o selecţie de 33 de litografii ale lui Gavarni, dintre cele circa 100 de lucrări ale acestuia, aflate în patrimoniul muzeului.

  Creaţia lui Paul Gavarni include trei etape importante, marcate de schimbări evidente de stil: perioada 1824-1830, în care s-a afirmat ca înzestrat desenator de modă şi autor de costume de carnaval; anii 1831-1850, în care a ilustrat o vastă comedie umană, cu personaje din mediul familial burghez, din lumea teatrului, de pe stradă, de la balurile mascate; şi perioada 1852-1866, când artistul este profund decepţionat de experienţele trăite în epoca Restauraţiei şi a celui de-al II-lea Imperiu Francez. Lucrările  expuse ilustrează această ultimă  etapă a activităţii artistice a autorului.  Operele din această perioadă fac parte din seria numită Măşti şi feţe, care numără peste 300 de lucrări. Acestea indică o schimbare de stil şi o nouă abordare, bazată  mai mult pe redarea din memorie a personajelor, creând tipuri şi caractere inspirate de latura grotescă a naturii umane, cu un caracter profund nostalgic şi moralist. Acestea nu mai au acel farmec, graţie şi vioiciune ca  cele din perioadele mai timpurii. Nici Gavarni nu mai era omul vesel şi tânăr, care cutreiera lumea, atelierele de lucru, teatrele preocupat mereu de observarea directă a personajelor. Dar, în ce priveşte  tehnica, el a fost mai bun ca niciodată.

   Deosebit de apreciat în epocă, dar căzut rapid în uitare după moarte, Paul Gavarni a lăsat o moştenire artistică  impunătoare: 2700 de litografii, la care se adaugă desene, acuarele, gravuri pe lemn şi  pe oţel - în total aproximativ 8000 de lucrări.

  Această expoziţie o considerăm drept un omagiu adus artistului la cei 210 ani de la naştere.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 7 august 2014

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, 
Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii. Tel:  022-24-13-12

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu