miercuri, 4 iunie 2014

Expozitia ARC




Arta plastica contemporana


Martin Frommelt


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


5 - 29 iunie 2014





   Martin Frommelt s-a născut în Liechtenstein în anul 1933. A urmat o specializare de 3 ani în domeniul picturii. Între anii 1952-1962 s-a dedicat studiului artei la Paris, unde s-a înscris într-o mișcare a artiștilor interesați de integrarea artei în arhitectură și în spațiul public. După revenirea sa în Liechtenstein, Martin Frommelt a participat la diferite concursuri având ca tematică integrarea artei în spațiul public. 
   Primul său mare proiect de grafică a fost Apocalipsa după Ioan (1970), după care a urmat un al doilea mare proiect, Vähtrieb-Viehtrieb (1986). 10 ani mai târziu artistul prezintă proiectul CREATION – 5 constelații ale creației (1989-1999). După acest opus magnum se dedică unui proiect de sculptură din beton cu elemente de email, intitulat SPINIEU. 
   În perioada 2004-2007 a realizat o serie de 60 de sculpturi cu email. De atunci, artistul s-a ocupat e ocupă intensiv cu pictura liberă, impulsul principal constituindu-l o sumedenie de idei din perioada CREATION – 5 constelații ale creației. 
  În perioada 2011-2012 artistul a pictat seria ARC, inspirată de vizita întreprinsă în Statele Unite ale Americii, în parcul național Arches din Utah. Au urmat apoi lucrări cu o tematică variată, pictate în atelierul temporar de vară, în format mare (de peste 10 m2 sau chiar mai mari), concepute fără ramă, iar în 2012 lucrări realizate în atelierul amenajat într-o veche lăcătușerie. La Sibiu artistul a adus o serie de tablouri datând din acești ultimi ani, pe care le expune pentru prima dată.
   Lucrări ale lui Martin Frommelt se găsesc în prestigioase colecții publice și private, precum Kunsthaus Zürich, Grafische Sammlung ETH Zürich, Albertina (Viena), Muzeul Kolumba (Köln), Kunstmuseum Liechtenstein, Hilti Art Fondation Liechtenstein, Mezzanin Stiftung für Kunst Liechtenstein etc.

Parteneri: 
Mezzanin Stiftung für Kunst Liechtenstein, Fundațiile Elijah și Hand in Hand.
Text oferit de curatorul expozitiei: Dr. Alexandru Sonoc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu