duminică, 1 iunie 2014

Copiii si uniformele lor




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


30 mai - 30 iunie 2014






   Expozitia , dedicată Zilei internaţionale a copiilor, este o idee mai veche a colectivului stiințific al muzeului. Ea prezintă evoluţia uniformelor, de factură militară, purtate de copiii români, de-a lungul vremurilor:
- cele din perioada de început a societății române moderne (anii 1860- 1900) 
- cele din perioada interbelică (anii 1920- 1940)
- cele din perioada postbelică (anii 1950-1989), 
- cele din perioada post-decembristă (după 1990), dar şi unele care, deși nu respectau vreun regulament militar, reflectau spiritul ostăşesc; 
- de asemenea cele create special pentru copii epocii de aur. 
   În definitiv, toate sunt menite să aducă, cât mai mult posibil, pe purtătorii lor, la un numitor comun, chiar dacă el era diferit, în funcţie de epocă.
   Expoziţia prezintă, ca într-un documentar, câteva momente pe care le-am numit scene, din copilăria străbunicilor, bunicilor sau părinţilor noştri. Aspecte despre care unii dintre noi, copii, tineri sau mai puţin tineri, află acum din filmele ce încearcă să reconstituie alte vremuri, imagini despre ceva ce ştiam doar din pozele şi poveştile din trecut. 
   Fiecare scenă prezintă un moment, o perioadă din istoria noastră, reprezentată prin copii. De aceea, titlul fiecărei scene este un citat, fie din regulamentele militare ale şcolilor sau liceelor militare, fie din angajamentele şcolarilor, 
  Am încercat să recreem, şi aşa, atmosfera vremurilor respective.
Expoziţia se adresează deopotrivă copiilor, care pot afla astfel cum şi-au petrecut copilăria înaintașii lor, dar şi adulţilor, bunici şi părinţi, care sunt invitaţi să-şi amintească sau să afle. 
Intraţi... priviţi...amintiţi-vă... aflaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu