marți, 10 iunie 2014

Afisul polonez - sec. XXI




Muzeul de Arta Vizuala


Galati


12 iunie - 2 iulie 2014




   Muzeul de Artă Vizuală Galați și Institutul Polonez București au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției AFIȘUL POLONEZ, sec.XXI: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer, Sebastian Kubica, joi, 12 iunie, ora 18.00.

   Polonia este renumită în întreaga lume, pentru arta afișului. Aici s-a desfășurat în 1966, prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, eveniment care, ulterior, s-a numărat printre cele mai importante din această categorie, la nivel mondial. În 1968, în Varșovia s-a deschis primul Muzeu al Afișului.
   Expoziția cuprinde afișe semnate de trei graficieni de excepție, reprezentanți ai generației tinere și de mijloc ai școlii afișului polonez: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica. Sunt considerați a fi unii dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi.
   Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk) a studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, în perioada 2002-2008 fiind chiar rectorul acesteia. Ca realizator de afișe, a avut expoziții în întreaga lume, printre premiile obținute, menționând Grand Prix în cadrul celei de-a 18-a ediții a Bienalei Afișului Polonez de la Katowice, pentru afișul Soț și soție, și Medalia de Argint la Bienala Afișului Polonez, ediția 22, pentru afișul Migrena.
   Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn) a studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varșovia și la Schule für Gestaltung (Zürich). A obținut multe premii, dintre care amintim Marele Premiu, în cadrul Concursului Internațional de Afișe de Promovare a Anului Gombrowicz (2004), premiul A. Stareyshinski, categoria tineri proiectanți, la Trienala Internațională de Afișe de la Sofia sau premiul obținut la Bienala Internațională de Afișe de la Varșovia, ediția 19, în cadrul concursului de afișe dedicate operei lui Witold Gombrowicz.
   Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec) a absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. A obținut numeroase premii, printre care la Awakening World Awards Festival din Teheran sau la Bienala Internațională a Afișului Social-Politic de la Oświęcim (Polonia).
Sebastian Kubica este și cel care a conceput afișul expoziției de la Galați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu