miercuri, 14 mai 2014

Salonul National de Minerale, Fosile si Geme




Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii


Piata William Shakespeare, Craiova


editia a VII-a, 16 - 18 mai 2014






   Vineri, 16 mai 2014, ora 11.00, în Piaţa William Shakespeare, Muzeul Olteniei Craiova – Secţia de Ştiinţele Naturii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, şi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, va deschide oficial, cea de-a VII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, manifestare culturală ce se va derula pe parcursul a trei zile, până duminică, 19 mai, ora 14.00. 
   Evenimentul se va bucura de participarea unor specialişti de marcă din ţară şi străinătate (prof. univ. dr. Vlad Codrea, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Laszlo Palinkas, Universitatea din Budapesta, doctor în mineralogie - Oscar Edelstein, Sighetul Marmaţiei, geologi - Emil şi Livia Spiac, Carmen, Costin Andrei, Andrei Gorduza etc.), dar şi colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti, Ungaria, Ucraina, Moldova) şi chiar persoane care provin din Africa şi India, aflaţi la studii sau stabiliţi în România. 
   Succesul ultimelor două ediţii ale Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, ca şi expoziţie publică cu vânzare, târg, bursă a mineralelor, a determinat ca la manifestare să se înscrie şi numeroşi meşteşugari hand-made, cu bijuterii deosebite realizate prin prelucrarea, şlefuirea acestor fascinante minerale.

Programul manifestării:

- vineri, 16 mai, ora 11.00, deschiderea oficială 
a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme,
în Piaţa William Shakespeare.
- Ora 13.00, respectiv 15.00, în Sala de Conferinţe a Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, vor avea loc prezentările Dinozaurii din România, Lumea după dinozauri: începuturile erei mamiferelor, susţinute de către prof.univ.dr. Vlad Codrea, de la Facultatea de Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca. 
La ora 19.00, va avea loc închiderea primei zile a Salonului .
- Sâmbătă, 17 mai 2014, programul manifestării culturale 
se va desfăşura în intervalul orar 09.00-19.00.
- Duminică, deschiderea Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, 
va avea loc la ora 09.00, iar închiderea la ora 14.00. 

   În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de către profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. 
   Iniţial, la manifestările de acest gen, luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.
   La Craiova, prima ediţie a Salonului a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei Craiova, în anul 2008, şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. 
   Ca şi consecinţă directă, an de an, numărul participanţilor a crescut, ajungând de la 28 la prima ediţie, la 46 la ediţia din 2012. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat, validând astfel eforturile organizatorilor, şi îndeplinind obiectivul principal al Salonului, respectiv de a informa, educa şi a forma publicul vizitator prin intermediul unei manifestări publice în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele. 
   Considerăm că şi această a şaptea ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la constituirea unei frumoase tradiţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu